sunnuntai 22. syyskuuta 2013

hintatietoja 4 - kiinteä sisustus

Olen jo aiemmin avannut kustannuksia, joita talomme rakentaminen on aiheuttanut kirjoituksissa hintatietoja 1 (rakennuttaminen), hintatietoja 2 (maatöistä talon rungon pystytykseen ja kattoon) sekä hintatietoja 3 (ikkunat ja ovet). Nyt ajattelin valaista, mitä on uponnut kiinteään sisustukseen. Kun kokonaisbudjetti on yhä siellä 300k tietämillä, ei sisustukseen yksinkertaisesti voi upottaa hirvittäviä rahasummia. Silti olen pitänyt kiinni joistakin jutuista, jotka ovat olleet päähänpinttymiäni koko projektin ajan.

Kuvat: vasemmalla yllä täältä, vasemmalla alla valmistajan sivuilta täältä, oikealla täältä.

Lattiat 

Meille tulee noin 73 m2 mustaa Artigo-kumimattoa talon molempiin "siipiin". Kumimatto itsessään maksaa noin 42-48 e/neliö. Asennus on kuitenkin tarkkaa työtä, etenkin pohjan tasaisuuden suhteen. Asennuskustannukset nostavatkin koko projektin hintaa. Loppupeleissä joudun maksamaan kumimatostani noin 6000 euroa. Koska kumimatto ostetaan rullissa, joudun hukkavaran vuoksi ostamaan 5 rullaa x 19 m2 = 95 m2. Kumimatto siis maksaa noin 4600 euroa, ja asennus huitelee parinkympin paikkeilla per neliö. Ei mitään halpaa lystiä, mutta saan juuri sellaiset kumimattolattiat kuin olen alusta asti visioinutkin - ja täysin valmiiksi asennettuna.

Kumimaton lisäksi meille tulee parkettia samat 73 m2 oleskelutiloihin ja kahteen olohuoneen vieressä olevaan makuuhuoneeseen. Tammilankkuparketit reunaviisteellä ja leveähköllä lankulla (18-20 cm) maksavat kaikki suurin piirtein saman verran (ainakin ne mallit, joihin itse ihastuin). Päädyimme lopulta Timberwisen tammiparkettiin, jonka hinta asettui noin 67 e/m2 tietämille, yhteensä siis noin 5100 euroa. Tämän hinnan päälle tulee alusmateriaalin hinta sekä asennuksen kustannukset, jota ammattiliike tarjosi noin 1000 euron hintaan (olettaen, että pohjat todella ovat valmiit ja suorat eikä tasoitus/hiontatöihin jouduta). Omat kirvesmiehemme toki selviävät parketin asennuksesta mutta vähän nikottelevat, jos joutuvat asentamaan sen ilman lattialistoja :-) 

Seinät ja katot 

Lattian uppoavia tuhatlappusia kompensoidaan muilla pinnoilla. Puurakenteisessa talossamme seinät ja kaikki katot (s+ph+pukuhuone lukuunottamatta) ovat kipsilevyä. Olen kilpailuttanut seinien ja kattojen maalausurakan seuraavilla spekseillä:
 • kaikki kattopinnat tasoitetaan ja maalataan tasaiseksi yhdellä ja samalla valkoisen sävyllä, maali on himmeää ja kosteissa tiloissa (kylpyhuone ja suihkukoppi) kosteudenkestävää 
 • kaikki seinäpinnat (no ei nyt ihan, osa seinistähän tulee vaneria, laattaa tai märkätilan tasoitetta) tasoitetaan ja maalataan yhdellä ja samalla valkoisen sävyllä, maali on himmeää 
 • ikkunasmyygien kulmat, oviaukot, muut seinäkulmat vahvistetaan metalli-paperisella kulmalistalla, joka jää tasoitteen ja maalin alle piiloon 
 • työ alkaa syyskuussa ja kestää maks. 3 viikkoa 
 • urakkaan kuuluu kaikki materiaalit, ikkunoiden ja ovien suojaus sekä tarvittavat telineet 
Pyysin kaikkiaan noin 12 tarjousta sekä googlen että vastaavan työnjohtajan vinkkien perusteella Oulun seudulta. Edullisin - ja samalla voittajatarjous - oli 7000 euroa, kallein tarjous oli noin 11 000 euroa. Ymmärrän kyllä kalleimman tarjoajan perustelun, että heillä kaikki työ on ihan ensiluokkaista. En vain ole valmis maksamaan siitä 4000 euroa enemmän kuin edullisimmasta, jonka tekijästä olen saanut myös kehuja ja suosituksia. (Eikä meille tule seinäpintaa "pyyhkiviä" valaisimia, jotka paljastavat joka ikisen pölyhiukkasenkin, kuprusta puhumattakaan.)Laatat 

