tiistai 10. joulukuuta 2013

astianpesukoneen sijoittelusta

Vedän takaisin kaikki hienovaraisetkin manaukseni meidän putkimiehestä. Tänään hän nousi sankarilistani kärkeen! (Samoin kuin opiskelijatyömiehetkin! Kiitos!) Töistä tullessani oli kaikki astianpesukoneongelmat historiaa ja kone paikallaan. (Tai siis, sormet ja varpaat ristissä ettei uusia ongelmia ilmaannu, ainakaan ihan heti.)

Kaapistoseinässä jääkaappi-pakastimet, mikroaaltouuni, astianpesukone ja kaksi kuiva-ainekaappia.

Ongelman lähtökohtana on se, että halusin astianpesukoneen eri seinälle kuin altaat ja viemärin. Suunnittelupalaverissa jo tammikuussa selvitin LVI-suunnittelijaltamme, onnistuuko tällainen ratkaisu. Sijoittelu mahdollistaisi esteettisen ja toimivan keittiön: altaan vieressä ei nouse työtaso (epälinjakkaasti) korkeammalle, mutta saan silti ergonomiselle työskentelykorkeudelle sijoitetun tiskarin. Suunnittelija lupasi että onnistuu. Keittiön hanalta vedettiin lattiavalussa suojaputkessa oleva vesijohto tiskarille sekä tiskarin poistovesiä varten suojaputkessa oleva kupariputki hanan ja altaiden yhteydessä olevalle viemärille. Kaiken piti olla viimeisen päälle - suojaputket, turvallinen ja jämäkkä kupariputki. Mutta niin vain ensimmäisissä pesuissa tuli juuri nämä tiskarin poistovedet lattialle, suojaputki tulvi yli ja osoitti, että jossain kupariputkessa on reikä. Ja paksua kupariputkeahan ei niin vain vedetä suojaputkesta ja korvata uudella - ei, putkea ei saa millään lattiavalun alta mutkalta poistettua. Pahin skenaarioni olikin se, että viemäriltä vedetään uusi, korvaava kupariputki pintavetona tiskarin alle sokkeliin, ja tämä putki jää näkyviin mustan kumimaton päälle... Melkein jo yöuneni menetin tätä miettiessä :-)

Syyllinen.

Töissä ollessani oli keittiön korkeaa kaapistoseinää purettu melkoisesti. Kupariputki oli kaivettu esiin kaapiston takana olevasta väliseinästä, ja putkea oli saatu vedettyä esiin niin paljon, että reikä löytyi (se sijaitsi betonivalupinnan alapuolella). Sitten tapahtui jotain simsalabim, ja nyt meillä on seinässä ja lattiavalussa ehjä putki - ja tiskari paikallaan kuten pitääkin, täysin toiminnassa.

Astianpesukone ergonomisella korkeudella ja hyvällä työskentelyetäisyydellä altaalta.

Mitä tästä opimme? Kaikkea ei voi ennakoida. Laadukkainkin työ voi pettää. Kuka tahansa voi mokata (tässä tapauksessa emme edes koskaan saa selville, mitä putkelle on tapahtunut, eikä se ole tärkeääkään). Kaikkeen pitää varautua, jopa siihen, että lopputulos ei näytä siltä kuin on suunniteltu (esim. putkia lopulta vedetään pintavetona). Raksalla sattuu ja tapahtuu. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että tiskarin voi sijoittaa sinne minne itse haluaa - hyville ja toimiville ideoille löydetään yleensä ratkaisu! 

(Ja nyt lopetetaan keittiön kuvaaminen, jotta siellä saa taas rauhassa sotkea. Seuraavaksi tsekataan vaikkapa wc-tiloja ja Ikean tarjoilukulho-malja-allasta!)

8 kommenttia:

 1. No olipa kyllä aikamoinen putkiepisodi! Meidän putkari muuten sanoi, ettei kupariputkea saa ollenkaan laittaa valuin, mutta voi olla, että hän tarkoitti ilman suojaputkea. Meille tulee kuraeteis-tekutilaan jonkinlainen pintavetosysteemi, koska keksin vasta kaaauan lattiavalun jälkeen haluavani tilaan teräsaltaan (alun perin tilasta piti tulla pelkkä tekutila, jossa ei olisi allasta tarvittu, mutta sitten asiat menivät niin, että ilmaantui tilaa myös kurakaman huollolle).

  Ja onpa teillä tosiaan upea keittiö monestakin kulmasta katsottuna! Tuo korkea ikkuna on upea <3

  Ihanaa kun jaksat näin nopeasti kuvata ja raportoida ympäri taloa, on tosi hienoa päästä näkemään valmiita kokonaisuuksia ja yksityiskohtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kokemuksella voin sanoa, että kuunnelkaa vaan viisasta putkarianne :-)

   Poista
 2. Hei, ja onnittelut uudesta, hienosta kodista! Miten tuo musta kumimatto on pelittänyt arjen tuoksinassa, vissiin näkyy pölyt ja roskat aika kiitettävästi? Itsellä harkinnassa oli myös tumma lattia, mutta sitten otin järjen käteen ja vielä kun aikas laiskan letkeä ihminen olen, niin en aina jaksa olla mopin/imurin/tms vastaavan kanssa hosumassa.. Hyvä, että teillä ratkesi tuo tiskaripulma noin ketterästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, musta tasainen pinta näyttää jokaisen pölyhiukkasen ja -atominkin! Minä olen aika laiskanpulskea kaikin puolin mitä siivoukseen tulee, joten kuljen ilman silmälaseja enkä katsele kauheasti alaspäin - nokka pystyssä siis ;-) Todellisuudessa olen erittäin tyytyväinen kumimattoon, joka näyttää upealta ja on myös toimiva: täysin vedenpitävänä kestää esim. eteisessä ja keittiössä sekä kosteutta että vettä. Ja täysin saumattomana helppo puhdistaa!

   Poista
 3. Heippa ja onnea uuteen kotiin! Muistelin, että sinäkin tilasit k-tuolin hulluilta päiviltä, eikö? Onko tuoli jo tullut? Mietin, että onko omamme jossain jumissa vaikka pitkän toimitusajanhan ne lupasivat. En millään jaksaisi odottaa enää päivääkään, että miten se olkkariimme passaa. Ja lapset haluaisivat jo päästä kieppumaan.. :) Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyyh, eilen tuli Stockalta viesti että K-tuolin toimitus viivästyy, tulee vasta viikolla 1-3... Tarkoittaakohan tämä sitä, että voin ostaa itselleni jonkin toisen ihanan joululahjan?! :-D

   Poista
 4. Onneksi selvisi kuitenkin näin helpolla. Pintavedosta näkisin minäkin painajaisia :).

  VastaaPoista
 5. Loistavaa, että syyllinen löytyi ja saitte sen eliminoitua ja ongelman ratkaistua! Ihana joululahja :)

  VastaaPoista