maanantai 29. huhtikuuta 2013

some rakentajan apuna

Rakennusprojektin hallinta voi olla siihen ensi kertaa ryhtyvälle haasteellista. Haastetta lisäävät projektin tuhansien muistettavien asioiden lisäksi muut elämän kiireet ja parit muuttuvat tekijät, kuten jaloissa pyörivät lapset. Kun nyt rakennamme talomme kappaletavarasta pienissä osissa ja langat on pysyttävä itsellä käsissä, olen hyödyntänyt monenlaisia sosiaalisen median - ja ylipäätään teknologian - oivalluksia johtaakseni tätä projektia mallikkaasti. Tässä siis vinkkejä, joista voisi ehkä olla apua jollekin samanlaisen projektin parissa painiskelevalle!


Pinterest 
Palvelu tarjoaa upean tavan koota talon suunnitteluun, ulkonäköön, sisustukseen - sanalla sanoen kaikkeen visuaalisuuteen liittyviä ajatuksia yhteen paikkaan. Etsi Pinterestistä tai netistä sinua kiinnostavia kuvia, jotka kokoat tauluille (boards), tai lataa kuvat omalta koneeltasi. Voit luoda tauluja kaikkien nähtäville tai vain itsellesi. Palvelu vaatii kirjautumisen, joten jos lykästää, arkkitehtisi, valaistus-, sisustus-, keittiösuunnittelijasi jne. luovat itselleen tunnukset ja pääsevät keräämiltäsi tauluilta katsomaan hetkessä, mitä mielessäsi pyörii. (Ellei heillä jo olekin tunnukset? Tämä on erinomainen tapa mm. arkkitehdille ja sisustussuunnittelijalle tuoda esiin omaa suunnittelutyötään!)

Oma Pinterest -boardini "lights"

Popplet on mind map -työkalu. Olen vasta aloittanut tämän käytön, joten en osaa kertoa kaikesta siihen liittyvästä kovinkaan tarkkaan. Käytän Poppletia muistitauluna, jossa mind map -muodossa esitän koko rakennusprojektin palasina itselleni. Taulun kuplat vievät linkin kautta suoraan oikealle nettisivulle, oikeaan tiedostoon jne. Tiedostot (asiakirjat) sijaitsevat Google Drivessa. Kuplia voi linkittää myös mm. youtubeen, flickriin tai kupliin voi ladata kuvia omalta koneelta. Jos poppletin voi jotenkin jakaa, en ole sitä vielä hoksannut! 

Popplet -tauluni "raksaprojekti"

"Raksaprojekti" -tauluni osio LVIS, zoomattuna

Google Drive on entinen Google Docs. Olen ladannut Drivelle kansion "raksa", joka pitää sisällään kaikki olennaisimmat suunnitelmat ja kuvat rakentamiseen liittyen. Näin minulla (ja henkilöillä, joille olen kansion jakanut) on pääsy suunnitelmiin ja mm. yhteystietoihin mistä tahansa koneelta, jolla on nettiyhteys. Toimii myös suunnittelijoiden kanssa ja kesken, kun ei tarvitse lähetellä sähköpostitse suuria, monen megan liitetiedostoja: jaat kansion oikeudet suunnittelijalle ja lähetät hänelle sähköpostitse linkin tiedostoon. Kätevää!

Pilvipalveluni Google Drive

Ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä kaikille tuttu face. Ajattelen, että vaikka iltasella raatataankin tontin kulumilla naapureiden kanssa, voisi face lisätä yhteisöllisyyttä ja naapureiden tuntemista entisestään. Lisäksi facen kautta voisi näppärästi sopia kimppatilauksia ja saada rahteja edullisemmin, sekä lainata, jakaa, lahjoittaa, myydä ja ostaa ylijäämätavaraa omalta tai toisen raksalta. Niinpä perustin faceen ryhmän Oulun Kivikkokankaan rakentajat. Ryhmä kuitenkin toimii vain, kun ihmiset sen löytävät ja sitä käyttävät, joten enää onkin haasteena löytää jostain Kivikkokankaalle rakentavat ja pyytää heitä liittymään ryhmään mukaan... (Hox! Jos tunnistat itsesi, kommentoi tätä viestiä omalla sähköpostiosoitteellasi - en julkaise kommenttia, vaan lähetän sinulle kutsun liittyä ryhmään! Päivitys: etsi meidät facesta ja pyydä lupaa liittyä mukaan!) 


Kuinka sitten muistaa kaikki nämä hyvät somepalvelut, joita jo käyttää tai haluaisi opetella käyttämään? Itse olen ratkaissut sivustojen osoitteiden muistamisen Netvibes -kojelaudan avulla. Kun avaan omalta koneeltani internet-selaimen, avautuu minulle Netvibes kotisivuksi. Sivu kokoaa kaikki keskeisimmät sivustot, joita käytän. 

Oma Netvibes -kojelautani
Netti on täynnä mahtavia työkaluja, joilla suurta ja monimutkaista projektia voi hahmottaa ja hallita tehokkaasti. Olisi kiva kuulla, millaisia apukeinoja teillä on rakennusprojektin hallintaan puhelimen, sähköpostin ja excelin lisäksi? 

1 kommentti:

  1. käyttelemme tällaista työkalua kuin www.linoit.com - virtuaalinen korkkitaulu kuville ja muistilapuille

    VastaaPoista