Laattojen maailma on aivan valtava. Ennen laattakauppaan menoa onkin hyvä vaikka googlettaa tai surffailla Pinterestissä, jottei laattavalikoimien runsaus ala ahdistaa. Ja laattakaupassa kannattaa kulkea laput silmillä kuten ravihevosilla suoraan sisustussuunnittelijan juttusille, ettei ajatus harhaile :-) Suurimman osan laatoistamme ostin Oulun Sisustajilta, joilta sain myös hyvää suunnittelupalvelua. Yritän pitää kaikki laattaostokset noin 3600 euron tuntumassa. Hinnat muodostuvat näin:

saunan ja pesuhuoneen lattia: 8,5 m2 =  410 e (Oulun Sisustajat)
saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen seiniä: 28 m2 = 980 e (Oulun Sisustajat)
kuraeteisen / teknisen tilan lattia: 8,5 m2 = 135 e (K-Rauta Äimärautio)
pikku-wc:n takaseinä: 2,6 m2 = 180 e (Laattapiste Oulu)
kylpyhuone ja suihku lattia: 9 m2 = 435 e (Oulun Sisustajat)
kylpyhuone ja suihku tehosteseinä: 7 m2 = 1250 e (Oulun Sisustajat)
kylpyhuone ja suihku seiniä: 10 m2 = 280 e (K-Rauta)

Joihinkin hintoihin lisätään rahtikuluja. Lisäksi tarvitaan tietenkin laastit ja sauma-aineet, sekä vielä muutama suuri harmaa laatta wc:n seinäpaniikin ratkaisuun.

Kiintokalusteet 

Meille tulee kiintokalusteita Oulun Keittiömaailmasta kaiken kaikkiaan 12 000  euron arvosta. Tähän sisältyvät
- suurin osan keittiön kalusteista (4900 e)
- eteisen korkea kaapisto 3 jm (1900 e) 
- kodinhoitohuoneen korkeita kaapistoja yhteensä 3,8 jm (2700 e)
- makuuhuoneen korkea kaapisto 3,2 jm (1780 e)
- kylpyhuoneen allaslaatikostot 2 kpl (520 e)
- suuremman wc:n allaslaatikosto 1 kpl (210 e)
Keittiön ruuanlaittoseinämän rosteriset pöytäkaapit tulevat Ikeasta. Näille kertyi hintaa yhteensä noin 1000 euroa. Keittiön Stalan rosterinen työtaso / pesupöytä maksoi 575 euroa. Lisäksi yllä mainittuihin tiloihin tarvitaan vielä puisia työtasoja ainakin keittiön saarekkeeseen, suurempaan vessaan ja kodinhoitohuoneeseen. Ikeasta on hankittu myös kylpyhuoneen valkoiset laminaattityötasot (2 x 79 e) sekä vaatehuoneeseen täydellinen sarja Pax-kaapinrunkoja vaatesäilytykseen (noin 900 e). 


Väliovet 

Väliovista kirjoitin kattavasti täällä. Kokonaisuudessaan äänieristysovien (3 kpl) hinnaksi karmeineen, lukkorunkoineen ja rahteineen tuli noin 1350 euroa. Kevyet viiluovet (5 kpl) karmeineen rahteineen jne. irtosivat noin 2000 eurolla. Eclisse -liukuovet kustansivat reilu 2000 euroa rahteineen, tosin tästä tinkasin alennusta erinäisten yhteistyökuvioiden muodossa. Vielä minulla on ostamatta karmittomat lasiovet saunaan ja suihkukoppiin sekä lasiliukuovi pesuhuoneeseen. Uskon selviäväni siitä noin 1300 eurolla. Välioville, joita on yhteensä siis 13 kpl, tulee kokonaishintaa noin 6500 euroa.LVI-kalusteet 

