torstai 24. lokakuuta 2013

kivitalon ikkunasyvennykset puutaloon

Kyllä sitä kuulkaa vaan viisastuu iän myötä. Sen huomaa tässä rakentaessakin, kun on toista kertaa pappia kyydissä. Edellisen kerran kun rakensimme, olin noin 25-vuotias untuvikko. Luulin, ettei puurakenteiseen taloon voi asentaa ikkunoita ulkoseinän pintaan, vaan aina sisäseinän pintaan. Että vain kivitalossa voi saada ikkunapenkit ja -syvennykset. Samoin kuin ajattelin, ettei puutaloja voi rakentaa ilman listoja. Silloin emme harkinneet tai kilpailuttaneet muuta kuin suurelementtitaloja, ja kaikki suurelementtimyyjät myyvät talot näillä ominaisuuksilla. Nyt arkkitehdin suunnitteleman ja kappaletavarasta rakennettavan talon kohdalla on silmät auenneet monessa kohtaa - minähän saan talooni aivan mitä vain ymmärrän ja uskallan pyytää! Eivätkä monetkaan ratkaisut maksa sen enempää, kunhan ovat vain hyvissä ajoin mietittyjä juttuja.

Näin rakennetaan ikkunasyvennykset puutaloon:


1. Ikkuna-asennuksen jälkeen meillä näytti tältä. Profinin kiinteät ikkunat asennetaan vähän erikoisesti, kun niissä ei ole karmeja joista ruuvata ikkuna perinteisemmin paikalleen. Niinpä smyygissä näkyy kiinnitysrauta. Ikkunan ja aukon välit on tilkitty urtsilla eli uretaanilla.
2. Teipataan ikkunanpuite...
3. ...ja tiivistetään ikkunan ja aukon väli (silikonilla?)4. Ikkuna-asennusrautojen vuoksi smyygikipsilevyjen asennus oli kinkkistä puuhaa. Smyygikipsilevyt tuli jotenkin "koolata" raudan verran irti aukosta. Sivusta katsottuna tämä aiheutti tietenkin raon smyygilevyn ja seinälevyn väliin, eikä seuraavaksi vuoroon tullut maalari tainnut oikein näistä raoista tykätä. En oikein tiedä mitä kaikkea kirvesmiehet tässä kohtaa kikkailivat, mutta lopulta maalari pääsi jatkamaan kipsilevyjen päälle. Osa smyygilevyistä tuli samaan linjaan seinän kanssa, eli seinä jatkuu ikkunanpuitteeseen asti.


5. Maalari täyttömassasi aukot ja reiät piiloon ja peitti ikkunasmyygien kulmat leveällä valkoisella muovilistalla. Tällä kulmalistalla kaikista ikkunasyvennysten reunoista saatiin samannäköiset, terävät kulmat.
6. Sitten maalari levitteli kaikenmaailman aineita näiden kulmalistojen päälle, tasoitetta ja pohjamaalia ja pintamaalia nyt ainakin. Ikkunat ovat vielä muovilla suojattuna, joten valmiista ikkunasyvennyksistä tulee kuvia myöhemmin.

Mielestäni meidän ikkunasyvennykset ovat todella hyvän näköiset. Laatottajan kanssa tänään poristiin ja hän se tuumasi, ettei Oulun alueelta löydy kovin montaa maalaria, joka pystyy näin kauniita smyygien kantteja tekemään. Siitä en osaa sanoa, mutta minulle kelpaavat täydellisesti! 

Samalla tekniikalla voidaan tietenkin tehdä vaikka välioville aukko, jotta väliovi karmeineen voidaan asentaa ilman listoja. Meillä ei olla menty niin tarkalle työlle, mutta pari ovetonta aukkoa on tehty näillä kulmalistoilla siisteiksi.

vaatehuoneen oviaukko
Ikkunoiden osalta haaveilemani listattomuus toteutuu talossamme, samoin kuin ensi viikolla käynnistyvän kumimattolattian osalta. Välioviin joudumme varmaankin kapeat peitelistat laittamaan ja sen olen jo hyväksynytkin. Vielä pitäisi saada joku lahjottua asentamaan uiva parketti ilman listoja - halukkaita on työmaalla ollut tasan nolla tähän mennessä, mutta ehkä kaikkia suostuttelukeinoja ei ole vielä käytetty :-) 

