maanantai 31. joulukuuta 2012

360 Volt dot com

Aimmin päivittelin valaistussuunnittelun vaikeutta. Kyllä kannatti, sillä nykyään katselen valaisimia joka puolella - kuten postauksistanikin käy ilmi. Tosin valaistuksen kokonaisuuden suunnittelu on vaikeaa, valaisinten ihailu helppoa :-) Laitoin aiempaan valaistussuunnittelua käsittelevään juttuuni tämän kuvan (Pinterest-sivultani), ja luulen nyt löytäneeni näiden valaisinten myyjän.


Lehtiartikkelin perusteella ajauduin hollantilaisen 360 Volt -yrityksen nettisivustolle. Uu-la-laa mitä valaisimia! Käykäähän katsomassa! http://www.360volt.nl/english/home.html


sunnuntai 30. joulukuuta 2012

eteinen

Vaikka oleskelutilojen kattokorkeutta vielä meititään ja viilataan, on meillä eteinen jo paikallaan suunnitelmissa. Pääsisäänkäynti ja eteinen sijaitsevat talomme "siipirakennuksessa". Eteinen jakaa talon kahteen osaan: siivessä sijaitsevat tekninen tila ja kuraeteinen sekä saunaosasto, jonka yhteydessä noin 10 neliön vierashuone/ saunan pukuhuone. Eteisen toiselle puolelle jää varsinainen päärakennus, jossa siis perheen makuuhuoneet, olohuone, keittiö jne.

Eteiseen, kuten moneen muuhunkin tilaan, haluan mustan Nora -kumimaton (Noraplan Uni -mallistosta). Toiveissani on myös tamminen umpiovi pääoveksi, jonka vieressä ja yläpuolella on (tammipuitteiset) ikkunat. Sen sijaan ovi terassille talon länsipuolelle voisi olla lasiaukollinen, tammea kai tämäkin ovi? Koska eteinen jakaa taloa, voisi siipirakennukseen päin oleva seinä olla raakalautaa tms. materiaalia, josta korostuisi siipiosan erillisyys... Muut seinät ja katto olisivat ehkäpä valkoisia.
Yllä vasemmalla: ihana ovi+ikkuna -yhdistelmä! Myös tiiliseinän rosoisuus viehättää. (Kuva sivulta: http://www.desiretoinspire.net/blog/2011/7/19/midmod-bungalow-in-the-uk.html) Yllä oikealla on ajatus siitä, mitä voisi näkyä ulko-ovea vastapäätä olevasta ikkunasta... Todellisuudessahan sieltä näkyy naapurin autotallin seinää :-) (Tämä kuva sivulta http://cargocollective.com/petrabindel) Nämä kuvat Pinterest-sivultani, josta löytyy myös kuvien lähde. Alakuvassa Kokkolan asuntomessujen Kaj Stenvall -talon tila (asuntomessut.fi -sivulta): tähän tapaan toivoisin eteisen erottavan siipirakennuksen myös visuaalisesti. Ehkei meille hirsiseinää, mutta miten olisi ulkovuorilauta?

Kollaasi 1 (sisustuslehdistä keräämiäni kuvia). Yllä oikealla eteisessä iso ikkuna, jonka vieressä liitutauluseinä viestejä varten. Alla pikkukuvissa kivoja seinäkoukkuja, samoin kuin isossa kuvassa koukkuja valokuvakokoelmaan yhdistettynä.
Kollaasi 2. Kuvassa vasemmalla kiva ovi+ikkuna -yhdistelmä sekä tummaa lautaseinää. Upea eteinen alakuvassa! Tämä eteinen on inspiroinut omaa eteissuunnitteluani. Yläkuvassa alakuvan eteisen yksityiskohta. Nice!
Kollaasi 3. Kaapit ja säilytystila ovat eteisessä pääosassa. Toivoisin kaappien "leijuvan ilmassa" seinäkiinnityksellä, kuten kuvassa alhaalla keskellä. Mattamusta värikin on upea, mutta meille turhan synkkä mustaan lattiaan yhdistettynä. Ehkäpä kaapistot vanerisilla ovilla, mustilla rungoilla? Toivon mukaan saan eteisen yhteydessä olevan wc:n mahtumaan niin pieneen tilaan, että wc:n ovea vastapäiselle seinälle saan jonkinlaisen kenkähyllyn tai kokoelman kenkälaatikoita...

