sunnuntai 18. elokuuta 2013

kirjahylly - ordning & reda

Kodin tärkeintä huonekalua on vaikea (ja varmaan ihan tarpeetonta) valita. Itselläni sohva ja ruokapöytä ainakin ovat siellä kärkipäässä, kuten myös kirjahylly. Minulle kirjahylly on tärkeä, koska kirjat ovat tärkeitä. Rakastan arjen eskapismia hyvään romaaniin uppoutumalla! Lisäksi kirjat symboloivat kielitaitoa, sivistystä ja oppimista. Kirjahylly puolestaan edustaa "ordning & reda", järjestystä ja tolokkua! Kukapa sitä ei kotiinsa toivoisi :-)

Kirjahyllyllemme on varattu kodissamme suuri paikka allrumissa. Leveyttä hyllyllä voi olla enimmillään 3,5 m, korkeutta jopa 3-4 m. Hyllyn on oltava paikallaan kun muutamme, jotta saamme kaikki lukuisat kirjamme, cd-levymme, dvd-levymme, lehtemme jne. säilytettyä siististi.

Tässä joitain ihailemiani kirjahyllyratkaisuja:

kuva pinnattu alunperin sivulta ellit.fi
kuva Pinterestistä, alkuperäinen lähde täällä
kuva Pinterestistä, alkuperäinen lähde täällä

Minua miellyttävät sekä mustaksi maalattu teräsrunko, valkoinen väri että puupinnat. Erityisen tykästynyt olen neliön malliin suorakaiteen sijaan. Ehkä siksi tanskalaisen Montanan hyllyt ovat haaveissani ykkössijalla. Kirjahyllyjen tulee kauniin ulkonäön lisäksi olla myös toimivia, joten Montanan umpikuutiot toimivat hyvin - kirjat ja lehdet eivät repsota tai kaadu laitojen ylitse. Montanan säilytysratkaisut myös muihin kodin tarpeisiin ovat erittäin kauniita.

Montana. kuva täältä
Montana vaatekaappikokoinaisuus, kuva täältä

Mutta... Ei meille mitään Montanaa tule. Kauniita ovat, juu, mutta myös arvokkaita. Esim. yllä olevan vaatekaappikuvan moduulien hinnat alkavat noin 1300 eurosta (Formverk). Ja vaikka laatuun satsaaminen kannattaa, kun tuote kestää äidiltä tyttärelle, ei tämä perustelu oikein toimi minulle kirjahyllyn osalta. Ikean halpis-lastulevy-kirjahyllyt kestävät sen saman mitä kalliimmatkin, sillä eihän kirjahylly kulu eikä sitä käytetä mitenkään. Se vain on ja seisoo. (Etenkin ilman ovia varustetut hyllyt. Ja kun ei muuteta asunnosta toiseeen vähän väliä, tai kirjahyllyn paikkaa yhtenään.) Näillä perusteluilla päädyin rakentamaan tulevan kirjahyllymme Ikean moduuleilla. Ensin ajattelin Billyä, jota minulla oli paljon edellisessäkin kodissani (menestyksekkäästi). Jopa sinisenä, aivan ihanan pirteä väri! Mutta Billyn runkosyvyys on vain 28 cm, eikä se riitä kaikille suurille kirjoille ja mapeille. Niinpä siirryin uuden Metod-säilytyssarjan pariin. 8 kpl korkeita kaappeja (kork. 200 cm) ja 8 kpl yläkaappeja (kork. 40 cm), syvyydeltään 37 cm, tulevat muodostamaan tulevan kotimme kirjahyllyn. Siihen päälle riittävästi hyllylevyjä ja ehkä sokkeli - a vot! Hintaa komeudelle kertyi 640 euroa ja hieman rahtia päälle.

Meidän tulevasta kodistamme. Vasemmalla ruokailutilan liukuovi-ikkuna, keskeltä mennään eteiseen, oikealla allrum ja kirjahylly. Bloggaajan näkemys :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti