sunnuntai 27. tammikuuta 2013

budjetti

No niin, meidän rakennusprojektilla on vihdoinkin budjetti. Toki me miehen kanssa ollaan jo ajat sitten käyty lakki kourassa pankinjohtajan puheilla (tai siis tästä se nykyaikainen versio) ja varmistettu, että saadaan lainaa rakentamista varten. Mutta nyt meidän pääsuunnittelija / vastaava mestari laati rakennusprojektillemme virallisen bujetin: 349 000 euroa.

Huimaa. Mitä ikinä minä tänne blogiin kirjoittelenkin haaveistani, niin älkää vain luulko, että meillä olisi tuollaisia rahoja! Lottoamme toki ahkerasti, mutta sitä odotellessa täytyy talo rakentaa "hieman" pienemmällä budjetilla. En ole vielä uskaltautunut pankkiin kysymään, että mitä he tästä budjetista tuumaavat. Mahtavatko antaa penniäkään lainaa, kun tähän bujettiin vaadittavaa summaa eivät kuitenkaan anna (kai? toivottavasti eivät!). Jotainhan meillä on sukanvarressa ja patjan alla piilossa edellisen asuntomme myynnistä, mutta silti...

Eli nyt alkaa vaihe penninvenytys. Aion osoittaa, että tämän meidän talon saa rakennettua pienemmälläkin summalla (koska 350 000 e on ihan käsittämätön määrä rahaa, ainakin meidän tavisperheellemme!). Vähennetään tuosta budjetista nyt aluksi vaikkapa 20% ja pyritään siihen, siinä on sitten vähän elämisen varaakin.

(Ihan vain vertailukohtana: rakensimme edellisen omakotitalomme vuonna 2004, Kannustalon puolitoistakerroksisen, suurelementeistä. Budjettimme 112 lämpimän neliön ja 40 neliön yläkertavarauksen rakentamiselle, sis. autokatoksen ja varaston, oli noin 135 000 e. Projektiin meni vähän enemmän, mutta kuitenkin maksimissaan 150 000 e. Ja tämä summa piti sisällään myös tontin, joka maksoi noin 9000 e. Eihän rakentaminen ole voinut 9 vuodessa kallistua näin paljoa, vai onko? Mikä siinä rakentamisessa niin paljon maksaa?)

11 kommenttia:

 1. "Ei vara venettä kaada" (vanha suomalainen sanonta).

  Jos katsotaan noita teidän edellisiä lukuja, niin budjetti oli 135 ja toteutuma max 150 - tai jos oletetaan, että budjettiylitys olisi ollut luokkaa 10%, niin toteutuma olisi ollut 135+13,5=148,5 correct?

  Suosittelisin varmaan sen 10% riville "ennalta arvaamattomat lisäkulut" tälläkin kertaa. Jos niitä lisäkuluja ei toteudu - nou hätä - silloin voi onnitella itseään budjetin alittumisesta.

  Mutta jos budjetti ylittyy, ja jos pankin usko loppuu kesken rakentamisen (lainaa kun saa vain valmiusastetodistuksia vastaan), niin jos lainarahoissa hana tyrehtyy ja omaa vararahaa ei ole, niin onhan se aika hankala tilanne silloin?

  Itsellämme oli luojan lykky että vararahaa oli budjetiin sisällytetty muutama kymppitonni, ja sen lisäksi tonni kuussa erikseen ns. "sekalaisiin kuluihin" alkaen ihan työhanskoista ja raksavalaisimista.

  Hyvin ovat vararahat ainakin meidän projektissa kuluneet.

  Entä mitä maksaa 112 lämmintä neliötä tänä päivänä, ainakin etelä-Suomen hinnoin? Aika hyvän arvion siihen saa mielestäni tästä, jos katsoo jo toteutuneita kustannuksia 135 bruttoneliön tai 120 huoneistoneliön taloprojektille tässä blogissa:

  http://lankilanrinne.blogspot.fi/p/kustannukset.html

  VastaaPoista
 2. Hei Mika ja kiitos kommentistasi! Lankilanrinne -blogi tarjoaa hyvin tietoa rakentamisen kustannuksista, samoin kuin omakin blogisi. Jää seuraamaan, kuinka meidän käy - pysyvätkö kustannukset suunnittelemissani raameissa vai lähtevätkö lapasesta :-)

  VastaaPoista
 3. Näin espoolaisen korvaan nuo kustannukset kuulostavat käsittämättömän pieniltä. Meidän nurkille ei alle puolen miljoonan rakenna, mutta täällä maksaa kaikki enemmän alkaen tontista, rakennustarvikkeista ja toimituksista.

