tiistai 31. joulukuuta 2013

kuukausi uudessa kodissa

Näin se aika rientää. Tätä ihanaa uutta kotia on nyt asuttu neljä viikkoa eli lähes kuukausi. Rakentaminen ei ole suinkaan ohitse, talohan on vielä keskeneräinen, mutta raksa-ajan raskaus mahdollisine ahdistuksineen on kyllä ihan poispyyhkäisty!

Kuinka olemme kokeneet uuden kodin? Mikä toimii mikä ei? Tässä listausta siitä.


Kodissamme toimii: 

Pohjaratkaisu. Keskellä tupa, jonka toisella puolella perheen oma "siipi", toisella puolella sisäänkäynti ja vierashuone. Myös tupa toimii: keittiö hieman omassa rauhassaan, yhteydessä ruokailutilaan ja allrumiin. Olkkari omana suurehkona tilanaan.
Arkkitehtuuri. Tupaosan korkealla oleva, viistosti nouseva sisäkatto on kerta kaikkiaan upea. Ei kaksikerroksisen olohuoneen kolkkoutta, mutta ei myöskään tasakattoisen talon latteutta. Ja se valon kulku! Myös suuret ikkunat ilahduttavat: ei huurtumista, ei vedon tunnetta - vain näyttävyyttä, valoa ja upeita näkymiä ulos.
Keittiö. Kaikki keittiössä! Saareke, astianpesukone, valaistus, lieskari, koneet, sijoittelut, säilytystilan määrä.
Takka. Onhan se suurikokoinen, mutta sitäkin varaavampi ja lämmittävämpi. Takkaa onkin lämmitetty joka ikinen päivä, yleensä pesällisen verran.
Äänieristetyt huoneet. Kyllä vain kannatti satsata kahteen hyvään desibelioveen ja kahden makuuhuoneen omaan ilmanvaihtoon! Huoneet ovat hiljaisia ja rauhallisia nukkumisen pesiä.
Kylpyhuone + pihasauna -kombinaatio. Koska sisäsaunamme ei ole vielä valmis, käytämme ahkerasti (eli useita kertoja viikossa) pihasaunaa. Pihasauna on aivan täyskymppi itsessäänkin, mutta vielä toimivamman siitä tekee lähelle sijoitettu kylpyhuone, jonne voi pujahtaa suihkuun kun ei jaksa vesiämpäreiden kanssa puljata. 
Liukuovet. Sekä sisällä olevat Eclissen liukuovet, että ulos vievät Profinin liukuovet. Kun nyt talviaikaan ulos vieviä liukuovia auotaan vähemmän, ovat erityisesti Eclissen liukuovet sisällä ilahduttaneet positiivisesti. Kun kaikki listat ja tiivisteet ja kahvat on asennettu, ovi tuntuu jopa pitävän ääntä kiitettävästi - ei siis mikään pelkkä koriste! Ovet myös liukuvat kevyesti, suuresta koostaan huolimatta.
Vaatehuone. Ehdottomasti oikea ratkaisu keskittää koko perheen vaatteet yhteen huoneeseen, vaatehuoltohan käy ihan leikistä nykyään!
Lattiat. Sekä kumimatto että parektti ovat ulkonäöltään, laadultaan ja toimivuudeltaan erinomaisia valintoja.
Tekniikka. Talon lämmitys on helppoa ja huoletonta kaukolämmöllä, lämmitys myös toimii hyvin. Lämmintä ja kylmää vettä tulee hanasta saman tien, ja erittäin hyvällä paineella (tätä ennätti vuokra-asumisen aikana jo todella kaivata!). WC-pönttöjen kannet laskeutuvat äänettömästi alas. Sähkö- ja valaistussuunnittelu tuntuu toistaiseksi erittäin onnistuneelta. (Nämä kommentit kalastelin mieheltäni.)


