torstai 29. marraskuuta 2012

harja vai pulpetti?

Viimeisimmässä korttelikokouksessa (eli naapurien tapaamisessa rakennusvalvonnan ohjaajan kanssa) nousi esiin kysymys, voimmeko rakentaa pulpettikattoa. Suunnitelmissamme katon korkea "ylälaita" on naapuria vasten olevalla tonttimme pitkällä sivulla ja katto laskee kohti oman tonttimme keskikohtaa. Näin mittakaava tontillamme on ihmisläheinen ja sisätiloissa viisto katto tuo kivaa arkkitehtuuria ja valon kulkua - puhumattakaan mahdollisuudesta rakentaa noin 20 neliön parvi, jolle saamme lisätilaa. Nyt jännitämme, miten käy. Ainoa naapurimme katsoo, että talomme julkisivu heidän taloaan kohden on liian korkea ja massiivinen. Myös he haluavat rakentaa pulpettikaton, vaikka rakennustapaohjeissa puhutaan harjakatosta... Voiko heidän näkemyksensä haudata haaveemme upeasta pulpettikatosta?

Miksi siis pulpetti- eikä harjakatto? Tässä plussia ja miinuksia molemmista, aivan puhtaasti omaan visuaaliseen näkemykseeni pohjautuen (ja meidän yksikerroksiseen taloomme soviteltuna). 

Harjakatto: Ulkoisesti harjakattoiset talot sopivat suomalaiseen maisemaan hyvin. Yksikerroksisina ne eivät ole kovin korkeita, jolloin aurinko tavoittaa pihan jollakin tavoin kaikkina vuodenaikoina - tontit kun asutusalueilla tuppaavat olemaan aika tiiviitä. Talon ulkonäössä harjakatto on merkittävässä roolissa, etenkin, jos katon tulisi olla jyrkkä esimerkiksi sisäkaton korotuksen takia. Jos mielii tasakattoa sisätiloihin, harjakatto soveltuu aivan passelisti. Se antaa talolle aavistuksen tavanomaisemman ja arkisemman ilmeen kuin pulpettikatto. Harjakaton alla talo on suojassa sekä fyysisesti (etenkin leveiden räystäiden kanssa) että myös henkisesti. Sisätilojen osalta onkin toisin. Kyllähän harjakaton voi rakentaa korotettuna esimerkiksi oleskelutilojen osalta, jolloin tavoitellaan tilantuntua. Silti katson, että kun sisätiloihin halutaan avaruutta ja valoisuutta, harjakatto ei aja asiaansa. En kannata korotettuja sisäkattoja, joissa sisäkatto nousee harjan kohdalta korkealle - mutta ikkunat sijaitsevat silti matalilla ulkoseinillä, useimmiten ulottuen maksimissaan noin 230-240 cm korkeudelle lattiasta. Katon korotus luo tilaan pimeää kohtaa, johon valo ei virtaa mistään. Korkeaa korotettua sisäkattoa joudutaan valaisemaan harjan kohdalta voimakkaasti keinovalolla, eikä tilantuntu ole aitoa. 

Pulpettikatto: Ulkoisesti pulpettikatto antaa talolle modernihkon, yksikertaisen ilmeen - ja yksinkertainen on kaunista! Erityisesti pulpettikatto on edukseen malliltaan yksinkertaisissa pohjissa, mutta monimuotoisesti polveilevissa pohjaratkaisuissa pulpettikatto saattaa näyttää sekavalta. Siinä missä harjakatto suojaa taloa ja jopa piilottaa taloa alleen, pulpettikatto paljastaa talon julkisivua enemmän ja on avoimempi ratkaisu ympäristöön nähden. Sisätiloissa tulee esiin pulpettikaton lyömättömät edut. Kun tilasta halutaan korkea ja avara, viistosti laskeutuva sisäkatto luo upean arkkitehtuurin tilaan. Katon "alalaidan" matala seinä voi olla oikeastikin matala, koska katto nousee siitä ylöspäin kohti katon korkeaa "ylälaitaa". Parhaimmillaan pulpettisisäkatto on silloin, kun katon ylälaidan korkealle seinälle sijoitetaan joko korkeita ikkunoita tai yläikkunoita - näistä valo todellakin virtaa tilaan ja kattopintaa pitkin alaspäin. Koko tila kylpee päivänvalossa, eikä tarvita keinovaloa valaisemaan katon pimeitä nurkkia. Pulpettikatolla saadaan myös ilmavia oleskelutiloja ilman, että oleskelutilojen kattoa nostetaan kokonaisuudessaan korkealle - mielestäni kahden kerroksen korkuiset olohuoneet ovat kaikuvia ja kolkkoja. Itse haluan kotoisampaa tunnelmaa.
Nämä kuvat Pinterest-sivultani, sieltä löytyy myös kuvien alkuperä kuvien lähde mainittu myös kuvan yhteydessä.


Kuvassa Kannustalon Harmaja 165 Tammisaareen rakennettuna. Mikä ihana valoisuus! Tilassa pulpettikatto ja korkella ulkoseinällä korkeat ikkunat.
Kuva Kannustalo.fi -sivulta.Oikealla: ihanaa kotoisuutta harjakaton alla. 
Kuva My Scandinavian Retreat -blogista: http://scandinavianretreat.blogspot.jp/2011/03/photo-lindman-ii.html 

Alla: kauniita sisäkattoja, vaneria ja raakalautaa.
Kuva vasemmalla The Brick House -sivulta:  http://thebrickhouse.tumblr.com/post/5459259162
Kuva oikealla sivulta: http://myplacelikehome.tumblr.com/post/27253282964/theblackworkshop-olson-kundig-architects

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti