sunnuntai 15. syyskuuta 2013

talkoot kuoleva kansanperinne?

Kutsuessani ystäviä, tuttavia ja kollegoita laajalla skaalalla raksatalkoisiin sain kuulla, että talkoot ovat katoavaa kansanperinnettä. Onko näin? Ilokseni ja onnekseni ystäväni eivät sitä tiedä, ja saapuivat auttamaan minua ja miestäni aurinkoisena lauantaina raksapihan siivouksen merkeissä.

Makkarasoppa. Mikä herkullinen kenttäkeittiön gourmet-ruoka! Made by Marja, not me.
Siinä missä talo edistyy sisältä vauhdilla ja siivotakin täytyy useamman kerran viikossa, piha jää helposti hunningolle. Erinäisiä kasoja löytyy sieltä täältä. Havahduin asiaan toden teolla, kun ikkuna-asennuksen jälkeen olohuoneen ikkunastani ei näkynytkään valloittavaa mäntymetsää vaan älytön rytöläjä puunkappaleita. Ou nou, en halua muuttaa taloon josta katselen koko talven tuota näkymää! Siispä hanskat heilumaan ja talkoita järjestämään. (Tämä on naisen tapa järjestää talkoot. Miehet vain mutkattomasti soittelevat toisilleen päivän varoajalla, ja aina on 3-4 ukkoa hommissa. Sitten saunotaan pihasaunassa. Yleensä kori kaljaa riittää tarjoiluksi, jos oikein nälkä tulee haetaan jostain pitsat.)

Ongelmakasa vasemmanpuoleisen ikkunan takana metsänrajassa. Tuosta on päästävä eroon.
Tämä kasa ei ole enää suurikaan, reilusti yli puolet on jo kadonnut!


Pihasaunan takana: trukkilavat + lehtikompostikehikot vastaanottamassa puupilkettä.
Tätä tavaraa riittää, kun rakennetaan kappaletavarasta.

Makkarasopan kyytipojaksi.
Sirkkeli lauloi koko päivän, jotta puunkappaleet mahtuvat saunanpesään.
Alkaa olla valmista! Kuusi lehtikompostikehikkoa ei tietenkään riittänyt kuin alkuun, joten otettiin suursäkki avuksi.


Illan päälle saunottiin pihasaunassa ja tunnelmoitiin kynttilänvalossa. Taidettiin siinä samalla parantaa koko maailmakin.
Homma saatiin niin hyvälle mallille, että kaikki jäljelle jääneet luontomaisemaan kuulumattomat kasat olohuoneen ikkunoiden alta saadaan helposti katoamaan ennen lumentuloa. Tämän puupilkeurakan lisäksi siivottiin talo sisältä, kannettiin säästettävää puutavaraa yhteen paikkaan, kärrättiin hiekkaa talonvierustoille, vaihdettiin kuulumisia ja parannettiin maailmaa. Suurkiitos kaikille teille apuun rientäneille, joissa talkoohenki elää edelleen! Olette kullan arvoisia <3

2 kommenttia:

  1. Hah, tutunnäköisiä puu"kori"viritelmiä! ;) Ja mulle vaan naureskeltiin että mitä minä tuommoista kaninhäkkiä oikein väsään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, eihän näille multifunktionaalisille kompostihäkeille saa nauraa! Näistä vois keksiä vaikka mitä. Puukappaleiden säilytykseen ovat riittävän tukevia, ilmavia, edullisia ja siistin näköisiä. Jatketaan me virittelyjä :-)

      Poista