keskiviikko 16. tammikuuta 2013

unelmakeittiö

Unelmakeittiöni! www.ikea.fi

Kuva: http://www.livingagency.com/


Kuva: www.createandbarrel.com
Suunnittelun ollessa tässä vaiheessa (rakennuslupaa haetaan ihan tuota pikaa, kaikki suunnittelijat ahertavat omien osioidensa kimpussa) olen tietenkin unelmoinut keittiöön liittyen jo vaikka mitä. Keittiö on kodin sydän - kliseinen sanonta, mutta niin se vain on! Ainakin meidän (lapsi)perheessä kaikki tohina tuntuu olevan keittiössä: paitsi itsestäänselvästi ruuanlaitto ja syöminen, myös perhepalaverit, kalentereiden mätsäämiset, piirtäminen ja askartelu, Inkan aarre- ja Afrikan tähti -pelit... On aivan kriittisen tärkeää miettiä, millaisen keittiön taloonsa haluaa. Keittiö on myös iso satsaus rahallisesti, ja määrittää tilojen tyyliä ja luonnetta, jota ei ole helppo kevyillä toimenpiteillä muutella.


Kuten yllä olevista ideakuvista näkee, en halua eleetöntä-korkeakiiltovalkoista-vetimetöntä keittiötä. Minulla ei ole mitään niitä vastaan, päinvastoin, näyttävät upeilta, mutta eivät vain ole minun juttuni. Sen sijaan toivelistalla ovat:
 • tiiltä, rosteria, mustaa, puuta - materiaalin tuntua
 • rouhea (mikä kaamea sana! Inno -telkkariohjelma käytti tän ihan puhki! yök!) vanhan tiiliseinän näköinen tiiliseinä, eli epätasainen ja muhkurainen :-) 
 • kokonainen seinän täysi korkeita kaappeja, jotka kätkevät sisäänsä pakastimen, jääkaapin ja astianpesukoneen (sokkeli musta, kaapit ja rungot valkoiset?)
 • liukuovi-ikkuna -seinä 
 • saareke, jonka alla pyörät, työtaso puuta (tason alla kaapit ja laatikostot valkoiset? rosteria?)
 • industrial -henkinen, suurkeittiötyylinen liesituuletin, rosteria 
 • musta kumilattia 
 • elämää, tuoksuja, makuja, kuppeja, pannuja, avohyllyjä!
Tulevan talomme keittiön pohjaratkaisu näyttää tältä:


Päivitän tänne blogiin matkan varrella, kun teen sopivia löytöjä tulevaan keittiööni. Takaseinän tiilet löysinkin jo, Wienerbergeriltä: Renaissance -tiililaattaa, vain 20 mm paksua. Toivottavasti niistä saa eläväisen vaikutelman, ei liian tasaista... Vinkin tähän tiileen sain Kannustalon sivuilta rakentajatarinasta (josta myös kuvat lainattu):
Wienerbergerin käsinlyödyt tiilet, vaihtoehdot. Kuva sivulta www.wienerberger.fi

Ja tällaisen liesikuvun haluaisin... (En löydä tätä Planar -mallia enää uusista Franken kuvastoista. Toivottavasti myyvät vielä mallia?)

Kuva sivulta www.netrauta.fi: Franken liesikupu Planar2 kommenttia:

 1. Heippa, löysin blogiisi jostakin aika monen mutkan kautta, luullakseni siihen liittyi jotenkin googlen kuvahaku... Olen nyt palannut tänne muutamaan otteeseen, sillä talonne ulkonäkö viehättää kovasti. Olemme itse juuri aloittelemassa kolmatta rakennusprojektia. Kysyisinkin, että missä hinnoissa tuo arkkitehtisuunnittelu suunnilleen Oulun seudulla liikkuu? Ei toki tarvitse välttämättä juuri teidän projektinne hintaa paljastaa jos et tahdo, mutta kun sanoit että useampia arkkitehtejä kävitte tapaamassa, niin millainen oli hintahaitari?

  VastaaPoista
 2. Hei Hennis! Pyysimme arkkitehdeiltä hinnan luonnossuunnittelusta, kun emme vielä tienneet (emmekä tiedä vieläkään) rakennammeko pitkästä tavarasta vai ehkäpä suurelementeistä, jolloin pääpiirustukset tulevat talotehtaalta. Kaikkien neljän tarjoukset luonnoksista asettuivat välille 2800e - 3500e, (sis.alv). Joku tarjosi vain tuntihintaa (noin 50-70 e/h, sis.alv) ja joku vain kiinteätä hintaa. En halunnut tuntivelotteista sopimusta, kun se saattaisi sitten matkan varrella tulevien mielenmuutosteni myötä nousta korkeaksikin... (Ja jotenkin sellainen "epämääräisyys" ei sovi pirtaani, vaikka lopulliset kustannukset saattaisivatkin jäädä pienemmiksi kuin nyt.) Pääsimme arkkitehdin kanssa hyvin sopuun kiinteästä luonnosvaiheen hinnasta, joka asettuu tuon hintahaarukan puoliväliin. Jos päädymme siihen, että arkkitehtimme piirtää meille myös pääpiirustukset (mm. rakennuslupa-asiakirjat) sekä työpiirustukset (mm. mitoitetut pohja- ja leikkauspiirustukset), hintaa tulee lisää ehkäpä noin 4000-4500 e. Lisäksi saa sitten rahaa menemään mm. valaistussuunnitteluun, keittiösuunnitelmaan, muihin kalustepiirustuksiin... Melkein mitä vain keksii yhdessä arkkitehdin kanssa suunnitella, kuten vaikkapa takkapiirustuksen.
  Toivottavasti tämä valaisee vähän hintatasoa ja auttaa teidän mietiskelyjänne, onnea teille rakentamiseen!

  VastaaPoista