torstai 23. toukokuuta 2013

hintatietoja 2

Edellisessä hintatietokatsauksessa valaisin omakotitalon suunnittelukustannuksia meidän kohteessamme. Nyt ajattelin aukaista pitkästä tavarasta rakentamisen kustannuksia talon runkovaiheessa - jälleen vain meidän kohteeseemme sovellettuna. Ennen päätöstämme ryhtyä rakentamaan kappaletavarasta itse työmiehet palkaten, vertailimme hartaasti saamiamme tarjouksia. Niistä voit lukea lisää aiemmasta postauksestani täältä. Alla olevassa katsauksessa ja hinnoissa on mukana sekä omakotitalo että autokatos-varasto -rakennus. (Pohjakuvat ja pinta-alat löytyvät välilehdeltä "taustaa blogille".)


Mistä puuomakotitalon runko muodostuu? Maatöistä, sokkelista, puutavarasta ja muusta rautakauppatavarasta, ovista ja ikkunoista, kattoristikoista ja katosta. Toisinaan tarvitaan jonkinlaisia teräspalkkeja. Tuekseen nämä rakenteet tarvitsevat osaavia tekijöitä: kaivinkonekuskia, monttumiestä, sokkelintekijöitä, kirvesmiehiä. Tämän paketin päälle tulevat yleensä omina urakoinaan LVIS-tarvikkeet ja -työt.

Maatyöt teetimme Kuljetuspolarilla, joka tekee työt yhdellä sopimuksella: heidän kauttaan saimme työmiehet, tarvikkeet, koneet ja maa-ainekset kuljetuksineen. Kilpailutimme 5-6 maanrakennusyritystä. Hinnat olivat mielestäni kaikki samansuuntaisia: yhdellä oli konetyö, toisella maa-aines halvempi. Koska etukäteen on vaikea arvioida tarvittavaa tuntimäärää tai poisvietävän tai tuotavan maa-aineksen määrää, päädyimme Kuljetuspolariin myöskin vastaavan työnjohtajamme suosituksista: luotettu toimija, jolla on yleensä erittäin hyvät kaivinkonekuskit. Huonompi kuski tuhertaa saman työn kimpussa kauemmin, ja rahaa palaa - puhumattakaan, että sokkelintekijöillä on tekemistä saada sokkelit suoraan epätasaiselle alustalle. Viimeistä laskua maatöistä emme ole vielä saaneet, mutta tähän mennessä olemme maksaneet noin 15 000 euroa. Kunpa ei menisi 20 000 e rikki...

Sokkelinteossa meitä onnisti, kun saimme aikuiskoulutuksen opiskelijat tekemään sokkelimme osana opiskelujaan. Maksoimmekin loppupeleissä lähinnä betonista ja muusta sokkelitavarasta (muotitkin tulivat oppilaitoksen puolelta). Betonin kustannuksista kerroinkin aiemmin postauksessani täällä. Muut tarvikkeet meidän talomme perustuksiin tulivat maksamaan noin 2400 e. Tosin sokkelinteon yhteydessä "käynnistetään" työmaata muutenkin, joten tässä summassa on mukana ihan peruslautaa ja kakkosnelosta työmaan tarpeisiin.

Kirvesmiestyöt kilpailutimme, mutta vain suositusten perusteella. Kaikki hyvätkään kirvesmiehet eivät osaa laskea urakkatarjousta, joten usea tarjosi työpanostaan tuntityönä. Lopullisia palkkakustannuksia on vaikea arvioida. Tällä hetkellä ajattelisin, että noin 5 kk palkat sivukuluineen kaikkinensa tulevat olemaan noin 40 000 euron luokkaa kahdelta kirvesmieheltämme. Heistä toinen on kokenut konkari, toinen aloitteleva ammattilainen. Ja tähän summaan toivon sisältyvän myös osan sisustustöistä... We'll see. Eräs hyväksi kehuttu kirvesmies tarjosi urakkaansa noin 80 000 euron hintaan, mutta pidimme hintaa liian kovana. Sillä rahalla hän olisi tosin tehnyt talon lähes valmiiksi, sisustusta myöten.
Esimerkkejä kirvesmiehen palkkakustannuksista työnantajalle:
  1. tuntipalkka 18-20 e/h 
  2. työajan lyhennyksestä maksettava erillinen palkanosa 7,7% 
  3. lomaraha palkasta (kohta 1) 18,5% 
  4. verollinen konetyökalukorvaus 10 e/pv 
  5. veroton työkalukorvaus 1,68 e/pv 
  6. veroton matkakorvaus esim. sovittu kiinteä korvaus 3-6 e/pv 
  7. mahdollinen muu sovittu korvaus, esim. ateriakorvaus
  8. työnantajan sivukulut (sotu, tyel, tapaturmavak., tyött.vak.) noin 36% palkan (kohdat 1-3) päälle 
Flickr.com: MOEVIEW is Aaron Molina

