sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Suurelementti vai pitkää tavaraa?

Nyt onkin sellainen kysymys, johon ei varmaan ole olemassa oikeaa vastausta, edes meidän perheelle. Puolensa ja puolensa, sanovat kaikki, ja siinä ovat kieltämättä oikeassa.

Rakensimme edellisen talomme 2004 suurelementeistä, jotka Kannustalon pystytysporukka pystytti reippaalla tahdilla. Elementit saapuivat tekemillemme valmiille perustuksille 10. päivä toukokuuta - ja muuttamaan uuteen valmiiseen kotiimme pääsimme 20.11. Eli aika lailla juuri se puoli vuotta elementtien saapumisesta. Jos vielä muistatte kesän 2004, niin sehän oli vuosikymmenen sateisin (ja ukkosmyrskyisin!). Pohjalaatan kuivumiseen meni reippaasti yli normin, vähintään se 20 viikkoa, muistelisin. Pystytysporukan lähdettyä vastasimme itse työmiesten palkkaamisesta, ja olimmekin pilkkoneet urakat pieniksi - lattialiipparit, ikkuna- ja piipunpellitykset, sähkäri, vesi- ja viemäri, lämmitys, ilmastointi, kirvesmiestyöt ja loppuvaiheessa sisustuskirvesmiehen työt, kaikki olivat omina palasinaan (ja monta muuta vielä matkan varrella). Talosta tuli kaunis, laadukas ja hyvä asua, joten suurelementeistä minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa.

Alla pähkäilyäni, painavimmat pointit lihavoituna.

 

Plussia suurelementeille: 

 • Rakentamistapa hyödyntää talviajan: elementtejä työstetään lämpimissä sisätiloissa talvella, kun työmaalla ei vielä pääse rakentamaan.
 • Kuivissa sisätiloissa rakennetut elementit ovat kuivia rakenteiltaan. 
 • Talotehdas kantaa vastuuta tekemästään tavarasta, jos myöhemmin ilmeneekin jotain häikkää. 
 • Kun elementit saadaan perustuksille pystyyn heti kevään tullen, rakentamisaika tontilla jää kohtuullisen lyhyeksi (joka puolestaan vähentää kustannuksia vuokra-asunnosta, väliaikaisvarastosta, rakentamiseen liittyvissä palkoissa ja muissa juoksevissa kustannuksissa) 
 • Olisipa vain niin todella ihanaa päästä jouluksi uuteen kotiin! 
 • Tästä tavasta rakentaa meillä on jo kokemusta

 

Miinuksia suurelementeille: 

 • Onko kalliimpi tapa rakentaa kuin pitkästä tavarasta? 
 • Yleensä ikkunat eivät voi alkaa lattiapinnasta, vaan 10-20 cm lattiapinnan yläpuolelta - samoin kuin ikkunat eivät voi alkaa ihan nurkasta. Muitakin vastaavia rajoituksia tulee. 
 • Saadaanko talosta kuitenkaan yhtä tiivistä ja energiatehokasta kuin paikallaan tekemällä? 

 

Plussia pitkästä tavarasta rakentamiselle: 

 • Laatu ulkonäöllisesti: saamme sen kokoiset ikkunat kuin haluamme ja muutenkin juuri sellaisen talon kuin arkkitehdin kanssa olemme piirtäneet 
 • Laatu rakenteellisesti. talosta tulee tiivis ja energiatehokas, kun jokainen nurkka ja liitos tehdään paikan päällä huolella 
 • Kustannustehokkaampi tapa rakentaa? (Kustannustehokkain?) 
 • Pääsuunnittelija / vastaava mestarimme on konkari tämän rakentamistavan kanssa, ja hoitaa homman varmasti mallikkaasti kotiin. 

 

Huolettaa: 

 • Ovatko työmiehet ammattiylpeitä osaajia, vaikka urakkapalkalla nopeasti hutiloivia? Saako työmiehistä riittävästi referenssejä, jotta asiasta voi varmistua? 
 • Jos tuleekin sateinen kesä: kastuuko kaikki? Seisooko työt? 
 • Vastuukysymykset? 
 • Rakentamisen aikataulu: kuinka pitkästä prosessista todellisuudessa on kysymys?
 • Oma kokemattomuutemme tämän rakennustavan kanssa

Tällaisia me tällä hetkellä pohdimme. Olen lähettänyt tarjouspyynnön suurelementeistä seitsemälle talotehtaalle Suomessa ja nyt odottelen viikon sisään muutamalta vastauksia (ihan huippua - lähes kaikki vakavasti otettavat talotehtaat sijaitsevat Keski- tai Pohjois-Pohjanmaalla!). Tämä päätös on tehtävä seuraavaksi, jotta pääsemme jatkamaan projektissamme eteenpäin.

