sunnuntai 15. syyskuuta 2013

kun on pakko päättää 2

Parketti. Voi ristus mikä riesa sen valitseminen on ollut. Kun seinät ja katto tulevat valkoisiksi, ja musta kumimatto on valittu lattiaan jo ajat sitten, on oleskelutilojen parketti tuottanut päänvaivaa kiitettävästi. On niin vaikeaa mätsätä kaikkea sisustuksen puunsävyä yhteen, joten aivan syystäkin olen pohtinut valintaa joka kantilta. (Ja kirjoittanutkin valinnasta täällä jo monta kertaa, mm. näissä kirjoituksissa.)

Alkuperäinen ihastukseni,  Trinityn väritön tammilankku, valikoitui pois suosikeista liimauspakon vuoksi. Kustannussyistä haluan uivan parkettilattian, parkettien neliöhinnat kun ovat muutenkin jo korkeita. Viimeistä kisaa kävivät siis Timberwisen Tammi Classic Nordic harjattu öljyvahattu ja Timberwisen Tammi Classic harjattu öljyvahattu.

Kuvat sivulta www.timberwise.fi

Yllä olevassa kuvassa Nordic (alempi kuva) miellyttää silmää kovasti. Mutta mutta. Mallipalojen kanssa kun mätsäilin parketinpaloja ikkunanpuitteita vasten - jotka jatkuvat lattiapintaan ja vähän sen allekin - alkoi tavallinen Tammi Classic näyttämään kivemmalta. Nordic jäi niin paljon puitteita vaaleammaksi. Lisäksi olohuoneen ja allrumin viereen tulee iso seinä koivuvaneria. Tammi Classic on riittävästi eri värinen koivun kanssa, kun taas Nordic on samaa sävymaailmaa mutta kuitenkin ikään kuin epäonnistunut yhteenmätsäys... Jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Liian lähellä, mutta silti eri värinen. Ei sovi yhteen. Tammi classic jää ikkunanpuitteita vaaleammaksi, ja koivuvaneria selvästi tummemmaksi.  

Valinta osuu siis Tammi Classic harjattu öljyvahattuun. Neliöhinnaksi tuli kovalla tinkaamisella reilusti alle 70 e/neliö, vaikka parketin listahinta on nykyään kuulemma jo hyvinkin lähempänä 90 e/neliö - ja mallipalassakin hintalapussa luki 76,10 e/neliö. Rohkeasti siis vaan tinkaamaan alemmas liian kovia hintoja! Meillä kaikki parkettiostokset nyt ja edelliseenkin kotiin on tehty Oulussa Parkettiliike Säkkisellä, jossa palvelu pelaa ja valikoimaa on riittämiin. Lisäksi suuret, lainattavat parkettinäytteet helpottavat päätöksentekoa pieniin mallipaloihin verrattuna. (Ei tämä helppo valinta ollut. Vieläkin mietityttää, osuiko oikeaan. Jossain vaiheessa on vain pakko päättää.)

Tammi classic harjattu öljyvahattu.
Tammi classic harjattu öljyvahattu ja puuikkunan mäntypuite, joka on petsattu tammen sävyyn. Kyllä näistä saa lämpöä valkoiseen katto- ja seinävärimaailmaan.
ps. Liimattavan parketin kanssa listattomuus onnistuu. Mitenköhän käy uivan parketin kanssa? Koska kumimatto- ja laattalattiat sekä ikkunat tulevat täysin ilman listoja, olisin toivonut samaa parketiltakin yhtenäisyyden vuoksi. Haastavampaa se ainakin on. 

