sunnuntai 13. tammikuuta 2013

räystäät

Näinkin pieni asia kuin talomme räystäät saa minut kirjoittamaan blogiin. Kävin nimittäin nauttimassa laatuajasta mieheni kanssa aamupäivällä autoajelulla Oulun seudulla. Saakohan näin tehdä, mietin, mutta teinpä kuitenkin: napsin autonikkunasta kuvia talojen räystäistä. Kuvista on helpompi kuvailla arkkitehdille tai vaikkapa talotehtaan edustajalle (joita tapaan nykyään säännöllisesti!), minkä kokoisia räystäitä olemme ajatelleet. Ja tämäkin kertoo omaa kieltään rakennusprojektista: jollet itse mieti räystäitä, joku tekee sen puolestasi. Pieniinkin detaljeihin kannattaa siis kiinnittää huomiota.

Oma suosikkini:


Miehelleni minipieni räystäs oli liian erikoinen. Hän haluaisi vähän syvemmän räystään. Tämä näytti hänestä kivemmalta: 


Lisäksi kävin vihdoin nappaamassa kuvan talosta, jossa on mielestäni erittäin kaunis väri. Väri näytti kauniilta kesälläkin ja mietin, mahtaako valkoisen lumen kanssa enää ollakaan yhtä kiva. (Luulen, että useamman kuin yhden rakentajan on yllättänyt se, miltä kesällä maalatun talon ulkoväri näyttää talvella vitivalkoisen lumen rinnalla.)  Mutta on tämä kiva! Mullanmusta petsi puuvalmiille pinnalle? 4 kommenttia:

 1. Täällä Vantaalla korjattiin juuri kuntoon sellainen rivitalo, jossa oli nolla-räystäät plus kahitiilinen julkisivu plus salaojat tukossa. Eli vesi ja kosteus tuli asuntoihin sekä maasta että taivaalta. Kahitiiliseinä on vielä kova imemään vettä, jos se vinottaisessa vesisateessa vähän kastuu.

  Siihen sitten eräs paikallinen arkkitehti korjauksen vaatimia lupakuvia piirtäessään totesikin, että talo jossa ei ole räystäitä ei ole talo ollenkaan. Ulkonäkökin paranee, jos on kivannäköiset räystäät, joiden pituus omasta mielestäni saa olla puolimetriä tai vaikka 60 cm. Jos räystäs jää liian lyhyeksi, käsillä on rakennusvirhe joka on aika kallis korjata... ;)

  Nykyään myös ilmastonmuutoksen myötä rankemmat sateet ja kovemmat tuulet ovat lisääntyneet. Sellainen talo joka vielä nippa nappa pärjäsi 1970-luvulla kastumatta, ei enää 2000-luvulla pärjää.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mika kommentistasi! Olet aivan oikeassa, räystäät ovat myös rakennustekninen seikka, eivät pelkästään silmää miellyttämässä tai ei-miellyttämässä. Vaikka itse tätä ulkonäköperusteella mietinkin, otan rakentaessa huomioon myös vastaavan rakennesuunnittelijan vahvaan ammattitaitoon perustuvat näkemykset. Pulpettikattoisessa talossa etenkin talon korkeampi julkisivu (meillä talon takana) on aika suojaton sään armoilla, rakensi siihen sitten 30 cm tai 50 cm räystään.

  VastaaPoista
 3. Hei! En vielä kaikkia tekstejäsi ehtinyt lukea läpi, mutta jään seurailemaan projektianne. Meillä myös talonrakennus meneillään Pohjois-Suomessa!

  VastaaPoista
 4. Teillähän on Leijonaemo hommat jo hienosti käynnissä! Toivottelen teidän perheelle menestyksekästä ja ennen kaikkea unelmat täyttävää rakennusprojektia!

  VastaaPoista