perjantai 18. lokakuuta 2013

hyvät tekijät kiertoon

Mistä on hyvä talo tehty? Ammattilaisista tekijöistä. Oli kyseessä suurelementti tai kappaletavaratalo, tulee se rakentaa asiantuntevasti. Jokainen rakentaja haluaa varmasti hyvät työmiehet, jotka tekevät taloa kuin itselleen - ammattiylpeästi, huonoa työn jälkeä karsastaen.

kuva lainattu täältä
Ja sitten toisaalta, rakennusala jos mikä on bisnestä jossa epärehellisyys rehottaa. Paitsi blogeista, myös sanomalehdistä saa lukea aivan käsittämättömiä juttuja isoista yrityksistä, pienten tekijöiden huijauksista puhumattakaan. Ja tämä tuntuu koskevan kaikkia talonrakennuksen työvaiheita.

Kuinka ensimmäistä taloaan rakentava välttää pahimmat karikot? Itse antaisin tähän kaksi pätevää ohjetta, pian kahden puuomakotitalon rakentamiskokemuksellani.

ohje numero yksi 
Jos itsellä ei tietotaito ihan täysin riitä koko projektin hallintaan ja johtamiseen, valitse luotettava, asiantunteva ja hyväksi haukuttu vastaava työnjohtaja. Halpa työnjohtaja saattaa irrota parilla tonnilla, mutta halpa ei ole yhtä kuin hyvä. Hyvän / erinomaisen työnjohtajan saa alle kymppitonnilla. Kysy suosituksia, ja selvennä itsellesi ja työnjohtajalle millaista apua tarvitset!
Meidän erinomainen vastaava työnjohtajamme mm.
  • auttaa meitä löytämään ja palkkaamaan hyvät työmiehet, opastaa palkanmaksukäytännöissä 
  • tekee (kappaletavarasta rakennettavan) talomme massaluettelot eli laskee tarvittavien materiaalien menekin ja opastaa, mistä näitä kannattaa kysellä ja millaisella aikataululla tilata työmaalle 
  • muistuttelee hyvissä ajoin etukäteen tulevista työvaiheista ja tarpeista työmaalla, jotta ennätämme kilpailuttaa tarvittavat tuotteet tai tekijät
  • käy työmaalla vähintään kerran viikossa, tietyissä työvaiheissa jopa päivittäin 
  • vastaa AINA puhelimeen ja auttaa kaiken maailman tyhmissä ja älykkäämmissäkin kysymyksissä

ohje numero kaksi 
Palkkaa vain hyviä työntekijöitä. Puurakenteisessa omakotitalossa kirvesmiestyöt ovat keskeisessä roolissa, ja hyvät timpurit paitsi rakentavat sinulle laadukkaan, hyvän talon, myös pitävät pystyssä koko työmaata. He ottavat tavaraa vastaan, suojaavat materiaalit, pitävät yhteyttä LVIS-töiden tekijöihin jotta eri työvaiheet seuraavat toisiaan jouhevasti. He tekevät työnsä joko urakka- tai tuntipalkalla, mutta toivottavasti aina yhtä huolella. Myös kokeneet kirvesmiehet auttavat muiden työntekijöiden etsinnässä, sillä monta työmaata läpikäyneinä he tuntevat alan tekijöitä ja vilunkityyppejä.

Ja mistä näitä hyviä työntekijöitä sitten löytyy? Ainakin vastaavan työnjohtajan kautta sekä muilta rakentajilta. Blogeja lukemalla olet jo hyvinkin lähellä niitä oikeita tyyppejä, joita tarvitset :-) Ei muuta kuin viestiä oman alueesi raksabloggaajalle ja juttusille. Minuunkin on otettu täältä blogini kautta yhteyttä, ja olen tavannut tulevia rakentajia työmaallamme. Rakennusprojekti on usealle perheelle elämän suurin projekti ja mittavin taloudellinen investointi, joten varmasti kaikki haluavat mahdollisuuksiensa mukaan olla avuksi.

Meidän työmaallamme pyörii hyviä työntekijöitä päivät pitkät. Jouluun mennessä vapautuu pari erittäin pätevää kirvesmiestä, joita voin ilomielin suositella eteenpäin. Nappaa tästä itsellesi hyvän talon tekijät!

ps. muistathan myös päivä bloggaajana -haasteen, jonka sinulle lukijani heitin? Rohkeasti mukaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti