tiistai 16. heinäkuuta 2013

tässä on keittiö (osa 1)

Olen kirjoittanut jo vaikka kuinka monta postausta keittiöstä, tuosta kotimme hermokeskuksesta. Kaikki kirjoitukset ovat olleet kuitenkin enemmän tai vähemmän haaveilua. Nyt olen tehnyt lopullisia (?) valintojakin. Aiemmat kirjoitukset keittiöstä löydät tunnisteen 'keittiö' avulla. Suunnittelun pohjana on (yhä) Oulun Keittiömaailman suunnittelijan Anne Träskilän tekemä luonnos: 


Takaseinä 

Takaseinälle tulee Wienerbergerin tiililaatta Renaissance. Liesikupu (huippuimurilla varustettuna) rakennetaan itse, vastaamaan Franken Planar -mallia. (Oletan, että tämä onnistuu siten, että hankin edullisen huippari-liesikuvun ja lisään siihen itse rosterisen "kuoren", jolla ulkonäkö muuttuu kuutioksi?) Takaseinälle tulee lisäksi kaksi seinävalaisinta: Luceplanin Fortebraccio Wall alumiinin värisenä. Työtaso on Stalan Seitsikko kahdella altaalla.

Tason alle tulevat laatikostot ovat mietityttäneet pitkään. Minusta on vähän liikaa "tapahtumaa" takaseinällä, jos siellä on sekä tiiltä, rosteria, mustaa että tammen sävyä. Keittiömaailmasta kun tarjoiltiin etusarjaksi muiden keittiön valko-tammisten Hambo -ovien rinnalle musta-tammista Hamboa. Ovi on aivan upean näköinen, mutta ei vain sovi mielestäni takaseinälle. Musta mattaovi kävisi kyllä! Niinpä tein päätöksen, että koko takaseinän kaappirivistö hankitaan Ikeasta: Metod-rungot ja Grevsta-etusarjat ruostumatonta terästä. Näin sekä laatikostot (etusarjat) että taso ovat rosteria. Simppeliä, eikä liikaa materiaaleja ja sävyjä makuuni. Vetimet tulevat myös olemaan yksinkertaiset (esim. Ikean Attest). Kodinkoneet hankimmekin jo aiemmin, induktiotaso ja erillisuuni sijoitetaan  suunnitelman mukaisesti. Koko laatikostokomeus seisoo rosterijaloilla ilman sokkelilevyjä. 


Mutta mikä hana? Olin tähän asti aivan vakuuttunut, että valitsemme hanaksi saman kuin aiemmassa kodissamme: Oras Aventan. Se on vain yksinkertaisesti silmää hivelevän kaunis ja moderni muotoilultaan sekä erittäin käytännöllinen ulos vedettävän juoksuputken ansiosta. Hintakin on todella kohtuullinen (noin 320 e apk-venttiilillä). Mutta onhan se vähän tylsää valita sama kuin edellisessä kodissa, eikö? Niinpä olen nyt alkanut haaveilemaan suurkeittiötyylisestä hanasta, joka sopisi hienosti ronskia tiiliseinää vasten... Olisiko sinulla ehdotuksia tai ajatuksia hanapulmaani?

11 kommenttia:

 1. Suhteellisen "hiljainen lukija" jättää nyt kommenttia tänne.. Minä valitsisin haastajien puolelta joko Hjuvikin tai Izzyn (mikäli omaavat apk-venttiilit). Jotenkin nämä vaihtoehdot tuntuu hyvin kutkuttavalta tiiliseinää vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Helinä! Kiitos kommentistasi ja tervetuloa kommentoimaan useamminkin :-)

   Poista
 2. Meillä on tehty montakin valintaa samoin kuin edeltävässä kodissa. Esimerkiksi hana, uuni ja kiuas ovat samoja. Seinissäkin on samoja hyväksi todettuja sävyjä. Mihin sitä nyt hyvää vaihtamaan :)

  VastaaPoista
 3. Izzy tai joku vastaava ehdottomasti! Sopisi tosi hyvin tuohon tiileen ja teräkseen. Mulla on jostain tullut sellainen mielikuva, että Ikean hanat eivät olisi kovin laadukkaita - en tiedä kuinka paikkansapitävä tieto se on. Teille tulee kyllä upea keittiö :)

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää suunnitelma! Mustakin nuo Izzy tai Hjuvik olisi just paikallaan tuolla peräseinällä.

  Meillekin on muuten tulossa tuota Hambo-ovea :)

  VastaaPoista
 5. Hei kannattaa vielä tsekata tämmöinen saksalainen verkkokauppa: http://www.reuter.de/. Sieltä saa tilattua hanoja paljon edullisemmin, kuin mitä vastaavat maksavat Suomessa.

  Mä himoilen meidän uuteen asuntoon just tuollaisia sun haastaja-mallisia hanoja. Ja meillä oli myös edllisessä kodissa tuommoinen tiiliseinä. :-)

  Niin että hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 6. Kiitos teille kommentoineille! Omat ajatukset saa vahvistusta kivasti :-) Ja Melinalle kiitos vinkistä, tuon Reuterin aion tsekata!

  VastaaPoista
 7. Hanoissa kallistuisin itse "varman valinnan" puoleen. Tiiliseinä on itsessään niin kaunis, että se ei mielestäni kaipaa hanabuustia ;) Ikean kalusteiden yhdistäminen kokonaisuuteen loistoidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Oraksen hanaa puoltaa kieltämättä myös hinta, joka ei ole ollenkaan paha. Ja tiiliseinälle tulee rosterireelinkejä, joista roikkuu jos mitä ruuanlaittovälinettä... Onko siellä kaikkea liikaa, jos on näyttävä hanakin? Tätä täytyy vielä pohtia!

   Poista
 8. Ikean hanoista olen kuullut että Haaparannalta ei kannata ostaa, että eivät vastaisi suomen standardeja. Oras on siitä hyvä valinta että varaosia saa helposti, muilla merkeillä kannattaa selvittää miten huolto pelaa, joutuuko ite tilaamaan esim. Saksasta varaosat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä huomiostasi! Edellisessä kodissamme meillä toimivat sekä Oraksen että Moran hanat yhtälailla kahdeksan vuotta (eli koko ajan jonka talossa asuimme), mitään huoltoja ei tarvittu. Itse asiassa vain Oras Vienda -hana wc:ssä ei vastannut toiveita, sillä jostain syystä vesitippoja valui sulkemisen jälkeen runkoa pitkin laminaattityötasolle. Kun asiaa selvitimme, meille vastattiin hanan myyneestä liikkeestä, että se johtuu hanan muotoilusta. Huoltonäkökulma ei siis niinkään huoleta, mutta jos tilaan hanoja ulkomaisesta nettikaupasta, toimiiko niiden asennus Suomessa ilman komplikaatioita?

   Poista