WC-pöntöt halusin Laufenilta, vaikka edullisempiakin löytyisi. Ihastuin Laufenin muotokieleen ja sellaiset oli saatava. Kahteen pönttöön upotin 950 euroa, ja hankin ne Oulun Laattapisteestä. Hanoissa päädyin edellisen kodin viitoittamalla tiellä Moraan, joka on silmääni miellyttävän tyylikästä mutta edullista. Kaikki talomme hanat maksoivat yhteensä 1840 euroa. Hinta sisältää 3 kpl suihkuhanoja suihkusetteineen, yhden hanan kylpyammeelle, korkean hanan malja-altaalle (Oras), 3 kpl wc-hanoja ja keittiön hanan. Kylpyhuoneen tasoon upotettavat Idon pesualtaat maksoivat yhteensä 350 euroa ja pikku-wc:n Ikean allas kaappeineen 149 euroa. Kylpyammeen ostimme K-Raudan poistokappaleena, ja se maksoi vain 385 euroa. Vielä puuttuu malja-allas isompaan vessaan ja hana+allas kuraeteiseen. Arvaukseni on, että saan kaikkeen menemään yhteensä 4000 euroa.

Eikös kiinteä sisustus ala olla siinä? Joitain spesiaalipintoja meille tulee, kuten tiiliseinä keittiöön ja vaneriset seinät allrumin ja olohuoneen laidalle. Niin ja ne vessojen paniikkiseinät. Kodinkoneet tulevat sitten erikseen eivätkä kuulu yllä oleviin hintoihin. Myös kiinteä valaistus voidaan katsoa kiintosisustuksen osaksi, ja mites takka? Loppu sisustuksesta onkin sitten irtonaista - sen hintaa on turha eritellä, kun kaikki tietävät että siihen saa uppoamaan aivan just niin paljon kuin vain pankkitili ja visan luottoraja mahdollistavat ;-)

11 kommenttia:

 1. Tuo kumimatto kuulostaa mielenkiintoiselta. Heti kun teille kertyy käyttökokemuksia, tee ihmeessä postaus siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti! Ei mullakaan ole siitä paljoa kokemuksia aiemmin, yhdessä loma-asunnossa ainoastaan jossa ollaan vietetty viikko per kesä muutamana vuonna. Että siinä mielessä vähän riskillä tuttuihin ja turvallisiin vaihtoehtoihin verrattuna, mutta sitäkin innokkaammin lopputulosta odottaen...

   Poista
 2. Heips! Minulla on sinulle haaste blogissani:)

  http://valkoinensoihtu.blogspot.fi/2013/09/11-asiaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Viivi! Urheilija/kilpailija minussa nostaa päätään aina, kun kuulen sanan haaste :-) Vastaan ehdottomasti heti kun vain ennätän!

   Poista
 3. Hei, tarkoituksenani ei ole todellakaan olla mitenkään epäystävällinen vaan esitän kysymykseni ihan silkasta mielenkiinnosta. Oulun seudun asuntokauppahan on hyytynyt ja asuntojen ja talojen hinnat laskeneet, varsinkin omakotitaloissa tämän huomaa. Teillä on Oulun seudun omakotitarjontaa ajatellen todella kallis talo, joten pelottaako yhtään tässä taloustilanteessa, että jos joutuisikin myymään ja ottamaan rajusti takkiin? Meitä nimittäin sama on hieman mietityttänyt, vaikka emme myymässä olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hard feelings :-) vaan kiitos mielenkiinnostasi! Itse olen nimittäin eri mieltä kanssasi, talon ostajan näkökulmasta. Tutkin Oulun seudun tarjontaa noin 4-7 km säteellä keskustasta (pyöräilymatka töihin) useamman vuoden ajan ihan viime syksyyn saakka. Talomme budjetilla en löytänyt MIELUISTA taloa, jossa olisi ollut viisi makuuhuonetta. Puhumattakaan, että siinä olisi ollut koneellinen ilmanvaihto, se olisi ollut yhdessä tasossa, olisi löytynyt pihasauna ja pohjaratkaisussa olisi huomioitu makuuhuoneiden etäisyys oleskelutiloista (ääneneristävyys). Kaksikerroksisia on paljon tarjolla, ja paljon on tarjontaa liian kaukana ja väärällä suunnalla keskustasta. Löysin kyllä taloja, joista olisi remontoimalla saanut mieleisen - mutta pyyntihinta pyöri noin 300-350 000 euron tietämillä. Näin ollen, oman talon rakentaminen tulee halvemmaksi - ja saa juuri meiluisen. Vaivaa (tai mieluista tekemistä, näkökulmasta riippuen) toki on paljon enemmän kuin valmiiseen muuttaessa.
   Nelöhintoja jos tarkastellaan, laskin aiemmin näin:
   - huoneistoalaa 205,4 (talo 179 + varasto 19 + pihasauna 7,4) = 1461 e/ neliö
   - kerrosalaa 230 (197 + 24 + 9) = 1304 e / neliö.
   Jos vain asuinnelöitä tarkastellaan: 186,4 (talo+pihasauna) = 1609 e/neliö. Mielestäni ja ymmärtääkseni nämä ovat varsin kohtuullisia hintoja sekä rakentajana että ostajana.

