lauantai 29. kesäkuuta 2013

diy ylijäämätavarasta

Rakennustyömaalla jää (älyttömän) paljon kaikenlaista ylijäämätavaraa, etenkin kun rakentaa kappaletavarasta. Hannan Näköisiä kulmia -blogin  OSB -levy -kirjoituksen myötä ideoin käyttöä OSB-levylle eräänä aamuna aikaisin, kun tein raksallamme tupatarkastusta.


Löysin opiskelijoiden OSB-levystä tekemiä kehikoita, jotka on mitä todennäköisimmin tarkoitettu terassin anturanvalua varten. Alla olevassa kuvassa kaksiosaista hyllyä on mallattu valkoisen, vanerisen ja tumman taustan kanssa sekä vanerisen taustan ja ulkosivun kanssa. Levyn etureuna on liian rosoinen, siihenkin tulisi askarrella soiro vaneria.


Levy on kaunista suurenakin pintana, joten ehkä siitä voisi tehdä terassille pöydänkannen? Alla olevassa kuvassa vanerilevy notskipöntön kantena. Kaksi pönttöä ja suuri levy - industrial meets scandinavia :-) 


torstai 27. kesäkuuta 2013

piha: terassit

Nyt me (lue: vastaava työnjohtajamme) yhtäkkiä keksimme, että kun ensi viikolla on lattianvalu, voisimme ylijäämäbetonilla valaa joitain terassien alle tulevia anturoita/ perustuksia. Rakennesuunnittelija on nimittäin murskeen ja eurolaattojen sijaan suunnitellut terasseillemme melkoiset perusmuurit. Niinpä olen joutunut tänään miettimään, millaisen pihan ja millaiset terassit haluan. Mihin korkoon? Kuinka leveät? Miten portaat? Mikä väri? Ja niin edelleen. Joten tässä jotain ideoita meidän terasseillemme, ja paljon avoimia kysymyksiä. 

Arkkitehdin koti Oulussa. Kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä

Yllä olevassa kuvassa on oululaisen arkkitehdin Juha Paavo Mikkosen koti Oulussa. Toivoisin saavani tällaista pitkospuiden henkeä olohuoneen ikkunan edessä olevaan terassiin, joka on oikeastaan vain kapea kulkusilta olohuoneen liukuikkunaovelta etupihalle. Terassin tulisi olla suunnilleen samalla tasolla sokkelin yläpinnan kanssa, jotta kulku suurista liukuovi-ikkunoista ulos - pääovesta puhumattakaan - olisi sujuvaa.

kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä
Koska meille ei ole tulossa katettua terassitilaa, haluan suuren, valkoisen purjekatoksen etupihan pation ylle. Purje tarjoaa sekä varjoa että sateensuojaa. 

kuva: leikattu irti jostain suomalaisesta sisustuslehdestä
Ajattomat, aikaa ja vuodenaikoja kestävät kalusteet ovat etsinnässä. Kuvan betonijakkarat ovat ihanat, mutta varmaankin raskaita siirrellä (?). Ne vaativat myös pehmustetta takapuolen alle. Ja jotenkin toivon, että pihalla on tuoleissa selkänoja rentoutumista varten. Betoninen pöytä sen sijaan kiinnostaa kovastikin! Vepsäläisellä kävin silittelemässä kuvan tyyppistä betonipöytää suurempana, jonka hintalappu oli jotain 750 e luokkaa. Jospa bongaisin sen syksyn kesäkalustealennusmyynneistä?kuva: verkkokauppa.starkki.fi (muokattu)
Terassi lehtikuusesta. Kuva: www.plusarkkitehdit.fi
Terassi voisi olla jotain kivaa ruskeaa sävyä, joka käy hyvin yksiin tiikkiulko-ovien ja tammi-ikkunoiden kanssa (kirjoitin talon ulkovärisuunnitelmista täällä). Toinen vaihtoehto on ajan mittaan harmaantuva lehtikuusi, joka mätsää sokkelin ja betonisten pihalaattojen kanssa. Mainoslehtisestä bongasin MetsäWoodin ruskean kestopuun kokoa 28x145. Sävy voi olla ihan jees, mutta jotenkin nuo uritukset ei sytytä... Jokin pointti niissä varmasti on, kun niitä kestopuuhun aina tungetaan. Mainoslehtisen mukaan meidän 45 m2 terassi tulisi maksamaan tällä materiaalilla noin 1120 e, kun se lehtikuusella maksaisi 1500 e (hinta sisältää kaikki runkopuutavaran, terassilaudat, kiinnittimet ja ruuvit). Säästää vai sijoittaa?

