sunnuntai 29. syyskuuta 2013

lunta tupaan

Tämänaamuisen sanomalehti Kalevan tilaston mukaan Oulussa ensilumi sataa keskimäärin 17. - 27.10. Siis alle kuukauden kuluttua. Jaiks! 

www.kaleva.fi: ensilumi tuli Ouluun (2006)

Ennen maan jäätymistä ja lumen tuloa on vielä paljon tekemistä: 
 • Kaikki sisäpuolen näpertelyt valmiiksi parissa päivässä > Kirvesmiehet pihalle tuulettumaan ja tekemään talo valmiiks ulkopuolelta.  
 • Kirvesmiehillä myös terassien teko edessä. Rungot on valmiina, pintalaudoitus puuttuu. Pergolan rakentaminen talon ja pihasaunan välille. 
 • Maalarit sisällä tositoimiin.
 • Laatoittaja sisätöihin: tasoitukset, vedeneritystykset ja laatat seiniin hophop. 
 • Ulkovuorilaudoituksen jälkeen pihan siivous, pintamaiden muokkaus ja kallistukset. 
 • Polttopuut talvisäilytykseen. 
 • Etupihalle joko mursketta tai muutama laattaa hollille, jotta kulkeminen helpottuu ja siistiytyy. 
 

Mutta empä suostu hermostumaan listan pituudesta. Asioilla on tapana suttaantua. Meillä jos kellä on työmaalla tekeväistä ja osaavaa porukkaa. (Silti, pieni motivaatiopuhe huomenna uuden viikon alkajaisiksi ei varmaan tee hallaa!) 

lauantai 28. syyskuuta 2013

11 asiaa

Kivan, uudehkon blogin nimeltä Valkoinen Soihtu kirjoittaja Viivi haastoi minut 11 asiaa -haasteella. Tällaisiin en ole aiemmin vastannut, joten yritetään! (Vaikka olenkin konservatiivisesti sitä mieltä, että tuskin teitä minun henkilökohtaiset asiani kiinnostavat. Mutta voihan sitä joskus vähän rentoutua eikä pingottaa tämän bloggaamisen suhteen liian vakavana?) 

Vastaukseni Viivin esittämiin kysymyksiin:

Jos voittaisin 500 euroa, hankkisin sillä (uuden, pian valmistuvan) kodin sisustukseen:  

Jo pidempään harkitsemani ruokapöydän tuolin, Kirsi Valantin Ystävän. Saisin vain yhden kappaleen, mutta sitten voisin istua ja miettiä, haluanko niitä lisää. Loppurahoilla saisin lastenhuoneisiin lintukellot! Lastenhuoneet kun tuppaavat jäämään vähän paitsioon, ylipäätään tällaista pientä sisustustavaraa olen huono hankkimaan. 

Lempparikarkkipussini: Smashit, joissa on suklaan sisällä jotain ihanaa suolaista rapeaa. 

Musiikki, josta pidän: kaikenlainen HYVÄ musiikki. Ja siitä voidaan aina keskustella, tai väitellä, mikä on hyvää. Ei ole mitään niin hedelmällistä kiistelyn aihetta kuin mielipiteet ja makuasiat! Minuun uppoaa fiiliksen mukaan (rentoudunko, siivoanko, olenko lähdössä ulos iltaa viettämään...) mm. Metallica, Dire Straits, Deep Purple, Celine Dion, Adele, Pink, Jenni Vartiainen, Johanna Kurkela. Ehkä vuosien myötä vähemmän Metallicaa ja enemmän Kurkelaa :-) Menen myös leppoisasti virran mukana, ja innostun uusista laulajista ja biiseistä tasaiseen tahtiin. Harva kuitenkaan pääty levylautaselle asti.
Dire Straits: Where do you think you're going?

Jos lahjoittaisin rahaa hyväntekeväisyyteen, lahjoittaisin rahani ensimmäisenä (Suomeen) lapsien ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseen. Varmaankin Ensi- ja turvakotien liitolle

Telkkarista katselen mieluiten hyviä elokuvia, kuten ruotslaisia Beck -filmatisointeja. Myös chick lit -kirjallisuuteen pohjautuvat, hyvin tehdyt kevyet elokuvat uppoavat (esim. Lainakengissä, Holiday). Saan kyllä kicksejä myös nais-revenge-leffoista (esim. Kill Bill, Columbiana)! Televisiota katson ylipäätään todella vähän, ja kun katson, valitsen digiboksilta jotain päätä nollaavaa, viihdyttävää kamaa.

Syksyssä parasta on mielestäni kaikenlainen liikunta ja ulkoilu hapekkaassa kuulaassa ilmassa. Ja tietenkin se, että pääsee töihin kesäloman jälkeen! Syskyllä työnteossa on aina jotain uuden alun tuntua.

