perjantai 9. elokuuta 2013

puolivälin budjettitsekkaus

Laskeskelin, että nyt rakennusprojektimme toteutusvaihe on puolivälissään. Jollei - optimisti kun olen - jo vähän ylikin. Työt tontilla käynnistyivät viikolla 16, eli 17 viikkoa sitten. Tästä nykyhetkestä kun lasketaan 17 viikkoa eteenpäin, ollaan viikossa 49: 9.12. Jospa me tuolloin jo asuttais uutta kotia?

viikko 32 / 5.8.2013
Ja mikä on budjetin tilanne? Kirjoitin aiemmin budjetista täällä. Projektin käynnistyttyä ja ensimmäisten laskujen tipahdettua postilaatikkoon olen kirjannut mielestäni ylös kaiken, mitä rakentamiseen on mennyt. Ja kyllä, aion yhä vakaasti alittaa vastaavan työnjohtajamme tekemän hintalapun 349 000 e. Uhosin aiemmin, että jopa kahdellakymmenellä prosentilla = 280 000 e. Well... Näyttää siltä, että tähän kyllä pääsisi, mutta tekemällä liian suuria uhrauksia. Kaikki kustannukset tosin eivät ole vielä selvillä, mutta hitunen mennään yli. Jos vain mitenkään voin vaikuttaa, ei kuitenkaan yli 300k. (Ja itse asiassa, minähän se juuri voin vaikuttaa. Runkotavara kun maksaa mitä maksaa, mutta esim. kodin kiintokalusteissa säästyy muutama tuhatlappunen, jos käännytään kaikissa valinnoissa Ikean puoleen. Jos kumimattolattiat ja Timberwisen parkettilattiat vaihdetaan edullisempaan, esim. laminaattiin, voidaan säästä jopa 9000 e. Ja niin edelleen.)

viikko 16 / 19.4.2013
Tällä hetkellä tilanne näyttää tältä koko projektin osalta, käsittäen talon, autokatos-varaston ja pihasaunan (ja kokonaisbudjettina siis 300 000 e):

Rakennuttaminen, lupamaksut, suunnittelijat: 11 % budjetista
liittymät, vuokratonttiin liittyvät maksut, suunnittelijat, vastaava työnjohtaja, rakennusaikainen sähkö ja jätemaksut, kopiot ja kyltit

Kaikki työvaiheet sisustusvalmiiksi asti: 70-72 %
maatyöt, perustukset, rakennusten rungot, lvis-työt (lähes kaikki valaisimet, mutta ei vesikalusteita), kirvesmiestyöt (työmiesten palkat sivukuluineen), katot, ulko-ovet ja ikkunat, takka ja piippu, terassit kokonaisuudessaan, väliseinätarvikkeet, pihasauna valmiiksi asti

Sisustustyöt ja -materiaalit: 17-19 % 
kodinkoneet, kiintokalusteet, tasoitus ja maalaus, vedeneristys ja laatoitus, vesikalusteet, altaat, osa valaisimista, lattianpäälystys, väliovet (osa sisustustöiden palkoista edellisessä kohdassa, mutta en osaa arvioida kuinka suuresta summasta on kyse)

Tilanne elää koko ajan. Ensimmäisen kohdan 11% osuuteen ei voi juurikaan vaikuttaa, maksut määräytyvät pitkälti kuntakohtaisesti. Kolmanteen kohtaan, sisustukseen, saa uppoamaan vaikkapa kolminkertaisen summan, jos vain on millä mällätä. Sen sijaan suurin osa kustannuksista, noin 70%, muodostuu sellaisesta, johon voi vaikuttaa vain vähän. Itse tekemällä tuosta summasta säästäisi maksimissaan 50k-60k, mutta sillon pitäisi olla timpuri, sähkäri, putkimies, muurari, liippari ja iv-asentaja :-) Ja ehkä vailla päivätyötä? Perheetön? Liikkeellä huomattavasti väljemmällä aikataululla? (No on tässä summassa jonkin verran vaikutusmahdollisuuksia. Jos olisin uhrannut liukuovi-ikkunat, olisi ikkunapaketti ollut jopa 8000 e halvempi. Jättämällä takan ja piipun pois olisin voinut säästää 7000 e. Pihasaunasta luopumalla olisin saanut jo yli 13 000 euron vähennyksen summaan.)

