sunnuntai 19. toukokuuta 2013

hintatietoja 1

Useimpia rakentaja-remontoija-googlaajia ja rakennusblogien selailijoita kiinnostaa tuotteiden, palvelujen ja ylipäätään rakentamisen hintatiedot. Näin ainakin minua. Joku bloggaaja kirjoitti googlen avulla rakentamisesta - se on hyvin sanottu ja paljon harrastettu juttu meidänkin projektissamme. Niinpä ajattelin koota tähän hintatietoja tähän asti syntyneistä kustannuksista omakotitalon suunnitteluun ja rakennuttamiseen liittyen. Hintojen yhteydessä kannattaa tietenkin välillä vilkuilla tuota välilehteä "taustaa blogille", jotta selviää, minkä kokoisesta urakasta näiden hintojen kohdalla on kysymys.

ote Raksaprojekti -poppletistani

Arkkitehdin palkkio jakautuu luonnossuunnitteluun, pääkuvien piirtämiseen sekä mitoitettuihin työpiirustuksiin. Jos tilaat luonnoskuvilla talopaketin, maksat vain luonnoskuvista, sillä useimmiten erilaiset talopaketit pitävät sisällään rakennuslupakuvat ja työpiirustukset. 
 • Luonnossuunnittelu 2800-4400 e. Näin suurella haitarilla arvioivat neljä meidän vertailussa ollutta arkkitehtia. Lisää arkkitehtityöstä olen kirjoittanut mm. postauksen unelmakeittiö kommenttiosiossa.
 • Pääkuvat 1500-2200 e. Tarjoukset vaihtelivat, mutta suurin osa arkkitehtikokelaistamme oli hinnoitellut tämän tuntiperusteisesti, jolloin kaikki esitetyt summat olivat arvioita. Maksoimme rakennuslupakuvista tuon 1500 e. 
 • Työkuvat työmaalle noin 2500 e. Tämä on meillä vielä maksamatta, joten toiveissa on, että kustannus jäisi alle parin tonnin... Keskustelimme vastaavan työnjohtajamme kanssa, millaisia piirroksia tarvitsemme kirvesmiehille ja hän rajasi piirustusten määrää mahdollisimman pieneksi. Tilasimme siis arkkitehdilta vain välttämättömimmät, joista tärkein taitaa olla mittapiirros 1:50. Tämän lisäksi tulee pari detaljikuvaa väliseinistä ja ikkunasmyygeistä.
 • Kokonaisuus voisi meidän hankkeessamme olla noin 6700 e. 

Rakennesuunnittelu maksaa erikseen silloin, kun rakentaa kappaletavarasta arkkitehdin suunnitteleman talon. Kun tilaat talopaketin, kuuluu rakennesuunnittelu paketin hintaan. Rakennesuunnittelijan valitsimme hyvin kapean kilpailutuksen perusteella, mutta muutamalta taholta saamamme tarjoukset olivat välillä 2100-2800 euroa. Maksoimme suunnittelusta lopulta 2100 euroa. Rakennesuunnitelmat saattavat nostaa rakentamisen kustannuksia paljonkin, olen kuullut. Tämän vuoksi suunnittelijan valinnassa vailkuttivat suositukset vahvasti.

Pääsuunnittelijan palkkio vaihteli tarjouksissa välillä 1100-2100 euroa. 

Sähkösuunnittelu on mielestäni yllättävän edullista verrattuna siihen, kuinka merkittäviä asioita sähkö ja valaistus ovat asumisen, viihtyvyyden ja tunnelman kannalta. Pyysimme nelisen tarjousta, jotka kaikki olivat välillä 500-900 euroa. Valitsimme halvimman. Valaistussuunnittelu olisi maksanut noin 800 euroa arkkitehdin toteuttamana, mutta sisällytimme sen sähkösuunnitteluun ja otimme siitä täten suuremman vastuun itse. 

LVI-suunnittelijan valitsimme neljän tarjoajan joukosta, halvimman tälläkin kertaa. Tarjoukset sisälsivät suunnittelun ja KVV-valvonnan sekä kaksi suunnittelupalaveria. Tarjoukset olivat väliltä 1100-1360 euroa. Lattialämmityksen suunnittelu sisältyy lattialämmitystoimittajan toteutuspakettiin.

Vastaavan työnjohtajan palkkio on varmaan sieltä vaihtelevimmasta päästä. Tehtävä on tämän päivän rakennusmääräyksiä noudatettaessa vaativa, mutta silti toiset mestarit hoitelevat sen hyvin vähillä työmaakäynneillä ja yhteydenpidolla. Muistelisin, että edellisen talomme kun rakensimme, palkkio ei ollut kovin paljoa yli 1500 euroa (vuonna 2004). Mutta sen todella sai mistä maksoi :-) Oulun rakennusvalvonta vaatii vastaavalta työnjohtajalta tietyn määrän aikaresurssia kuhunkin valvottavaan rakennushankkeeseen. Kohteiden määrä on rajattu, ainakin, kun vastaava tekee työtä oman työn ohella. Me maksamme vastaavalle työnjohtajallemme kuukausipalkkaa - ja teemme sen erittäin mielellämme, sillä meillä on varmaan euroopan paras vastaava työnjohtaja!

Näillä rahoilla saa rakennusprojektin suunniteltua, mutta toteutukseen tarvitaan sitten aivan eri henkilöt ja rahatkin! Niistä lisää myöhemmin :-)

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, kiitos! Meillä pyörii täällä Porvoossa hinnat suurinpiirtein samoissa lukemissa, tosin piirrustusten osalta pääsimme hieman edullisemmin koska talopakettifirma on mukana kuvioissa.

  VastaaPoista
 2. Mahtava löytö, tämä sivu täällä! Juuri nyt nuo suunnittelun hinnat ovat meille todella ajankohtaisia.

  -K-

  VastaaPoista