Ihailen useitakin ihmisiä ympärilläni - hyvin monissa ihmisissä on ylöspäin katsottavaa. Tavallisia ihmisiä, jotka tekevät asioita taitavasti ja sydämellä. Julkkiksista ihailen jostain syystä Jenni Vartiaista. En tiedä miksi ja mistä tämä fanitus, mutta Jenni on kaunis ja upeaääninen. Sillä äänellä, Jenninä, voisin sitten vetää Stadikalla loppuunmyydyn keikan :-)

Onnelliseksi minut tekevät monet asiat, isot ja pienet. Mieheni, lapset, uuden kodin rakentaminen. Unelmoiminen. Tavoitteleminen. Elämä. Uudet kengät. Älylliset haasteet. Onnistumisen kokemukset, erityisesti (sielultani joukkuepelaajana) yhteiset, jaetut onnistumisen kokemukset. 

Haluaisin (aina) matkustaa jonnekin upealle valkohiekkaiselle saarelle, jossa kasvaa palmupuita, aurinko paistaa aina, merivesi on turkoosia ja lämmintä. Uimaan, uimaan, uimaan. Ja snorklaamaan. Maui, Hawaiji, Malediivit, Fiji, Bahama, Filippiinit. Muutamia mainitakseni.


kuva Thaimaasta, lainattu täältä
Hurjinta, mitä olen elämässäni tehnyt, on varmaankin kaikkinensa ne kuukaudet jotka asuin, työskentelin ja reppureissasin Intiassa. Matkustin yksinäni ympäri etelä-Intiaa, jolloin Ootyssa 2,5 km korkeudessa vuorella sairastuin vakavasti ruokamyrkytykseen. Eihän se silloin mietityttänyt, mutta nyt jälkikäteen tuntuu jo aika hurjalta. Samoin kuin tämä alla kuvassa oleva juna, joka koettuna tuntui vain ärsyttävän hitaalta. Vanhetessa viisastuu - vai tylsistyy? :-) 

Juna Ootyyn, kuva lainattu täältä

Lempiruokaani ovat kaikki HYVÄT ruuat, ja tästäkin on kiva väitellä :-) No vaikkapa hyvä sisäfilepihvi (medium). Kermainen lohikeitto ja ruisleipä. Pasta Bolognese tai Carbonara. Kreikkalainen salaatti. Tortillat. (Säästän teitä, lista on ääääärettömän pitkä.) 

11 asiaa minusta: 

Tulikin jo yllä, mutta jos pitää keksiä 11 lisää...
 • En juo kahvia ollenkaan, teetä silloin tällöin. Mustaa teetä, kaksi sokeripalaa per kuppi.
 • Pepsimaksia juon aivan liikaa (addiktioni).   
 • Suosikkileivonnaiseni on ehdottomasti Dallaspulla. Enemmän voita kuin taikinaa. Nam.
 • Jauhopeukalo minulta löytyy, mutta viherpeukaloita nolla kappaletta.
 • Jos olisi mahdollista, omistaisin hevosen ja ratsastaisin maastossa päivät pitkät.
 • Myös uiminen (lämpimissä!) luonnonvesissä on suosikkijuttujani. 
 • Jalkapalloa olen pelannut 9-vuotiaasta, nykyään on-off puulaakisarjassa. 
 • Minulla on AB-ajokortti ja olen myös omistanut moottoripyörän.
 • Bloggaaminen on minulle ajanvietettä, joka taltuttaa kärsimättömyyttäni rakennusprojektin aikana. Se jäsentää myös ajatuksiani.
 • Työnteon olen aloittanut 13 -vuotiaana mansikanpoiminnalla Suonenjoella. 
 • Olen myös ajanut trukkia tehtaan satamassa pari kesää kesätöissä. 
 
Haaste jatkuisi siten, että minä haastan 11 blogia, joissa on alle 200 lukijaa. Keksisin blogeille 11 kysymystä. Mutta tähän tämä tyssäsi. Yritin kyllä. Sain kasaan jopa viisi kysymystä. Teen siis varmaan jonkin haastemokan, mutta jätän haastamisen omalta osaltani tähän! 

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

valmiusaste: levypinnalla

Kun kilpailuttaa talofirmoja tai kirvesmiesurakoita, kuulee usein termin "levypinnalle". Esimerkiksi kirvesmiehet antavat mielellään tarjouksensa runkotyöstä, valmiusasteeseen "levypinnalle". Siitä eteenpäin neuvotellaan sitten erikseen.

Meillä aloittaa maalarit urakkansa huomenna. Kirvesmiehet ohjeistivat minua tänään töistä lähtiessään, että talon tulee olla sisältä nuoltu puhtaaksi ennen huomista. Ja voi, minähän nuolin koko illan! Lastalla, harjalla ja kihvelillä. Vähän käsinkin. (Mutta en imurilla, jolla se olisi varmasti ollut helpointa. Inhoan imuroimista.) Nyt on talo siis valmiusasteessa "levypinnalla", tervetuloa maalarit!
tiistai 24. syyskuuta 2013

tässä on keittiö (osa 2)

Keittiösuunnitelma on viimeisiä viilauksia vaille valmis. Edellisen keittiökirjoitukseni "tässä on keittiö (osa 1)" jälkeen on homma mennyt eteenpäin ja keittiön kaapistot on kaikki tilattu, Keittiömaailmasta ja Ikeasta. Kun aiemmin esittelin jännittävää takaseinää, nyt on esittelyvuorossa tavanomaisemmat ja turvalliset valkoiset kaapistot. Alla olevat kuvat ovat Oulun Keittiömaailman suunnittelijan Anne Träskilän hahmottelemia.