Bauhaus -inspiraatiota

Sunnuntaipäivän ratoksi kävin shoppailemassa ja inspiroitumassa Bauhausissa. Myös vallitsevaan hintatasoon on hyvä tutustua ennen kuin rakentaminen alkaa. Tällä kertaa Bauhaus ei tarjonnut mitään kovin kummoista, mutta muutaman idean kuitenkin.

Kattovalaisin, sisäpuoli kultaa! Hintaluokkaa ~150 e. 


Nordluxin Funk -valaisinjohdot pirteissä väreissä.
Lukittavaa kaappia tarvitaan lapsiperheessä. Perusmetallikaapista voisi saada kivan maalamalla jollain reippaalla värillä...

Vihtaovet Oy:n lasiliukuovi. Meille pukuhuoneesta pesuhuoneeseen?

torstai 27. joulukuuta 2012

kivoja blogeja

Olen ollut joululomalla seitsemän päivää ja taas saan huomata, että mulla on elämässä aivan liian vähän aikaa kaikkeen sellaiseen, mikä kiinnostaisi. Maailma on täynnä upeita juttuja! Ja vuorokauden tunnit rajallisia. Esimerkiksi rakentamis- ja sisustusblogit: kivoja henkilökohtaisia tarinoita, varoittavia esimerkkejä, hyviä vinkkejä, kauniita sisustuskuvia - ja ennen kaikkea kaunistelemattomia, autenttisia mielipiteitä! Rakentaminenkin, kaikista määräyksistään huolimatta, on pitkälti makuasia - samoin kuin sisustaminen on pelkästään maku- ja mielipidekysymys. Blogeissa näihin ihmisten makuihin ja mielipiteisiin pääsee käsiksi omalta tietokoneeltaan.
Tässä tämän hetken suosikkejani (hyvin kapealla ja lyhyellä blogeihin tutustumisella valikoituja, eivätkä missään järjestyksessä):

Emmas Designblogg - vuonna 2005 aloitetun blogin sivuilla vierähtää tunti jos toinenkin!  Kirjoittaja Emma Fexeus on ammattibloggaaja, freelance-kirjoittaja ja sisustusstylisti. Sivuilta löytyy sisustusideoita, uusia tuotteita ja kivoja kilpailuja. Emma kirjoittaa englanniksi, joten inte-så-bra-svenskatalande'tkin voivat seurata :-)

My second hand life - Pohjanmaalta kotoisin oleva nainen kirjoittaa mm. omista sisustusprojekteistaan, jotka kunnioittavat vanhaa tavaraa ja DIY (do it yourself) -henkeä. Vaikkakin on amatöörivalokuvaaja, niin upeita kuvia hän sivuilleen lataa!

Moderni puutalo - blogi kertoo Mervin ja Petrin näkemyksiä ja kokemuksia talonrakennusprojektista. Elämänmakuista rakentamista, tosin nyt jo tukevasti sisustamisen puolella.

Kotilato - Kannustalon Lato -talopaketin rakennusprojektista kertova blogi, jossa Är ja Jii kirjoittavat kuulumisia rakennusprojektin keskeltä. Mielenkiintoista seurattavaa, sillä minustakin Lato on hieno talomalli ja tämän Ladon sisustuksesta on tulossa kaunis!

Villa Lumituisku - blogi seuraa rakentamisprojektia, jossa on samankaltaisia toteutuksia kuin mistä itse haaveilen, mm. listattomuus. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen blogi oman projektini kannalta. Erityisesti tämän blogin ensimmäiset postaukset antavat viitteitä siitä, että haaveilemme kirjoittajan kanssa samanlaisesta kodista!

Mirka Johansson - nainen kuvien takana - kokkolalaisen taidegraafikon elämää kommentoiva blogi on myös täynnä kaunista taidetta, valokuvia, ajatuksia elämästä. Tykkään Mirkan taiteesta kovasti, erityisesti hänen nais- ja puuaiheensa kiinnostavat! Näitä minulle uuteen kotiin?