Terassisuunnitelmaa paperilla:


ps. Tämä on SADAS blogikirjoitukseni. Ohhoh! Vaikka arkkitehtuuri ja oman talon suunnittelu on intohimoni, niin mistä näitä sanoja oikein tulee??! Kiitos sinulle lukijani, sillä on aivan satavarmaa että sinun lukuaktiivisuutesi innostaa kirjoittamaan!

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Nämä raksalla tulee olla...

... mutta ilmankin kyllä pärjää :-)
 • rullamitta (K-Raudasta noin 6 e. Pidä aina taskussa, tarvitaan yllättäen ja usein! Erittäin tarpeellinen myös raksan ulkopuolella, kun ympäristössä näkyy täydellinen mitoitus, jonka haluat kopsata.) 
 • kyniä ja paperia (Tai uskomaton muisti. Minulla muistikapasiteetti ei tahdo riittää, joten taskunpohjalla on aina pala paperia työmiesten toiveita varten.) 
 • kamera / puhelin hyvällä kameralla (Itselläni käytössä Nokialainen, jossa 8MP kamera. Kuvaan kaikki työvaiheet ja muutkin kuvat raksalta tällä puhelimen kameralla. Kaapissa on toki järkkäri, mutta empä ole vielä kertaakaan raahannut sitä raksalle.)
 • vessa työntekijöille (Itse tehty. Tätä tarvitaan etenkin silloin, kun lähin huoltoasema on kilometrien päässä.) 
 • pressutalli (Hinta noin 280 e. Aivan loistava pikkutavaran ja isommankin kamppeen säilyttäjä. Tämän hinta- ja kokoluokan talli on melko jämäkkää tekoakin.) 
 • työmaakoppi työntekijöille (Lainassa. Toimii koko työmaan komentokeskuksena ja säilyttää kaikki suunnitelmat, piirustukset, tarkastuspöytäkirjat yms. hyvässä järjestyksessä. Sisältää parhaimmillaan vessankin. Meillä toimii taukotupana, varusteina mm. kahvinkeitin ja mikroaaltouuni.)
 • kivaa tekemistä lapsille (Vinkkejä kaivataan! Tai lastenleikittäjää!) 
 • lepopaikka väsyneelle rakentajalle (Tärkeää! Pitää muistaa välillä chillailla ja katsella rakenteilla olevaa, keskeneräistä, epätäydellistä ja haaveilla valmiista - haaveet kantaa!)


sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

talon ulkoväri

Kesäkuu on yllättäen mennyt talon ulkovuorauksen pohdinnassa: laudoituksen profiilin ja värityksen pähkäilyssä. Talo ei toki ole tässä vaiheessa, kun runkoa vasta rakennetaan, mutta Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijatyönä tekemä autokatos-varasto -rakennuksemme valmistuu niin nopeaa tahtia etten millään meinaa pysyä menossa mukana! (Talon ulkoväriä olen pohtinut aiemmin postauksessani mm. täällä.)

Kuva: www.puukeskus.fi
Talomme ulkovuoraus tehdään kahdesta eri laudoitustyypistä. Toinen on kapeahkoa, simppeliä pystypaneelia UTS 28x95. Tämä käsitellään kuullotteella ruskeanmustaksi, sävy on TVT 5104. Ruskeanmustalla tulee sisäänkäyntikatoksen kaksi seinää, varastorakennuksen "sisäänvedot" ja pihasauna. Muut pinnat ovat valkoista rimalomalaudoitusta, joissa alempi lauta on 28x120 ja sen päälle rima 28x45. Koska tämän laudan saamme valkoiseksi pohjamaalattuna, on värin valinta vielä kesken - vaihtoehtoina ovat F497 (paperi), 619X ja 603X. Sekä musta että valkoinen saavat tehostevärikseen tammen ja tiikin lämmintä sävyä. Kaikki ikkunamme ja terassinovemme ovat ulkopuitteiltaan tammen sävyä, pääovi ja teknisen tilan / kuraeteisen ovi tiikkiä. Autokatoksessa puurimoitus kuullotetaan näiden kanssa samaan lämpimään sävyyn. Esim. Teknoksen Woodex -kuullote Eko 1805 hivelee värisilmääni! Tältä näyttää lähes valmis pinta ruskeanmustaa pystypanelointia (kuva alla). Kahdessa vasemmanpuoleisessa kuvassa pinta on vasta kertaalleen käsitelty, ja sävy tummenee toisella käsittelykerralla. Oikealla olevassa kuvassa saunan seinässä sävy on kertaalleen ja kaksi alinta paneelilautaa on käsitelty kahteen kertaan. Alemmassa kuvassa on valkoisten sävyjen testailua saunan grillikatoksen sisäseinään. Sävytestailut tein myös irtolaudoille, joten voin kiikutella niitä ympäri taloa ja tutkailla eri seinillä eri vuorokaudenaikohin :-)
Ja tässä vielä suunnitelma kokonaisuudessaan:


perjantai 21. kesäkuuta 2013

juhannussaunassa

Mikäs sen juhannuksempaa kuin saunoa pihasaunassa! Me todellakin korkattiin meidän upouusi pihasauna eilen. Sauna ei ole vielä saanut lopullista (mustaa) väriäänkään, ei sisältä eikä ulkoa, mutta sekös meitä haittaisi. Jos tässä valmista alkaa odottamaan, saa odottaa ja kauan :-) Löylyt oli uskomattoman ihanat ja pehmeät, juuri sellaiset kuin pitääkin. Stailaan saunaa myöhemmin ja otan kauniita sisustuskuvia tänne blogiin laitettavaksi. Nyt aitoa, ei stailattua, juhannussaunatunnelmaa!

Hyvää juhannusta kaikille lukijoille! 


tiistai 18. kesäkuuta 2013

väliovet / liukuovet

Melko monta päätöstä ja valintaa tässä suunnittelun ja rakentamisen aikana olemme jo ennättäneet tehdä. Yksi kohta tulevassa kodissamme, johon en vain saa mitään järkeä, on väliovet.


Olen toistaiseksi keksinyt tulevaan kotiimme vasta kolme väliovea, kun niitä kaiken kaikkiaan tarvitaan 12 kpl. Yksi selkeä valinta on pukuhuoneesta pesuhuoneeseen vievä lasiliukuovi:

Ensimmäinen välioviostokseni on kuitenkin seinän sisään liukuvat väliovet (2 kpl). Sekä eteisestä "tupaan" että "tuvasta" talon takaosan käytävään on suuret kulkuaukot, kooltaan L 1200 x K 2500. Vuorotyöläisen nukkumarauhan, tilojen lokeroinnin ja näköesteen vuoksi haluan näihin aukkoihin ovet, jotka eivät kuitenkaan saa olla mitenkään tiellä (kuten esim. aukeavat pariovet olisivat). Tästä syystä seinän sisään liukuvat väliovet ovat tyylikäs, eleetön ja harmiton vaihtoehto.

Löysin tällaisten ovien edustajan Etelä-Suomesta Nummelasta. Muotolevy Oy edustaa ja tuo maahan italialaisen Eclissen Pocket Door -liukuovia. Olen tilannut meille kaksi ovea, joihin valitsin mustan värin. Värin valinta oli vaikea paikka ja vieläkin se vähän jännittää, menikö ihan metsään! Yksi kpl mustaksi maalattuna tulee maksamaan noin 1100 e (sis. alvit ja rahdit yms.) Yksi ovi käsittelemätöntä tammiviilua (1200x2500) olisi maksanut noin 1500 e. Pienemmät peruskoot ovat tietenkin edullisempia, esim. perusvalkoinen peruskoko (1000x2040) maksaisi noin 700 e.

kuva Eclissen liukuoviesitteestä
Ovet oli tilattava hyvissä ajoin, sillä niiden toimitusaika on noin 5 viikkoa ja seinän sisään tulevaa koteloa tarvitaan jo heinäkuussa, kun kirvesmiehet käyvät väliseinien tekoon. Valmiin seinän paksuus kipsilevyineen tulee olemaan vain 10 cm. En malttaisi millään odottaa miltä ovet näyttävät, kun ovat paikallaan! Väliovistakin voi siis saada kicksejä, kun oikein tsemppaa :-)

ps. Muistatteko Gwyneth Paltrow'n elokuvan Sliding Doors vuodelta 1998? Elokuva on yksi ikisuosikeistani!sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

jakkarat

Jakkarat ovat jotenkin niin kovin hassuja ja sympaattisia pikkuistuimia. Jakkaroita voi rakennella itse, ja kaupastakin niitä löytyy moneen makuun. Koti ei yksinkertaisesti ole toimiva ilman jakkaroita. Tällä hetkellä meillä liikutellaan neljää Ikean Mammut -jakkaraa aina sinne, missä tarvitaan kevyttä, helposti siirrettävää istuinta takapuolen alle tai apupöytää jolle laskea tavaroita. Ikean muovijakkarat kestävät myös ulkona, joten ovat todellisia monikäyttökalusteita! Hinta-laatusuhde on näissä niin kohdallaan kuin vain voi olla (yksi jakkara maksaa 5,99 e).

Mammut -lastenjakkara, Ikea
Mammut -jakkaroiden ylivoimaisuudesta huolimatta toivoisin löytäväni uuteen kotiin kauniimpia, vakavammin otettavia jakkaroita. Vai voiko jakkara olla vakavasti otettava kaikessa söpöydessään? Tässä alla kuitenkin joitain kiinnostavia vaihtoehtoja!Ennemmin kuin yksi jokaista, ottaisin kotiini vaikkapa 10 kpl yhtä ja samaa kaunista jakkaraa. Tämän vuoksi pinottavuus on plussaa: yllä olevista se toteutuu hienosti Happy-jakkarassa sekä Sutela-jakkarassa. Nämä vaihtoehdot kiinnostavat muutenkin ajattomalla muotoilullaan ja jämäkällä olemuksellaan. Toisaalta, kahdella Happy-jakkaran hinnalla saan viisi House Doctorin kaunista puu-metallijakkaraa. Bloomingvillen jakkarat ovat ajattomia. Entäpä sitten Sidekick Cork Stool - tämä kaunis jakkarahan on kuin taideteos! 

perjantai 14. kesäkuuta 2013

"Milloin te muutatte?"

Otsikon kysymys on varmasti kaikille rakentajille tuttu. Minusta tuntuu, että kysymys esitetään jokaisessa rakentamista koskevassa keskustelussa. Ja minä vastaan joka kerta samalla tavalla: jouluksi uuteen kotiin!

Kuva Pinterestistä, alunperin pinnattu täältä

"Jouluksi uuteen kotiin" -suunnitelmalla on heikot kohtansa, joista vähäisin ei suinkaan ole se, että viimeistelytyöt jäävät synkkään pimeään syystalveen. Voimat alkavat olla lopussa rakentajaperheellä koko vuoden tsemppauksesta ja pinnistelystä. En myöskään tiedä, onnistuuko suunnittelmamme aikataulullisesti. Juuri nyt elämme melko kriittisiä aikoja, sillä pian on lattianvalun aika. Lattianvalun ajankohta ja lattiabetonin kuivumisaika ovat varmaankin omakotirakentajalle keskeisimpiä aikatauluun vaikuttavia tekijöitä. Kun optimaalisissa oloissa 10 cm betonivalu kuivuu 10 viikossa, voi kuivumiseen vierähtää myös 20 viikkoa - eli noin viisi kuukautta. Näin kävi, kun edellisen kerran rakensimme, vuonna 2004. Se kesä taisi olla vuosikymmenen sateisin kesä.

Syksyllä 3-4 vk lisäaikaa sisustustöille on paljon. Siksipä olenkin suunnitellut, että valamme lattian ns. "pikabetonista", jonka oikea termi taitaa olla 'nopeasti kuivuva betoni' tai 'nopeammin päällystettävä betoni'. Tarjouspyyntökierros lattiabetonista on käynnissä, mutta ensimmäisten tarjousten perusteella 20 m3 lattiabetonia (C30/37, 8mm, S2) maksaa noin 3100 e ja nopeammin päällystettävä betoni noin 3800 e. Hintaero ei ole mielestäni merkittävä, joten suunnitelma vaikuttaa hyvältä, kunhan lattialiipparimme sen hyväksyy. Rakennusalan ihmisten mukaan tämä "pikabetoni" kuivuu noin 20% nopeammin kuin tavallinen, mutta betonimyyjän mukaan jopa 50% nopeammin - se olisi jo aivan huikeata!

Tässä tilanteessa raksalla ollaan tänään, joten ennen muuttoa on vielä pari pikku muuttujaa edessä...

Villoitus ja seinien levytys umpeen meneillään. Raakaponttikatto valmiina odottamassa alus- ja pintahuopaa.

Autokatos-varastossa jo valmista pintaa, sisällä villoitus käynnissä. Ristiinkoolaus odottamassa ulkovuoripaneelia.
Ai niin, viime viikolla manasin postauksessani kiireitä ja härdelliä ja totesin, ettei seuraava viikko voi olla vaikaempi... Olin väärässä. Eilen raksalla selkäni napsahti ja jalat menivät alta. Sehän tarkoitti ambulanssikyytiä OYS päivystykseen sekä iltaa ja yötä päivystyksen käytävällä. Nyt jo kuitenkin seison ja kävelen omilla jaloillani. TÄMÄN pahempaa viikkoa ei enää voi tulla, joten NYT lähdetään sitä valoa kohti!

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Blogiarvonnan voittajat

Profinin sponsoroima, Kärcherin ikkunanpesijöillä (2 kpl) varustettu blogiarvonta on nyt päättynyt.
Random.org -arvontakoneella kaksi ensimmäistä sijaa napsahtivat kommenttinsa 15. ja 62. jättäneille -
ONNEA "PASANDERIN ROUVA" JA "ENSIKERTALAINEN RAKENTAJA"!


Kiitos kaikille kommentin jättäneille ja onnea voittajille!

Osallistumisaktiivisuudesta voin aistia, että ikkunanpesu kaipaa jotain teknistä härpäkettä tai muuta piristystä motivaation tueksi ;-)

Pasanderin rouvan löydänkin itsekseni, mutta jättäisitkö "Ensikertalainen rakentaja" kommentin tämän kirjoituksen perään, jossa kerrot sähköpostiosoitteesi? En julkaise kommenttia, vaan laitan sinulle postia!

