perjantai 8. helmikuuta 2013

tilannekatsaus talotarjouksiin

Oukkidoukki. Nyt pääsee tämä raksaprojekti taas lentoon, ja hyvä niin.

Tänään palaveerasimme vastaavan työnjohtajamme kanssa ja vertailimme tarjouksia, joita olemme luonnoskuvillamme saaneet. Kaikissa tarjouksissa määrittelimme, että itse teetämme maatyöt ja perustukset, ja tarjous alkaa valmiilta perustuksilta ylöspäin. Pääsääntöisesti tarjoukset eivät sisällä kahta suurta liukuovi-ikkunaa. Tarjoukset näyttävät nyt tältä:

suurelementit: 
kolme tarjousta, joista kaikki suunnilleen samansisältöisiä (ulkoseinät valmiit ulkoapäin, sisältä vaakakoolaus asennettuna ja levyt mukana, katto päällä valmiina, mukana väliseinätarvikkeet sekä sisäkaton tarvikkeet, osassa mukana ulko-ovet mutta missään ei vielä sisäväliovia) 
69 400 e (ei sisällä pystytystä)
72 800 e (lisäksi tarjous pystytyksestä 13 600 e)
92 800 e (lisäksi tarjous pystytyksestä 13 100 e, tämä talotehdas myös muokkasi luonnoksiamme aivan omavaltaisesti...)

pre cut -menetelmällä 
85 800 € (sis. asennettuna talon ulkopuolelta pintaverhousta vailla, katto päällä valmiina, sisällä ulkoseinien vaakakoolaus valmiina, ikkunat asennettuna + levy- ja muut rakennustavarat ulkoseinät, väliseinät, sisäkatto mukana paketissa, ei ulko- ja väliovia).

rakennusliikkeen kautta sisustusvalmiiksi (ei ulko- ja väliovia)
103 600 e
110 000 e
167 000 e (sisältää liukuovi-ikkunat sekä myöskin LVIS-suunnitelmat ja -työt yrityksen ehdotuksen mukaisesti)

Joopajoo... Kuten huomaatte, tarjousten vertaaminen on mahdotonta. Toiset ovat omine lupineen sisällyttäneet tarjoukseen sellaista mitä emme ole pyytäneet, toiset eivät ole sisällyttäneet sellaista mitä olemme pyytäneet. Tarjousten täsmällinen vertaaminen vaatisi rakennusalan palkkojen yms. kustannusten täsmällistä tuntemusta. Onneksi vastaava työnjohtajamme hanskaa tämän puolen. Hän laski meille hyvin havainnollisesti, kuinka paljon saamme omalle panoksellemme "palkkaa", jos uskaltaudumme rakentamaan itse pitkästä tavarasta (eli palkkaamme itse työmiehet ja hankimme tavarat rakennukselle). Siitä tuli melkoinen summa rahaa. 

Ja näin siis teemme. Unohdamme suurelementit ja jopa rakennusliikkeiden avun tässä vaiheessa. Arkkitehtimme ahertaa juuri tälläkin hetkellä (? perjantai-iltana? eletään toivossa :-)) rakennuslupaa varten tarvittavien pääpiirrustusten parissa. Rakenne-, sähkö- ja lvi-suunnittelijat hiovat omia suunnitelmiaan. Me laitoimme pikkuautomme myyntiin, jotta saamme ostettua raksa-ajaksi hyvän pakettiauton. Osta sina tasta hjuva auto!

Hyundai i20 1,2 Classic 5d, vm 2010, tehdastakuu voimassa 2 v., aj. 39 tkm, ilmastointi, ABS, virheetön, näppärä pikkuauto

6 kommenttia:

 1. Hei, Meillä on tulossa tuo sama vertailu parin viikon sisällä myös eteen :) Paljonko te laskitte säästävänne siinä, että talo tehdään pitkästä tavarasta ja teillä on omat timpurit?
  Tsemppiä :)
  Terv: melkein samassa veneessä

