torstai 5. syyskuuta 2013

diy -pöytiä joka huoneeseen

Minulla on selvästi jonkinlainen pöytävillitys. Olen suunnitellut pöytiä jokaiseen tulevan kotimme huoneeseen - mutta tuoleja en yhteenkään. (Tai no, olkkariin sen Woodnotesin K-nojatuolin. Ja jakkaroista olen haaveillut. Mutta silti.) Ruokapöytääkin olen pohtinut, tehnyt päätöksen ja taas muuttanut mieleni. Ruokapöydän tuoleista vain ei ole hajuakaan. Tsekkaillaanpa siis kiinnostavia pöytiä ja unohdetaan tuolit - edelleen!

Möhkälemäisten ja staattisten ylisuurten pöytien sijaan minua kiinnostaa muokattavuus, monikäyttöisyys ja kevytrakenteisuus. Samanlaisia pöytiä voisin sijoittaa sekä ruokailutilaan että allrumiin. Näiden yhdistely kävisi näppärästi esim. juhlia varten.

Tällä hetkellä Muuton 70/70 -uutuuspöytä inspiroi yksinkertaisuudellaan. Voisikohan tuollaiset jalat teettää metallipajalla ja tilata päälle ikilevyn? Näin pöydän saisi juuri omilla mitoilla. Muuton pöydillä on kokoa 170x85 cm tai 90x225 cm, hintaa 1150e ja 1350 e (Finnishdesignshop.fi). Hintakin siis motivoi kysäisemään tutuilta hitsareilta toteutusapua.


(Kuvat yllä: Muuto 70/70 -pöytä, www.finnishdesignshop.fi

Toisaalta, liika samankaltaisuus voi olla tylsää ja boheemi eriparisuus tuokin kivaa särmää. Allrum työpöytineen voisi näyttää siis myös tältä (tämä kuva on itse asiassa toiminut inspiraation lähteenä koko allrumillemme!):

Kuva leikattu suomalaisesta sisustuslehdestä.
Lastenhuoneisiin tarvitaan pienehköt, helposti korkeudeltaan muutettavissa olevat pöydät. Jopa kokonaisen seinän mittainen pöytä voisi olla kiva, kuten kuvissa alla. 

Kuvat leikattu suomalaisesta sisustuslehdestä ja ruotsalaisesta Sköna hem 8/2011 -lehdestä.

Silmiini osui Dekossa 5/2013 juttu "Viherpeukalon kulta-aika", jossa lavasteeksi rakennetun pöydän muotokieli noudattelee Muuton pöytää. Lavastepöydästä lehdessä sanotaan näin: "Kevyt ja edullinen istutuspöytä tehtiin itse. Työtason vaneri leikkautettiin Bauhausissa ja selkeälinjaiset jalat nikkaroitiin höylärimasta." Minulla on yllin kyllin höylättyä ylijäämä-kakkoskakkosta työmaalla. Aion ainakin kokeilla tällaisten pöydänjalkojen rakentamista! Tukevammat niistä tietenkin saa, kun kiinnittää takaa lisäksi seinään kiinni.

Deko -lehti 5/2013, s. 92-93.

Olohuone tarvitsee tietenkin pöydän. Valkoisen sohvan pariksi valitsen maanläheisen puupöydän metallirungolla. Metallipajalta aion kysäistä myös tällaisen rungon teosta. Ylimääräistä kasilankkua löytyy työmaalta vaikka muille jakaa, siitä askartelen pöydän kannen. Alla olevista kuvista erityisesti puupöydän punainen metallirunko sykähdyttää!1 kommentti:

  1. Meillä suunnitellaan rakennusprojektia ja vaikka edes luonnokset eivät ole valmiit, niin mietin jo kaikkea sisustusta. Olen ihastunut tuohon samaan Muuton pöytään, mutta haluaisin sen hieman leveämpänä. Joten suunnitelmissa on täälläkin kysellä vähän metallisepältä noiden jalkojen teosta.

    VastaaPoista