sunnuntai 18. marraskuuta 2012

pohjaratkaisun filosofiaa

Talon pohjaratkaisun suunnitteluun meillä vaikuttivat seuraavat kolme tekijää ratkaisevasti:

1) Vuorotyöläisen nukkumisrauha. Vuorotyötä tekevän on saatava nukkua rauhallisessa, äänieristetyssä tilassa, ilman korvatulppia. Myöskään muu perhe ei saa kohtuuttomasti häiriintyä vuorotyöläisen kukkumisesta yöaikaan tai työhön lähtemisestä / työstä palaamisesta keskellä yötä.
2) Yhdessäolo. Kotimme rakentuu periaatteella, että perheenä vietämme aikaa yhdessä, samoissa avarissa oleskelutiloissa. Tiloista on löydyttävä jokaiselle omaa paikka ja omaa rauhaakin - voimme siis olla yhdessä, mutta erillämme. Tästä syystä makuuhuoneet ovat pieniä, ja yhteisiä tiloja on runsaammin. Harras toiveeni on, etteivät lapset kasvaessaan saisi jokainen omaan huoneeseensa omaa tietokonetta ja televisiota, vaan aika näyttää miten käy...
3) Arjen sujuvuus. Pientalosuunnittelussa runsaasti - ja holtittomasti! - viljelty käsite pitää meidän kohdalla sisällään niin paljon, että taidan pohtia sitä ihan omassa kirjoituksessaan :-)

Kaava puolestaan asetti seuraavia vaatimuksia:

1) Päärakennuksen max ka 180 m2, talousrakennuksen max ka 50 m2. (Haaste! Tällä hetkellä pohjaratkaisu on päärakennuksen osalta noin 180 huoneistoalaneliötä, eli ka on ainakin 198 m2... Olen kuitenkin sitä mieltä, että on energiataloudellisesti tehokkaampaa rakentaa yksi suurempi rakennus, jossa saman ulkovaipan sisällä on myös lämmintä säilytystilaa. Näin talousrakennukset voivat olla kylmiä: autokatokset ja varastotilat. Jospa rakennusvalvonnan suunnittelija olisi samaa mieltä?) 
2) Talon päämassan oltava pitkittäin tontilla niin, että pääty rakennetaan kiinni tienpuoleiseen rakennusalueen rajaan (eli 4 m tiestä)
3) Yksitasoinen, harjakattoinen, talon väritys vaalea, katto harmaa. (Korttelikokouksessa suunnittelija suhtautui suopeahkosti myös pulpettikattoon, joten nyt jännätään sen puolesta, meneekö ajatus läpi tarkemmalla suunnitelmiemme syynäyskerralla.)

Omaan arkkitehtooniseen näkemykseeni tulevasta kodistamme ovat vaikuttaneet vahvasti ainakin seuraavat mallitalot (erityisesti pohjaratkaisut): Kannustalon Harmaja 165, Kannustalon messuvoittaja Vihervaara (172, esitteen sivu 16) ja Kannustalon Kosketus sekä POOK Arkkitehtitoimiston suunnittelema Talo Kekkapää

Näistä lähtökohdista ensimmäisiä hahmotelmiani talon pohjaksi:

  
Tässä vaiheessa mieheni löysi Herrala-talojen mallin Kultahiekka (176), ja ihastui erityisesti siihen, että eteinen erottaa talosta kaksi "puolta", jolloin saunaosasto takkahuoneineen on omassa rauhassaan. Mieheni ihastus vaikutti suunnittelun suuntaan ratkaisevasti. (Kuva sivulta www.herrala-talot.fi.)
  
Niinpä lähdimme työstämään tätä ajatusta eteenpäin, ja tällaisen kuvan kanssa marssimme arkkitehdin puheille: 


Tällä hetkellä arkkitehtimme viilaa kanssamme tätä suunnitelmaa eteenpäin, jotta pian pääsemme laskemaan talolle budjettia (AUTS!) ja toivottavasti siitä eteenpäinkin, eli pyytämään tarjouksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti