keskiviikko 26. joulukuuta 2012

keskeneräisiä asioita: talon ulkoväri?

Näin joulunpyhinä, pakkasten paukkuessa on aikaa miettiä tammikuussa alkavaa rakentamisen häslinkiä. Aion nimittäin tammikuussa saada tätä projektiamme huikeasti eteenpäin - uuteen kotiin on päästävä muuttamaan jouluksi 2013! Tämä yksi joulu kolmen lapsen ja miehenkörilään kanssa väliaikaisvuokrakodissa riittää minulle vallan mainiosti, kiitos vain kysymästä.

Kädenvääntö rakennusvalvonnan kanssa talon korkeudesta tulisi saada päätökseen, jotta päästään viimeistelemään julkisivukuvia ja hakemaan rakennuslupaa. Myös tarjouspyyntöjä talopakettifirmoilta pitää kysellä piakkoin - suurelementtien valmistaminen vie oman aikansa. Pääsuunnittelija-mestarimme laskee meille budjetin myös pitkästä tavarasta rakentamiseen, joka onkin syksyn aikana noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Edellisen kotimme (2004, Kannustalon Rauhala) rakensimme "talopakettina", tosin silloinkin itse toimimme rakennuttajina ja kilpailutimme jokaisen osaurakan. Suur(ulkoseinä)elementeistä rakentaminen näyttäytyy minulle siis tuttuna, kätevänä ja helppona tapana rakentaa. Toisaalta se myös saattaa muokata talon pohjaa ja rajoittaa tiettyjä ratkaisuja. "Talopaketti" osoittautunee myöskin kalliimmaksi tavaksi rakentaa - jo nyt budjettimme tuntuu olevan kovin tiukilla...

Rakennuslupahakemuksen yhteydessä tulisi päättää myös talon ulkoväritys. And guess what: kun alueelle halutaan vaaleita taloja, minä haluan - mustan. Niinpä tietenkin. Tässä alla ote rakennustapaohjeesta ja talon ulkovärityksestä:  Itse olen erityisesti viime aikoina ihastunut tummiin taloihin, joissa detaljit ovat tummia tai puun värisiä (omaan silmääni mustan ja valkoisen yhdistelmä on liian jyrkkä). Täysin mustaa taloa en halua, vaan ennemminkin mustanruskeaksi petsatun (tai mikä nyt onkaan oikea termi ulkovärin kohdalla). Tähän tyyliin:
Yllä: Isompi kuva Deko 7/2010 -lehdestä, pienempi jostain sisustuslehdestä myös. Erityisesti pikkukuvan julkisivussa upeasti mustan ja puun yhdistelmä, joskin musta omaan makuuni "liian mustaa". 
Suomalaisesta sisustuslehdestä irti leikkaamani kuva kivanvärisestä talosta, jossa puunväriset detaljit. Musta maali taitettiin okralla, jotta sävystä tuli pehmeämpi. Nice!

Ehkä voisin antaa sen verran periksi, että talo olisi harmaan tai hiekan sävyinen? Nämä kuvat Pinterest -sivultani (ja sieltä linkki kuvan alkuperäiseen lähteeseen kuvien yhteydessä tiedot lähteestä).Kuva vasemmalla My Scandinavian Retreat -blogista: http://scandinavianretreat.blogspot.fi/2011/02/prefab-from-ckr.html ja kuva oikealla sivulta http://theownerbuildernetwork.com.au/tiny-homes/tiny-beach-house-on-rails/

No, ymmärrettävästi rakennusvalvonta ei tule suhtautumaan suopeasti toiveeseeni saada mustahko talo. Toinen vaihtoehto voisi olla kokonaan valkoinen talo, puunvärisillä detaljeilla. Sitä pohdin kuitenkin vasta sitten, kun haaveeni tummasta talosta haudataan. Viimeisinä oljenkorsinani tulevat neuvotteluissa olemaan talomme sijainti: korttelin nurkkatalona tumma talo rajaisi muuten vaaleiden talojan massaa kivasti
 
Ote havainnekuvasta, Kivikkokangas Oulu
Jollei tämä "massoittelunäkökulma" vetoa rakennusvalvontaan, voisin ehkä harkita myös kaksiväristä taloa: talon takasivu ja tienpääty olisivat valkoiset, pihan ja metsän julkisivut tummat. Näyttäisikö talo sekavalta vai tyylikkäältä? Ero voi joskus olla hiuksenhieno.

Alla olevien kuvien talo on Hollannissa Den Hoornissa. Kuvat arkkitehtitoimisto DP6:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti