tiistai 29. lokakuuta 2013

ankea juttu

Tämä lokakuun pimeys. Ja kohta vielä astetta pimeämpi marraskuu. Täällä Oulun korkeudella ollaan vaipumassa kaamosaikaan. Aurinkoa en ole nähnyt päiväkausiin. Se ei ole ollenkaan omiaan lisäämään draivia ja energiaa raksaprojektin viime metreillä, jolloin tarvittaisiin vielä ekstrarutistus ennen kuin on valmista. Illat on lyhentyneet kesästä monta tuntia - minne ne tunnit oikein menevät? Luulen, että pimeys syö ne.

Tähän ankeaan pimeyteen on viemäriaiheinen postaus ihan paikallaan, molemmet on jollakin tavalla niin päin peetä. Meillä lattiakaivoja tulee yhteensä kuusi kappaletta: sauna, pesuhuone x2, kuraeteinen, kylpyhuone ja suihku. Taloa suunniteltaessa haaveilin eleettömistä, tyylikkäistä unidrain -kaivoista - tiedättehän nämä virtaviivaiset kaunottaret? Mutta ei, vastaava työnjohtajamme tyrmäsi ajatukseni sanomalla (puoliksi tosissaan? vai täysin tosissaan?), ettei ryhdy työnjohtajaksi jos kaadamme vettä kohti ulkoseinää pesuhuoneessa. Se on niin järjenvastaista. No joo, niinhän se onkin, mutta kun ne unidrainit on niin kauniit...

kuvat: unidrain.fi

Ei siis tullut unidrainia, vaan peruskaivot keskelle pesuhuonetta. Lattialaatoituksen edetessä sain tehtäväkseni hankkia lattikaivoihin kannet. Tiedän, että kansia on saatavilla jos vaikka minkä näköistä ja muotoista, hienoakin designia nykyään.


lattikaivon kannet

Ei ollut kuitenkaan vaikea valinta, kun rautakaupassa vertailin vaihtoehtoja - Smedbon kaivonkannet noin 50 e/kpl tai peruskaivonkannet noin 17 e/kpl. Näin se vain tiukka budjetti sanelee viimeistään tässä vaiheessa valintoja. Onneksi ei ollut suurikaan menetys, sillä en saa minkäänlaista tunnesidettä syntymään yhteenkään - kalliimpaankaan - kaivonkanteen.

peruskannet rautakaupasta, meille harjattua rst:tä

ps. Lupaan, että seuraava postaukseni on pirteämpi. Pari päivää on ollut väsynyt ja ankea olo, ehkä jotain flunssaa tulossa - tai syysmasennusta, kuten työterveyslääkärini yritti eräskin syksy diagnosoida suklaanhimoani valitellessani :-)

16 kommenttia:

 1. Outo mestari teillä kun nuo unidrainit on kyllä nykyään ihan hyväksyttyjä kaivoja. Taitaa olla vanha jäärä asenteella "näin on tehty aina ja tehdään jatkossakin"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-D Näin on, unidrainit on varmaan paljon yleistyneet viime vuosina. Parempi tietenkin olisi, jos eivät sijaitsisi ulkoseinällä - se kun pitäisi pitää kaikinpuolin kuivana, mutta olisi varmaan loppupeleissä mennyt sielläkin. Lattiakaivot, tai ylipäätään mikään asia pesuhuoneeseen liittyen ei ole itselleni tässä projektissa kynnyskysymys joten luovutin heti kättelyssä unidrain -väittelyn!

   Poista
 2. Enpä olekaan kuullut tuollaista perustelua Unidrainia vastaan. Meidän putkimies ilmoitti suorasanaisesti, että se on todella v-mäinen asentaa, mutta muuta vikaa hän ei siitä maininnut. Hinnan vuoksi sen sitten jätimme hankkimatta, etenkin kun ymmärsimme, että hankalasti asennettavat ratkaisut vievät myös paljon aikaa eli nostavat putkarin kokonaishintaa (samasta syystä meillä jäi seinä-wc:t pois).

  Hienoja kaivonkansia tosiaan, enpä ollut tuollaisia nähnytkään, mutta kuten sanoit, niin ei tuo ehkä se ensimmäinen panosta-kohde ole kotia suunnitellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, nämä seinä-wc:t olivatkin toinen asia jota olin miettinyt mutta vastaava työnjohtaja ei oikein innostunut. Jätettiin siis mekin ne pois, kun ei sekään ollut mikään iso asia. Niissä isoissa asioissa en sitten ole periksi antanutkaan :-)

   Poista
 3. Itse olen myös haaveillut Unidraineista, mutta työnjohtajan sanat kuulostavat kyllä melkoisen viisailta ja aion kyllä ne muistaa tästä eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, meidän työnjohtaja ei ole vanha eikä jäärä (kuten ensimmäinen kommentoija epäili) vaan projektissamme kantava tukipilari, johon luotamme kuin vuoreen. Tosin nämä keskustelut käytiin jo ihan alkuvuodesta suunnittelun ollessa vasta lapsen kengissä, jolloin kaikki olisi varmasti ollut mahdollista jos vain olisimme ihan kauheasti jotain halunneet.