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

tällä viikolla


 • saimme pihasaunamme paikoilleen, piipun asennettua, kivet kiukaaseen ja ensimmäiset löylyt heitettyä 
 • ostimme takan: Tiilerin Funkkis Ilona, valkoinen rappaus ja punasavitiilet luukun ympärille 
 • päätimme talon ulkovuorilaudoituksen rytmin ja profiilin sekä valkoisen ja mustanruskean vuorottelun (näistä oma postauksensa tuonnempana), tilasimme ulkovuorilaudat
 • testasin kuutta eri kuullotetta saadakseni aikaan oikeanlaisen ruskeanmustan sävyn, onnistumatta 
 • soitin K-Rautaan joka päivä ja kävin paikan päällä kaksi kertaa tilatakseni tavaraa työmaalle 
 • soittelin myös muissa rakentamisasioissa ympäri kirkonkylää: sähkärille, lämpö-vesi-viemäri -asentajalle, katontekijöille, lattialämmityksen myyjälle, vastaavalle työnjohtajalle... 
 • opin paljon uutta läpivienneistä ja ostin (onnistuneesti?) läpiviennit ensi viikon kattohuovan asennusta varten 
 • tsemppasin työmiehiä, notta valettaisiin lattia vielä kesäkuun puolella ja notta pääsisimme muuttamaan uuteen kotiin jouluksi 
 • sain krävärin maksamattomasta laskusta (eikä jää ainoaksi, vino pino laskuja odottaa toimenpiteitä) 
 • huomasin harmikseni ja pienoiseksi yllätyksekseni, ettei ajatukseni takasivun ja päätyjen pienistä räystäistä ole kuitenkaan tavoittanut arkkitehdin pääpiirrustuksia, sillä vain talon taakse on tulossa kapea räystäs, muualle normaali tai suunnitellusti ekstraleveä
 • löysin Vepsäläisen lehdestä ilmoituksen, että unelmasohvani on -20% alennuksessa - ostin sohvan  
 • konttasin katolla vesikuuron jälkeen peittämässä viimeisiä raakaponttilautoja risaisilla, työmaalta löytämilläni muovipeitteillä 
 • viimeistelin kaikki talon kiintokalustesuunnitelmat 
 • tapasin sisustussuunnittelijaa ja löin lukkoon laattavalintoja 
 • olin kärttyinen, kireä ja hajamielinen
 • taisin menettää vuoden paras äiti -palkinnon myös... 

Tässä viikossa parasta on se, että se on ohitse. Ja tietenkin myös se, että pian saan arpoa kahdelle onnekkaalle blogiarvonnan palkinnot! Tänään vielä ennätät osallistua.

Rakentaminen on vähän kuin pikkulapsielämää. Ulkopuolisen  on helppoa sanoa tai vähintään ajatella lapsistakin että "oma valintasi, itseppä halusit, turha nyt valittaa". Silti pienten lasten vanhemmilla on täysi oikeus joskus valittaa, kun on raskasta. Niin on mielestäni rakentajillakin! Kyllä, oma valintamme, emmekä todellakaan ajatelleet, että helpollahan tästä selviää, kun tähän ryhdyimme. Välillä kuitenkin tuntuu, että omat voimat - saati taidot! - eivät vain yksinkertaisesti riitä pitämään koko projektia kasassa, ja valittaminen helpottaa edes hiukan. Ensi viikko ei kuitenkaan voi olla enää vaikeampi, joten valoa kohti!

perjantai 7. kesäkuuta 2013

säilytystilaa

Viimeaikaiset postaukseni ovat olleet esteettisesti niin ankeita (pelkkää puutavaraa tontilla!), että nyt on aika vaihtaa takaisin haaveiluun ja uuden kodin sisustuksen visualisointiin.

Photograph by National Geographic Channels/ Jarrett Creative/ Louisa Mardirossian. Löytyy täältä.

Kaiken muun rakentamiskiireen ohella olen suunnitellut kotimme kiintokalusteita Keittiömaailman ammattilaisen kanssa. Siinä pähkäillessä sain kuningasidean - omasta mielestäni ;-) - meidän eteisen ja makuuhuoneen kaapistoseiniä varten.

