tiistai 13. elokuuta 2013

seinäpaniikki

Seinäpaniikki iski tänään. Olen ollut pitkään siinä uskossa, että saan wc-tiloihini sekä kodinhoitohuoneeseen betoniseinää muistuttavan, vaaleanharmaan rapatun / slammatun / ronskisti tasoitetun (mikä nyt onkaan oikea termi) pinnan. Jostain syystä en halua pieniin vessoihin laattaa, enkä ehkä kustannussyistä suureen kodinhoitohuoneeseenkaan kauttaaltaan. Tänään otin härkää sarvista ja lähdin selvittämään, miten tasoitesuunnitelmani realisoituisi. Jäi kyllä luu käteen.

kuva vasemmalla: Koti ja keittiön Mustapiste -blogista, kuva keskellä: sisustussuunnittelijapariskunnan kotoa, juttu Deko-lehdestä 2/2013. Kuva oikealla pinnattu alunperin täältä.

Tilat eivät ole märkätiloja, mutta niissä on bidesuihkut (wc:t) ja lattiakaivo (kodinhoitohuone) sekä vesipisteitä. Näiden tilojen lattiat vedeneristetään määräysten ja suosituksen mukaisesti, ja vedeneristys nostetaan "yhden laatan verran" seinälle, vastaavaa työnjohtajaamme lainatakseni. Villi arvaukseni on, ettei mestari puhunut mosaiikkilaatasta vaan ehkä noin 15-20 cm korkeasta laatasta...
 
Ote Kuopion rakennusvalvonnan ohjeistuksesta, koko asiakirja löytyy täältä. Oulun ohjeistusta tästä linkistä.
 
Ongelmaksi muodostuu siis juurikin vedeneristys, ei niinkään seinämateriaali kipsilevy. Asiantuntijan luona asiaa selvitellessäni (oululaisessa maalausalan erikoisliikkeessä) kaikki vaihtoehdot tyssäsivät siihen, että vedeneristeen päälle ei voi laittaa tasoitetta. Jos vedeneriste tehdään hyvältä näyttävällä tasoitteella, tulee tasoite päällystää laatoilla. Eli minun tulisi laatoittaa lattian rajasta 10-20 cm, jonka yläpuolelta esim. sementtitasoite voisi alkaa. Dääm. Näyttänee melko kummalliselta.

No, enhän minä - tietenkään - näin vähällä luovuta. Tutkin ja etsin ja guuglasin erilaisia tapoja, joilla pesutiloihin, wc-tiloihin tai keittiön välitilaan on tehty tasoitteita.Metod 1
Kipsilevyn päälle tiilitasoitetta. Sen jälkeen muutama kerros läpikuultavaa harmaata maalia, ja Teknoksen hopeaa maalia, vähän piskoja maalatulle laatalle ja lakkaa päälle.
Lähde: Kannustalon rakentajatarinoita: Kannustalo Seinäjoelle

Metod 2:
Kostean tilan tasoite, puuhiertimellä karhennus, kosteussuojana Luja-maali.
Lähde: suomalaisesta sisustuslehdestä repäisty sivunreuna.

Metod 3: 
Vedeneristyslaasti (edesmenneeltä yritykseltä CT-laasti).
Lähde: artikkeli Talo&Koti -lehdessä 3/2010.

Metod 4: 
Terrastone-sisustuslaasti.
Lähde: Avotakka-lehti (42. vuosikerta).  

Metod 5: 
Märkätilan tasoite, johon sekoitettu väriaineeksi mm. saumalaastia. Suojaus betonipinnoille tarkoitetulla primerilla.
(Lähde: Armas aika -blogi, kuvan löydät täältä)

Näistä ainakin Microfloor sisustuslaasti (Terrastone) Decosilta sopisi hienosti tarpeisiini. Veikkaisin kuitenkin, että ei mahdu budjettiini, sillä asennuksen suorittaa aina valtuutettu asentaja. Selvittely jatkuu. 

8 kommenttia:

 1. Olen kuullut, että jotkut ovat käyttäneet myös sokkelipinnoitetta tai maalia kylpytiloissa, sehän ainakin sopii kosteaan kun on kestettävä ulkona sään armoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä vinkistä! Kaikki ideat lähtevät tarkempaan tarkasteluun, jotta ongelma ratkeaa minulle mieluisella tavalla :-)

   Poista
 2. Tsekkaa belle arti !
  Me tehtiin peltirangan päälle + cyproc - hydro ergo, ardex 8+9 vedeneriste, hartsin pohjustusaineet ja pinnoitteet (4 kerrosta/työvaihetta) - saatiin hiertopinta jolla tehdään myös uima-altaiden pohjia eli kestää mutta ei tuki rakenteita. Huomioitu kaikenmaailman kosteuden liikkumisen vapaasti mutta vaurioittamatta.

  Keittiössä tehtiin julkisivupinnoitteella - ja kestää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tuo teidän neljän työvaiheen juttu kuulostaa aika monimutkaiselta, minä kun ajattelin itse tästä työstä selviytyä... Vaikka toimeen ryhtymällä sitä kai osaa mitä vaan. Ja kun tulee tenkkapoo, juutuub auttaa aina ;-)

   Poista
 3. Moikka, etsin yhtä keittiökuvaa ja muistin probleemasi.Glorian kodissa 06/13 on jätetty kylppärissä (suihkussa) harmaata julkisivuissa lähettävää keinohartsilaastia.Kesäkuun Dekossa taasen on käytetty laastia nimeltä Bella Arti.Voin halutessasi skannata ma kuvat ja laittaa sähärinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olisin skannatuista kuvista enemmän kuin kiitollinen! Seinäpaniikki on yhä päällä ja ongelma ratkaisematta. Kiitos ihan tuhannesti!

   Poista
 4. Hitsi tätä automaattista tekstinkorjaustatoimintoa toivottavasti sait selvää :)

  VastaaPoista