lauantai 20. heinäkuuta 2013

tiileri-takka

Takka on lähes valmis. En jotenkin käsittänyt, että takka muurataan paikalleen jo nyt. Niinhän ne vain timpurit jo odottelivat takkaa, jotta saavat piipun läpivienteineen paikalleen ja sitä myötä yläpohjan koteloitua puhallusvillaa varten. Vasta sen jälkeen etenee katonteko ja alaslaskut sähkö- ja IV-töineen, joten ripeän etenemisen kannalta alkaa olla monta työtä ja tekijää riippuvaisia toisistaan.

Kaunista työn jälkeä. Takan muurauksessa ammattimies on paikallaan.

Takkamme on Tiilerin Ilona. Varaavalla läpitakalla on melkoisesti kokoa: leveys 127 cm, syvyys 87 cm ja korkeuttakin 190 cm. Koko komeus painaa 2900 kg. Takkamme sijaitsee keskellä noin 90 m2 oleskelutiloja (josta on kaksi makuuhuonetta erotettu omaksi kuutiokseen). Toivon, että suuri takka on kuin kotonaan suuressa avarassa tilassa, jossa kattokorkeutta on matalalla seinustalla 2,8 m ja korkealla seinustalla 4 m! Takka käsitellään valkoiseksi antiikkilaastilla. Takkaan tulee ruokailutilan puolelle luukun ympärille punasavitiilestä koristelaatat ja päältäliitoksena rosteripiippu, kuten kuvassa alla. Takkapohdinnoistani kirjoitin aiemmin täällä.

Vasemmalla takka ruokailutilan puolelta. Oikeanpuoleinen kuva: www.tiileri.fi.

Takka olohuoneen suunnalta.
Takan korvausilmasta ollaan montaa mieltä ja tiiviiden talojen takansytytysongelmiin on tarjolla monenlaisia ratkaisuja. Edelliseen kotiimme (2004) suositeltiin ilmanvaihtokoneen takkakytkintä, joka jäi kuitenkin, suunittelusta huolimatta, jollakulla asentamatta paikalleen. Onneksi tuolloinen takkamme (Kermansaven Hiekka) syttyi kivasti ilman mitään vippaskonsteja. Tällä kertaa suositeltiin mm. samaa takkakytkintä, luukkua ulkoseinään, oven avaamista kun takkaa sytytetään, Härmä Airin korvausilmapiippua sekä korvausilmaputkea lattiavalun alle, jolla tuodaan ulkoa ilmaa joko takan alle tai lähettyville. Päädyimme tähän viimeksi mainittuun vaihtoehtoon (mm. kustannussyistä). Yllä olevassa kuvassa näkyy, kuinka taitava muurarimme on jättänyt takan alle noin 3 cm korkean ja 13 cm leveän aukon, johon ilma ulkoa tulevasta viemäriputkesta virtaa. Ilma ohjataan lituskaisella peltikanavalla takan ulkopintaan noin 15 cm korkeudelle maasta. Valitettavasti takan ulkopintaan on istutettava jonkinlainen korvausilmaventtiili, juuri olohuoneen puolelle paraatipaikalle - esim. saunan katoissa oleva, suljettava venttiili pitäisi raikkaan ilman takan alla silloin, kun sitä ei huoneilmaan haluta. Mutta onhan sellainen venttiili tosi ruma. Ehkä sen voi piilottaa jonkin rahin, halkokorin tms. sisustusesineen taakse :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti