torstai 27. kesäkuuta 2013

piha: terassit

Nyt me (lue: vastaava työnjohtajamme) yhtäkkiä keksimme, että kun ensi viikolla on lattianvalu, voisimme ylijäämäbetonilla valaa joitain terassien alle tulevia anturoita/ perustuksia. Rakennesuunnittelija on nimittäin murskeen ja eurolaattojen sijaan suunnitellut terasseillemme melkoiset perusmuurit. Niinpä olen joutunut tänään miettimään, millaisen pihan ja millaiset terassit haluan. Mihin korkoon? Kuinka leveät? Miten portaat? Mikä väri? Ja niin edelleen. Joten tässä jotain ideoita meidän terasseillemme, ja paljon avoimia kysymyksiä. 

Arkkitehdin koti Oulussa. Kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä

Yllä olevassa kuvassa on oululaisen arkkitehdin Juha Paavo Mikkosen koti Oulussa. Toivoisin saavani tällaista pitkospuiden henkeä olohuoneen ikkunan edessä olevaan terassiin, joka on oikeastaan vain kapea kulkusilta olohuoneen liukuikkunaovelta etupihalle. Terassin tulisi olla suunnilleen samalla tasolla sokkelin yläpinnan kanssa, jotta kulku suurista liukuovi-ikkunoista ulos - pääovesta puhumattakaan - olisi sujuvaa.

kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä
Koska meille ei ole tulossa katettua terassitilaa, haluan suuren, valkoisen purjekatoksen etupihan pation ylle. Purje tarjoaa sekä varjoa että sateensuojaa. 

kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä
Ajattomat, aikaa ja vuodenaikoja kestävät kalusteet ovat etsinnässä. Kuvan betonijakkarat ovat ihanat, mutta varmaankin raskaita siirrellä (?). Ne vaativat myös pehmustetta takapuolen alle. Ja jotenkin toivon, että pihalla on tuoleissa selkänoja rentoutumista varten. Betoninen pöytä sen sijaan kiinnostaa kovastikin! Vepsäläisellä kävin silittelemässä kuvan tyyppistä betonipöytää suurempana, jonka hintalappu oli jotain 750 e luokkaa. Jospa bongaisin sen syksyn kesäkalustealennusmyynneistä?kuva: verkkokauppa.starkki.fi (muokattu)
Terassi lehtikuusesta. Kuva: www.plusarkkitehdit.fi
Terassi voisi olla jotain kivaa ruskeaa sävyä, joka käy hyvin yksiin tiikkiulko-ovien ja tammi-ikkunoiden kanssa (kirjoitin talon ulkovärisuunnitelmista täällä). Toinen vaihtoehto on ajan mittaan harmaantuva lehtikuusi, joka mätsää sokkelin ja betonisten pihalaattojen kanssa. Mainoslehtisestä bongasin MetsäWoodin ruskean kestopuun kokoa 28x145. Sävy voi olla ihan jees, mutta jotenkin nuo uritukset ei sytytä... Jokin pointti niissä varmasti on, kun niitä kestopuuhun aina tungetaan. Mainoslehtisen mukaan meidän 45 m2 terassi tulisi maksamaan tällä materiaalilla noin 1120 e, kun se lehtikuusella maksaisi 1500 e (hinta sisältää kaikki runkopuutavaran, terassilaudat, kiinnittimet ja ruuvit). Säästää vai sijoittaa?

Terassisuunnitelmaa paperilla:


ps. Tämä on SADAS blogikirjoitukseni. Ohhoh! Vaikka arkkitehtuuri ja oman talon suunnittelu on intohimoni, niin mistä näitä sanoja oikein tulee??! Kiitos sinulle lukijani, sillä on aivan satavarmaa että sinun lukuaktiivisuutesi innostaa kirjoittamaan!

8 kommenttia:

 1. Betonisen pöytälevyn voi myös helposti itse valaa, joten kun teillä on betoniauto käymässä loput betonit vaan pöytälevy muottiin =)
  Netistä löytyy varmasti ohjeet tai betonityökirjoista...
  Ystäväni on valanu aivan ihania betonipenkkejä, muottivaneria saa bauhausista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Karolina! Näin olen ymmärtänyt, että itsekin onnistuisi betonista askarrella. Tiskipöytä/työtaso keittiöön betonista on astetta haastavampi, mutta ulkopöydän levy varmaan onnistuisi. Vepsäläisen pöydässä kaunista on se, että taso ja jalkaosa ovat yhtä ja samaa kappaletta. Jos itse askartelee, täytyy sitten keksiä jokin yhtä "smooth" ratkaisu - ehkä teräskehikko?

   Poista
 2. Naapurin rouvalta löytyy täältä kirja, jossa on ohjeita ainakin betonisen pöytätason ja tvtason tekoon. Saa lainata, jos innostut itse värkkäilemään. ;) Siitä löytyy ohjeita moniin muihinkin betonijuttuihin.
  Niin ja koeajoin ikkunapesurin tänään, toimii!
  Pasanderin rouva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kunhan kesäloma viikon kuluttua alkaa, sitä ei tiiä mitä kaikkea saan päähäni värkkäillä :-) Ja hyvä että pesuri myös toimii eikä ole vain yksi turhake muiden joukossa!

   Poista
 3. Tee Itse -lehdessä oli juuri vinkki miten tehdä itse betonitaso. :)

  Ja urat kestopuussa ovat turvallisuussyistä niissä, ne eivät ole märkänä niin liukkaat kuin sileät. :) Ja taitaa myös olla puun kieroutumisen estämiseksi. Olisiko komposiittilauta vaihtoehto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria kommentista! Mieheni on kovasti ehdotellut sitä komposiittilautaa myös. Nähtiin livenäkin Kokkolan asuntomessuilla. Se olisi varmasti pitkäikäinen ja huoltovapaa ratkaisu. Mulle ongelmaksi muodostuu aina se, kun jokin yrittää olla jotain mitä ei ole - komposiitissa muovi (tai-mitä-se-nyt-onkaan-muoviseosta) yrittää näyttää puulta. Tästä syytä meille ei myöskään tule kestävää ja näppärää laminaattia...

   Poista
 4. Teillä tulee ihanasti uloskäyntejä ja erilaisia tiloja pihalle :) Terasseista saa hyvää oleskelutilaa talon ulkopuolelle, vaikka pihan laitto venyisikin. Olisikohan terassin pintamatskuja syksyllä hyvissä tarjouksissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Edellisessä (itse suunnittelemassamme ja rakennuttamassamme) omakotitalossa oli vain kaksi uloskäyntiä, otan nyt vahingon takaisin :-)

   Poista