tiistai 17. syyskuuta 2013

MacGyver -tason viritelmiä

Muistatteko vielä suunnitelmani eteisen seinällä roikkuvista kaapeista? Kirjoittelin niistä aiemmin kesäkuun alussa täällä. Koska lähtökohtaiset speksit eivät ole rakentamisen edetessä muuttuneet miksikään - eteiseen tulee yhä kaappeja, haluan ne yhä seinälle roikkumaan, seinässä kulkee yhä liukuoven kotelo, seinään kiinnittäminen on mahdotonta - on idea voimissaan. Ja toteutus edennyt. Alkuperäiselle raskaalle rautatanko-rautakehikko -ajatusviritelmälle on evoluutio tehnyt tehtävänsä, ja suunnitelma on sekä yksinkertaistunut että keventynyt.

Eteisen kaapisto. Alapinnan korkeus lattiasta 35 cm, kaapin korkeus 196 cm ja kaapiston leveys yht. 3 m.

Eräänä kauniina elokuun aamuna sain Oulun IKH:lla niin käsittämättömän hyvää palvelua, että oksat pois. Pyysin tiskillä mielikuvituksella varustettua myyjää, ja sellaisen sain! (Kaiken lisäksi hän oli söpö nuori mies, mutta se taitaa olla tässä tarinassa toisarvoinen seikka.) Yhdessä pähkäilimme probleemaani puolitoista tuntia ja löysimme nerokkaan ratkaisun. Unohdetaan rautakehikot ja tangot, ja korvataan ne yksinkertaisesti "itsensä ympäri pujotetulla/lukitulla" kettingillä. Kettingin päistä (2 kpl) kapeat liinat roikkumaan, joissa on kiristysmekanismi, "räikkä". Räikällä liinan saa kiristettyä, kun asennus on valmis. Täydellistä!

Katon alaslaskun varaan ripustettu kakkoskakkonen, jonka ympäri on pujotettu kettinki.
Kun työmaalla nyt levytetään viimeisiä kattoja, ovat kettingin päät roikkumassa ja odottamassa kaappia. Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos IKH! (Suosittelen liikettä kaikille sisustajille. Sieltä löytyy mitä ihmeellisimpiä, mielikuvitusta innostavia nuppeja, nappeja, ketjuja, liinoja, koukkuja, rullia, pyöriä, renkaita, kierteitä, lukkoja... Todellista MacGyver -tason kamaa.)
Vasemmalla Eclisse -liukuoven runkoa eteisen seinässä. Oikealla samanlainen runko oh/vh -välisessä seinässä.

Eteisen 3 m pitkä kaappi tulee näiden kettinkien väliin. Kettingit lyhennetään asennusvaiheessa sopivan mittaisiksi.
Sidontalaite eli kuormaliina eli "liina", jossa kiristysräikkä. Kuva: www.ikh.fi

5 kommenttia:

 1. Meille on suunnitelmissa hyvin samankaltainen ratkaisu eteiseen, tosin lisähaasteena tulee vielä puoliupotus seinään jota ei ole, eli sekin pitää rakentaa. Saanpa tästä hyvää vinkkiä! Teillä sen kun muutto lähenee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En kyllä tiedä, kannattaako tästä mitään vinkkiä ottaa :-) Paitsi ehkä tosiaan tuo IKH! Meilläkin mietittiin ratkaisua, jossa kaapiston alla olisi ollut vaikkapa 20 cm seinä "vahvempi" eli sieltä olisi saanut tukea kaapistolle, mutta päädyttiin tähän. Tämähän ei ole vielä valmis, joten saa nyt nähdä miltä lopputulos sitten näyttää. Ainakin omaperäiseltä, se on varma!

   Poista
 2. Kaikenlaista sitä keksitäänkin! Loistavaa! :-)

  VastaaPoista
 3. Nyt on kyllä sellainen viritelmä, että on pakko kysyä tarkennuksia :) Siis tulevatko nuo liinat kaapiston rungon ympärille? Onko kaapisto pelkästään ketjujen ja liinojen varassa? Oletko laskenut kuinka paljon kaapistoon kärsii laittaa painoa, että sen runko kestää ja pysyy kasassa? En kyllä malta odottaa, että näen tämän valmiina!

  TL :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun joku innostuu näistä mun virityksistä! Siellä toinen MacGyver :-) Kaapistot ovat leveydeltään (oikealta vasemmalle) 50+100+100+50 cm. Näistä kolme kaappia kiinnitetään tukevasti takana olevaan väliseinään, ainoastaan laitimmainen oikealla - eli yksi 50 cm kaappi - jää ilman seinäkiinnitystä liukuoven rungon takia. Varmaan tämänkin kaapin voi vaikkapa liimata seinään? + kiinnittää viereiseen 100 cm kaappiin, joka puolestaan on seinässä kiinni. Kuitenkin mua huolettaa, että 60 cm syvät kaapit romahtavat jonain päivänä lattaialle, kun sinne survotaan älytön määrä kausivaatteita ja kenkiä... Siksi nämä viritykset katosta. Liina kiertävät kaapin sivuilta ja alta. Laitan kaksi liinaa yhteen pituudeltaan (kun ei löytynyt juuri sopivaa pituutta) ja lisäksi kahdella liinalla roikkumaan, kun on kaksi ketjunpäätäkin. Liinoja on siis yhteensä 4 kpl. Yksi liina kantaa montakymmentä kiloa, tarkkaa määrää en nyt muista. Ja kirvesmiehet vakuuttivat, että tuo kakkoskakkonen kyllä kestää sen mitä tarviikin :-) Selvensikö yhtään? Ja ihan varmasti raportoin tämän projektin jatkosta, sitten kun kaapit on seinällä ja liinat ympärillä!

   Poista