maanantai 25. marraskuuta 2013

ei näin!

Muutto häämöttää lähellä ja kaikki talolla näyttää aivan upealta. Voin siis hyvillä mielin ja liikoja kettuuntumatta kertoa, mikä kaikki ei tämän raksaprojektin osalta ole mennyt ihan putkeen. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että vielä sattuu joitain yllätyksiä, mutta tsekataan nyt projektin "ei näin" -juttuja tähän saakka :-)

Ei näin 1: talon korko päin honkia Tonttimme sijaitsee kauniilla paikalla, hieman viettävässä mäntymetsärinteessä. Talon takana metsä on korkeimmalla kohdallaan, ja laskee siitä luonnollisesti kohti tietä. Rakennusvalvonnan suunnittelijat eivät kuitenkaan osanneet huomioida tätä laatiessaan talojen korkomerkkejä kortteliimme, tai sitten he haluavat tasalatteaa asuntoaluetta, jossa yksikään talo ei nouse toista korkeammalle. Me jouduimme kuskaamaan maata 550 m3 pois, jotta saimme rakennettua talomme maan sisään. Erityisesti talon metsänpääty ja pihasauna olisivat painuneet maan sisään, jollei talossa olisi tehty 30 cm korotusta puolivaiheilla ja saunaa nostettu vielä 20 cm lisää työmaalla tehdyn päätöksen perusteella. Mielestäni nämäkään korotukset eivät ole riittäviä. Pihan kallistuksia tulee olemaan vaikea tehdä - pihan perälle jätetty kuntta kun on todella korkealla talon sokkeliin nähden. Miksi rakentaa maan sisään, kun olisimme voineet luontevasti rakentaa korkeammalle luonnollista maan pintaa mukaillen? (Eräs tontilla vieraillut alan henkilö tuumasi, ettei oululainen osaa suunnitella talojen korkoja polveilevasti maaston mukaan. Kaikkialla on niin tasaista, että osataan suunnitella vain tasaisia asuinalueita.)

Ei näin 2: puuttuva sokkeli 
 


Yllä olevissa kuvissa näkyy talomme tienpääty. Jostain mystisestä syystä sokkeli ei jatku yhtenäisenä nurkalle asti, vaan loppuu lämpimien sisätilojen nurkalla. Yhtenäisyyden vuoksi sokkeli olisi toki tullut valaa myös kevyelle seinälle. Arkkitehdin julkisivukuvissa näkyy hyvin, kuinka kevyt seinä ja sen sokkeli muodostavat täysin yhteinäisen päädyn talon muun päädyn kanssa. Pohjakuvassa kuitenkin kevyt seinä on piirretty hyvin ohueksi. Liekö suunnittelijat erehtyneet luulemaan sitä DWG-pohjissa esim. rimoitukseksi? Rakennesuunnittelija ei ole suunnitellut tähän sokkelia, eikä LVI-suunnittelija ole ymmärtänyt vetää sadevesiputkea oikealle nurkalle. Myöskään pääsuunnittelija ei ole huomannut piirustusten ristiriitoja. Yksi kohta, jossa virheet kertautuvat monella kokeneella suunnittelijalla. Niipä tähän jouduttiin kehittelemään harkoista muuraamalla ja sokkelilevyllä feikkisokkeli. Myös sadevesikaivo siirrettiin järkevämpään paikkaan. Ylimääräistä työtä, eikä lopputulos näytä ainakaan vielä yhtä hyvältä kuin se olisi voinut näyttää oikein suunniteltuna ja siten myös oikein tehtynä.

Ei näin 3: putket väärille kohdille valussa 


Ei ollut aivan tuulesta temmattua, että jännitin lattianvalua niin kovasti. Se on vaativa paikka, jossa monikin asia menee (lopullisesti?) vikaan. Meillä lattiavaluun tai siitä nousemaan tungettiin vaikka mitä: invavessalle varaus-viemäriä, lattiasähkörasiaa, viemärin tuuletusputkea, radonin tuuletusputkea, kaikki vesi- ja viemäriputket, osa sähkövedoista suojaputkessa. Ja onhan se selvä, etteivät nämä osuneet kohdilleen, sen verran haastavaa on mittailla hiekassa millilleen väliseinien paikkoja.

Kuva ylhäällä vasemmalla: invavessan viemäriputkivaraus pesuhuoneessa osui osittain muurattavaan seinään, ja jos joskus invavessaa tarvitaan, joudutaan seinää piikkaamaan auki. Viemäri jäi myös rumasti näkyviin, niin että tällä hetkellä siinä on laatasta rakennettu korotus. En tiedä olisiko tuon voinut tehdä jotenkin sievemminkin? Kuva alla vasemmalla: lattiasähkörasioiden korko oli hakusessa. Tämä rasia noin 4 cm liian syvällä. Rasia jouduttiin piikkaamaan ylös, jolloin se hajosi kokonaan. Uusi rasia saatiin valettua kohdalleen pikamassalla. Kuva keskellä: viemärin tuuletusputki ei todellakaan osunut vaatehuoneeseen, jossa sille olisi ollut paljon tilaa. Sen sijaan puolet putkesta jökötti makuuhuoneeni puolella. Onneksi putkea sai sen verran taivutettua, että vain alaosa siitä jäi koteloon - yläosasta seinä on tasainen. Kotelo saatiin kätevästi piiloon kaappien taakse, kun koteloinnin kohdalle tilattiin syvyydeltään pienempi kaappi kuin viereen. Mutta olisihan tämäkin saanut mennä kerralla kohdilleen! Kuva oikealla: kuvan oikeassa reunassa näkyy sähköjohtoja, jotka eivät osu väliseinän sisään. Näitä "sinne päin" osuneita sähköjohtoja on parissakin paikassa. Myöskään kaikki vesiputket eivät osuneet siihen huoneeseen, jonne oli tarkoitus...

Ei näin 4: viimeistelemättömät sisustusdetaljit


Tästä otan syytä niskoilleni. Kiireessä en todellakaan ole tullut tarkastaneeksi kaikkia nippeleitä ja nappeleita, että ovathan ne mieluiset. Siksipä yllätyksiäkin on tullut. Esimerkiksi yllä olevat, oikein hyvän malliset ja kivan väriset alumiiniset kalustejalat. Miksi ihmeessä näissä ei ole sellaista suojaholkkia, joka laskeutuu nätisti säätöosan päälle? Nämä siis todellakin jäävät tämän näköisiksi. Kuka edes valmistaa tällaisia rumiluksia? Ikeankin säätöjaloissa on kaikissa ne metalliset holkit päällä, jotka nostetaan ylös säädön ajaksi ja lasketaan lopulta alas. Suoraan sanottuna, ei tullut mieleenkään tarkistaa tällaista juttua etukäteen!

Ei näin 5: valmiiden pintojen sotkeminen 


Ihana maalarimme on saanut kaikki pinnat valmiiksi, lopulliselle maalipinnalle. Sen jälkeen vuorossa on varovaista lattian asennusta ja kalusteasennuksia, jotka hipsutellaan sukkasillaan ja suojahanskat kädessä. Mutta ei. Yllä oleva kuva on esimerkki siitä, mitä huolimattomat työmiehet saavat aikaan. He sotkevat valmiita pintoja kaikenlaisilla roiskeilla ja likanaarmuilla, eivätkä yritäkään korjata tilannetta (lieko edes näkevät aiheuttamaansa katastrofia). Kuvassahan on tilanne, jossa kumiton ja seinän rajaan tulee enää musta silikoonisauma. Mikä lista edes peittäisi tällaiset jäljet?! Asiasta on lähtenyt urakoijalle reklamaatio, ja joku on ehkä jossain välissä tulossa siivoamaan ja maalaamaan näitä rumia jälkiä piiloon - joita on siis enemmänkin kuin tämä kuvassa näkyvä. Murrr.

Lopuksi ilon pilkahduksia valmistuvasta kodista - kaikki tämä ihanuus todellakin voittaa nuo yllä esitellyt pienet vastoinkäymiset sata-nolla!

kuvattu 25.11.2013

10 kommenttia:

 1. Tuttua juttua, valitettavasti... Eräs rakennesuunnittelija tokaisi osuvasti että "arkkitehdit on ihme porukkaa kun haluavat väkisin rakentaa talon liian alas maan sisään". Meillä korotettiin rakennusaikana (ja jokainen muutos maksaa paljon) ja silti jäi omasta mielestä liian alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista tämä touhu, myönnetään. Kun niin kovasti yritetään kitkeä kosteusongelmia, tuskin tällainen toiminta ainakaan ennaltaehkäisee niitä?! Meillä korosta päätti rakennusvalvonta eikä sitä muutettu. Eräs naapuri sai meidän esimerkin viitoittamana nostettua kuitenkin oman talonsa korkoa 10 cm.

