perjantai 12. heinäkuuta 2013

katsaus asuntomessutaloihin

Minä en tänä(kään) vuonna pääse asuntomessuille. Niinpä tein jokavuotisen messukatsaukseni sisustuslehtien avulla ja ensisijaisesti pohjaratkaisuihin. Jokainen rakentaa omalle perheelleen juuri oikeanlaista taloa, mutta sehän ei estä minua arvostelemasta julkisesti näytille laitettuja taloja omasta näkövinkkelistäni :-)
 
Asuntomessut 2013. Kuva: www.avotakka.fi

Sisäänkäynnit / kuraeteiset 

Jos minä jostakin jotain tiedän, niin ainakin siitä, miten eletään kolmen pikkulapsen kanssa aktiivista ja kiireistäkin arkea omakotitalossa. Kun lapset ovat oikeasti vielä pieniä, tuovat sisään kuraa, hiekkaa, pikkukeppejä ja lunta. Kun äiti samalla kompastelee toppatakissaan kenkävuorten yli ja taiteilee sylissään kolmea kauppakassia. Miltä siis näyttävät asuntomessutalojen sisäänkäynnit lapsiperheen näkökulmasta?

Mielestäni on aivan uskomatonta arkkitehdilta vuonna 2013 suunnitella talo, jossa kuraeteisen kurasyöppö (tai "kurasisäänkäynti") sijaitsee tismalleen siinä, mistä puhdasjalkainen saunastatulija kulkee. Näin on tehty taloissa nro 3, 6 ja 17. Tässä esimerkit:

Asuntomessut 2013: huonot "kuraeteiset"
Sen sijaan ihan täydellisiäkin sisäänkäyntejäkin messuilta löytyy, ainakin taloista 5, 9, 11, 25 ja 26. Näistä oma suosikkini on talo 9, Valmisjukka Trendo. Toimivia kuraeteisiä / kakkossisäänkäyntejä toki löytyy monestakin talosta, mutta itseäni miellyttää erityisesti ratkaisu, jossa pääsisäänkäynti ja kuraeteisen sisäänkäynti ovat lähekkäin toisiaan. Tämä toimi edellisessä kodissamme, ja tulee toimimaan myös rakenteilla olevassa kodissamme. Kuka talvella kahlaa umpihangessa talon toiselle puolelle kodinhoitohuoneen sisäänkäynnille (kuten hyvin useissa suomalaisissa valmistalomalleissa ehdotetaan)? Säilytystila märille välikausi- tai talvihaalareille, harrastuskamoista puhumattakaan, on plussaa! Trendon tyylinäyte:

Asuntomessut 2013: Valmisjukka Trendon sisäänkäynti
Onhan tietenkin mahdollisuuksien rajoissa, että muissa perheissä vanhemmat oikeasti siivoavat ahkerasti eivätkä hiekat ja kurat jää lattialle lojumaan - tällöin paraatisisäänkäynti toimii varmasti myös koko perheen kurasisäänkäyntinä :-) Ja toisaalta, ehkä messutaloissa ei välitetä kurasta ja hiekasta kun teemana on kiireetön kotoilu?


Olohuoneen ongelmat 

On aivan ällistyttävän yleistä, että messutalojen olohuoneet ovat vaikeasti kalustettavissa. Tuntuu, että olohuoneelle ei ole uhrattu ajatuksia riittävästi. Itse nostan olohuoneen arkkitehtuurissa ja sisustettavuudessa ykköseksi seuraavan näkökulman: sohvalta tulisi pystyä seuraamaan talon tapahtumia (sohva ei siis käännä selkäänsä koko muulle talolle), televisiota, ehkä takkaakin ja vielä katselemaan maisemia. Monta vaatimusta samassa paketissa! Mikäli televisio sijoitetaan omaan huoneeseensa, vähenevät vaatimukset hiukan. Silti noin kolmasosassa messutaloja on minun mielestäni ongelmia olohuoneen kalustuksessa. Ongelmat ilmenevät mm. siten, että olohuoneeseen on sijoitettu suuret ikkunat lattiasta alkaen, jotta "maisemat tulevat osaksi sisustusta" - mutta sitten joudutaan suuri sohva sijoittamaan täysin ikkunan eteen, jolloin sohva peittää maiseman ja istujat kääntävät sille selkänsä. Näin on tapahtunut ainakin taloissa 3, 9, 11, 13, 14, 16, 18, 26, 27 ja 30.