Mirka Johansson: Ruusupuu, 2007
Mirka Johansson: Kevätruusu, 2007


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

sisäänkäynti

Paitsi että tänään mietityttää talon väri, myös sisäänkäynti ja sen kattaminen huolestuttaa. Tätä kohtaa talossa on arkkitehdin kanssa jumpattu useampaankin muotoon.

Eli talomme "ongelmakohta", jota ei ole vielä ratkaistu:Ylimmän kuvan rimoituksessa on jotain kiehtovaa. Rimat voisi päällystää lasikatteella, jotta katos suojaisi sateelta. Nyt törmäsin erään rakennusblogin kautta Villa Håkansson-Tegmaniin (löytyy maanmainiolta ArchDaily -sivustolta), joka sijaitsee Ruotsin Höllvikenissä. Vaikka talon muotokieli yleisesti ottaen on makuuni hieman liian kantikasta ja matalaa, on talossa upeannäköinen katos talon edustalla, jota rytmittävät (liikuteltavat?) rimapaneelit. Voisiko tässä olla ideaa meille?Sisäänkäyntiä olen miettinyt pääoven osalta jo pidemmällekin, sillä meille tulee tamminen umpiovi jonka viereen ja yläpuolelle ikkunat. Tässä alla ideakuvia Pinterest -sivultani (kuvien alla niiden alkuperä):


Kuva yllä vasemmalla: http://www.desiretoinspire.net/blog/2011/7/19/midmod-bungalow-in-the-uk.html  ja oikealla http://www.urbanfront.co.uk/: Kuva alla: http://www.designboom.com/architecture/edward-suzuki-architecture-house-on-the-bluff/

ps. Joulupukki oli tänä vuonna kaukaa viisas, eikä tuhlannut rahojaan mihin sattuu rihkamaan: perheemme isäntä sai lahjaksi ovenkahvan tulevan talonsa pääoveen :-) (Tämä malli on hyväksi havaittu jo edellisessä kodissa: jämäkkä ja suurikokoinen, käteen sopiva! Ja vaihtaa väriäkin tarvittaessa - jouluksi punaisena?)

Abloy Duetto 8/007, www.abloy.fi

keskeneräisiä asioita: talon ulkoväri?

Näin joulunpyhinä, pakkasten paukkuessa on aikaa miettiä tammikuussa alkavaa rakentamisen häslinkiä. Aion nimittäin tammikuussa saada tätä projektiamme huikeasti eteenpäin - uuteen kotiin on päästävä muuttamaan jouluksi 2013! Tämä yksi joulu kolmen lapsen ja miehenkörilään kanssa väliaikaisvuokrakodissa riittää minulle vallan mainiosti, kiitos vain kysymästä.

Kädenvääntö rakennusvalvonnan kanssa talon korkeudesta tulisi saada päätökseen, jotta päästään viimeistelemään julkisivukuvia ja hakemaan rakennuslupaa. Myös tarjouspyyntöjä talopakettifirmoilta pitää kysellä piakkoin - suurelementtien valmistaminen vie oman aikansa. Pääsuunnittelija-mestarimme laskee meille budjetin myös pitkästä tavarasta rakentamiseen, joka onkin syksyn aikana noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Edellisen kotimme (2004, Kannustalon Rauhala) rakensimme "talopakettina", tosin silloinkin itse toimimme rakennuttajina ja kilpailutimme jokaisen osaurakan. Suur(ulkoseinä)elementeistä rakentaminen näyttäytyy minulle siis tuttuna, kätevänä ja helppona tapana rakentaa. Toisaalta se myös saattaa muokata talon pohjaa ja rajoittaa tiettyjä ratkaisuja. "Talopaketti" osoittautunee myöskin kalliimmaksi tavaksi rakentaa - jo nyt budjettimme tuntuu olevan kovin tiukilla...

Rakennuslupahakemuksen yhteydessä tulisi päättää myös talon ulkoväritys. And guess what: kun alueelle halutaan vaaleita taloja, minä haluan - mustan. Niinpä tietenkin. Tässä alla ote rakennustapaohjeesta ja talon ulkovärityksestä:  Itse olen erityisesti viime aikoina ihastunut tummiin taloihin, joissa detaljit ovat tummia tai puun värisiä (omaan silmääni mustan ja valkoisen yhdistelmä on liian jyrkkä). Täysin mustaa taloa en halua, vaan ennemminkin mustanruskeaksi petsatun (tai mikä nyt onkaan oikea termi ulkovärin kohdalla). Tähän tyyliin:
Yllä: Isompi kuva Deko 7/2010 -lehdestä, pienempi jostain sisustuslehdestä myös. Erityisesti pikkukuvan julkisivussa upeasti mustan ja puun yhdistelmä, joskin musta omaan makuuni "liian mustaa". 
Suomalaisesta sisustuslehdestä irti leikkaamani kuva kivanvärisestä talosta, jossa puunväriset detaljit. Musta maali taitettiin okralla, jotta sävystä tuli pehmeämpi. Nice!

Ehkä voisin antaa sen verran periksi, että talo olisi harmaan tai hiekan sävyinen? Nämä kuvat Pinterest -sivultani (ja sieltä linkki kuvan alkuperäiseen lähteeseen kuvien yhteydessä tiedot lähteestä).Kuva vasemmalla My Scandinavian Retreat -blogista: http://scandinavianretreat.blogspot.fi/2011/02/prefab-from-ckr.html ja kuva oikealla sivulta http://theownerbuildernetwork.com.au/tiny-homes/tiny-beach-house-on-rails/

No, ymmärrettävästi rakennusvalvonta ei tule suhtautumaan suopeasti toiveeseeni saada mustahko talo. Toinen vaihtoehto voisi olla kokonaan valkoinen talo, puunvärisillä detaljeilla. Sitä pohdin kuitenkin vasta sitten, kun haaveeni tummasta talosta haudataan. Viimeisinä oljenkorsinani tulevat neuvotteluissa olemaan talomme sijainti: korttelin nurkkatalona tumma talo rajaisi muuten vaaleiden talojan massaa kivasti
 
Ote havainnekuvasta, Kivikkokangas Oulu
Jollei tämä "massoittelunäkökulma" vetoa rakennusvalvontaan, voisin ehkä harkita myös kaksiväristä taloa: talon takasivu ja tienpääty olisivat valkoiset, pihan ja metsän julkisivut tummat. Näyttäisikö talo sekavalta vai tyylikkäältä? Ero voi joskus olla hiuksenhieno.

Alla olevien kuvien talo on Hollannissa Den Hoornissa. Kuvat arkkitehtitoimisto DP6:n sivuilta.

perjantai 21. joulukuuta 2012

talvipäivänseisaus

Tänään kävimme tontilla katsomassa talvipäivänseisausta. Kovin on lumista ja kylmää - noin -21 pakkasta - ja tuleva raksakesä tuntuu kaukaiselta. Tontti on vielä aivan koskematon, koska puita voi alkaa kaatamaan vasta rakennuslupahakemuksen jättämisen jälkeen. Talvista mäntymetsää tontillamme kannattaakin ihailla nyt, sillä pian (?) tällä paikalla möyrivät maarakennuskoneet. Suunnittelimmekin perheen kanssa nuotioretkeä "maillemme" joululomalla :-)

Tontti laskevan auringon hehkussa 21.12.2012 klo 15torstai 20. joulukuuta 2012

härkää sarvista!

Näinhän siinä käy, että kun ottaa hankalalta tuntuvan asian työn alle (valaistuksen suunnittelu, edellinen kirjoitus), siitä alkaakin innostua. 
Joulukuun lopun ajatuksena tulevalle vuodelle: härkää sarvista!
Kävin syömässä Amarillossa ja pyysin oikein tarjoilijalta luvan kuvata heidän valaisimiaan. Selvitän vielä, mistä nämä kauniit valaisimet ovat peräisin, ja lisään senkin tiedon tänne sivulleni.

