sunnuntai 16. joulukuuta 2012

valaistussuunnittelu ei sytytä

Kun talomme sähkösuunnittelu alkaa pian olla ajankohtainen asia, minä alan panikoida edessä olevasta valaistuksen suunnittelusta. se on aihe, joka ei ole koskaan herättänyt minussa suuria intohimoja. Valaistus on tietenkin tärkeä asia, jolla voidaan hukata tai korostaa tilojen tarjoamia mahdollisuuksia. Koen kuitenkin, ettei oma osaamiseni ja kiinnostukseni riitä kovin yksityiskohtaiseen suunnitteluun (ja siksipä taidankin turvautua arkkitehtimme Pian apuun). MUOKKAUS 14.1.2013: Pia ei ennätä apuun. Olen siis sähkösuunnittelijan ja oman ideointi varassa valaistussuunnittelun osalta. Dääm! 

Valaisimet ovat aina olleet minulle jotenkin toisarvoisia. Saatan käyttää paljonkin aikaani ruokapöydän, sohvapöydän tai tuolien valintaan. Valaisimet sen sijaan saavat aivan huoletta olla Ikean halvinta mallia! Etenkin, kun Ikeassa on hyvännäköisiä valaisimia edullisesti. Valaisimet eivät juurikaan käytössä kulu, eikä kalliin design-valaisimen omistaminen ole tuntunut tärkeältä (ainakaan vielä! Eihän sitä tiedä mitä keski-ikäistyminen tuo tullessaan?!).

Muutamasta asiasta olen vakuuttunut valaistuksen osalta:
 • Mitään ällöttävää pakkoyleisvaloa ei jokaisen huoneen kattoon asenneta siivousta varten. Siivooja käyttäkööt vaikka taskulamppua jos ei roskia muuten löydy. 
 • Meille ei tule yhtäkään plafondia. 
 • Makuuhuoneista vessaan tahdon yöksi liikkeestä aktivoituvan "valopolun", joka himmeällä valolla johdattaa kulkijan oikeaan osoitteeseen - mielellään tämä himmeä yövalo voisi hohkata myös vessassa, jottei siellä joudu räväyttämään puoliunessa kirkasta valoa päälle. 
 • Suurin osa valaistuksesta hoidetaan riippuvien kattovalaisimien avulla - ei upotettavien halogeenien avulla. Kattohalogeenit eivät vain sytytä. Myös seinävalaisimia haluan sinne tänne, jotta lattialla kiemurtelevien (lattia- ja pöytävalaisimien) johtojen määrä saadaan minimoitua.
 • Keittiöön haluan Jielden (tai vastaavat) seinävalaisimet, joilla valaistaan työskentelytaso. 
Aika vähän pointteja on kasassa, joten nyt pimeään vuodenaikaan on hyvä syventyä valon ja varjon leikkiin. Täytyneekin varmaan käydä paljon ravintoloissa, sillä niissä näkee usein kivoja ratkaisuja jotka ovat sellaisenaan siirrettävissä yksityisasuntoihinkin :-) Esimerkiksi Oulun keskustan Amarillossa on aivan upeat riippuvat kattovalaisimet, tsekatkaapa kun käytte siellä! 

Tässä alla kaksi lehtikuvista keräämääni kollaasia kiinnostavista valaisimista sekä muita fiiliskuvia (Pinterest-sivultani) valaistukseen liittyen. Kuvien tiedot alimpana.
Kuvat: 
kolmas rivi ylhäältä, vasemmalla: Länna Möbler -sivulta: http://www.lannamobler.se/
ja oikealla: Pinterest: Charlotte uploaded onto the board Home-kitchen
Neljäs rivi ylhäältä, vasemmalla: Heinäaho -sivulta: http://heinaaho.com/ ja oikealla: kuva sivulta http://www.thefancy.com/things/93812553695632595/Heavy-Wall-Light-by-Benjamin-Hubert 
Viides rivi ylhäältä: kuva Fjellby -sivulta: http://fjellby.no/
Toinen rivi alhaalta: kuva My idea home -sivulta: http://myidealhome.tumblr.com/page/2
Alimmainen rivi, vasemmalla: kuva sivulta http://www.victona.com/blog/post/Jielde-obsession ja oikealla: kuva sivulta http://www.littlebluedeer.com/search?updated-max=2011-06-10T05:00:00-04:00&max-results=20

2 kommenttia:

 1. Löysin blogisi pari päivää sitten, ja jätän nyt pienen merkin itsestäni. Teidän talon pohjapiirros näyttää hienolta! Ihanasti tilaa ja mietittyjä yksityiskohtia! Omalle perheelle sopivien ratkaisujen miettiminen kyllä kannattaa, kun todellakin voi asiaan vaikuttaa oman talon rakentamisen myötä.
  Oletteko muuten arkkitehdin kanssa puhuneet tarkemmin siitä, miten saatte vaimennettua lapsiperheen äänimaailmaa? (Muistelen sinun kertoneen, että toinen vanhempi tekee vuorotyötä.) Tarkoitan sitä, ettei korkeat tilat kaiu jne. ja tuota turhaan lisää melua. Itseä kiinostaisi uutta asuntoa varten kerätä infoa tästä(kin) asiasta. Meillä on kaksi pientä lasta, ja ääntä riittää.
  Mukavaa joulun aikaa!
  Emmi

  VastaaPoista
 2. Hei Emmi! Kiitos kannustavista sanoistasi pohjaratkaisun suhteen. En ole arkkitehdin kanssa puhunut erikseen melunvaimennuksesta, mutta tärkeän asian otat esiin! Toivon suunnitelmissa olevien kumilattioiden, mattojen ja verhojen vaimentavan kaikua ja ääniä, mutta mietinnässä ovat myös oleskelutilojen kattoon asennettavat paneelit. Täytyykin jossain kirjoituksessa perehtyä tähän aiheeseen! Vuorotyöläisen nukkumarauhan suo eteisen toisella puolella oleva saunasiipi, jossa saunan eteishuone rakennetaan äänieristetyksi tilaksi - samoin kuin suurin makuuhuone talon toisessa päädyssä, jota on "eristetty" myöskin kaapistoilla ja vaatehuoneella muista tiloista. Ymmärtääkseni lapset hiljenevät vanhetessaan - teini-ikäiset murjottavat jo ihan hiljaakin välillä ;-) Tunnelmallista joulunaikaa sinulle ja perheellesi! t. rouva Oja

  VastaaPoista