Keittiömme liukuovi-ikkunalta katsottuna. Korkean kaapistoseinän takana olkkari, saarekkeesta vasemmalle on ruokailutila. Oikealla olevasta työskentelyosiosta tulee rosterinen (Ikean kaapit), ei musta. 

Keittiö takaseinän suunnasta kohti ruokailutilaa ja takkaa.
Keittiön ja olohuoneen väliin tulee kaapistoseinäke, joka pitää sisällään kaksi jääkaappi-pakastinta, astianpesukoneen ergonomiselle korkeudelle nostettuna, mikron sekä säilytystilaa. Kaapistojen korkeus on 210 cm ja seinäkkeen korkeus 220 cm, näin se pysyy kevyehkönä olohuoneen suuntaan. Ovet ovat valkoisia tammireunuksella, mallina Parma-keittiöiden Hambo. Sokkeli on musta, jotta saataisiin hieman "leijuvaa" fiilistä, kun lattiakin on mustaa kumimattoa. Kaikki kodinkoneemme ovat aivan perusmallistoa ja perusjuttuja muutenkin. Tarvittavaa luksusta saimme integroimalla jääkaappi-pakastimet ja astianpesukoneen. Mielestäni ehdottomasti paras luksus on se, että nostaa astianpesukoneen optimaaliselle työskentelykorkeudelle! Ainakin meidän (suursyömäri?)perheessä konetta täytetään ja tyhjennetään vähän väliä.

Saareke sen sijaan on vielä vähän vaiheessa. Ostin Keittiömaailmasta vain laatikostot sekä vastakkaiselle puolelle 40 cm syvät hyllykaapit. Kun kalusteet kuukauden kuluttua saapuvat, pitäisi saareke askarrella itse kasaan. Jonkinlainen levy alle, sen alle jykevät kalustepyörät. Pohjasta tulee jatkoroikan johto lattiassa olevaan pistorasiaan. Roikan toisessa päässä, kaapin sisällä, on 2 kpl saarekkeen pinnasta nousevaa sähkötolppaa, jotka näkyvät kuvassakin ihme tötteröinä :-) Päälle massiivipuinen tammitaso, ja jotain päätyihin - tammitasoa ehkä?

Kuvat Clas Ohlson, Ikea ja Savo.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

hintatietoja 4 - kiinteä sisustus

Olen jo aiemmin avannut kustannuksia, joita talomme rakentaminen on aiheuttanut kirjoituksissa hintatietoja 1 (rakennuttaminen), hintatietoja 2 (maatöistä talon rungon pystytykseen ja kattoon) sekä hintatietoja 3 (ikkunat ja ovet). Nyt ajattelin valaista, mitä on uponnut kiinteään sisustukseen. Kun kokonaisbudjetti on yhä siellä 300k tietämillä, ei sisustukseen yksinkertaisesti voi upottaa hirvittäviä rahasummia. Silti olen pitänyt kiinni joistakin jutuista, jotka ovat olleet päähänpinttymiäni koko projektin ajan.

Kuvat: vasemmalla yllä täältä, vasemmalla alla valmistajan sivuilta täältä, oikealla täältä.

Lattiat 

Meille tulee noin 73 m2 mustaa Artigo-kumimattoa talon molempiin "siipiin". Kumimatto itsessään maksaa noin 42-48 e/neliö. Asennus on kuitenkin tarkkaa työtä, etenkin pohjan tasaisuuden suhteen. Asennuskustannukset nostavatkin koko projektin hintaa. Loppupeleissä joudun maksamaan kumimatostani noin 6000 euroa. Koska kumimatto ostetaan rullissa, joudun hukkavaran vuoksi ostamaan 5 rullaa x 19 m2 = 95 m2. Kumimatto siis maksaa noin 4600 euroa, ja asennus huitelee parinkympin paikkeilla per neliö. Ei mitään halpaa lystiä, mutta saan juuri sellaiset kumimattolattiat kuin olen alusta asti visioinutkin - ja täysin valmiiksi asennettuna.

Kumimaton lisäksi meille tulee parkettia samat 73 m2 oleskelutiloihin ja kahteen olohuoneen vieressä olevaan makuuhuoneeseen. Tammilankkuparketit reunaviisteellä ja leveähköllä lankulla (18-20 cm) maksavat kaikki suurin piirtein saman verran (ainakin ne mallit, joihin itse ihastuin). Päädyimme lopulta Timberwisen tammiparkettiin, jonka hinta asettui noin 67 e/m2 tietämille, yhteensä siis noin 5100 euroa. Tämän hinnan päälle tulee alusmateriaalin hinta sekä asennuksen kustannukset, jota ammattiliike tarjosi noin 1000 euron hintaan (olettaen, että pohjat todella ovat valmiit ja suorat eikä tasoitus/hiontatöihin jouduta). Omat kirvesmiehemme toki selviävät parketin asennuksesta mutta vähän nikottelevat, jos joutuvat asentamaan sen ilman lattialistoja :-) 