Olen haaveillut kaapistoista (mm. aiemmassa kirjoituksessani eteisestä), jotka kiinnitetään seinään, ja niiden alle jää huomattavasti tilaa : 

kuva Pinterestistä, alunperin linkitetty magnussons.capitex.se -sivulta


Etenkin eteisen 60 cm syvän kaapiston seinäkiinnitys tuottaa päänvaivaa, koska kaapin takana seinän sisässä kulkee liukuovi noin 130 cm matkalla. Kuinka tukea kaappi niin, ettei se varmasti romahda alas, eikä sen alla ole jalkoja tai muita näkyvillä olevia tukia? Tästä päästäänkin postaukseni ensimmäiseen kuvaan, rautakettinkeihin. Olen sekä kalustesuunnittelijan että hitsaajan kanssa suunnitellut metallirakenteen, joka pitää kaapiston "ilmassa". Eteisessä ja makuuhuoneessa on noin 20 cm katon alaslaskua, joten rautatanko kiinnitetään alaslaskun yläpuolelle kattotuoleihin tai muuhun vastaavaan tukevaan rakenteeseen. Rautatanko tulee sisäkaton läpi, josta jatkuu rautakettinki katon ja kaapin ylälaidan välillä. Kantikkaan U-kirjaimen muotoon hitsattu rautakehikko puolestaan roikkuu kettingeistä. Näin kehikko tarjoaa tukea nimenomaan kaapiston etureunaan estäen kaikenlaisen romahdusvaaran. Kaapit kiinnitetään seinään tukevasti ja varmaan taakse alle tarvitaan vielä jokin kakkoskakkonen.

Tähän tyyliin:Well, only time will tell että tuleeko tästä diy-ideasta yhtään mitään. Tällaisetkin kaapinkiinnitysseikat tulee kuitenkin ratkaista noin kuukauden sisään. Kun kirvesmiehet heinäkuussa ryhtyvät väliseinien tekoon, on minulla oltava selvät sävelet siitä, minne ja millaisia erityistukiratkaisuja tarvitaan.


keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

...and he scores!

Edelliseen postaukseeni liittyen: pihasauna saatiin tänään paikoilleen.

Resepti: 
* kaksi kovan luokan osaajaa (ajoneuvonosturimiehiä) 
* kaksi opiskelijaa (ajoneuvonosturinkuljettajiksi
* Liebherr 50t 
* yksi rohkea rakentaja (minä)
* pihasauna 3100 kg

Ja näin se käy, kun sen osaa! Kiitos, kollegat :-)maanantai 3. kesäkuuta 2013

ei menny ihan niinku siellä strömsössä

Meidän pihasauna saapui tontille viime perjantaina! Sauna on iso ja tilava (9 m2), lauteitakin noin 2,7 m pitkästi. Kyllä meidän perhe tänne mahtuu, ja pari vierastakin saunotetaan samalla! Seinät käsitellään tummaan sävyyn, ja sauna saa myös ulkopintaansa väriä. Kunhan siis löytää tiensä omalle paikalleen ensin...


 Eli se Strömsö - tai siis de-Strömsö - osio tästä jutusta:

Sauna saapui hiioppikuormurin kyydissä ja sopparin mukaan avaimet käteen -toimituksena valmiille perustuksille tuotuna. Uumoiltiin kuitenkin jo ennen perjantaita, että kuormuri tuskin pääsee ihan pihan perälle asti - matkaa tieltä on noin 32 m pihasaunalle. No, yrittänyttähän ei laiteta...Yritystä on kuskilla selvästi ollut. Siinä se nyt kuitenkin töröttää, talon takana olevalla 4 m tonttikaistaleellamme. 13 metrin päässä määränpäästään.

Vaan eipä hätiä! Varmasti keksimme jonkin keinon saattaa sauna odottaville perustuksilleen. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Suurella nosturilla selviäisi hetkessä, mutta hintaa tulisi nostolle noin 1000 euroa. Joten vielä yritämme helteen pehmittämillä aivoillamme keksiä jonkin muun keinon. Ja kukapa sitä näillä helteillä saunomaan haluaisikaan :-)

ps. Muistathan arvonnan, joka on vielä tämän viikon käynnissä! Käy osallistumassa! Blogiarvonta