keskiviikko 21. marraskuuta 2012

arjen sujuvuus

Mikä teistä on arjen sujuvuutta? Tämä sanapari, jolla useimmat suomalaiset talovalmistajat valmistalomallejaan myyvät, pitää sisällään eri perheille erilaisia asioita. Olen kuitenkin yleisesti ottaen pettynyt suomalaisten talotehtaiden pientalosuunnitteluun. Arjen sujuvuutta tuntuvat olevan: 1,5 - 2 kerrosta, tupakeittiö, pieni tuulikaappi, kodinhoitohuone jossain huitsin nevadassa - yleensä toisella puolella taloa kuin pääovi. Ei vaatehuoneita. Kummallisen mallinen keittiö, jossa ruokapöytä sijoitetaan strategisesti kahden työtason väliin niin, että keittiön hyödyntäminen vaikeutuu olennaisesti. Oleskelutilat keskellä taloa, makuuhuoneet ympärillä. Pienet ikkunat ja syvät terassit, jotka synkentävät oleskelutiloja entisestään. Ja mikä harmittavinta: perheessä on aina maksimissaan kaksi lasta, jolloin vieraat voidaan majoittaa kirjasto-/työhuoneeseen.

Meidän perheellemme arjen sujuvuus on jotain muuta.

Se on sitä, että kauppakasseja ei tarvitse raahata tolkuttomia matkoja - keittiöstä, joka on talossa keskeisimmällä paikalla, avautuu oma ovi pihalle.

Se on sitä, että kuraeteinen sijaitsee pääsisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä (kuka ihme haluaa suomen talvessa kahlata hillittömässä umpihangessa talon takaovelle päästäkseen kodinhoitohuoneeseen riisumaan märkiä, ehkä kuraisiakin vaatteita?).

Se on sitä, että eteinen on riittävän suuri pukemiseen ja riisumiseen useammallekin ihmiselle samanaikaisesti (koska ainakaan meidän perheessä ulos ei lähdetä yksitellen, vaan kaikki porukalla).

Arjen sujuvuus on ehdottomasti sitä, että kylvystä ja saunasta pääsee puhtain jaloin takan ääreen, olohuoneeseen, vaatekaapille (sillä jos kodinhoitohuone sijaitseekin talomalleissa järkevässä paikassa, käy yleensä niin, että kurapisteen yli tai vierestä kuljetaan pesuhuoneeseen - melkoinen siivoaminen, jotta kurapisteellä on aina kuratonta!).

Arjen sujuvuus on myös sitä, että kolmella melko samanikäisellä tyttärelläni on yhteinen suuri vaatehuone, ei omia pieniä vaatekaappeja huoneissaan.  

Kodinhoitohuone on aidosti kodin hoitoon - siivousvälineiden säilyttämiseen ja puhdistamiseen,vaatteiden pesemiseen, kuivaamiseen ja viikkaamiseen. Kodinhoitohuone sijaitsee lähellä vaatehuoneita, jotta vaatehuolto pelaa.

Arjen sujuvuuteen liitetään useimmiten säilytystilojen runsas määrä. Olen tullut pohdinnoissani siihen tulokseen, että kun itse suunnittelee omaa taloaan, säilytystilojen tarpeelle ei tule rajaa vastaan: aina voisi lisätä kaappirivin sinne, toisen tänne. Kaikki säilytystila on meidän perheessä ollut aina käytössä ihan tappiin asti. Tulevaisuudessa avaintekijäksi nouseekin se, että osaamme karsia tavarapaljoutta niin, että kaikki tavarat mahtuvat olemassa oleviin säilytystiloihin (joita kotiimme tulee varmaankin ihan normaali määrä).

Ja vielä: elämä saa ja sen pitää näkyä meidän kodissamme. Kun perheessä on kolme pientä taiteilijaa, tulee vaihtuvaa taidenäyttelyä varten järjestää myös asian vaatimat puitteet. 

Näillä ideoilla eteenpäin, seuraava arkkitehdin tapaaminen onkin jo loppuviikosta!

Ideakuvia arjen toimivuuteen (pohjakuvaa lukuunottamatta Pinterest-sivultani , sieltä löytyy myös polku alkuperäiseen kuvan lähteeseen kuvien yhteydessä kuvan lähde):

Kuva sivulta: http://www.roomzaar.com/rate-my-space/Other-Spaces/Kids-Art-Center/detail.esi?oid=24610794&save=saveyllä vasemmalla: kuva sivulta http://www.hometalk.com/554596/creating-a-wow-wall/photo/107287
yllä oikealla: Eva Black Design -blogista: http://blog.evablackdesign.com/2012/06/spaces-lindsay-stetson-thompson.html
alla: kuva (smow) -sivulta: http://www.smow.de/produkte/verstauen/ablage/piano-garderobe.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti