keskiviikko 27. helmikuuta 2013

musta lattia

Lattiahaaveistani olen kirjottanut aiemminkin (täällä ja täällä ainakin), mutta taas ovat lattiat ajankohtaisia. Pohjois-Suomi hiljenee pian viikoksi hiihtolomalle ja rakennuslupapiirroksia odotellessamme on aikaa pyytää tarjouksia yhdestä jos toisestakin tuotteesta ja työstä - sekä tietenkin suunnitella ja haaveilla.

Kuvat: yllä vasemmalla: http://blog.stylizimo.com, yllä oikealla: http://abbysharp.tumblr.com/page/2
alla vasemmalla: www.archdaily.com ja alla oikealla: http://collectedblog.com/


Talomme keskelle muodostuvassa "tuvassa" lattia on suurilta osin parkettia: allrum, ruokailutila ja olohuone saavat tammilankkuparketin, luultavasti myös kaksi makuuhuonetta olohuoneen vieressä. Sen sijaan mm. eteinen ja keittiö kaipaavat lattiaa, joka kestää kosteutta, on helppo siivota ja näyttää hyvälle. Myös muut makuuhuoneet tarvitsevat kivan lattiamateriaalin. Näitä muita tiloja ajatellen olen pitänyt yllä haavettani mattamustasta Nora Uni -kumimattolattiasta.Nora -kumimattoja, keskellä musta Nora Uni.

Olen jo aiemmin selvittänyt, että tämä musta Nora Uni maksaa noin 43 e /neliöltä. Ja tiesin kyllä, että päälle tulevat asennuskustannukset sekä pohjan tasoitustyöt - matto on vain 2 mm paksua, joten epätasaisuudet näkyvät läpi. Olen nyt saanut pariltakin taholta tarjouksia maton asennustöistä ja - *gulp* - näyttää siltä, että kumimatto jää haaveekseni. Asennuskustannukset nousevat samaan (tai ylikin!) kuin matto itsessään per neliö. Tässä ammattilaisen vastaus hintatiedusteluuni:

"Olette valitsemassa kohtalaisen vaikean tuotteen lattioihinne. Uni-matto vaatii todella tasaisen pohjan asennusalustaksi. Sileä yksivärinen pinta peilaa alustasta läpi kaiken. Pohjatyöt joutunee tekemään kahteen kertaan, eikä lopputulos välttämättä tyydytä silmää sittenkään. Pelkille pohjatöille kertyy hintaa helposti 20 – 30 euroa neliölle. Maton asennus riippuen hitsataanko ja taivutetaanko seinälle 10 – 30 €/m2."
Hintaa kertyy noin 88 e/neliö. Löytyykö kumimatolle haastajaa? Mistä muualta saisin vastaavan materiaalin lattioihini edullisesti:  
 • hiljaisen 
 • ei-kopisevan 
 • kosteudenkestävän 
 • ei-muovimatonpehmeän 
 • lämpimäntuntuisen 
 • tasaisen yksivärisen  
 • saumattoman 
 • mattapintaisen/himmeän ja
 • mustan? 
Any ideas?

6 kommenttia:

 1. Entä jos lattia on mitä tahansa ja lattialla on iso matto? Entä onko kosteuden kestävyys hyvä vai huono ominaisuus? Varmaan hyvä silloin, jos kosteus on maton päällä, niin kumimaton läpi se ei pääse rakenteisiin (hyvä näin).

  Sitten korjausrakentamisen puolella on törmätty myös tilanteisiin, joissa isojen Linoleum-muovimattojen alle on päässyt syystä taikka toisesta joskus kosteutta. Ja se ei osaa tulla sieltä itse mitään kautta pois. Jolloin koko matto joudutaan repimään irti lattiasta, että rakenteet saataisiin kuiviksi. Ilmeisesti tämä ominaisuus pätisi näille kalliin puoleisille kumimatoille myös?

  VastaaPoista
 2. Hei Mika! Kyllä, voin kuvitella juuri tuollaisen kosteustilanteen tällaisen kumimaton kanssa. En tiedä onko se kovin todennäköinen ongelma, mutta mahdollinen se varmasti on.

  Itse en juuri välitä matoista, en sisustuksellisista syistä enkä myöskään ilmanpuhtauteen liittyvistä syistä (pöly+lika tarttuu mattoon). Lattialämmityksen hyötysuhde olisi varmasti kohdillaan ohuen kumimaton kanssa - laminaatti + matto heikentää jo jonkin verran hyötyä, paksusta parketista puhumattakaan. Melko arvokasta tuo kumimatto on, joten joudun kuitenkin miettimään muita ratkaisuja aktiivisesti :-)

  VastaaPoista
 3. Vielä lattioihin kommentoin: Sain tarjouksen myös Artigo -kumimatoista ja asennuksesta (väri musta Carbon). Kerrankin mieluisa yllätys: neliöhinta näyttää asettuvan jonnekin 63 euron paikkeille pohjatöineen ja asennuksineen! Ehkä minä sittenkin saan mustat kumilattiani :-)

  VastaaPoista
 4. Musta sisustusbetonilattia!

  VastaaPoista
 5. Moikka! Ootko miettiny akryylipinnotetta? Kestää kulutusta & kosteutta. Mustan värin saa varmasti, mutta mattapinnasta en oo satavarma. Kun teille nuinki paljon on tulossa eri tiloihin vielä niin kerrosten kuivuessa voi työstää eri tilaa, jollon asentajalla ei mee turhaa aikaa odotteluun. Miinuspuolena on haju, joka saattaa tuoksua vielä kuukauden jälkeenki asennuksesta. Ja tuohan on lämpimäntuntunen jos on lattialämmitys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Itse asiassa en tunne kauhean hyvin näitä erilaisia pinnoitevaihtoehtoja. Onko akryylipinnoite sama asia kuin epoksi? Tai samantyyppinen? Jotenkin sekä laatta, betoni että epoksi kuulostavat mielikuvissani tosi kovilta pinnoilta. Kumimatto on 3mm paksua (Artigo), joten siinä on hitunen pehmeyttä lattian pinnassa. Mutta selvittelen näitä vielä, kiitos vinkistä!

   Poista