  VastaaPoista
 4. Rakentaminen Oulussa on tuskin halpaa sekään... Minä vain olen niin jääräpää etten suostu purematta nielemään budjettia, joka tekee minusta loppuiäkseni ylivelkaantuneen :-)
  Onnekseni satun myös työskentelemään oppilaitoksessa, josta löytyy tarvittaessa opiskelijatyötä rakennusprojektin jokaiseen vaiheeseen, maatöistä sisustuksen viimeistelyyn. Ehkä siitä on apua, kun rahat loppuvat? :-) (vielä ainakin hymyilyttää, katsotaanpa vaan vieläkö vuoden kuluttua...)

  VastaaPoista
 5. Pakko kommentoida, että kovin kalliilta kuulostaa tuo Lankilanrinteen projekti vaikka omaamme verrattuna, vaikka tiedän että etelässä kaikki on kalliimpaa :) Me rakennutimme pitkästä viime keväänä Oulun seudulla (täysin avaimet käteen, pienehkö firma) 115 neliöisen talon+ 35 neliöisen lämpimän talli-varastorakennuksen. Lisäksi reilun 20 neliön katetun terassin. Hintaa tuli kaikkineen aika tasan 200000 euroa. Hullua on se, että valmiin uudehkon talon olisimme saaneet halvemmalla jos olisimme kelpuuttaneet :D

  VastaaPoista
 6. Lisään vielä, että hinnassa ei tonttia ole mukana, mutta 2000 neliön tontti maksoi 12000 euroa =)

  VastaaPoista
 7. Hei! Minusta tuntuu, että sitä voi rakentaa talon, Talon tai TALON. Rahaa voi mennä järkevä summa, sellainen, josta tavallinen työntekijä selviää elämänsä aikana tulematta sairaaksi. Tai sitten rahaa voi mennä tuhottomasti... Tästä ihanan muistutuksen antoi tänään ostamani uusin Deko-lehti (5/2013), jossa espoolaisperhe oli rakentanut 300-neliöisen kivitalon (lehden sivuilla 58-65), mutta ei todellakaan mitään taloa vaan TALON! Upea, uniikki, erikoinenkin... ja ihan varmasti tuhottoman kallis. Vaikka "kallis" on varmasti suhteellinen käsite, joka peilaa rakentajan rahapussin paksuuteen. Joten budjettien vertailu on kai ihan mahdotonta, loppupeleissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulun seudullakin voi todellakin rakentaa monella tapaa pelkästään sijainnista riippuen (puhumattakaan pääkaupunkiseudusta). Kaupungin vuokratontille rakentaessa ei tonttikustannuksia tule käytännössä laisinkaan ja kaiken rahan voi laittaa taloon vrs. esim. Kastelliin rakentaessa menee kokonaisbudjetista jo min. 150 000€ pelkkään tonttiin joka joidenkin kohdalla näkyy sitten talon ulkonäössä (ellei ole upporikas). Samassa täytyy kuitenkin muistaa, että myös jälleenmyyntiarvo näillä alueilla on aivan omaa luokkaansa!

   Poista
 8. Toki budjettien vertailu on vaikeaa, mutta olen seurannut tuota Lankilanrinteen rakentamista ja tuohon taloon nähden (hyvin perustalo) pidän sitä näin Oulun seudulla asuvana kalliina :)

  VastaaPoista
 9. Budjetteja ei voi suoraan vertailla. Esim. tuossa lankilanrinteen talossa on mennyt pelkästään tonttiin ja paalutukseen (jonka tarve on kuitenkin ainakin Oulun seudulla aika harvinaista) ~90000 euroa. Siis vastaava talo ilman paalutuksia ja vuokratontille 260000, mikä on ratkaisevasti halvempaa.

  VastaaPoista
 10. En minä tietenkään tontin hintaa tuossa ottanutkaan huomioon, mutta Oulun seudulle rakentaneena minusta tuo 260000 euroa paalutuksenkin kanssa tuon kokoisesta perustalosta on hurja summa :) Kävimme katsomassa tontteja Oulun lähikunnasta ja sillä alueella kaikki olisivat olleet paalutettavia niin ei se nyt niin harvinaista täälläkään ole.

  VastaaPoista