MUOKKAUS 2.2.2013: Ovat varmaankin italialaiset Anton Angeli Bigbell -valaisimet? Samantyyppiset löysin sattumalta Tipicon sivuilta: www.tipicoshop.fi

Huonolaatuinen kuva, mutta anyway: Oulun Amarillon kauniit valaisimet! Ja ruokakin on hyvää, suosittelen :-)
Toisella reissulla kameraan tarttuivat tyylikkäät ulkovalaisimet Oulun Äimäraution K-Raudassa, joiden hinta ei päätä huimaa (Bauhausissa samantyyppiset olivat tyyriimmät, Netab Tradella edullisemmat): 


Rakennusprojektimme ei tällä hetkellä etene lainkaan, joulusta ja talon korkeuteen liittyvästä kädenväännöstä johtuen, joten keskityn niinkin pieniin asioihin kuin talomme numerokyltin mietiskelyyn. Yllä oleva valaisin voisi valaista suurta, jopa metrin korkuista numeroa talon tienpuolen päädyssä...


sunnuntai 16. joulukuuta 2012

valaistussuunnittelu ei sytytä

Kun talomme sähkösuunnittelu alkaa pian olla ajankohtainen asia, minä alan panikoida edessä olevasta valaistuksen suunnittelusta. se on aihe, joka ei ole koskaan herättänyt minussa suuria intohimoja. Valaistus on tietenkin tärkeä asia, jolla voidaan hukata tai korostaa tilojen tarjoamia mahdollisuuksia. Koen kuitenkin, ettei oma osaamiseni ja kiinnostukseni riitä kovin yksityiskohtaiseen suunnitteluun (ja siksipä taidankin turvautua arkkitehtimme Pian apuun). MUOKKAUS 14.1.2013: Pia ei ennätä apuun. Olen siis sähkösuunnittelijan ja oman ideointi varassa valaistussuunnittelun osalta. Dääm! 

Valaisimet ovat aina olleet minulle jotenkin toisarvoisia. Saatan käyttää paljonkin aikaani ruokapöydän, sohvapöydän tai tuolien valintaan. Valaisimet sen sijaan saavat aivan huoletta olla Ikean halvinta mallia! Etenkin, kun Ikeassa on hyvännäköisiä valaisimia edullisesti. Valaisimet eivät juurikaan käytössä kulu, eikä kalliin design-valaisimen omistaminen ole tuntunut tärkeältä (ainakaan vielä! Eihän sitä tiedä mitä keski-ikäistyminen tuo tullessaan?!).

Muutamasta asiasta olen vakuuttunut valaistuksen osalta:
  • Mitään ällöttävää pakkoyleisvaloa ei jokaisen huoneen kattoon asenneta siivousta varten. Siivooja käyttäkööt vaikka taskulamppua jos ei roskia muuten löydy. 
  • Meille ei tule yhtäkään plafondia. 
  • Makuuhuoneista vessaan tahdon yöksi liikkeestä aktivoituvan "valopolun", joka himmeällä valolla johdattaa kulkijan oikeaan osoitteeseen - mielellään tämä himmeä yövalo voisi hohkata myös vessassa, jottei siellä joudu räväyttämään puoliunessa kirkasta valoa päälle. 
  • Suurin osa valaistuksesta hoidetaan riippuvien kattovalaisimien avulla - ei upotettavien halogeenien avulla. Kattohalogeenit eivät vain sytytä. Myös seinävalaisimia haluan sinne tänne, jotta lattialla kiemurtelevien (lattia- ja pöytävalaisimien) johtojen määrä saadaan minimoitua.
  • Keittiöön haluan Jielden (tai vastaavat) seinävalaisimet, joilla valaistaan työskentelytaso. 
Aika vähän pointteja on kasassa, joten nyt pimeään vuodenaikaan on hyvä syventyä valon ja varjon leikkiin. Täytyneekin varmaan käydä paljon ravintoloissa, sillä niissä näkee usein kivoja ratkaisuja jotka ovat sellaisenaan siirrettävissä yksityisasuntoihinkin :-) Esimerkiksi Oulun keskustan Amarillossa on aivan upeat riippuvat kattovalaisimet, tsekatkaapa kun käytte siellä! 