10 kommenttia:

 1. Teille tulee upea parketti! Puun sävyjen mätsäily on kyllä tosi haastavaa. Onkohan siihen jotakin geneeristä ohjeistusta? Nyt alkaa olemaan jo enemmän lämpimänsävyistä puuta sisustuksessa, kun pari vuotta sitten mentiin huomattavasti vaaleammalla linjalla. Pohdin, mentäisiinkö myös meillä luonnollisempaan suuntaan tammen sävyissä. Saman vaiheen mietinnät siis työn alla - kirjoittelen niistä piakkoin :)

  VastaaPoista
 2. Lattian valintaa pähkäiltiin myös meillä. Jos seinä on väärää väriä niin sen vaihtaa helposti, mutta lattian vaihtaminen ei olekaan niin yksinkertaista. Meillä osui kohdalleen -en tiedä millä tuurilla.. Hyvältä näyttää teidän lattia :)

  VastaaPoista
 3. Näyttää hyvältä! Itse tykkään kovasti tällä hetkellä valkoisista lattioista, mutta tuo teidän valitsema on oikeasti ihan todella kauniin näköinen!

  VastaaPoista
 4. Kiitos teille tsempistä! Täytyy uskoa, että tässä se nyt on se ainoa oikea vaihtoehto meille - kyllähän tätä melkein vuosi on valittu :-)

  VastaaPoista
 5. Ai niin, tämä mun vielä piti linkittää: e-r-i-t-t-ä-i-n hyvän näköinen tammiparketti! http://villaluova.com/moderni-puutalo-rakentuu/parkettiasennus-%E2%80%93-tammi-kohtaa-betonin/

  VastaaPoista
 6. Kysymys. Miten saitte asennettu tuon parketin liukuovien "alle"? Meille on tulossa laminaatti jossa ponttikiinnitys ja ollaan pähkäilty miten tossa liukuoven "kynnyksen" kohdalla olisi parasta toimia. Pitääkö se kohta tehdä paloista vai miten ihmeessä sen saisi nätimmin...

  VastaaPoista
 7. Hei Elli! Meillä parketti ei "kulje" liukuovien alta, vaan päättyy juurikin liukuoviin. Toisen oven alla sitä vielä on, mutta oven takana parketti "törmää" ja rajautuu portaaseen. En kuitenkaan näe mitään ongelmaa asentamisessa, kun liukuovi liukuu meillä seinän sisään pois asennuksen tieltä. Liukuovet eivät kosketa lattiaa vaan roikkuvat yläkiskoissaan. Liukuovia asennettaessa tulee tietenkin huomioida lattiamateriaalin paksuus, jotta ovi ei koske lattiaan. Olikohan tästä mitään apua? Jos haluat ratkaisustamme kuvia, laita viestiä yhteydenottolomakkeella :-)

  VastaaPoista
 8. Hei, toivottavasti tätä kautta saisin vielä pikaisen vastauksen. Meillä on näitä samoja vaihtoehtoja nyt pyöritelty pitkään mutta en pysty päättämään. Tuo teidän valinta miellyttää enemmän mutta ainoa mitä mietimme vielä on että tummuuko se helposti, niin kuin tammiparketti normaalisti tekee? Oletteko huomanneet merkittävää eroa? Värikäsittely hidastaisi ilmeisesti vähän tummumista mutta tykkäisin enemmän juuri tuosta luonnollisesta vaihtoehdosta :/ Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olemme nyt asuneet parkettivalintamme kanssa pian 4 v., ja kyllä, tammi tummuu jonkin verran. Sen lisäksi tällainen öljyvahattu on haastavaa pitää täysin puhtaana (vaikka hoitavia, ölyäviä pesuaineita käyttääkin säännöllisesti), joten esim. takan ympäriltä tammi on tummunut myös elämisen mukanaan tuoman likaantumisen myötä. Välillä siirtelen kalusteita ja jonkin tason alta löytyy "alkuperäistä" tammilankkua - oih! Mutta sellaisenhan tästä saa taas jonain päivänä jos raaskii hioa :-) (hiomapintaa löytyy monta milliä) Olen kuitenkin kaikkinensa tyytyväinen juurikin tähän tammen lämpimään sävyyn, seinät ja katto ovat meillä edelleen valkoiset, lattia tuo kaivattua lämpöä.

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksestasi! Tuo original, mattalakattuna, lähti nyt meilläkin tilaukseen, tummumisesta huolimatta. Luonnollista halusin ja se kai vaan sitten kuuluu sen tammen luonteeseen.. Saahan sen tosiaan sitten joskus taas hiottua jos on tarve..

   Poista