   Poista
 2. Talon korosta päättäminen oli mielestäni yksi vaikeimmista päätöksistä koko rakentamisaikana. Meillä taas ei tullut rakennusvalvonnasta mitään ohjetta, suositusta taikka neuvoa asiaan, vaan itse jouduimme, vastaavan mestarin avustksella, sen päättämään - ja kyllä sitä veivattiin. Lopputulos on kyllä onnistunut. Kun aloitimme suunnittelun, viereisiä tontteja ei oltu vielä myyty, joten siitäkään ei saatu apuja, miten naapurit talonsa laittavat. Ei haluttu päätyä kuoppaan muttei myöskään haaluttu epäluonnollisen näköistä kumparetta. Vastaava mestarimme onneksi lohdutteli sillä, että rakennusvaiheessa korkoa voi vielä muuttaa +-20cm ilman erillistä lupamenettelyä. Lopputulos on kyllä onnistunut ja uskon, että teilläkin kunhan piha saa lopullisen muotonsa. Onnea loppurutistukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän on jotenkin nyt virta vähissä - onneksi miehellä pari iltaa töitä, niin saan vetää kotona sohvalla henkeä naperoitten kanssa :-) Kyllä minäkin luulen että meidän pihasta tulee hyvä kun ensi kesänä päästään kunnolla sen kimppuun. Ja kuten eräs bloginlukija, jonka kutsuin raksallamme käymään, totesi: onhan se aika hienoa kun lattiasta alkavista ikkunoista näkyy todellakin (korkeammalla olevaa) metsää! Eli kyllä tälläkin pilvellä on se hopeareunus :-)

   Poista
 3. Hei! Asiasta aivan muuhun.. Onko teillä parketin osalta lattia tammen värisenä ja ikkunan pokat myös?
  Oletko yleisilmeeseen tyytyväinen? Tammiparketti suunnitteilla ja mietinnässä sopisiko samanväriset kehykset ikkunoihin vai laittaisiko mustat tai valkoiset tai....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Syyskuulta löytyy kirjoitukseni (Kun on pakko päättää 2), jossa olen kertonut parkettivalinnasta, eli meille tulee Timberwisen Tammi classic harjattu öljyvahattu. Ihan tammen värinen siis. Tästä kirjoituksesta puolestaan voi kurkata, minne kaikkialle parkettia asennetaan: http://hemmahosoja.blogspot.fi/2013/02/musta-lattia.html. Muilta osinhan meille tulee mustat lattiat, kumimattoa ja laattaa. Ikkunanpuitteet on tammen sävyyn kuultokäsiteltyä mäntyä, joten kyllä, oleskelutiloissa ja kahdessa makkarissa on tammea sekä lattiassa että ikkunanpuitteissa. Parkettia on eilen asennettu vasta kahteen makuuhuoneeseen, mutta ensi näkemältä olen erittäin tyytyväinen sävyihin ja valintoihin. Itse kun en ole kovan musta-harmaa-valkoisen ystävä, vaan tarvitsen aika lailla puun lämpöä mukaan sisustukseen. (Täytyy tosin myöntää, että surkeiden raksavalaisimien valossa kaikki tammipinnat eivät näytä ihan just niin hyviltä sävyiltä kuin voisi. Auringonvalolla ne ovat aivan eri tavalla vaaleat ja upeat! Vaan minkäs teet, kun aurinkoa ei taas näy pariin kuukauteen...)

   Poista
 4. Meillä päästään nyt toden teolla hommiin ja olen kerrannut koko blogisi kirjoitukset. Teidän valinnat on kyllä hienoja ja moneen asiaan olen saanut ajattelemisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, erittäin hienoa jos blogistani on hyötyä! Kävinkin jo lukemassa uusimman kirjiotuksesi ja ihastelemassa varsinkin Kannustalojen kuvaa, tuo samainen talo ja malli on minunkin haaveeni ollut ja siitä napattu ideoita meille pohjaratkaisuun, se mitä pystyttiin. Mahtavaa että teillä edistyy! Melkein kade, kun meillä ollaan jo näin loppusuoralla :-)

   Poista
 5. Heippa! Mulla kiinnostais kuulla vielä lisää teidän ikkunavalinnasta ja mieli tekis jopa päästä kurkkaan teidän ikkunat ;) Mutta tiedän ettei sulla takuulla ole tällaiseen nyt aikaa ja meidän ilkunavalinnalla alkaa olla kiire. Erityisesti kiinnostais ajatukset Profin vs Pihla. yt. tuplamamma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minusta on vaan hienoa, että rakentajat miettii tarkkaan mm. juuri ikkunavalintoja: ne on melkoisen pysyvä elementti talon arkkitehtuurissa. Laitappa viestiä tuolta oikean palkin yhteydenottolomakkeen kautta, niin kattellaan osuttaisko meidän raksalle yhtä aikaa - ennenkuin se muuttuu raksasta kodiksi :-)

   Poista