Tässä alla kaksi lehtikuvista keräämääni kollaasia kiinnostavista valaisimista sekä muita fiiliskuvia (Pinterest-sivultani) valaistukseen liittyen. Kuvien tiedot alimpana.
Kuvat: 
kolmas rivi ylhäältä, vasemmalla: Länna Möbler -sivulta: http://www.lannamobler.se/
ja oikealla: Pinterest: Charlotte uploaded onto the board Home-kitchen
Neljäs rivi ylhäältä, vasemmalla: Heinäaho -sivulta: http://heinaaho.com/ ja oikealla: kuva sivulta http://www.thefancy.com/things/93812553695632595/Heavy-Wall-Light-by-Benjamin-Hubert 
Viides rivi ylhäältä: kuva Fjellby -sivulta: http://fjellby.no/
Toinen rivi alhaalta: kuva My idea home -sivulta: http://myidealhome.tumblr.com/page/2
Alimmainen rivi, vasemmalla: kuva sivulta http://www.victona.com/blog/post/Jielde-obsession ja oikealla: kuva sivulta http://www.littlebluedeer.com/search?updated-max=2011-06-10T05:00:00-04:00&max-results=20

pohjaratkaisu valmis

Talomme pohjaratkaisu alkaa olla valmiina. Huomenna palaverissa hiotaan vielä katon jyrkkyyttä ja takaseinän korkeutta. Myös ikkunoiden kokoa ja sijaintia mietitään tarkemmin, samoin sisäovien suuntaa ja paikkaa - mutta pohja alkaa muuten löytää nyt senttien tarkkuudella muotonsa!

Valitsimme arkkitehdin fiilispohjalta. Kyselin aiemmin rakentaneilta sekä rakennusalalla toimivilta tutuilta suosituksia hyvistä arkkitehdeista ja sainkin muutaman nimen. Kävin tapaamassa ja haastattelemassa neljää arkkitehtia, joista jokainen vakuutti minut osaamisellaan - eikä hintatasossakaan ollut suuria eroja. Niinpä valitsimme arkkitehdin projektiimme ihan "hyvä tyyppi" -kriteereillä :-)

Kiitokset tässä vaiheessa arkkitehdillemme Pia Krogiukselle, joka on hienosti kuunnellut perheemme toiveita ja tarpeita. Talostamme on todellakin tulossa meidän näköinen, kaikkine hullutuksinemme!

Talon pohjaratkaisu alkaa olla paikoillaan, pientä viilausta vielä...

Alustavaa hahmotelmaa talon muodosta kadulta katsottuna


perjantai 7. joulukuuta 2012

sisustusvalintoja


Saimme tiedon tontista syyskuussa. Siitä huolimatta olen jo parin vuoden ajan sisustusliikkeissä kulkiessani valokuvannut kivoja ratkaisuja, joita haluaisin uuteen kotiini. Eilinen reissu Haaparannan Ikeaan inspiroi kaivamaan esille kuvia viime vuodeltakin. Ikea on selleinen ideoiden aarreaitta, että sinne on päästävä paremman puoliskon kanssa ihan ajan kanssa - eilinen reissu oli vähän hätäinen, kun lastenhoitoparkkiin saa lapset sijoittaa vain tunniksi...

SITS Colorado -sohva Vepsäläisellä kuvattuna

Olohuoneeseen arkkupöytä? Tällä on kokoa! Lodge Granville -pöytä Vepsäläisellä kuvattuna, 80 x 160 x 45 cm

Kaunis itämainen villamatto Ikeasta, olohuoneeseen? 
Yllä: Kaunis puinen astiakaappi ruokailutilaan, Decorasta. Ruokapöydän ääressä voisi istua pidempäänkin, kun takapuolen alla olisi pehmeä ja mukava Kirsi Valantin Ystävä -tuoli.


Yllä: Ikeassa innostuin miettimään keittiön kalustusta. Nämä saarekkeet inspiroivat!


Yllä: Ikean rosteriset Rubrik -kaapinovet viehättävät. Mihinköhän näitä voisin sijoittaa? Samanaikaisesti myös rosterinen työskentelytaso kiinnostaa. Rosteria tasossa ja kaapinovissa on varmasti vähän liikaa... Rosterin ja mustan yhdistelmä on tyylikäs! 

Hektar -kattovalaisin Ikeasta. Näitä saa meille tulla useampia!
Toivottavasti tämä meidän projekti etenee piakkoin, muuten ennätän sijoittaa (mielikuvissani ainakin) rahani sisustukseen ennen kuin yhtään runkotolppaa on pystyssä :-)
Ihania haaveiluhetkiä sinullekin talven pimeimpään kuukauteen!