   Poista
 4. Voih, tuo teidän haaveilema viemärijuttu olisi ollut kyllä kaunis, harmi, kun sitä ei suostuttu tekemään. Mutta mielestäni nuo ihan tavalliset viemärinkannet on myös tyylikkäitä (omasta mielestä kivemman näköisiä kuin mikään kuvissasi olevista design-viemärinkansista:))! Kaunista teille tulee ihan takuulla! Valoisia päiviä sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *tykkää* Kiitos! Tässä kohtaa painoin nyt sellaista tykkää-nappia, jota en osaa tänne asentaa :-)

   Poista
 5. Aina ei tarvitse olla pirteä! Mutta sinun blogisi on kyllä ehdottomasti sieltä pirteimmästä päästä, hyvä että nyit meitä peruspessimistejäkin hieman pois synkkyydestä :)

  VastaaPoista
 6. Auts, me kun olemme tässä viime hetkillä ehkä kääntämässä kelkkaa kohti Unidrain -viemäreitä. Aluksi ne ei tuntunut tärkeiltä, mutta jotenkin vaan se iso laatta tuntuis kivalta ja vähän erilaiselta kun nyt on kolmessa viimeisimmässä asunnossa ollut perus 10x10. Hm..emme tosin ole vielä saaneet hinta-arvioita, joten voihan olla, että tämäkin takki vielä kääntyy :)

  Väsymys painaa täälläkin vaikka ympärillä tapahtuu hyviä asioita ja raksaprojekti on vasta vaiheessa "aloituskokous". Ehkä suurennan vähän D-vitsku annosta :)

  Tsemppiä loppurutistukseen, jaksaa jaksaa, loppu häämöttää jo teillä!

  VastaaPoista
 7. Meillä mietittiin kanssa unidrainia, mutta osoittautui aika kalliiksi järjestelmäksi. Lisäksi meidän perheen insinöörikään ei pitänyt ajatuksesta, että kallistukset tehtäisiin seinää päin, vaikka kyllähän homma toimii hyvin niinkin, kun vaan on kallistukset ja vedeneristykset kunnossa. Kun kuitenkin haluttiin isot laatat lattiaan, A päätyi suunnittelemaan lattian keskelle oman "viemärirännin". Hienohan siitä tulee, mutta täytyy sanoa, että kyllä se on vaatinut paljon pohtimista, suunnittelua ja työtä. Lisää projektista voit lukea sieltä täältä blogistamme. Kyseinen viritys on nyt viittä vaille valmiina saunarakennuksessamme. Päärakennukseen tulee ihan vain perusviemärit. Mielestäni viemärinkannet on ihan oikea paikka säästää, itse en ainakaan halua niiden erottuvan, vaikka edukseenkaan, vaan mieluummin toimimaan huomaamattomina välttämättömyyksinä. Yksi asia kansia valitessa kannattaa ehkä meidän kokemuksen mukaan huomioida. Edellisessä kodissamme meillä oli juuri tuollaiset metalliset peruskannet ja jostain syystä esikoisestamme oli kivaa työntää kannen reikiin sormia. Reiät kun olivat juuri pienille sormille sopivan kokoiset. Ne olivat myös veitsen terävät, joten laastaria tarvittiin useamman kerran. Kaikkea ne lapset keksivät! Paljon tsemppiä teidän projektiin ja aurinkoa sinne pohjoiseenkin!

  -J-

  VastaaPoista
 8. Kiitos tsempistä! Pimeys ei hellitä mutta tänään näin jo vilauksen auringosta, sekä fyysisesti että sisäisesti :-)

  VastaaPoista
 9. Mä vietän vieläkin suruaikaa kun mies (ja putkimiehet ja kaikki muut) tyrmäsivät mun haaveet unidrainista. :( Mutta kostoksi päätin sitten ostaa erittäin kauniit kannet viemäreihin, vaikka maksais 50e/laaki! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan hyväksyttävää toimintaa, just näin sitä täytyy puolensa pitää :D

   Poista
 10. Asentaja olisi varmasti vaihtanut mielensä jos hän olisi edes katsonut miten Unidrain on suunniteltu. Unidrainilla on sivulaippa joka ohjaa vettä lattiakaivoon, ja se on siinä mielessä markkinan turvallisin lattiakaivo. Ja vaikka hintalappu on Unidrainilla vähän korkeampi, niin säästetään aikaa (ja rahaa) valuvaiheessa ja laatoitusvaiheessa kun tehdään yksisuuntainen lattiakaato.
  70-luvulla keksittiin linjalattiakaivo joka asennettiin seinässä. Ihan s****** typerä ratkaisu, ja vesivahinko oli melkein aina lopputulos. Tästä syystä vanhat LVI-asentajat ovat aina erittäin varovaisia kun alkaa puhua seinälattiakaivoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jean! Kyseessä ei ollut asentajamme, joka varmaankin tekee kuten on piirretty ja käsketään, vaan vastaava työnjohtajamme (tolokku mies). En kyseenalaistanut hänen ohjeitaan, sillä johonkin on maallikon raksaprojektissa luotettava. Oma näkemykseni tuosta lattianliippauksesta on, että pesuhuoneen kaadot hoituivat todella sutjakasti kahdelta ammattitaitoiselta liipparilta betonilaatan valun yhteydessä, eikä siihen uponnut lisäkustannuksia. Suuria laattoja "peruskaivolla" ei saa, mutta lapsiperheessä pienet laatat ja suuri määrä saumavälejä ovat myös liukkauden kannalta turvallinen ratkaisu. Unidrain on kyllä kaunis ja linjakas!

   Poista