viikko 32 / 9.8.2013

Tarkkasilmäinen lukija huomaa, että tämähän on huijausta. Myönnän itsepetoksen. Summista puuttuvat pihan materiaalit ja työt, samoin kuin irtosisustus. Mutta kuuluuko sisustus rakennusbudjettiin? Itse en sitä sinne laske, enkä tiedä mitä sanoo asiaan pankkineitikään. Matot, sohvat, pöydät, tuolit? Hankintoja toki tulee uuteen kotiin muutettaessa. Piha sen sijaan lasketaan aina rakennusbudjettiin, matontamppaus- ja pyykinkuivaustelineineen päivineen. Olemme kuitenkin suunnitelleet, että teemme pihan valmiiksi pikku hiljaa, tulevien vuosien varrella, "palkan syrjästä". Näin pääsen huijaamaan itseäni ja budjettini pysyy aisoissa. Ainakin paperilla.

Jos näissä luvuissa pysytään, tulee hintaa talomme neliöille seuraavasti (talon mitat löytyvät täältä):
huoneistoalaa 205,4 (talo 179 + varasto 19 + pihasauna 7,4) = 1461 e/ neliö 
kerrosalaa 230 (197 + 24 + 9) = 1304 e / neliö

Feel free to ask, jos jokin mietityttää!

4 kommenttia:

 1. Ihailen tuota budjetin hallintaasi! Mielestäni se on yksi projektin haastavimmista hommista, erityisesti sen arvioiminen etukäteen, kaiken mahdollisen sisällyttäminen siihen ja ennen kaikkea vaihtoehtoratkaisujen löytäminen, jossa olet mielestäni onnistunut erinomaisesti! Ja jos mökki vielä valmistuu etukäteen suunnitellusta niin tuleehan siinäkin säästöä, riippuen minkälainen väliaikaisasunto on, työmaakustannuksetkaan (esim. sähkö), kun ei ole mitään halpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen samaa mieltä, etukäteen budjetin laatiminen on ihan arpapeliä - ellei ole riittävän sinnikäs ja soittele firmoihin etukäteen selvittääkseen, mitä maksaa katonteko, pilarit, lattianvalu, betonikuutio... Enhän minä mitään sellaista ole jaksanut/ennättänyt tehdä, mutta puolivälissä kun ollaan niin tietää jo melko hyvin erilaiset kustannuserät suuruudeltaan. Mottoni on jotain siihen suuntaan, että aina etsitään ja valitaan edullisempi vaihtoehto, kun talon laatu (esim. lämpöarvot, tiiveys) tai kauneus ei siitä kärsi! Vuokra-asuminen motivoi myös kustannuksillaan nopeampaan aikatauluun :-)

   Poista
 2. Meillä tehtiin myös parisataa rivinen excel ja yritin laskea siihen kaikki mahdolliset, mitä ikinä tuli mieleen. PRKK:n pohja oli varsin hyvä lähtökohta ja nettirautakaupat antavat jonkin verran referenssiä siihen, paljonko kukin tarvike enimmillään maksaa. Sen mukaan sitten väänsin ja käänsin kunnes oltiin budjetin sisällä (400k). Täytyy myöntää, että siinä on kuitenkin vielä muutama iso musta aukko, kuten LVIS ja maanrakennus. Niihin molempiin kun voi saada uppoamaan ihan kuinka paljon vain. Budjetista niihin varattiin 25% ja toivotaan että se kantaa.
  -Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mulla budjetointi on ollut "hauska" lisää-vähennä -leikki: alkuperäiseen, epämääräiseen 300k budjettiin on rukattu toteutuneita kustannuksia sitä mukaa kun niitä on syntynyt. Jos on jossain jääty budjetoidun alle, hyvä niin, mutta jos onkin menty yli, on se summa raa'asti vähennetty jostain muualta. Nyt aletaan olla tilanteessa, jossa ei oikein voi enää vähentää mistään... Tai ainahan sitä voisi tosiaan vaihtaa parkettilattiat Byggmaxin kolmen euron laminaattiin :-) Niin pitkälle ei olla kuitenkaan vielä menty. Kun rakennetaan kappaletavarasta, lopulliset summat työmiesten palkoille ja kaikelle puutavaralle yms. runkorakentamiseen liittyvälle ovat yhä kysymysmerkki. Ne tulevatkin loppupeleissä määrittämään sen, pysytäänkö alle 300k vai mennäänkö hitunen yli. Tsemppiä teille projektiin! Blogistanne löytyykin kattava budjetti, siinä on varmasti hyvä tutustumisen paikka kaikille rakentamaan ryhtyville!

   Poista