Puutavara ja muu rautakauppatavara runkoon (villat, kipsilevyt, tuulensuojat jne.) tulee maksamaan jonninverran... ehkä 25 000 euroa? Tätäkään en osaa vielä arvioida tarkkaan. Puutavaraa on kuitenkin suhteellisen helppo kilpailuttaa, samoin kuin eristeitä, kipsilevyjä jne. Puutavaran kilpailuttamisesta kirjoitin jo aiemmin täällä. Valtakunnallisissa katsauksissa Oulun seutu on yksi edullisimmista rautakauppojen hintatasolta, sillä kilpailu on kovaa ja hinnat painettu mahdollisimman alas. 

Kattoristikot maksavat meidän kohteessamme noin 6500 euroa. Kilpailutimme 3-4 toimittajaa ja saimme kaksi tarjousta, jotka olivat lähes eurolleen samansuuruiset. Olen kuitenkin kuullut, että näissä voi olla suuriakin hintaeroja? Valitsimme toimittajan, joka oli toimittamassa kattoristikoita muillekin rakentajille alueellamme. Tinkasimme rahdista sopivan alennuksen, kun näin saavat tuotua ristikot kahteen kohteeseen yhdellä reissulla :-)

Katonteko on tarkkaa puuhaa, jos halutaan pitää koti kuivana. Koska kattokaltevuutemme on niinkin loiva kuin 1:9, valitsimme kattomateriaaliksi rullahuovan. Kirvesmiehemme tekevät katon umpeenlaudoituksen ja otsalaudat paikalleen, josta kattoyritys jatkaa aluskermillä, läpivienneillä, päällyshuovalla ja tippapelleillä. Haluamme läpiviennit kattofirman urakkaan, jotta heidän vähintään 10 vuoden takuunsa kattaa ne - saattavat olla arkoja paikkoja vuotamaan, ainakin huonosti tehtynä. Lähetin tarjouspyynnöt neljään yritykseen (lisää tietoa postauksessani täällä), joista kaksi vastasi asiallisella tarjouksella (kolmannella oli jotenkin homma hukassa ja hinta pilvissä). Toinen katontekijä antoi tarjouksen 22 e/m2, joka ei sisältänyt läpivientejä, tippapeltejä tai niihin liittyviä töitä. Heidän tarjouksensa näistä oli useita satasia. Valitsimme sen toisen, joka tarjosi koko urakkaa hintaan 24,50/m2 sisältäen kaiken työn ja materiaalin, paitsi läpivientikappaleet ostamme itse (eivät mahda ihan maltaita maksaa?). Muistaakseni talon ja autokatoksen kattopinta-alaa on meidän kohteessamme noin 340 m2.

Autokatos-varastomme tarvitsee viisi sinkittyä teräspilaria (noin 2,6 m pitkiä). Teetimme ne konepajalla Kellossa 1000 euron hintaan. Tällaisia tehdään myös ammattioppilaitosten hitsariopinnoissa, joten jos aikaraami olisi antanut myöten, olisin hyödyntänyt opiskelijatyötä tässäkin!

Mitäs siitä rungosta enää puuttuu? LVIS-töiden ja -tarvikkeiden lisäksi tarvitaan lattiaan betonia ja liippari sekä tietenkin ne ikkunat ja ovet. Ikkunoista olen kuitenkin niin innoissani, että haluan kirjoittaa niistä ihan oman postauksen! Ihanat ihanat tammi-ikkunani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti