sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

talon ulkoväri

Kesäkuu on yllättäen mennyt talon ulkovuorauksen pohdinnassa: laudoituksen profiilin ja värityksen pähkäilyssä. Talo ei toki ole tässä vaiheessa, kun runkoa vasta rakennetaan, mutta Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijatyönä tekemä autokatos-varasto -rakennuksemme valmistuu niin nopeaa tahtia etten millään meinaa pysyä menossa mukana! (Talon ulkoväriä olen pohtinut aiemmin postauksessani mm. täällä.)

Kuva: www.puukeskus.fi
Talomme ulkovuoraus tehdään kahdesta eri laudoitustyypistä. Toinen on kapeahkoa, simppeliä pystypaneelia UTS 28x95. Tämä käsitellään kuullotteella ruskeanmustaksi, sävy on TVT 5104. Ruskeanmustalla tulee sisäänkäyntikatoksen kaksi seinää, varastorakennuksen "sisäänvedot" ja pihasauna. Muut pinnat ovat valkoista rimalomalaudoitusta, joissa alempi lauta on 28x120 ja sen päälle rima 28x45. Koska tämän laudan saamme valkoiseksi pohjamaalattuna, on värin valinta vielä kesken - vaihtoehtoina ovat F497 (paperi), 619X ja 603X. Sekä musta että valkoinen saavat tehostevärikseen tammen ja tiikin lämmintä sävyä. Kaikki ikkunamme ja terassinovemme ovat ulkopuitteiltaan tammen sävyä, pääovi ja teknisen tilan / kuraeteisen ovi tiikkiä. Autokatoksessa puurimoitus kuullotetaan näiden kanssa samaan lämpimään sävyyn. Esim. Teknoksen Woodex -kuullote Eko 1805 hivelee värisilmääni! Tältä näyttää lähes valmis pinta ruskeanmustaa pystypanelointia (kuva alla). Kahdessa vasemmanpuoleisessa kuvassa pinta on vasta kertaalleen käsitelty, ja sävy tummenee toisella käsittelykerralla. Oikealla olevassa kuvassa saunan seinässä sävy on kertaalleen ja kaksi alinta paneelilautaa on käsitelty kahteen kertaan. Alemmassa kuvassa on valkoisten sävyjen testailua saunan grillikatoksen sisäseinään. Sävytestailut tein myös irtolaudoille, joten voin kiikutella niitä ympäri taloa ja tutkailla eri seinillä eri vuorokaudenaikohin :-)
Ja tässä vielä suunnitelma kokonaisuudessaan:


4 kommenttia:

 1. Tuon valkosen kans saaki olla "tarkkana": sävy vaihtelee vuodenaikojen aikana ihan hirveesti! Yleensäki kaikki värit muuttaa sävyä eri vuodenaikojen aikaan. Me käytiin talven aikana kiertelemässä pitkin poikin aurinkoisella ja pilvisellä säällä & laitettiin ylös hyvänväriset talot. Keväällä ja nyt kesällä kierreltiin lisää ja pitäis pikimmiten tehdä päätös mikä sävy valitaan. Sitten vaan ovikelloa pimputtelemaan ja kysymään mitä sävyä kyseiseen taloon on käytetty :)

  Jos teillä on mahdollista nuita valkosen sävyjä vielä ens talven aikana käydä katteleen eri sääolosuhteissa niin suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leijonaemo! Te olette tehneet kyllä just niinku pitääkin ulkovärin valinnan kanssa! Kirjoitin jo aiemminkin jossain postauksessani, että kesällä valittu väri saattaa yllättää talvella vitivalkoisen lumen kanssa. Munkin piti talvella ajella ympäriinsä, mutta se sitten jäi... Nyt kun laudat ja rimat tulevat teollisesti pohjamaalattuina, on suositus että ne maalataan uudelleen 7-10 kk kuluessa. Ulkovuorin voisi siis jättää talveksi maalaamatta, mutta varmmemalta tuntuu jos maalaisi yhden kerroksen ennen talvea (esim. Vinhalla 1. kerta vedellä ohenettuna, ja 2. kerta "raa'alla" maalilla). Näin ollen luulen, että jos väri talvella näyttääkin pissankeltaiselta / oudon vaaleanpunaiselta / kumman vihertävätltä / liian harmaalta tms., vedän ensi kesänä jonkin toisen valkoisen värin pintaan :-) Tämä on siis sotasuunnitelmani, saas nähdä miten hyvin onnistuu :-)

   Poista
  2. Heh, heh, ei menny meillä niinku Strömsössä.. Rakennusvalvonta ei hyväksyny meidän värisävyä, ku poikeeaa "niin paljon" rakennustapaohjeesta. Ei siinä muuten, mutta katottiin syksyllä/ talvella/ keväällä nimenomaan taloja, joilla on sama rakennustapaohje ku meillä. Värisävy, millä oltais maalattu löyty parin tien päästä meistä. Melko pilkun viilaamikseksi on tainnu rakennusvalvonta mennä (jospa ne oikeasti tärkeät asiat varmasti tarkistetaan, eikä keskitytä pelkkiin värisävyihin yms..)

   Poista
  3. Voi miten ikävää! Talon väri ei suinkaan ole mikään pikkujuttu, jolla rakennusvalvonta voi "kikkailla" (kävin lukaiseen sun blogista niiden meiningistä...). Nyt vaan täytyy ajatella, että tää teidän uus väri on sun lempiväri! Ostat itselles piristykseks jonku oikein ihanan kalusteen tai esineen just siinä uudessa värissä, niin jospa se siitä. Tsemppiä ja voimia ja jaksamista!

   Poista