Seinät ja katot 

Lattian uppoavia tuhatlappusia kompensoidaan muilla pinnoilla. Puurakenteisessa talossamme seinät ja kaikki katot (s+ph+pukuhuone lukuunottamatta) ovat kipsilevyä. Olen kilpailuttanut seinien ja kattojen maalausurakan seuraavilla spekseillä:
 • kaikki kattopinnat tasoitetaan ja maalataan tasaiseksi yhdellä ja samalla valkoisen sävyllä, maali on himmeää ja kosteissa tiloissa (kylpyhuone ja suihkukoppi) kosteudenkestävää 
 • kaikki seinäpinnat (no ei nyt ihan, osa seinistähän tulee vaneria, laattaa tai märkätilan tasoitetta) tasoitetaan ja maalataan yhdellä ja samalla valkoisen sävyllä, maali on himmeää 
 • ikkunasmyygien kulmat, oviaukot, muut seinäkulmat vahvistetaan metalli-paperisella kulmalistalla, joka jää tasoitteen ja maalin alle piiloon 
 • työ alkaa syyskuussa ja kestää maks. 3 viikkoa 
 • urakkaan kuuluu kaikki materiaalit, ikkunoiden ja ovien suojaus sekä tarvittavat telineet 
Pyysin kaikkiaan noin 12 tarjousta sekä googlen että vastaavan työnjohtajan vinkkien perusteella Oulun seudulta. Edullisin - ja samalla voittajatarjous - oli 7000 euroa, kallein tarjous oli noin 11 000 euroa. Ymmärrän kyllä kalleimman tarjoajan perustelun, että heillä kaikki työ on ihan ensiluokkaista. En vain ole valmis maksamaan siitä 4000 euroa enemmän kuin edullisimmasta, jonka tekijästä olen saanut myös kehuja ja suosituksia. (Eikä meille tule seinäpintaa "pyyhkiviä" valaisimia, jotka paljastavat joka ikisen pölyhiukkasenkin, kuprusta puhumattakaan.)Laatat 

Laattojen maailma on aivan valtava. Ennen laattakauppaan menoa onkin hyvä vaikka googlettaa tai surffailla Pinterestissä, jottei laattavalikoimien runsaus ala ahdistaa. Ja laattakaupassa kannattaa kulkea laput silmillä kuten ravihevosilla suoraan sisustussuunnittelijan juttusille, ettei ajatus harhaile :-) Suurimman osan laatoistamme ostin Oulun Sisustajilta, joilta sain myös hyvää suunnittelupalvelua. Yritän pitää kaikki laattaostokset noin 3600 euron tuntumassa. Hinnat muodostuvat näin:

saunan ja pesuhuoneen lattia: 8,5 m2 =  410 e (Oulun Sisustajat)
saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen seiniä: 28 m2 = 980 e (Oulun Sisustajat)
kuraeteisen / teknisen tilan lattia: 8,5 m2 = 135 e (K-Rauta Äimärautio)
pikku-wc:n takaseinä: 2,6 m2 = 180 e (Laattapiste Oulu)
kylpyhuone ja suihku lattia: 9 m2 = 435 e (Oulun Sisustajat)
kylpyhuone ja suihku tehosteseinä: 7 m2 = 1250 e (Oulun Sisustajat)
kylpyhuone ja suihku seiniä: 10 m2 = 280 e (K-Rauta)

Joihinkin hintoihin lisätään rahtikuluja. Lisäksi tarvitaan tietenkin laastit ja sauma-aineet, sekä vielä muutama suuri harmaa laatta wc:n seinäpaniikin ratkaisuun.

Kiintokalusteet 

Meille tulee kiintokalusteita Oulun Keittiömaailmasta kaiken kaikkiaan 12 000  euron arvosta. Tähän sisältyvät
- suurin osan keittiön kalusteista (4900 e)
- eteisen korkea kaapisto 3 jm (1900 e) 
- kodinhoitohuoneen korkeita kaapistoja yhteensä 3,8 jm (2700 e)
- makuuhuoneen korkea kaapisto 3,2 jm (1780 e)
- kylpyhuoneen allaslaatikostot 2 kpl (520 e)
- suuremman wc:n allaslaatikosto 1 kpl (210 e)
Keittiön ruuanlaittoseinämän rosteriset pöytäkaapit tulevat Ikeasta. Näille kertyi hintaa yhteensä noin 1000 euroa. Keittiön Stalan rosterinen työtaso / pesupöytä maksoi 575 euroa. Lisäksi yllä mainittuihin tiloihin tarvitaan vielä puisia työtasoja ainakin keittiön saarekkeeseen, suurempaan vessaan ja kodinhoitohuoneeseen. Ikeasta on hankittu myös kylpyhuoneen valkoiset laminaattityötasot (2 x 79 e) sekä vaatehuoneeseen täydellinen sarja Pax-kaapinrunkoja vaatesäilytykseen (noin 900 e). 


Väliovet 

Väliovista kirjoitin kattavasti täällä. Kokonaisuudessaan äänieristysovien (3 kpl) hinnaksi karmeineen, lukkorunkoineen ja rahteineen tuli noin 1350 euroa. Kevyet viiluovet (5 kpl) karmeineen rahteineen jne. irtosivat noin 2000 eurolla. Eclisse -liukuovet kustansivat reilu 2000 euroa rahteineen, tosin tästä tinkasin alennusta erinäisten yhteistyökuvioiden muodossa. Vielä minulla on ostamatta karmittomat lasiovet saunaan ja suihkukoppiin sekä lasiliukuovi pesuhuoneeseen. Uskon selviäväni siitä noin 1300 eurolla. Välioville, joita on yhteensä siis 13 kpl, tulee kokonaishintaa noin 6500 euroa.LVI-kalusteet 

WC-pöntöt halusin Laufenilta, vaikka edullisempiakin löytyisi. Ihastuin Laufenin muotokieleen ja sellaiset oli saatava. Kahteen pönttöön upotin 950 euroa, ja hankin ne Oulun Laattapisteestä. Hanoissa päädyin edellisen kodin viitoittamalla tiellä Moraan, joka on silmääni miellyttävän tyylikästä mutta edullista. Kaikki talomme hanat maksoivat yhteensä 1840 euroa. Hinta sisältää 3 kpl suihkuhanoja suihkusetteineen, yhden hanan kylpyammeelle, korkean hanan malja-altaalle (Oras), 3 kpl wc-hanoja ja keittiön hanan. Kylpyhuoneen tasoon upotettavat Idon pesualtaat maksoivat yhteensä 350 euroa ja pikku-wc:n Ikean allas kaappeineen 149 euroa. Kylpyammeen ostimme K-Raudan poistokappaleena, ja se maksoi vain 385 euroa. Vielä puuttuu malja-allas isompaan vessaan ja hana+allas kuraeteiseen. Arvaukseni on, että saan kaikkeen menemään yhteensä 4000 euroa.

Eikös kiinteä sisustus ala olla siinä? Joitain spesiaalipintoja meille tulee, kuten tiiliseinä keittiöön ja vaneriset seinät allrumin ja olohuoneen laidalle. Niin ja ne vessojen paniikkiseinät. Kodinkoneet tulevat sitten erikseen eivätkä kuulu yllä oleviin hintoihin. Myös kiinteä valaistus voidaan katsoa kiintosisustuksen osaksi, ja mites takka? Loppu sisustuksesta onkin sitten irtonaista - sen hintaa on turha eritellä, kun kaikki tietävät että siihen saa uppoamaan aivan just niin paljon kuin vain pankkitili ja visan luottoraja mahdollistavat ;-)

lauantai 21. syyskuuta 2013

hajottaa

Niin. Viikonloppu edessä, ja mulla tiedossa tätä:

moskaa, roskaa, johtoviidakkoa - siivousta, siivousta ja siivousta
 Kun välillä kuitenkin tekis mieli tehdä tätä:


Itse olen sanonut kaikille jaksamistani ihmetteleivlle, että tämän kaikista tiiveimmän raksaamisen ajan - eli noin 6 kk - seisoo vaikka päällään. Mutta kun toukokuusta asti on uhrannut ihan jokaisen illan ja viikonlopun ja vapaahetken yhdelle ja samalle asialle, alkaa se välillä hajottamaan. Tästäkin noustaan ja jaksetaan, enää pari kuukautta rutistamista niin jo helpottaa. Muuton jälkeen hanskat tippuu niin ettei oo tosikaan! (Ainoa oikea aika muuttaa uuteen kotiin on syyspimeillä tai jo lumen tultua. Ihana pitkä talvi edessä, kun voi käpertyä sohvannurkkaan. Kevään tullen voimat ovat toivottavasti palanneet ja hommiin käydään innolla lumien sulettua!)

Niin, ja siivousurakka raksalla tuottaa välittömän palkinnon näkyvän aikaansaamisen muodossa. Ei muuta ku luurit korville, hengityssuojain naamalle ja menox. (Ostin myös itselleni K-raudan kalleimmat työhanskat, jollainhan naisen on itseään hemmoteltava raksallakin.)  

kuvat otettu talon takaosan käytävästä, kohti olohuonetta

torstai 19. syyskuuta 2013

ennen ja jälkeen

Vuosi sitten saimme tiedon, että kaupungin tonttiarvonnassa on lykästänyt. Minä lähdin töiden jälkeen vielä sählyä pelaamaan (miten maltoinkaan!), ja sieltä suoraan pelihousuissa ja hikinauha päässä Kivikkokankaalle ajelemaan. Ihana ihana tonttimme! Silloin tämä kaikki sählääminen siis sai alkunsa. Ja mua alkoi hymyilyttämään kovasti, sekä sisäisesti että ulkoisesti, eikä se hymy ole vielä hyytynyt :-) 

ENNEN
 
Vuosi sitten eli 19.9.2012 tontin pohjoisnurkalta

Tänään olen töiden jälkeen viuhahtanut raksalle siivoamaan ja teippailemaan ikkunanpokia mäskejä varten. Talo on sisältä niin pitkällä, että pian heitän kirvesmiehet ulkotöihin tuulettumaan ja yskimään kipsipölyt keuhkoistaan. Maalarit saavat tulla ja valkaista talon kaikki seinä- ja kattopinnat. Ulkopuolelta talo näyttää vielä ihan raksalta, mutta eiköhän siihenkin ole muutosta tulossa parin viikon sisään.

JÄLKEEN

Raksa 19.9.2013 etelän suunnasta

19.9.2013 tontin itäkulmalta
Kovasti sitä saa vuodessa aikaiseksi, kun ottaa homman hanskaan ja pistää tuulemaan! Ja jo tässä vaiheessa nöyrin, kultaisin kiitokseni kaikille, jotka ovat ihan oikeasti saaneet tämän talon pystyyn kesän aikana. Vaikka tuskin te täällä blogia ennätätte käydä lukemassa sillä työtahdilla, johon teitä piiskaan ;-)

tiistai 17. syyskuuta 2013

MacGyver -tason viritelmiä

Muistatteko vielä suunnitelmani eteisen seinällä roikkuvista kaapeista? Kirjoittelin niistä aiemmin kesäkuun alussa täällä. Koska lähtökohtaiset speksit eivät ole rakentamisen edetessä muuttuneet miksikään - eteiseen tulee yhä kaappeja, haluan ne yhä seinälle roikkumaan, seinässä kulkee yhä liukuoven kotelo, seinään kiinnittäminen on mahdotonta - on idea voimissaan. Ja toteutus edennyt. Alkuperäiselle raskaalle rautatanko-rautakehikko -ajatusviritelmälle on evoluutio tehnyt tehtävänsä, ja suunnitelma on sekä yksinkertaistunut että keventynyt.

Eteisen kaapisto. Alapinnan korkeus lattiasta 35 cm, kaapin korkeus 196 cm ja kaapiston leveys yht. 3 m.

Eräänä kauniina elokuun aamuna sain Oulun IKH:lla niin käsittämättömän hyvää palvelua, että oksat pois. Pyysin tiskillä mielikuvituksella varustettua myyjää, ja sellaisen sain! (Kaiken lisäksi hän oli söpö nuori mies, mutta se taitaa olla tässä tarinassa toisarvoinen seikka.) Yhdessä pähkäilimme probleemaani puolitoista tuntia ja löysimme nerokkaan ratkaisun. Unohdetaan rautakehikot ja tangot, ja korvataan ne yksinkertaisesti "itsensä ympäri pujotetulla/lukitulla" kettingillä. Kettingin päistä (2 kpl) kapeat liinat roikkumaan, joissa on kiristysmekanismi, "räikkä". Räikällä liinan saa kiristettyä, kun asennus on valmis. Täydellistä!

Katon alaslaskun varaan ripustettu kakkoskakkonen, jonka ympäri on pujotettu kettinki.
Kun työmaalla nyt levytetään viimeisiä kattoja, ovat kettingin päät roikkumassa ja odottamassa kaappia. Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos IKH! (Suosittelen liikettä kaikille sisustajille. Sieltä löytyy mitä ihmeellisimpiä, mielikuvitusta innostavia nuppeja, nappeja, ketjuja, liinoja, koukkuja, rullia, pyöriä, renkaita, kierteitä, lukkoja... Todellista MacGyver -tason kamaa.)
Vasemmalla Eclisse -liukuoven runkoa eteisen seinässä. Oikealla samanlainen runko oh/vh -välisessä seinässä.

Eteisen 3 m pitkä kaappi tulee näiden kettinkien väliin. Kettingit lyhennetään asennusvaiheessa sopivan mittaisiksi.
Sidontalaite eli kuormaliina eli "liina", jossa kiristysräikkä. Kuva: www.ikh.fi

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

kun on pakko päättää 2

Parketti. Voi ristus mikä riesa sen valitseminen on ollut. Kun seinät ja katto tulevat valkoisiksi, ja musta kumimatto on valittu lattiaan jo ajat sitten, on oleskelutilojen parketti tuottanut päänvaivaa kiitettävästi. On niin vaikeaa mätsätä kaikkea sisustuksen puunsävyä yhteen, joten aivan syystäkin olen pohtinut valintaa joka kantilta. (Ja kirjoittanutkin valinnasta täällä jo monta kertaa, mm. näissä kirjoituksissa.)

Alkuperäinen ihastukseni,  Trinityn väritön tammilankku, valikoitui pois suosikeista liimauspakon vuoksi. Kustannussyistä haluan uivan parkettilattian, parkettien neliöhinnat kun ovat muutenkin jo korkeita. Viimeistä kisaa kävivät siis Timberwisen Tammi Classic Nordic harjattu öljyvahattu ja Timberwisen Tammi Classic harjattu öljyvahattu.

Kuvat sivulta www.timberwise.fi

Yllä olevassa kuvassa Nordic (alempi kuva) miellyttää silmää kovasti. Mutta mutta. Mallipalojen kanssa kun mätsäilin parketinpaloja ikkunanpuitteita vasten - jotka jatkuvat lattiapintaan ja vähän sen allekin - alkoi tavallinen Tammi Classic näyttämään kivemmalta. Nordic jäi niin paljon puitteita vaaleammaksi. Lisäksi olohuoneen ja allrumin viereen tulee iso seinä koivuvaneria. Tammi Classic on riittävästi eri värinen koivun kanssa, kun taas Nordic on samaa sävymaailmaa mutta kuitenkin ikään kuin epäonnistunut yhteenmätsäys... Jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Liian lähellä, mutta silti eri värinen. Ei sovi yhteen. Tammi classic jää ikkunanpuitteita vaaleammaksi, ja koivuvaneria selvästi tummemmaksi.  

Valinta osuu siis Tammi Classic harjattu öljyvahattuun. Neliöhinnaksi tuli kovalla tinkaamisella reilusti alle 70 e/neliö, vaikka parketin listahinta on nykyään kuulemma jo hyvinkin lähempänä 90 e/neliö - ja mallipalassakin hintalapussa luki 76,10 e/neliö. Rohkeasti siis vaan tinkaamaan alemmas liian kovia hintoja! Meillä kaikki parkettiostokset nyt ja edelliseenkin kotiin on tehty Oulussa Parkettiliike Säkkisellä, jossa palvelu pelaa ja valikoimaa on riittämiin. Lisäksi suuret, lainattavat parkettinäytteet helpottavat päätöksentekoa pieniin mallipaloihin verrattuna. (Ei tämä helppo valinta ollut. Vieläkin mietityttää, osuiko oikeaan. Jossain vaiheessa on vain pakko päättää.)

Tammi classic harjattu öljyvahattu.
Tammi classic harjattu öljyvahattu ja puuikkunan mäntypuite, joka on petsattu tammen sävyyn. Kyllä näistä saa lämpöä valkoiseen katto- ja seinävärimaailmaan.
ps. Liimattavan parketin kanssa listattomuus onnistuu. Mitenköhän käy uivan parketin kanssa? Koska kumimatto- ja laattalattiat sekä ikkunat tulevat täysin ilman listoja, olisin toivonut samaa parketiltakin yhtenäisyyden vuoksi. Haastavampaa se ainakin on. 

talkoot kuoleva kansanperinne?

Kutsuessani ystäviä, tuttavia ja kollegoita laajalla skaalalla raksatalkoisiin sain kuulla, että talkoot ovat katoavaa kansanperinnettä. Onko näin? Ilokseni ja onnekseni ystäväni eivät sitä tiedä, ja saapuivat auttamaan minua ja miestäni aurinkoisena lauantaina raksapihan siivouksen merkeissä.

Makkarasoppa. Mikä herkullinen kenttäkeittiön gourmet-ruoka! Made by Marja, not me.
Siinä missä talo edistyy sisältä vauhdilla ja siivotakin täytyy useamman kerran viikossa, piha jää helposti hunningolle. Erinäisiä kasoja löytyy sieltä täältä. Havahduin asiaan toden teolla, kun ikkuna-asennuksen jälkeen olohuoneen ikkunastani ei näkynytkään valloittavaa mäntymetsää vaan älytön rytöläjä puunkappaleita. Ou nou, en halua muuttaa taloon josta katselen koko talven tuota näkymää! Siispä hanskat heilumaan ja talkoita järjestämään. (Tämä on naisen tapa järjestää talkoot. Miehet vain mutkattomasti soittelevat toisilleen päivän varoajalla, ja aina on 3-4 ukkoa hommissa. Sitten saunotaan pihasaunassa. Yleensä kori kaljaa riittää tarjoiluksi, jos oikein nälkä tulee haetaan jostain pitsat.)

Ongelmakasa vasemmanpuoleisen ikkunan takana metsänrajassa. Tuosta on päästävä eroon.
Tämä kasa ei ole enää suurikaan, reilusti yli puolet on jo kadonnut!


Pihasaunan takana: trukkilavat + lehtikompostikehikot vastaanottamassa puupilkettä.
Tätä tavaraa riittää, kun rakennetaan kappaletavarasta.

Makkarasopan kyytipojaksi.
Sirkkeli lauloi koko päivän, jotta puunkappaleet mahtuvat saunanpesään.
Alkaa olla valmista! Kuusi lehtikompostikehikkoa ei tietenkään riittänyt kuin alkuun, joten otettiin suursäkki avuksi.


Illan päälle saunottiin pihasaunassa ja tunnelmoitiin kynttilänvalossa. Taidettiin siinä samalla parantaa koko maailmakin.
Homma saatiin niin hyvälle mallille, että kaikki jäljelle jääneet luontomaisemaan kuulumattomat kasat olohuoneen ikkunoiden alta saadaan helposti katoamaan ennen lumentuloa. Tämän puupilkeurakan lisäksi siivottiin talo sisältä, kannettiin säästettävää puutavaraa yhteen paikkaan, kärrättiin hiekkaa talonvierustoille, vaihdettiin kuulumisia ja parannettiin maailmaa. Suurkiitos kaikille teille apuun rientäneille, joissa talkoohenki elää edelleen! Olette kullan arvoisia <3

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

palmikkomatto

Itämaisten, kelim- ja patchwork-mattojen lisäksi olen aivan hullaantunut palmikkokuvioisiin mattoihin. Bongasin jo kauan sitten kotimaisessa postilaatikosta kolahtaneessa kuvastossa (Hobby Hall? Ellos?) palmikkomaton, jota en kuitenkaan ennättänyt tilata, ennen kuin matto oli jo loppuunmyyty.