  VastaaPoista
 2. Hei! Laskelmien mukaan rakennusliike saa noin 10% bujetista voittoa itselleen. Eli jos meidän budjetti talolle on 300 000 e ja rakennusfirma tarjoaa urakkaa (sisustusvalmiiksi asti) 110 000 e, meidän on itse raken(nut)tamalla mahdollista (mutta ei tietenkään takuuvarmaa) päästä samaan vaiheeseen satsaamalla 80 000 e. Tämä erotus oli meille riittävä, jotta ryhdymme itse näkemään hieman enemmän vaivaa - hyvä säästö puhelinsoitoilla ja sähköpostiviesteillä :-) Toinen vaikuttava tekijä on se, että olemme hioneet piirustukset melko valmiiksi arkkitehdin kanssa ja haluamme JUURI tällaisen talon. Rakennusliikkeen kanssa on aina mahdollisuus, että jokin muuttuu heille "suotuisampaan" suuntaan. Jos erotus olisi ollut vain 10 000 - 15 000 e, olisimme kallistuneet rakennusliikkeen kannalle. Mutta saattavat nämä laskelmat olla päin honkiakin, näitä on jotenkin niin vaikea vertailla ja hahmottaa... Nyt kun me on päätös tehty, täytyy vaan kovasti uskoa että näin se menee! Tsemppiä teillekin :-)

  VastaaPoista
 3. Me pohdiskelimme samoja asioita 2011, kun taloa suunnittelimme. Päädyimme ottamaan harkot yhdestä paikkaa ja urakan osissa niin, että lvi tulee yhdestä paikasta, sähkö toisesta ja kaikki varsinainen rakennustyö alusta loppuun. kolmannesta. En nyt enää muista mitä laskimme säästävämme avaimet käteen -pakettiin verrattuna, mutta totuus on se, että lopputulos tulee olemaan jopa 50 000€ kalliimpi kuin mitä paketti olisi ollut. Jos kaikki menee ongelmitta, voi itse teettämällä säästää. Meillä on tullut mutkia matkaan, mutta vaikka ei olisi, niin en silti usko että olisimme lopulta säästäneet yhtään. Itse tehden toki olisi tullut halvemmaksi, mutta se ei ollut mahdollista. Lisäksi tällä tavalla rakennuttaen oman työn osuus on yllättävän iso, sillä vaikka ei konkreettisesti osallistu rakentamiseen, niin kilpailuttaminen, tavaroiden hakeminen ja vastaanottaminen, rakennusjäljen takistaminen, siivoaminen, koordinointi, suunnittelu vie tuhottomasti aikaa. Onneksi miehen työnantaja on katsonut läpi sormiensa erittäin suurta poissaolon määrää. Tsemppiä päätökseen ja raksailuun!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Christa kommentistasi! On aivan totta, että tällä tavalla pienistä palasista rakennuttamalla ei voi yhtään tietää, mitä koko prokkis lopulta tulee maksamaan - ja kyllähän se vähän hirvittää! Usein, kun lähtee jonkin rakennusliikkeen matkaan ja sitoutuu yhteen sopimukseen heidän kanssaan, tulee heidän puoleltaan tietyt asiat annettuna (esimerkkinä valaisinkytkimet). Moneen pikkuasiaan saa kulutettua äkkiä paljon rahaa, kun lähtee sooloilemaan ja tekemään omia ratkaisuja. Tarkkana pitää siis koko ajan olla, ja työtä riittää jo nyt yömyöhälle kilpailutuksissa yms.!

  VastaaPoista
 5. Hei,
  Onko teillä jo tiedossa hyvä timpuri/ t jotka alkavat toteuttaa taloanne?
  Meillä on niiden metsästys menossa ja rakennusliikkeiden kilpailuttaminen..Timpurit ( hyvät) ovat jo varattuja :( ja tuntuu, että rakennusliikkeitä ei hirveästi kiinnosta tehdä meille tarjouksia..tuntuu kummalliselta. Eli olemme ilmeisesti vähän myöhässä tälle kesälle.. Miten teillä siis?
  Nimim. melkein samassa veneessä

  VastaaPoista
 6. Hei! Meillä ei ole vielä sopparia kirjoitettu kirvesmiehen/-miesten kanssa. Elämme silti yhä toivossa, että hyviä olisi raksalle tulollaan. Onneksemme meillä on hyvä vastaava mestari, jolta pätevät kaverit kyselevät töitä - näistä on kuultu hyvää muualtakin, eli uskalletaan mestarin suosituksella palkata. Myös rakennusliikkeiltä saimme päteviä tarjouksia aiemmin (4 kpl), joten hätätapauksessa (jollei timpureita tosiaankaan löydy!) voinemme teettää talomme johonkin valmiusasteeseen asti rakennusliikkeillä. Enemmän minusta kuulostaa täällä Oulun seudulla, että alan ihmiset sanovat taantuman olevan päällä ja hyvien työmiesten olevan vapaina? Aivan toisin kuin vuonna 2004 (kun rakensimme edellisen kerran), nyt meille soitellaan eri alojen yrityksistä ja tarjoudutaan töihin. Eletään siis toivossa, että vielä maaliskuussa ennätetään työmiehiä varaamaan!

  VastaaPoista