Asuntomessut 2013: Kohde 26, Passiivikivitalo Skaalan olohuone. Kuva Deko -lehdestä.

Lisäksi messuilta löytyy olohuoneita, jotka eivät ole oikein minkään muotoisia eikä pohja ainakaan anna viitteitä siitä, kuinka näitä tiloja voisi viihtyisästi sisustaa.

Onneksi makuja on moneksi, ja jokainen perhe elää aivan omalla tavallaan - olohuoneessakin! Messujen teemana on myös aktiivinen arki - ehkäpä näissä perheissä ei ehditä liikoja olohuoneessa oleilemaan?

Arkkitehdin hätäilyä 

Jos talojen pohjista löytyy arkkitehdin hätäilyä kurasyöpön sijoittelussa, löytyy sitä myös pohjien suhteen kokonaisuutena. Mielestäni pohjissa 13, 14, 18, 20 ja 27 arkkitehti olisi voinut vielä kertaalleen jumpata linjoja kohdilleen. Vai mitä sanotte? Punaisella esimerkkinä muutama minua häiritsevä kohta pohjaratkaisuissa.


Asuntomessut 2013: Kohde 13, Hailuoto 153. Kuva Deko -lehdestä.

Asuntomessut 2013: Kohde 20, Durofix Kototalo. Kuva Deko -lehdestä.

Suosikkini

Hyviä, linjakkaita pohjaratkaisuja löytyy myös. Tässä omat messusuosikkini:
 • Talo 5: RTV-Pintamateriaalitalo, 160 m2. Erityisesti takkahuoneen, pesuhuoneen ja saunan yhdistelmä miellyttää silmää, samoin kuin ruokailutilan ja työhuoneen kombinaatio. Selkeää ja linjakasta arkkitehtuuria. Tosin kyseessä on 160 m2 talo, jossa on vain kaksi makuuhuonetta - ei kai tällä neliömäärällä voikaan epäonnistua? (linkki kohteeseen)
 • Talo 10: Lapplin Lumo, 97 m2. Keittiön, ruokailutilan, olohuoneen ja työhuoneen yhdistelmä toimii kivasti. Tosin tässä kohteessa olohuone on niin hahmoton, etten pohjasta oikein erota, missä se tarkalleen ottaen sijaitsee. (linkki kohteeseen)
 • Talo 15: Passiivikivitalo Lumikki, 217 m2. Kaksikerroksisen talon toisen kerroksen eteinen, keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat kiinnostavan piirin portaiden ympärille ja tarjoavat paljon muunneltavuutta tilojen käytössä. Ylipäätään yläkerran pohja vaikuttaa kivalta ja toimivalta. (linkki pohjaratkaisuun)
 • Talo 24: Bassotalo Villa Avanti, 114 m2. Esittelytekstin mukaan talon tulevat asukkaat ovat pelkistyksen ammattilaisia - ja se näkyy pohjassa, pelkkänä plussana. Kompaktisti kahteen kerrokseen on mahdutettu kolme makuuhuonetta, kaksi wc:tä, erillinen kodinhoitohuone sekä kivan tuntuinen keittiö - ruokailutila - olohuone -osio. Erityisesti olohuone ilahduttaa, sillä siinä yhdistyvät aiemmin esittämäni kriteerit hyvälle suunnittelulle! (linkki kohteeseen)
 • Talo 25: Lammi-kivitalo Maja, 184 m2. Tämä jo monen bloggaajan ylistämä ihanuus on todella linjakas ja toimiva myös pohjaratkaisun osalta. Ehdottomasti yksi suosikeistani, tähän taloon muuttaisin mielelläni - tosin niiden talosta puuttuvien väliovien kanssa :-) Talossa on harmikseni vain kolme makuuhuonetta, joten tilankäyttö on vähän tuhlailevaa, etenkin yläkerrassa. (linkki pohjaratkaisuun)
 • Talo 28: Jämerä-Sisu, 154 m2. Rokkaripariskunnan erikoisuus näkyy myös kinnostavassa pohjassa. Tykkään atriumpihasta sekä pohjan selkeydestä. Tosin tässäkin kohteessa olohuone on hieman hahmoton: en ole aivan varma, miten se kalustetaan sekä ruokailuryhmällä että sohvaryhmällä. (linkki rakentajien blogiin)
 • Talo 31: Honka Lumi, 161 m2. Edukseen erottuva erilainen pohjaratkaisu, jossa keittiö ja ruokailutila muodostavat kodin sydämen olohuoneen sijaitessa erillään. Todella tyylikästä! Portaikko alakerrassa on varmasti kaunis ja luo tilaan upeaa arkkitehtuuria, kuten alakerran kokonaisuus muutenkin. Tämän kohteen olisin toivonut näkeväni paikan päällä. (linkki kohteeseen

Honka Lumi. Kuva www.honka.com -sivulta.

17 kommenttia:

 1. RTV:n talon pohja pisti myös minun silmääni, mutta olet aivan oikeassa siinä, että tuollaisilla neliö - ja huonemäärillä ei voi epäonnistua.

  VastaaPoista
 2. Minä taas en voi käsittää myöskään sitä, että kurapiste on siellä missä on puhtaan pyykin valtakunta! Oikea paikka kurapisteelle on pääoven välittömässä läheisyydessä, erillisellä sisäänkäynnillä, erillään sauna- ja kodinhoitohuoneesta, kuten esim. asuntomessukohteessa Maja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Kyseenalaistankin nimenomaan suomalaista peruspientalosuunnittelua (talomallistot, valmistalot), jossa on yleensä aina vakiona yksi kodinhoitohuone - kaukana pääovesta, pesuhuoneen "pukuhuoneena". Ehdottomasti juuri näin, kurasisäänkäynti omanaan ja puhtaanpyykin kodinhoitohuone omanaan!

   Poista
 3. Katselin talonne pohjapiirrosta. Melko linjakkaalta näyttää. Mutta pari asiaa tekisin toisin. Nythän puhtaan paljaat varpaat nimenomaan kulkevat hiekan läpi (eteinen). Pääeteinen tulee olemaan ahdas silloin kun sisälle tulee kerralla useampi henkilö. Napsaisisin tuosta kuraeteisen oikean puoleisesta päädystä hieman pääsisäänkäyntiin. Samoin kaappirivistöstä pikku pätkän. Mutta silooin katoaa linjakkuus makuuhuoneseinämän kanssa. Mutta ihnoan ahtaita sisääntuloja. Siirtäisin vaatehuoneen kodinhoitohuoneen kylkeen. Matka sinne ei nytkään ole kodinhoitohuoneesta pitkä, mutta huomaat varmasti eron kun talo on valmis.:) Vaatehuoneen tilalle makuuhuone joka on hieman ahtaan oloisen ruokailutilan vieressä. Samalla saisi linjakkuutta makuuhuone, takka keittiöseinään. Tuolle ruokailutilaseinustalle jäisi yksi reilu makuuhuone. Ja vanhan vaatehuoneen paikalle hivenen nafti makuuhuone.
  En nyt lukenut blogiasi enempää, jotta tietäisin onko muutokset enää mahdollisia. Mutta poikkeuksellisen linjakas ja toimivan oloin on talonne näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, näistä pohdinnoistasi tykkään kovasti! Oman talomme pohjaa olen pyöritellyt hereillä ja unissani moneen otteeseen, ja useinhan sitä tulee itse sokeaksi tietyille ratkaisuille.

   Meillä itänurkan makuuhuone (11,6 m2) on siksi omassa nurkassaan, että saamme siitä varmasti hiljaisen nukkumapaikan vuorotyöläiselle desbeliovilla ja varmistamalla, ettei makuuhuoneita tai oleskelutiloja ole seinien takana. Siitä johtuu myös vaatehuoneen sijoittelu. Keittiön ja takan linjassa oleva h (11,7 m2) on "allrumimme", eli työtila / askartelutila, ja ruokapöydän paikka on suunnilleen takan kohdalla keittiön saarekkeen vieressä. Muunneltavuutta pohjaamme tuo juuri tuo allrum, joka voi välillä olla ruokailutilana (ja takan edessä, keittiön vieressä, vaikka pieni istuskeluryhmä) ja esim. juhlien aikaan rt+allrum -tilaan mahtuu noin 7 m pitkä pöytä, kun keittiön saarekekin on liikuteltavissa. Ruokailulle on nykyisellään tilaa noin 13 m2. Eteiseen olen tyytyväinen, ja kuvittelen vakavissani siivoavani sitä ahkerasti jotta pesuhuoneesta ei tarvitse kulkea hiekkakasojen ylitse :-) Mutta minusta onkin muka aina uuteen kotiin muuttaessa kuoriutumassa joku ihmeen kodin hengetär :-) Kulkuaukko eteisestä "tupaan" on tosiaan leveydeltään vain 1,2 m, mutta tämä mitoitus tuli liukuovivalmistajalta, jonka on vaikea toteuttaa tätä leveämpää liukuovea toimivasti (kun ovella on korkeuttakin 2,5 m.) Eteinen on siis suljettavissa erilleen tuvasta. Pohjassa laitoin rajaksi 180 neliötä, siihen on toimintojen mahduttava (eikä rakennusoikeuttakaan ollut tontilla yhtään enempää). Nykyisellään olen tyytyväinen siihen, että näinkin pitkässä talossa (24,5 m) on hyvin vähän varsinaista käytävää, vaan kulkuväylät on integroitu huonetiloihin.

   Kiitos sinulle kommentistasi, tämän tyyliset arviot ovat todella arvokkaita ja haastavat katselemaan omia ratkaisuja hieman toisesta vinkkelistä!

   Poista
  2. Ok, meluasia perusteli ratkaisun. Minulla khh samalla etäisyydellä kodinhoitohuoneesta ja jos saisin uudelleen valita ottaisin siihen khh:n kylkeen, mihin sitä myös vaohtoehtoisesti mietittiin.;) Asumme talossa, jonka pohjaa pyöriteltiin kauan. Pääosin olen tyytyväinen, eivätkä epäkohdat kohtuuttomasti haittaa. Meillä on 1,5m liuku-ovi puusepältä, toimii, mutta on aina auki. ;) Veikkaan samoin käyvän teilläkin. Miettikää tarvitsetteko ovea ja kannattaako sen takia tehdä ahtaampi kulkuaukko. Kumpaa ovea teidän on tarkoitus käyttää enemmän? Jos pääovea, niin mihin laitatte kengät? Jos kengillä kuljetaan pääeteisen komeroseinälle, on sitä hiekkaa matkalla. Ihmiset suunnittelevat taloon monesti sellaista, jota ihanne-minä tekisi. Esim. paljon tilaa kuntoilukamppeille, vaikka todellisuudessa käy kerran vuodessa jumpassa. ;) Liittyen kommenttiisi ahkeraan siivoiluun. Mutta lapsiperheessä on paljon urheilu yms. roinaa, että sellaista tilaa kyllä tarvitsee ja sitä teillä näyttäisi olevan hyvin. Vaikka ottaisi tosiaan tuosta vasemmanpuoleisesta eteisestä parin komeron verran tilaa pääeteiseen. Heti ovesta vasemmalle piiloon kenkäkaappi, vaikka lattiasta kattoon, ovien kanssa tai ilman. Ja vastapäätä kaunis lipasto, päälle lamppu, orkidea ja yläpuolelle peili. :) Katsetta vangitsemaan sisään astuttaessa. Hyvä siitä tulee noinkin, kunhan kommentoin ajan kuluksi. Pohjassa on hyvää se, että joustoa löytyy. Kahdelle aikuiselle tulee hulppea oleskelutila kaksi makkaria poistamalla. Siitä olen itse tyytväinen omassa kodissamme. Tähän saa tarvittaessa 7 makuuuhuonetta. Nyt niitä on 3. Ja toimii näinkin hyvin, kaikki tilat ovat väljiä, muttei liian hulppeita.