8 kommenttia:

 1. Kiitos kun olit käynyt vierailulla blogissani.. Alussahan se vasta, mutta ajan myötä juttua riittänee. ;)
  Teille on tulossa upea koti. Monia kivoja juttuja olet keksinyt.
  Ja pakko vielä lisätä, että taidetaan olla saman kaupungin kasvatteja ja saman koulun käyneitä. :)

  pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mielelläni jään seuraamaan teidän projektia, muistakaa nauttia koko matkasta - se on sitten niin äkkiä ohitse! (Vaikka välillä tuleekin synkkiä hetkiä jolloin tuntuu, ettei tämä raksa-aika lopu koskaan...)

   Poista
 2. Nuo ikkunasyvennykset on kyllä aivan mahtavan näköiset. Kiinnostava oli lueskella, miten ne on tehty. Toivottavasti tuollaiset saadaan meillekin. :) t. Kaisu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saatte, muistatte vaan pitää suunnitelman esillä vähän joka käänteessä ja joka suunnittelijan ja tekijän kanssa :-)

   Poista
 3. Voi että, tuollaiset ikkunasyvennykset minäkin olisin halunnut... No, kaikkea ei voi saada, tai ehkä teemme myöhemmin jotain uudistuksia ;). Oviaukkojen kanssa pitääkin olla ajoissa suu auki, en nimittäin ollut tajunnut, että tuollaisessa listattomassa oviaukossa on omat kommervenkkinsä (siis normaaliovien kanssa meille tulee listat, mutta liukuoviaukkoihin en halua mitään listoja (kuten en itse asiassa haluaisi yhtään mihinkään :)). Näyttää siis tosi hienolta, kuten rakentuva talonne muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Just näin, luulempa että varsikin kaikkia oviaukkoja, nurkkia yms. voi listottaa ja ylitasottaa myöhemminkin. Sitten kun peruslistat alkaa oikein tosissaan hyppiä silmille, yks oviaukko kerrallaan... :-)

   Poista
 4. Moi, etsiskelin tietoa listattomuudesta ja tulla tupsahdin tänne blogiisi. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe, itse olen myös yrittänyt markkinoida tuota ikkunoiden asentamista ulkoseinän tasoon puutalossa. Mies kuitenkin on torjunut ehdotuksen ulkopuolen pellitykseen vetoamalla, miten te teette sitten tuon ulkopuolen? Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla teidän tekemästä ratkaisusta, niin voisin ehkä vielä yrittää vedota...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, en missään nimessä halua dissata miehesi näkemystä! Toivottavasti en nyt niin tee :-) Talon runko on kuitenkin melkoisen paksu, ja ikkunat voidaan asentaa esim. runkopuutavaran (20 cm syvä osuus ulkoseinästä) kanssa ulkopinnat samalle tasolle. Ikkunakarmien syvyydestä riippuen sisäpuolelle jää runkopuutavarasta esim. 12-3 cm syvyyttä, lisäksi sisäpuolen koolaus 5 cm + kipsilevy 1,3 cm = 9,3 - 18,3 cm syvät ikkunapenkit sisäpuolella. Ikkunan ulkopuolelle tulee runkotavaran päälle tuulensuojalevy noin 1,3 cm ja puutalon ulkoverhouslaudoituksesta riippuen joko yksinkertainen pystykoolaus (vaakalaudoitus) tai ristikoolaus (pystylaudoitus), meillä ristikoolaus yhteensä 5 cm. Sitten vielä ulkoverhouslauta, meillä rimalomalaudoituksella lauta 2,8 cm + rima 2,8 cm. Näin ollen ulkopuolelle tulee ikkunasmyygiä yhteensä 9,1 cm (smyygit ulkoverhouslaudan kanssa samassa tasossa) ja ikkunan alla vesipelti (menee vielä rimankin yli) syvyyttä on yli 12 cm. Lisäksi meillä ei ole ikkunoita asennettu ihan tarkkaan runkotavaran kanssa ulkopinnoiltaan samalle tasolle, joten meillä (Profinin ikkunat, karmin paksuus 7,8 cm) ikkunapenkit ovat kiinteissä ikkunoissa noin 15 cm. Ulkopuolelle tilattiin eri syvyisiä peltejä, mm. 11 cm / 13 cm / 18 cm syvyisiä. Ihan hyvin siis onnistuu!

   Poista