sunnuntai 8. syyskuuta 2013

puiset poikoset

Suunnitelmat elävät. Ne muuttuvat ja tarkentuvat rakentamisen aikana, ainakin kun saa tehdä taloa kappaletavarasta. Näin käy mm. räystäiden kanssa. Näitä talon reunalla roikkuvia lärpäkkeitä ei oikein osaa hahmottaa, vaikka etukäteen yrittäisikin (kuten minä täällä). Päätettäviä asioita ovat ainakin a) leveys, b) umpi- vai avoräystäs, c) avoräystäs pululaudalla vai ilman sekä tietenkin d) väritys.

Nyt kun ollaan pidemmällä, päätin, että räystäiden poikoset jäävät puun värisiksi. Näin saamme melko valkoisiin / ruskeanmusta-valkoisiin julkisivuihimme lämmintä puun sävyä, joka toistuu ikkunanpuitteissa. Sitä en tiedä, kuka jaksaa teippien tai suojalevyjen kanssa maalata nuo räystäspohjat - ehkä talkooporukasta saan siihen apua ;-)

kuva vasemmalla otettu ohiajaessa jostain random talosta, kuva oikealla meiltä autokatos-varaston päädystä

Kun on arkkitehti ollut kaverina näitä miettimässä, on hän osannut lisäksi huomioida räystäiden oikeat leveydet. Talossa takaseinällä ("yläräystäällä") räystäs on 30 cm leveä, päädyissä ja "alaräystäällä" 50-60 cm. Sen sijaan pienessä autokatos-varastossa ylisuuret (50-60 cm) räystäät voivat näyttää jopa hassuilta mittasuhteiden puolesta. Meillä ne ovat noin 30 cm.

Autokatos-varaston värimaailmaa: valkoiset seinät (F497 Paperi, pystyraidassa), ruskeanmustat syvennykset (kuullote TVT 5104) ja lämmintä puunsävyä poikosissa sekä ikkunanpuitteissa, tulevaisuudessa myös metallitolppien väliin tulevassa vinorimoituksessa.
 

5 kommenttia:

 1. Voi että, teille on tulossa aivan ihana talo! Tsemppiä rakennusaikaan ja stressittömiä päätöksiä:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! Toiset päätökset on niin helppoja, kun taas toiset aiheuttaa harmaita hiuksia... Mulla ne on parketti ja väliovet. Mutta nekin alkaa tässä selvitä, jolloin lähes kaikki valinnat onkin tehty - ei muuta kuin odotellaan kodin valmistumista :-)

   Poista
 2. Mistähän random-talosta tuo kuva on, näyttää erehdyttävästi meidän kodilta?=) Meillä on siis avoräystäs ja nuo pululaudat, värityskin menee noin. Mielestäni avoräystäs näyttää modernissa talossa paremmalta kuin umpimalli. Minustakin noita oli vaikea hahmottaa, mutta auttoi, kun kävi kerran ajelemassa uudella asuinalueella, hahmottui heti väritys ja se, että ei umpeen poikosia haluta. Meillä on seinässä laudat vaakassa, joten tuo pululauta varmaankin siisti reunan, mutta kun teillä on tuossa kohdassa pystylaudoitus, niin voisi sen varmaan jättää poiskin. Noiden maalaaminen oli tosiaan ikävää hommaa, tsemppiä=).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsokankaalla me ajeltiin ja vähän räpsittiin, aika diskreetisti yritin rajata, kun en käynyt talosta lupaa kysymässä :-) Näitä on vaikea hahmottaa, ja jatkuvasti työmiehet kyselee just saman tyyppisiä: "tuleeko takan luukun ympärille koristekivet saumalla vai ilman saumaa?" Jaa-a, vaikea sanoa ennen kuin näkee jossain rinnakkain kaksi vaihtoehtoa livenä tai kuvissa... Kiitos, tsemppiä tarvitaan, ei tahdo raksan siivoamiselta edes helppoa pystyseinää ennättää maalata!

   Poista
 3. Ei se sitten ole meiltä=). Tuskinpa tuommoiset otokset kenenkään yksityisyyttä loukkaa.

  VastaaPoista