   Poista
  3. Tunnistan kommentistasi kyllä itseni :-) Juurikin tuosta ihanne-minä -kohdasta. Meillehän on tulossa mustat kumimattolattiat, joilla kaikki pölypallerot näkyvät... Mutta kun minusta kuoriutuu ahkera siivooja uudessa kodissa! :-) (Onneksi on jo nyt ostettu yksi robotti-imuri, lisää taitaa olla tulossa.) Ja kun lapset muuttavat pois, siirrämme leffateatterin olohuoneen viereen kahden makuuhuoneen kohdalle, josta poistetaan väliseinä...

   Poista
 4. Samaa mieltä noiden kuraeteisten kanssa. Meillä monta pientä lasta ja nykyisessä kodissa KHH ja kuraeteinen samassa!! Ei toimi yhtään!!! Mutta eipä sitä tajunnut kun onnellisena rakensi takia asuen ahtaassa kerrostalossa jossa khh ei ollut vielä tietoakaan.
  Meillä aletaan pian suunnitella uutta kotia "suurperheelle".. Tällä kertaa arkkitehdin kera. Ajatuksena on käydä myös asuntomessuilla mutta sisustuslehtien juttujen perusteella siellä ei suuria älynväläytyksiä esitellä - taaskaan!
  Mukava oli lukea sinun pohdintasi, kiitos =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karolina kommentistasi! Näin kävi meilläkin kodinhoitohuoneen kanssa :-) Muutimme kaksistaan mieheni kanssa (v. 2004) 50 m2 kaksiosta uuteen, suunnittelemaamme omakotitaloon, jossa oli kodinhoitohuone ensimmäistä kertaa elämässäni! Huippua! Mutta siinä vaiheessa kun todella oli ne kolme pientä kuraista sotkupyttyä, muuttui kodinhoitohuone kurahuoneeksi ja pyykinpesu telineillä muihin tiloihin... Ja saunan pesuhuoneesta loikittiin lattialla kuivuvien talvihaalareiden yli kohti puhdasta lattiapintaa. Mutta kun ei sitä todellakaan osaa ottaa kaikkea huomioon, ihminen ei vain kykene hyppäämään vuosia eteenpäin ja eläytymään tulevaan aikaan ja perhetilanteeseen. Tylsäähän se olisikin jos kykenisi? Ja onneksi annetaan mahdollisuuksia suunnitella ja rakentaa uusi, toimivampi koti - kunnes huomataan ajan kuluessa sen puutteet :-)

   Poista
 5. Kiitos oivaltavasta kirjoituksesta! Voi kun pohjapiirustuksen suunnittelu olisi vielä ajankohtainen, koska tästä olisi ollut hurjasti iloa. Meillä päädyttiin kuraeteisen kanssa ihan toisenlaiseen ratkaisuun. Varsinainen kuraeteinen heivattiin ja tilalle jäi tavallinen arkieteinen, josta löytyy kyllä varaus kuivauskaapille. Olin joskus aikoinaan töissä päiväkodissa ja siellä oli kätevää, kun lapset suihkutettiin kuravaatteissa jo ulkopuolella. Näin hiekat ja kurat jäivät ulos ja kurakamppeet laitettiin suoraan lasten päältä kuivumaan, kun tulivat sisälle. Meillä tulee siis arkisisäänkäynnin viereen vesipiste, jotta tuon suihkutusoperaation voi suorittaa jo katoksessa. Eipä tämäkään kaikkia skenaarioita ratkaise, mutta saa luvan toimia meillä. Meillä muutenkin on hieman toisenlainen tuo kodinhoitoratkaisu, kun varsinainen kodari on yläkerrassa. Sauna löytyykin sitten omasta siivestään ihan toiselta puolelta taloa. Saa nähdä, miten taloa tullaan oikeasti käyttämään, sitten kun sen valmistuu. Veikkaanpa, että enimmäkseen tavoilla, joita ei olla suunniteltu alkuunkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Näinpä, kaikkea ei osaa eikä voikaan ennakoida - ja kuten aiemmin totesin, jos pystyisi, olisihan se jo vähän tylsää? Meilläkään ei tule uuteen kotiin kurapistettä, mutta koska "kuraeteinen" on samalla tekninen tila, tulee sinne lattiakaivo ja käsisuihku myös. Oven ulkopuolella on seinässä vesipiste, joten teidän ajatuksenne ulkona suihkuttelusta istuu kyllä meillekin. Itsekin halusin uudessa kodissa sijoittaa pyykinpesun ja -kuivatuksen lähelle makuuhuoneita - ihan toiseen päähän taloa kuin missä sauna ja pesuhuone ovat... Jotenkin se on vain saatava uusi talo toimimaan tehtyjen ratkaisujen mukaisesti :-) (Ja lapset! Miten nuo sottapytyt saa ymmärtämään äitin hyvät ideat ja ajatukset likavaatteiden logistiikasta??!)

