lauantai 17. marraskuuta 2012

allrum

Tunnetteko huoneen nimeltään allrum? Jo kauan ennen myönteistä tonttipäätöstä olin päättänyt, että uuteen kotiini tulee allrum. Ruotsalaiset ovat tämän keksineet (tietääkseni), vaan yhä allrum puuttuu kaikista suomalaisista valmis-/pakettitalomalleista. Vinkkiä voi katsella vaikkapa ruotsalaisen Trivselhusin pohjista - joilla on muutenkin silmääni hivelevää, joskaan ei kovin suoralinjaista, arkkitehtuuria (sekä upeita sisustuskuvia bildgalleri'ssa!). Suomalaisissa talovalmistajien pohjakuvissa allrumin "löysin" juuri suosikistani Kannustalon Harmajasta (malli 165), keittiön seinän takaa, olohuoneen jatkeena. Ruotsissa allrum on yleensä makuuhuoneiden "eteinen", aulatila, josta käydään muihin tiloihin. Allrumilla on kuitenkin myös oma luonteensa ja funktionsa, sillä se ei ole pelkkä käytävä. Ja olohuone (vardagsrum) on tietenkin vielä erikseen.


 (Kuvat sivulta www.trivselhus.se)

Meidän uudessa kodissa allrum näyttää muotoutuvan eteisen viereen, ruokailutilaan avautuvaksi monitoimitilaksi. Tilan suuruus on noin  11,7 neliötä. Ulkoseinällä katto nousee 4,3 metriin, josta se viistosti laskee kohti ruokailutilaa ja keittiötä (pulpettikatto). Niinpä ulkoseinälle sijoitetaan suuri ikkuna, josta virtaa valoa tilaan - etenkin laskevan auringon kultaisia säteitä. Allrumin sijoitetaan 3,5 m kirjahyllyjä, kaksi tai kolme työpöytää sekä kaikki talon tietokoneet, läppärit ja täppärit. Tilassa tehdään töitä ja läksyjä, maksetaan laskuja, piirretään, suunnitellaan ja haaveillaan. Lisäksi parvelle kulku on luultavasti tästä tilasta - kiipeilyseinää pitkin! 

Tässä meidän suunnitelmaamme sekä innoituksen lähteitä (kuvat pohjakuvaa lukuunottamatta Pinterest-sivultani, jota kautta löytyy lähdekin kuvien alla myös lähde):

Kuvat:
ylhäällä vasemmalla: kuva Tenka Gammelgaard -blogista:
http://www.tenkagammelgaard.blogspot.se/2012/09/louis-poulsen-visit_1721.html.
ylhäällä oikealla: kuva Holamama -blogista: http://blog.holamama.es/cualquier-espacio-es-bueno-para-jugar/
alhaalla vasemmalla: Eva Black Design -blogista:  http://blog.evablackdesign.com/
alhaalla oikealla: kuva sivulta http://thesetingstaketime.com/

4 kommenttia:

 1. onko allrum sama kuin arkiolohuone?
  ihana blogi sinulla, mulla taitaa mennä koko ilta kun luen vanhoja postauksiasi ja salaa haaveilen josko joskus vois rakentaa oman talon.. kalliiksia se vaan taitas tulla vaikka täällä Oulun seudulla rakentaminen halvempaa kuin etelä-Suomessa. niin on täällä palkitki pienempiä kuin etelässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa blogiani lukemaan! Allrum on varmaankin sama asia kuin arkiolohuone. Ruotsalaisissa valmistalopohjissa sitä vain käytetään eri tavalla kuin Suomessa. Kun meillä arkiolohuone on yleensä yläkerran aula, Ruotsista arkiolohuone löytyy lähes aina myös yksikerroksisista taloista. Se sijoittuu usein makuuhuoneiden yhteyteen "aulaksi". Minusta sana allrum on kiva, kun se viittaa ihan kaikkeen mahdolliseen: tila voi toimia vieraiden majoitustilana, työhuoneena, tv-tilana jne.
   Kyllä rakentaminen on kallista, ainakin näin kuten meillä, että haluan valita jokaisen nippelinkin itse. Harvoin tulee valittua sitä kaikkein halvinta vaihtoehtoa! (Joskaan ei myöskään kalleinta.) Perustaloja saa edullisemmin, joissa neliöitäkin on vähemmän ja ratkaisut tavanomaisempia. Tietenkin kalleus riippuu siitä, paljonko tilillä on rahaa :) Mutta tavalliselle palkansaajalle tämä on kyllä älyttömän iso satsaus.
   Jäähän seuraamaan kirjoitteluani! Unelmat ja haaveet ne kantavat elämässä eteenpäin ja saavat ponnistelemaan :-)

   Poista
 2. Arkihuonetta minäkin ajattelin. Ja myös liimaantunut lukemaan näitä vanhoja juttuja. Paljon ideologisia yhtymäkohtia meidän projektiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkihuone on kiva suomennos :-) Kiva jos löytyy inspistä omiin suunnitelmiinne, kävinkin jo lukaisemassa teidän juttujanne ja jatkan lukemista myös!

   Poista