torstai 14. marraskuuta 2013

mä en haluu ku muilla on!

Tiedättekö tämän syndrooman? Ei, se ei ole se tauti "mä haluan ku muillaki on!" joka iskee (viimeistään) teini-ikäisiin. Tämä on itsenäisten aikuisten naisten tauti: mä en halua jotain, mitä on kaikilla muilla. Vaikka olisinkin suunnitellut just sitä aiemmin. Ja sitten iskee paniikki. MITÄ mä sitten oikein valitsen? Etenkin vauhdilla etenevässä raksaprojektissamme valintoja kun ei voi vatvoa kovin pitkään.

Näin kävi nyt ulkovalojen kanssa. Iltapäivät on jo synkkiä ja illat sysimustia Kivikkokankaalla, jossa tiellemme ei ole vielä asennettu katuvaloja. Naapurirakentajat ovat viisaasti asentaneet ulkovalonsa - ja lähes joka talossa tuntuu olevan just sellaset ulkovalaisimet, joita meidänkin ulkoseinille suunniteltiin. Ei, mä en haluu ku muilla on! Talomme on meidän yksilöllisesti itsellemme suunnittelema, erilainen kuin mikään muu talo tiellämme. En halua, että meillä on samanlaiset, joskin kieltämättä tyylikkäät ja näyttävät, ulkovalaisimet kuin muissakin taloissa korttelissamme. Niinpä sitten lennosta äkkiä uusi suunnitelma. Ei ole aikaa surffailla ihan kaikkia nettisaitteja, yheltä sivustolta on melkein valinta tehtävä.

Tällaset valaisimet meille oli tulossa sinkin värissä, osa alas-ylös -mallina ja osa alas-mallina:


Pikavisiitti netissä ja Onnisella tuotti tulokseksi snadisti päivitetyn suunnitelman. 
Väri pysyi samana: 


Pikatsekkauksella löytyi paljon kiinnostavia vaihtoehtoja. Jos talon julkisivuvalaisimen ei tarvitse valaista esim. kulkureittejä, "napit" seinässä (kuvat alla vasemmalla ja keskellä) olisivat mielenkiintoinen, hieman erilainen vaihtoehto!

 Kaikki kuvat Konstsmiden sivuilta

ps. Onkohan tämä vaan mun tauti? Kärsittekö te samasta elämää hankaloittavasta vaivasta? 

pps. Toinen kriisi on käsissä keittiökaappien vedinten kanssa. En muistanut ollenkaan, mitä valitsimme keittiön tilauksen yhteydessä - tämä yksityiskohta meni jotenkin ohitse, vaikka muita talon vetimiä pohdin paljonkin. Olinkin sitten aivan toisenlaisessa luulossa. Kun keittiö saapui, vetimet ei ole lainkaan sellaiset kuin ajattelin. Nyt minun pitäisi joko alkaa tykkäämään näistä käsillä olevista tai löytää samalla reikävälillä mieluisemmat. Mutta millä ajalla??! 


18 kommenttia:

 1. Sama tauti on kyllä minullakin vaivana. Viime aikoina ihan kiusaksi asti, kun omia haaveitaan kyseenalaistaa ja miettii muuta. Mutta kauniita on nämä muutkin vaihtoehdot.

  VastaaPoista
 2. Et ole yksin. Meillä kävi valojen kanssa vaan niin, että siinä vaiheessa, kun tuumasin miehelle että tartteis niitä ulkovaloja käydä katsastamassa, niin se ilmoitti, että varastossa on jo sellaiset mitä alussa mietittiin. Mies oli ottanut ne sähköurakkaan. Menköön, kun kerran on jo hankittu ja seinässäkin, vaikka matkalla mieli muuttui ja olisin halunnut sellaiset, jotka valaisee muutakin kuin seinää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin tosi hyvännäköset ulkovalaistukset, kokonaisuudessaan! Sehän se tässä ärsyttävää onkin, että monet tällaset jutut on oikeasti simppeleitä ja tyylikkäitä - kun alkaa valitsemaan jotain erikoisempaa, voi mennä pahasti metsään...

   Poista
  2. Onhan ne ihan kivan näköiset, mutta valaisevat lähinnä seinää. Me tykätään olla muksujen kanssa ulkona säällä kuin säällä läpi vuoden, niin jotkut enemmän ympäristöä valaisevat oisi olleet paremmat. Tuleehan sitä toki pihalle muutakin valoa jossain vaiheessa. Nuo lumot, joita tuossa alempana suositellaan, olis ollu ihan tosi ihanat!

   Poista
 3. Minusta nämä sopisivat teille: http://www.ketonen.com/tuotteet/pihavalaisimet/lumo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin muuten oliskin, tosi tyylikäs! Harmaa on vähän turhan tumma, mutta tuo valkoinen ois eleetön ja erittäin tyylikäs vaihtoehto. Nyt pitäis vielä työmaalla tsekata, onko sähkövedot tehty tarpeeks korkeelle tämän tyyppisiä varten. Tuollaisia alas-ylös -valoja varten ne tehdään yleensä matalammalle. Kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Tarkoitin toki valkoista :) Kiva, jos tykkäsit.

   Poista
 4. Mulla on ihan sama syndrooma :) Meijän lähistöllä valehtelematta joka talossa nuita ylös-alas-ulkovalaisimia. Onhan ne ihan siistit, mutta ku niitä on niin prkl paljon ja joka hemmetin talossa, pimiässä ei tiiä mistä toinen talo alkaa ja mistä loppuu. Mä oisin meille halunnu autotalliin ulkovalot samalla lailla ku talossaki: räystään alle kohdistettavat spotit. Suunnitelmiin tuli muutos, ku sähköjohdot ois ollu melko hankala saada pujoteltua oikeisiin kohtiin. Niinpä meille on nyt tulossa Konstsmiden alasvalo, väri pitäis piakkoin valita. Tällä hetkellä autotallin & -katoksen valaistusta hoitaa jouluvalot :)

  VastaaPoista
 5. Jos kaipaat(te) muuta kuin keilamaisia ylös-alas valoja on Norlysillä monia vaihtoehtoja, "Asker" lampussa on mahdollisuus peittää ylä tai alapuoli jos haluaa ja muotokieli on selkeä, värivaihtoehtoja muistaakseni kolme ja valo heijastuu pehmeämmin kuin cylinterimäisissä. Turussa ihastelemme vasta-asennettuja ikkunoitamme ja hieman kaduttaa ettemme ottaneet yläkertaankin tammen sävyistä sisäpuolen käsittelyä, kauniit. Valoa talveen ja tsemppiä viime rutistukseen!

  Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Petra! Asker on kyllä tyylikäs vaihtoehto moderniin kotiin! Itselleni nuo kuutiot jotenkin tökkii, siksi katselussa enemmän pyöreitä muotoja. HIenoa, että teidän ikkunat on onnistuneet ja hyvän näköiset! Eikös se oo vaan hyvä, että yläkerrassa on erilaista - siinä vaiheessa kun se tammen sävy tulee korvista voi kiivetä ylös turvaan ;-) Valoa teillekin raksailuun!

   Poista
 6. Heh, tunnistan kyllä itseni=). Mutta olen yrittänyt ajatella, että on ihan sama, jos sattuu pitämään samasta kuin muut, ei saa sen takia valita itselle huonompaa vaihtoehtoa. Me laitettiin Ketosen Lumot tummina ja on ne kyllä kauniit, tosi ajattomat ja sirot jotenkin, vaikka eivät olekaan ihan pieniä valaisimia. Ja tietysti plussaa kotimaisuudesta. Itse tosin odotin, että olisivat valaisseet vieläkin tehokkaammin, voi tosin olla polttimovalinnastakin kyse. Aika arvokkaat ne ovat verrattuna noihin alunperin miettimiisi. Mielestäni nuo ulkovalot ovat taas niitä tärkeitä juttuja talon ulkonäön kannalta, usein silmään pistää, jos sinänsä hienossa talossa on sopimattomat tai jotenkin laaduttoman näköiset valot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olet Anna ihan oikeassa. Tuo asenne ois just se mitä tarvisin: jos jokin vaan on hyvän näköinen ja siitä tykkään, viis muista!

   Poista
 7. Sama syndrooma on vaivana täälläkin... Meillä oli edellisessä talossa noita samoja valaisimia mitä suunnittelit, mutta ainoastaan alaspäin valaisevina. Ja koko muulla kadulla noita ylös-alas-valoja. Onneksi en kuitenkaan edes pidä tuon ylös-alas version antamasta valokeilasta...
  Laitoin sulle kysymyksen tuonne aikaisempaan postaukseen, suunnitellaan siis tässä kovaa vauhtia uutta kotia ja tuo teidän ikkunoiden asennustapa kiinnostaa. http://hemmahosoja.blogspot.fi/2013/10/kivitalon-ikkunasyvennykset-puutaloon.html?showComment=1384599689596#c4813843484770437943 En tiedä huomaatko aikaisempiin postauksiin tulleita kysymyksiä, joten siksi ajattelin vielä tähän huikkailla. :) Ihanaa, te pääsette kohta muuttamaan! Meinaatko muuten tänne vielä esitellä kalustettua kotia vai jääkö tämä vain raksa-ajan blogiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hennis! Kyllä (onneksi!) näen kaikki tulevat kommentit, sekä uusiin että (iki)vanhoihin postauksiin. Kävinkin vastaamassa ikkunasyvennys-kirjoituksessani kysymykseesi!

   Sanomalehti Kaleva teki jutun blogistani syksyllä, ja toimittaja kysyi saman kysymyksen - mitä tapahtuu blogille, kun talo on valmis? Hänelle vastasin, että bloginpito varmaankin loppuu siinä vaiheessa, kun valmis talo on esitelty. Ajattelen (yhä) siis niin, että on vähän karua ensin esitellä haaveita, toiveita ja suunnitelmia - ja talon valmistuttua jättää esittelemättä, miltä valmis lopputulos näyttää. Joten kyllä varmaankin esittelen valmista kotia jonkin aikaa, ja kun se on kauttaaltaan esitelty, mietin mitä blogille teen.

   Kohta tosiaan muutetaan, varmaan ihan 2-3 viikon kuluttua!

   Poista
 8. todellakin samaa tautia on ilmassa. Ja hermo menee jos joku pöllii meidän idean ja käyttää sitä ensin muka omanaan :)

  Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa! Onneks on nämä blogit joilla voi todistaa olleensa eka ;-)

   Poista
 9. Minulla kävi monessa asiassa raksa-aikana niin, että muutin alkuperäiset suunnitelmat, kun huomasin monessa paikassa olevan samaa. Samoin minua on alkanut tökkiä tietynlainen sisustus, joka tulee vastaan monessa blogissa, vaikka aikaisemmin tykkäsin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin siinä käy. Jotenkin se on niin innostava tunne, kun tykästyy johonkin uuteen juttuun ja luulee olevansa ensimmäinen ja ainoa - ja sitten samaa tuleekin vastaan joka tuutista. Pitäis vaan pysyä reaalimaailmassa eikä viettää liikaa aikaa blogimaailmassa, oiskohan sitä kotiinsa ja sisustukseensa tyytyväisempi ;-)

   Poista