Kommentoi, kumpaa rakentamistapaa sinä peukutat, ja mielellään perustelujakin :-)

6 kommenttia:

 1. Meille on tulossa talo kolmessa palassa. Ei siis seinäelementteinä, vaan alakerta kolmena erillisenä osana. Mulla ei hermot kestäisi yli vuoden rakennusurakkaa kilpailutuksineen ja erillisine urakoineen. Rakennekysymyksiin en osaa sanoa mitään, täytyy ensin katsoa mitä meille todellisuudessa sitten tuli ja arvioida jälkikäteen.. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Mava kommentistasi - tuo teidän suurtilaelementti -rakennustapa minulla on vielä kokonaan kokematta, ehkä sitten meidän kolmannessa kodissa ;-)

  VastaaPoista
 3. itse olemme loppusuoralla rakennusprojektissa, jonka rakennusalalla työskentelevä mieheni on lähes yksin toteuttanut. meille valmistuu kaksikerroksinen noin 180 neliön talo.. siitä ei pääse mihinkään, että rankempaa tämä lapsiperheelliselle on mitä esim. valmistalon rakentaminen. MUTTA olemme säästäneet yli 70 000 e kun jaksoimme tämän vuoden itse rakentaa.. sama talo olisi maksanut kastellilla muuttovalmiina 240 000 ja meillä budjetti on 170 000 sisältäen kaikki maatyöt, tontit ym.. mies on ollut välillä pois töistä mutta hyvän palkan on saanut kun säästettiin tuon verran!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anonyymi kommentistasi! Hienoa kun tuot esiin budjettianne, sitä moni kyselee ensimmäisenä kun minä kerron että rakennamme taloa - ja miksipä ei asia kiinnostaisi, eihän raha ole ollenkaan sivuseikka näin isossa asiassa. Te olette saaneet talonne todella kustannustehokkaasti, sillä meille pääsuunnittelija/mestarimme laski rakennusbujetiksi noin 350 000 e, huhhuh... Itsehän aion selvitä urakasta huomattavasti pienemmillä kustannuksilla :o)

  VastaaPoista
 5. Kiinnitin ensimmäiseksi huomiota tuohon kysymykseen siitä, että saako suurelementistä yhtä tiivistä ja energiatehokasta kuin pitkästä tavarasta rakentamalla... Itselle kun on syntynyt sellainen käsitys, että asiallisissa käsissä suurelementillä saa kyllä tiivin ja energiatehokkaan rakenteen aikaiseksi... Vaan tietysti on niin, että jos suurelementtien asennus mokataan (sellaisenkin tapauksen olen nähnyt), niin tuuli rupee tuivertamaan nurkista ja pohjista taloon lähes esteettä. Pitkästä rakennettaessa riskit lämpövuotokohtien syntymisestä voivat kasvaa. Tekijöistä se jää kylläkin lopulta kiinni. Molemmilla tavoilla saa varmaankin hyvän rakenteen aikaiseksi, hutiloimalla voidaan molemmilla tavoilla tehdä sutta ja sekundaa.

  Itselle suurelementti jäi ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi, kaikki työt kun on teetetty ulkopuolisilla. Tilaelementti olisi ollut paras, mutta sellainen ei meidän tontille & talolle asetettuihin tilavaatimuksiin taipunut. Näin suurelementtiä käyttämällä jäi tontille mahdollisimman vähän työtä.

  VastaaPoista
 6. Hei Anonyymi! Olet täysin oikeassa. Rakennusalalla häärää jos jonkinmoista tekijää, joten tiiveys, laatu jne. ovat todellakin talon tekijöiden käsissä - eli ei meidän omissa, itse kun emme osaa rakentaa. Rakensimme 9 vuotta sitten suurelementtitalon ja asuimme siinä 8 vuotta onnellisesti, ei tuullut nurkista sisään eikä muualtakaan! Paikan päällä rakennettava nurkkarakenne on kuitenkin ymmärtääkseni toista laatua, kuin mitä kaksi yhteensovitettua elementtiä voivat muodostaa. Kaiken kaikkiaan talon laatu muodostuu niin monesta palasesta, että tämä on vain yksi niistä tärkeistä osista. Molemmilla rakennustavoilla on puolensa, ja itsekin kannatan lämpimästi elementtitekniikkaa, vaikka nyt olemmekin toisenlaiseen rakennustapaan päätyneet.

  VastaaPoista