Kodissamme ei vielä toimi: 

Kaksi makuuhuonetta olkkarin vieressä ilman yläosan laseja. Ei toimi. Kun lasten sänkyjen yllekään ei ole saatu verhokatoksia, ei iltaisin lasten nukkumaanmenoaikaan voi oikein katsella telkkaria eikä pitää kattovaloja päällä. Nämä ongelmat korjaantuvat, kun lasit ja verhokatokset saadaan paikalleen. Tarvittaessa huoneet voidaan myös puoliksi "kattaa", eli asentaa katto huoneeseen sille osalle, jolla sänky on.
Eteinen. Ei toimi lapsieperheessä, että eteinen on ainoa sisäänkäynti. Tämä korjaantuu, kun parin viikon sisään saadaan kuraeteinen valmiiksi.
Makuuhuone kaikuu. Huone on vanhimman tyttäreni, ja sinne on kesällä tulossa vihdoin parvi - silloin täytynee miettiä myös muita ratkaisuja, joilla kaikumista vähennetään. Lattia on kumimattoa ja huonekorkeutta parhaillaan jopa 3,7 m.
Takka. Suuren, varaavan tiilitakan lämmittäminen onkin näköjään ihan oma taiteenlajinsa. Kerran jos toisenkin on vetaistu savut sisälle, kun esim. äänetön huippuimuriliesituulettimemme on ollut päällä. Tätä täytyy vielä harjoitella :-)
Piha. Niin no, sitähän ei ole. Kun lumet joulunaikaan sulivat kokonaan pois, alta paljastui mitä surullisin raksa. Mutta hei, nyt taas sataa lunta - ja keväällä kun lumi sulaa, me olemme lapioiden, kuokkien ja multakasojen kanssa valmiina! Vuosi 2013 on lopuillaan. Olipahan kertakaikkisen upea vuosi. Jollei täällä blogissa ole vielä tekstien kautta välittynyt, niin kerronpa ihan erikseen, että tällaisen suuren projektin johtaminen on todella, todella haastavaa ja mielenkiintoista. Ehkä jopa hauskempaa kuin valmiissa kodissa asuminen! Onneksi siitä ei ole pelkoa, tämä koti kun ei tule valmiiksi vielä piiiitkääään aikaan :-)

Ihanaa vuodenvaihdetta sinulle ja kaikkea hyvää, onnellista, ihanaa, kaunista, merkityksellistä ja kivalla tavalla haastavaa sinulle vuoteen 2014!


ps. Vuoden päätteeksi, veljentytön avustuksella (kiitos M!), menin Instagramiin tunnuksella hemmahosoja. Homma on vielä ihan opettelun asteella, mutta kaikkea pitää kokeilla!

4 kommenttia:

 1. Onnittelut! Olette päässeet muuttamaan uuteen kotiinne. Tässä meidän "rakennusvaiheessa" on mukava lukea toisten postauksia hyvistä ja "huonoista" valinnoista. Teillä on osunut kaikki kohdilleen. Tämä antaa uskoa myös meille. :)
  Kotinne on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina ihanasta kommentistasi, tästä tuli kyllä hyvä mieli :-) Paljon onnea teille projektiinne ja vuoteen 2014!

   Poista
 2. Onnellista ja tapahtumarikasta uutta vuotta myös teille! Todella mukavaa lukea, kuinka hyvin olette talon suunnittelussa ja toteutuksessa onnistuneet. Teksteistä ja kuvista se on kyllä välittynyt pitkin matkaa :).

  Olenkohan jo ennenkin kysynyt, mistä takkanne on? Meille tuli Uuniseppien Tunturi, joka näyttää melko samanlaiselta. Vielä ei olla päästy sitä lämmittämään mutta pian kyllä :). Saapa nähdä, millainen opintie meillä aikuisiän ilman takkaa eläneillä on edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! Takkamme on Tiilerin Ilona päältäliittymällä, eli ihan oikea massiivinen tiilitakka, ei elementeistä koottu. Kannattaa lukea täältä blogista esim. kommenttikentistä hyviä vinkkejä takan lämmitykseen ja korvausilman käyttöön, samoin tänään lauantaina 4.1.2014 oli Sanomalehti Kalevassa hyvä juttu oikeaoppisesta takan sytyttämisestä ja käytöstä :-) Meillä kun vaihtui edellisen kodin Kermansaven elementtitakasta suurempaan ja varaavampaan takkaan, taas on opettelua edessä :-) Hienoa vuotta 2014 sinulle ja perheellesi!

   Poista