   Mutta jos asiaa tarkastelee siitä näkökulmasta, että perheellemme sattuisi jotain sellaista että talo täytyisi myydä, voi vastaukseni olla huolestuneempi. Olemme rahoittaneet koko projektin niin, että huomattavasti vähäisemmätkin tulomme riittäisivät lainanlyhennyksiin. On kuitenkin aivan mahdollisuuksien rajoissa, että tässä talouden tilanteessa ottaisimme takkiin.

   Elämä on yllätyksiä täynnä, eikä tulevaa voi ennustaa. Optimistina asennoidun niin, että tulevaisuudella on entistä parempia yllätyksiä takataskussa perheeni varalle. Toivottavasti näin, sekä meille että teille! (Ja kaikille Oulun alueen asunnoille myös.)

   Poista
 4. Heips! Olen käynyt blogissasi muutamia kertoja pikaisesti aiemminkin ja ajattelin "ilmiantaa" itseni. Erittäin mielenkiintoinen postaus! Ihan samoja juttuja mekin laskeskellaan täällä... Menenpä lukaisemaan muutkin hintatieto-postauksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Samoin voin ilmiantaa itseni, käyn säännöllisesti lukemassa teidän talonrakennuksen vaiheista :-) Kivasti teillä edistyy, ja miten ihmeessä siellä teidän raksalla on niin siistiä että pystyy ottaa laajoja kuvia eri vinkkeleistä?! (Siivousvinkkejä otetaan vastaan ;-) ) Hyvä jos näistä hintatiedoista on apua, ajattelinkin että antavat ensi kertaa rakentaville vähän osviittaa erilaisista kustannuksista. Vaikka toki kaikki täytyy mitoittaa oman talon koon ja budjetin mukaan, mutta kuitenkin.

   Poista
 5. Täytyy tunnustaa, että meillä ei ole osaa eikä arpaa siisteyden suhteen, sillä urakoitsijan kanssa tehtyyn soppariin on kirjattu, että he hoitavat siivouspuolen :D. Ollaan kyllä oltu tyytyväisiä, kaikki rojut ovat yhdessä nurkassa tallessa. Tosin ulkona on sitten roinaa senkin edestä...

  VastaaPoista
 6. Oletteko budjetoineet tähän ns. sisätöihin myös sisäpuolen tasoitetyöt tarvikkeineen? Paljonko teillä tuli sisäpuolen tasoitetyöt kustantamaan ja mitä se sisälsi ja minkälainen tasoite teillä on esim. katoissa? Osaatko suositella Oulun alueelta hyviä tasoitemiehiä/-naisia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kaikki sisäpuolen seinien ja kattojen tasoitetyöt tarvikkeineen ovat tuossa kohdassa "seinät ja katot", eli sisältyvät 7000 euron urakkaan. Lisäksi urakka pitää sisällään siis myös pohja- ja pintamaalaukset. Tasoitteista emme ole vielä tarkemmin sopineet, ylitasoituksena ja materiaalit siis sisältävät myös mm. ikkunasmyygien ja seinien kulmaan tulevat metalli-paperi -vahvikelistat. Oulun seudulla on paljon tarjontaa juuri näistä työvaiheista, etenkin jos olet väljällä aikataululla liikkeellä. Mutta tiukemmallakin aikataululla saimme viisi tarjousta (kun siis 12 tarjouspyyntöä lähetimme). Oman urakkani tehnyttä maalariporukkaa uskallan kehua tai suositella vasta sitten, kun näen lopputuloksen :-) Mutta laita viestiä oikeanpuoleisen palkin viestikentän kautta, jos haluat nimiä ja numeroita ja suosituksia tyypeistä, toki olen niitä tässä kilpailuttaessa paljonkin saanut (ja varoituksen sanoja myös)!

   Poista