sunnuntai 13. tammikuuta 2013

suosikkini sisustuslehdistä

Mistä lehdistä sinä pidät?
Olen sisustuslehtien suurkuluttaja. Kiireisessä lapsiperhearjessa ihanat, unelmia ruokkivat sisustuslehdet symboloivat luksusta, hetkeä omaa aikaa: kuppi teetä ja pöydän ääreen uutuuttaan tuoksuvan lehden kanssa. Kun syvennyn lukemiseen, oli se sitten lehti tai romaani, suljen kaiken hälyn mielestäni ja suorastaan uppoan omaan maailmaani, jossa en kuule enkä näe muita.

Suosikkejani sisustuslehdistä ovat ruotsalainen Vårt nya hus sekä suomalaiset Deko ja Avotakka (joista Deko vie voiton). 


Vårt nya hus on esimerkki täydellisestä lehdestä minun makuuni. Lehti sisältää sekä arkkitehtuuria että sisustusta. Kuvat ovat tyylikkäitä, esiteltävät kohteet upeita ja mielenkiintoisia. Lisäksi aina silloin tällöin lehdissä on katsaus Ruotsin valmistalomarkkinoiden parhaaseen antiin sekä perinteisten että modernien mallien osalta: ulkokuvia, pohjapiirrokset ja arkkitehdin näkemykset suunnittelemastaan pohjaratkaisusta. Tykkään ja peukutan! Mielenkiintoinen yksityiskohta: toisinaan lehti esittelee jonkin uuden automerkin, kenties jonkinlaisen lukijaprofiilin perusteella valitun? 

Lehteä lukiessa pysyy myös ruotsinkielen taito yllä. Tästä samaisesta syystä luen toisinaan myös ranskankielisiä sisustuslehtiä, vaikka tyylillisesti eivät miellytäkään. Mutta kaksi kärpästä yhdellä iskulla - huvia ja hyötyä! Motivaatiokin on aivan toisenlainen vieraan kielen ymmärtämiseen, kun todella haluaa esim. kuvatekstistä selvittää, mistä noin kaunis pöytä on hankittu... 

Vårt nya hus 12/2012, sidor 36-37. "Modernt boende på landet"
Deko vie voiton suomalaisista lehdistä. Vuonna 2010 uudistunut kansimateriaali - mattapintainen, käden alla "suhiseva" - on todellakin mieleeni ja erottuu edukseen lehtihyllyssä. Minä nimittäin ostan jokaisen Dekoni irtolehtenä. En tarkalleen ottaen tiedä miksi, olisihan se kätevää kun lehti tipahtaisi postilaatikkooni automaattisesti joka kuukausi. Deko -lehden ostamisesta on kuitenkin tullut minulle jonkinlainen rituaali: selvitän uusimmasta lehdestä milloin seuraava ilmestyy, ja sitten ilmestymispäivänä haen lehden (ja myönnän, ehkä jonkin pienen suklaaherkun myös) kaupasta. A vot, kattaus on valmis!

Deko on tyylikäs. Kuvat ja sivujen taitto ovat harkittuja, raikkaita ja selkeitä. Erityisesti kuvien tulee sisustuslehdessä olla parasta A-luokkaa: parissa suomalaisessa lehdessä näin ei ole, ja ne ovat tippuneet hankintalistaltani jo ajat sitten. Jos Deko olisi ainoa sisutuslehti jota luen, se olisi lähes täydellinen. Nyt särön tuo ainoastaan se, että Deko on juuri niin ajan hermolla kuin muutkin lehdet - niinpä saman kuukauden sisustuslehdissä on kaikissa samoja tuotteita ja samantyylisiä juttuja.

Deko 1/2013, sivut 74-75. "Ruutu, raita ja pienet penkit" 
Deko 1/2013, sivu 13. "Tammikuussa"
Deko 1/2013, sivu 32. 9 x tuoli: "Täyttä terästä"
Sisustuslehtiin liittyvä päivän vuodatus: 
Suomalaisista lehdistä jatkuvan pettymyksen, vuosi toisensa jälkeen, minulle tuottaa Meidän talo -lehti. Toivoisin lehden reipastuvan. Lehdessä olisi potentiaalia yhdistää upea suomalainen arkkitehtuuri ja pientalokohteiden esittely, kauniit kuvat ja pientalon rakenteelliset ja tekniset kysymykset. Olen seurannut lehteä silloin tällöin 1990-luvulta lähtien, eikä käännettä parempaan ole vielä tullut. Harmi! Suomesta puuttuu kokonaan Vårt nya hus -lehden tyyppinen konsepti, joka keskittyy kauniiden sisustuskuvien lisäksi myös arkkitehtuuriin ja talotekniikkaan. Meidän talossa olisi pohjaa tälle. Ainakin minua kiinnostaa upeiden pientalojen kauniin sisustuspinnan alla piilevät tekniset ratkaisut. Suomalaiset sistustamiseen ja rakentamiseen liittyvät lehdet ovat kovin vanhanaikaisia: naisille kaunista sisustushömppää, pintakiiltoa, ja miehille pelkkää kovaa tekniikkaa - jolloin lehdessä (esim. Meidän talo) ei tarvita kovin kauniita kuviakaan. Vanhanaikaista, sanon minä!

Lopuksi vielä: löysin Inana -blogista myös kivan idean sisustuslehtien jatkokäyttöön :-)

 Lähde: Inana -blogi, kirjoitus "Sisustuslehdet pinoon"

2 kommenttia:

  1. Hei taas! Onkos Kauniit Kodit tuttu lehti? Suosittelen tutustumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lehti on tuttu nimeltään, varmaan olen ostellut ja tutustunut... Jotain vikaa siinäkin varmaan on meilestäni ollut kun ei ole noussut suosikkilehtien joukkoon :-)

      Poista