lauantai 5. tammikuuta 2013

saunat

Koska pesuhuone (siinä missä valaistuskin) on suunnittelun osalta kohde, joita karttelen, suunnittelen sen sijaan saunoja. Saunojen ja saunomisen mietiskely tällaisena tammikuisena pakkaspäivänä onkin lämmittävää! En ole mikään spa -nautiskelija, vaan ennemminkin reipas saunoja - mieluiten monta kertaa viikossa. Taloomme tuleekin kaksi saunaa: toinen sisälle ja toinen pihasaunaksi.

Pihasauna on erityisesti mieheni unelma. Ehtonani pihasaunalle kuitenkin oli, että saunan tulee istua ulkonäöltään taloomme. Mieheni selvisi tästä haasteesta, ja löysi netissä surffailemalla yrityksen nimeltä Huone1. Ja eipä haittaa ollenkaan, että yritys sijaitsee Lumijoella, tässä Oulun kupeessa, sillä mielelläänhän sitä paikallista yrittäjyyttä tukee :-)
Rakennusmääräysten mukaan saunaan tulee viemäri ja sinne vedetään myös sähköt valaistukselle, muttei vesijohtoa. Saunotaan siis puusaunassa kantoveden varassa!

Omaa suunnitelmaamme pihasaunan sijainnista

Huone1: pihasaunan pohja. Kuva sivulta www.huone1.fi

Tältä meidän pihasauna sitten näyttäisi. Vaikka tuskin punaisena. (Huone1)
Muutoin minulla ei ole paljoa sanomista tai näkemystä pihasaunasta: olkoon se paremman puoliskoni heiniä. Saunan hinta on noin 16 000 e avaimet käteen -valmiina meidän tekemille perustuksille tuotuna. Rakennusprojektimme piakkoin valmistuva budjetti sanelee sen, saammeko tämän ihanuuden valmiina vai rakennammeko itse.

Ja vaikka saunomista rakastankin, ei minulla ole kovin kummallisia näkemyksiä "pääsaunastanikaan". Olen kerran löytänyt sisustuslehdestä kuvan ihanasta, seesteisestä saunasta, jollaisen haluaisin. Se ajatus on kantanut jo vuosia, ja jos vain mahdollista, lähes tällainen sauna meille tulee. Sellainen kriteeri minulla saunasuunnittelulle on ollut, että ylälauteelle pitää mahtua venyttelemään juoksulenkin päätteeksi - siksi ylälauteen syvyys on 70 cm.

Yllä olevat kaksi kuvaa ovat Koti ja keittiö -lehdestä 3/2010. Sauna ja peseytymistilat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ja seesteisyydessään todella kauniit. En halua saunaani lasiseinää, mutta ehkäpä seinän yläosa voisi olla lasia, samoin kuin pesuhuoneesta pukuhuoneeseen vievän seinän yläosa...Taidampa napsauttaa saunan päälle ja pohdiskella tätä lisää kiukaan sihistessä!

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä ihastuttavan hurahtanut tähän unelmointiin ja suunnitteluun : ) Loistavaa! En muista meidän saunanlauteiden leveyttä, mutta kokemuksella sanoisin, että ne eivät voi olla koskaan liian leveät. Meillä on ainakin tuplasti leveämmät kuin "normi" lauteet. Lauteilla on mukava venytellä, loikoilla ja istua isommalla porukalla. Ja aikaisemmin tuskailemaasi valosuunnitelmaan... niin saunan valaistuksessa on mukava kun voi vaihdella tunnelmavalojen ja "pikasaunavalojen" välillä. Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anne kommentistasi! Edellisessä (suunnittelemassani) kodissani saunassa oli sekä "normivalo" lauteiden alla että pienet tähtituikut (halogeenit? ledit? 3 kpl + 1 kpl kiukaan päällä) katossa, jotka kuitenkin tuntuivat liian kirkkailta. Myös etäisyys seinästä tulisi miettiä tarkemmin, etteivät valaise lauteilla istujan syliä vaan mieluummin takaraivoa :-) Vastaavat tähtituikut pesuhuoneen katossa (3 kpl ammeen yllä + 1 kpl sadesuihkun yllä) puolestaan olivat juuri sopivat pesuhuoneessa tunnelmoimiseen. Millaisia tunnelmavaloja sinulla on? Entä muilla lukijoilla?

    VastaaPoista