   Poista
 6. Sulla on kyllä hyviä ajatuksia pohjista! En edes uskalla kehoittaa kurkkaamaan meidän pohjia ja antamaan kommenttja, kuitenkin alkaisi harmittamaan joku asia, hahah. Ei vaan, monet asiat ovat perusteltavissa ja kompromisseja, mutta tyydyttäviä sellaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tietenkin mä heti kävin kurkkaamassa :-) Enkä missään nimessä arvostele naapurien, tuttujen tai ystävien ratkaisuja, mutta nuo asuntomessut vähän niinku kerjää sitä :-) Ei vaan tosissaan, kyllä suomalaisessa valmistalosuunnittelussa on paljonkin arvosteltavaa. Kuten just esimerkiksi kodinhoitohuoneet saunan pukuhuoneina, se on vaan sellanen yleinen vakio. Sitten kun nuoripari ensimmäistä kertaa rakentaa, ei tule mieleenkään kyseenalaistaa ratkaisua (kun saa sen kodarin eka kertaa elämässä!). Sitä vaan luottaa, että näinhän se on kaikissa talopohjissa, varmaan on toimiva juttu. Tekisi mieleni myös hieman kritisoida Oulun kaupungin palkitun rakennusvalvonnan laatukoulutusten sisältöä: kaikki info tähtää siihen, että "pienentäkää, tiivistäkää, kutistakaa talon pohjaa". Aika yksioikoista ajattelua, että olkkari keskellä ja makkarit reunoilla sopisi kaikille perheille. Kyllä kai pohjaratkaisuista ja käytettävistä neliöistä voisi käydä ihan asiallistakin keskustelua? Tiivistämisen sijasta, käyttämällä 5-10 neliötä lisää, kuinka paljon saisi lisää toimivuutta juuri omalle perheelle? Eikä neliöt olohuoneen nurkassa todellakaan ole (talonrakennuksen kustannusten) keskineliöhinnan mukaisia, vaan alhaisempia. No niin, taas mä innostuin :-) Kiitos innostavasta kommentistasi!

   Poista
 7. Minä en ymmärrä lasireunaisia portaita. Onhan ne tietenkin hienon näköisiä, mutta entä kun perheessä on pieniä lapsia likaisine käsineen? Ylimääräistä siivoamista muutenkin kiireisten pienten lasten äitien elämään!

  Ja ihania huomioita sinulla noista talojen pohjaratkaisuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! En minäkään ymmärrä lasikaiteita, mutta toisaalta, olen jo myöntänyt että aion itsekin muka muuttua uudeksi ihmiseksi (siivoavaksi ja leipovaksi kodin hengettäreksi!) kun muutamme uuteen kotiin ;-) Ehkä lasikaiteita valitsevat rakentajat ajattelevat juuri näin, että kyllä he uudessa kodissa sitten jaksavat siivota ja puunata?

   Poista
 8. Aivan mahtava kirjoitus, kiitos tästä! Tässä juuri jumppaan viimeisiä rutistuksia oman pohjamme kanssa, joten tällaiset pohdinnat tulevat tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentistasi! Tulipa hyvä mieli :-) Minähän kirjoitan näitä juttuja paitsi omaksi ilokseni, myös siinä toivossa että joku muu saisi näistä jotain irti. Tsemppiä teille pohjajumppaan!

   Poista