Uusimmassa Deko-lehdessä silmäni nauliutuivat suureen, upeaan Limited Editionin silmukoituun mattoon. Asian tarkempi selvittely (eli suomeksi googlettaminen) paljasti, että tämä Abaca -niminen matto on tehty abacasta, banaanipuun lehdistä tehtävästä kuidusta. Abaca on sisalia pehmeämpää materiaalia, mutta kuinkahan kovaa se silti on? 

Ruotsistakin löytyy palmikkomattoja, ainakin ihanasta, ylellisestä Artilleriet -kaupasta.

Plait rug beige, kuva sivulta www.artilleriet.se
 Myös laajemmin netissä surffaamalla löytyy ihania palmikkomattoja. Esimerkiksi Gan-Rugs -sivustolta löytyvät ihanat Trenzas- ja Punto-matot. Kaunista! Mulle kelpaisivat myös Trenzas -rahit :-)


Trenzas, kuva Gan-Rugsin sivulta: www.gan-rugs.com

Punto, kuva Gan-Rugsin sivulta: www.gan-rugs.com

Kun uuteen kotiin muuton jälkeen huomaa, että kaikki rahat on tuhlattu (ja vähän enemmänkin), voi sitten alkaa askartelemaan mattoa itse vaikkapa tällä ohjeella!

tiistai 10. syyskuuta 2013

diy-Lundia vaihe 2


Projektinjohtajan tehtävät eivät aina tyydytä ahnetta sieluani, saati tekeväisiä käsiäni. Välillä on päästävä rakennuttamisen sijasta itse rakentamaan. Koska ulkovuorilaudoitusprojektini ei aikapulan ja apukäsien puutteen vuoksi etene, eikä neulepeittokaan ole kuumana kesänä houkutellut pariinsa, päätin kaivaa talvella ostamani Lundian varastosta ja edistää tätä diy-projektia.

Tällaisia projekteja varten on olemassa ihan oikeat, kunnolliset välineet. Mutta kun kerran sain inspiksen, täytyi laittaa heti tuulemaan - ja kaivaa esiin ne vähät työkalut, mitä olemassa on. Niinpä vanha, kellastunut mäntypuinen Lundia pääsi eroon lakkapinnastaan ja osasta kolhujaankin Horsepower-tasohiomakoneen avulla ja käsipelillä hinkaten. Seuraavaksi yritän vaalentaa puupintaa esim. Osmo Colorilla mätsäämään kylpyhuoneeseen tulevaan valkoinen-saarni -stringhyllyyn. Valmis laatikosto sujahtaa kahden tason ja kahden allaslaatikoston väliseen koloon neljän naisen kylpyhuoneessamme. Pysy siis kuulolla, Lundia palaa estradille entistä ehompana! :-)sunnuntai 8. syyskuuta 2013

kun on pakko päättää 1

Uusimman ihastukseni, CWP-väliovien, 8 viikon toimitusaika pakotti tekemään ratkaisun. Nyt on lähtenyt tilaus väliovista. Huh! Tässä alla kooste kaikista talomme ovista, olkaa hyvä!Ovien myyjät:
www.profin.fi 
www.halltex.fi 
www.vihtaovet.fi 
www.raitatuote.fi
www.cwp.fi


puiset poikoset

Suunnitelmat elävät. Ne muuttuvat ja tarkentuvat rakentamisen aikana, ainakin kun saa tehdä taloa kappaletavarasta. Näin käy mm. räystäiden kanssa. Näitä talon reunalla roikkuvia lärpäkkeitä ei oikein osaa hahmottaa, vaikka etukäteen yrittäisikin (kuten minä täällä). Päätettäviä asioita ovat ainakin a) leveys, b) umpi- vai avoräystäs, c) avoräystäs pululaudalla vai ilman sekä tietenkin d) väritys.

Nyt kun ollaan pidemmällä, päätin, että räystäiden poikoset jäävät puun värisiksi. Näin saamme melko valkoisiin / ruskeanmusta-valkoisiin julkisivuihimme lämmintä puun sävyä, joka toistuu ikkunanpuitteissa. Sitä en tiedä, kuka jaksaa teippien tai suojalevyjen kanssa maalata nuo räystäspohjat - ehkä talkooporukasta saan siihen apua ;-)

kuva vasemmalla otettu ohiajaessa jostain random talosta, kuva oikealla meiltä autokatos-varaston päädystä

Kun on arkkitehti ollut kaverina näitä miettimässä, on hän osannut lisäksi huomioida räystäiden oikeat leveydet. Talossa takaseinällä ("yläräystäällä") räystäs on 30 cm leveä, päädyissä ja "alaräystäällä" 50-60 cm. Sen sijaan pienessä autokatos-varastossa ylisuuret (50-60 cm) räystäät voivat näyttää jopa hassuilta mittasuhteiden puolesta. Meillä ne ovat noin 30 cm.

Autokatos-varaston värimaailmaa: valkoiset seinät (F497 Paperi, pystyraidassa), ruskeanmustat syvennykset (kuullote TVT 5104) ja lämmintä puunsävyä poikosissa sekä ikkunanpuitteissa, tulevaisuudessa myös metallitolppien väliin tulevassa vinorimoituksessa.