perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kilpailuttaminen kannattaa... vai kannattaako?

Istun illat pitkät koneella ja lähettelen tarjouspyyntöjä yhdestä jos toisesta rakennusmateriaalista tai -työstä. Sähköpostiliikenne on joutuisaa, ja oikeastaan illat menevätkin siinä, kun vertailen saapuneita tarjouksia hiki otsalla excelin rivit silmissä vilisten. Välillä tuntuu, että kilpailuttaminen todellakin kannattaa - ja välillä usko loppuu totaalisesti. 

Velvoittaako nimi meidät hakemaan tavaraa Ojan raudasta?
Esimerkki 1 
Lähetin tarjouspyynnön sokkelibetonista kolmelle eri toimittajalle Oulun alueella. Oman ymmärrykseni mukaan halvin tarjous peruspumppausajalla, eli ilman yliajasta meneviä lisämaksuja, oli 3099 e. Kallein tarjous oli 4006 e. Tässä muutaman tuhannen tilauksessa säästän siis yli 900 e. Kilpailuttaminen kannattaa! 

Esimerkki 2 
Lähetin LVI-urakastamme seitsemän tarjouspyyntöä. Sain vastauksen kaikkiaan neljältä tarjoajalta. Näistä kallein oli lähes 24 000 e, edullisin noin 19 000 e. Pienellä vaivalla viiden tuhannen euron säästö on ihan merkittävä, joten kilpailuttaminen todella kannattaa. (Urakkahinnasta: ei sisällä lattialämmitystä eikä vesikalusteita.)

Esimerkki 3
Lähetin tarjouspyynnön tarkkaan eriteltynä puutavarasta sekä muusta rakentamiseen liittyvästä materiaalista (lattiaeristeet, mineraalivillat, kipsilevyt, lattiverkot...) viidelle eri taholle Oulun alueella: kolmelle suurelle rautakaupalle ja kahdelle puutavaran erikoisliikkeelle. Tarjousten vertaileminen on vaikeaa, kun jokainen toimittaja on jättänyt jotain tarjoamatta tai laskenut jonkin tuotteen määrän väärin, mutta tulokset ovat suunnilleen tällaiset yhdellä rahtimaksulla laskettuna: halvin tarjous 17 955 e, kallein tarjous 18 428 e. Eroa siis 473 euroa. Kun rahtien määrä lisätäänkin neljään, eroa on enää 400 euroa. Kokonaissumman ollessa lähellä 20 000 euroa, ei tällä erolla ole enää juurikaan merkitystä (vaikka rahaahan se on sekin). Sokkelimateriaaleja kilpailuttaessani noin 2200 euron summassa tarjouksissa erot asettuivat 80 euron haarukkaan. Tuntuu, että ainkaan puutavaran ja perusrakennustavaran kilpailuttaminen ei kannata. 

Puutavaran kilpailuttamisesta on kirjoittanut blogissaan Talo Rautio myös Mika. Mutta vaikka luin sen ensin ja kuulin rautakaupan myyjältäkin että hinnat ovat samaa tasoa joka puolella, en vain uskonut - piti nähdä kaikki tämä vaiva.

Alun sähläyksistä viisastuneena kilpailutan jatkossa kaiken muun, mutta en rautakauppojen perustavaraa (esimerkki 3). Muutamaa satasta tärkeämpää minulle on kohtuullinen rahtimaksu (sillä vajaita kuormia tulee varmasti tilattua!), sujuva yhteistyö ja laaja valikoima, jotta saan yhteen rahtikuormaan kaikkea sitä tavaraa, jota työmaalla tarvitaan. Lisäksi aion itse nähdä vaivan kertopuu- ja liimapuupalkkien määrän optimoinnissa - jo sillä matikkapään vaivaamisella säästää satasia :-)
2 kommenttia:

 1. Hei, Keneltä teille tulee lvi-suunnitelma ja urakka? ilman sitä lattialämmitystä :) Aika iso hinta ero tarjouksissa. Voitko kertoa kuka oli kallein ja kuka edullisin. Me tässä yritämme tehdä päätöstä ja vielä lähetimme uuden tarjouksen LVI-urakasta kun tuntuu melkoisen kalliilta. me hommaamme myös kaikki hanat, pöntöt jne itse..
  terveisin: melkein samassa veneessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Koska hinnat oli meidänkin mielestä aika kovia, päätettiin pilkkoa urakka siten, että palkattiin kaksi veljestä tekemään ilmanvaihtotyöt ja yksi mies tekemään lämpö-vesi-viemäri -työt. Itse hankitaan (kilpailuttamalla) tavarat ja roudataan ne valmiiksi työmaalle, työmiehet siis tekevät tuntityönä työnsä. Ja tähän päälle siis lattialämmityksen suunnittelu ja asennus Nereukselta. Tarjouksista edullisin oli LVI Vesala Oy :-)

   Poista