torstai 23. tammikuuta 2014

harppaus eteenpäin kodin toimivuudessa

Raksaväsymys painaa. Kuten projektin aikataulusta käy ilmi, tässä on painettu pää kolmantena jalkana viime vuoden keväästä saakka. Vastaava työnjohtajamme varoitteli raksakuolemasta muuton jälkeen, ja vähän sen tyyppistä on havaittavissa. Listoitustyöt ja muut asumisen kannalta vähempiarvoiset asiat saavat suosiolla jäädä odottelemaan inspiraatiota, mutta toimivuuden kannalta koti on saatava kuitenkin valmiiksi. Sisäsauna on (ovea vaille) valmis, joten viimeinen kanto kaskessa on ollut kuraeteinen / tekninen tila.

eteisen musta kumimatto vaihtuu kuraeteisen kynnyksellä mustaksi laataksi mustalla saumalla
Nyt kuraeteinen on pinnoiltaan valmis ja odottaa sisustusta. Tiukassa aikataulussa kaikkiin tiloihin ei ole ennättänyt panostaa ja myönnän auliisti, että tämä kuraisia, hikisiä ja haisevia vaatteita säilyttävä tila ei ole ollut intressilistani kärkipäässä. Tilaan onkin hankittu vasta 1,3 juoksumetriä seinäpintaa vievä Antonius Algot -säilytysjärjestelmä. Työpöytä, allas, hana ja kaapistot ovat vielä hankkimatta. Tilassa toimivuus on tärkeintä, joten Antoniuksen Algotin asentamisen jälkeen mietitään rauhassa, mitä muuta tilaan oikeasti mahtuu. 

Kuraeteisestä / teknisestä tilasta en ole myöskään blogissa paljoa postannut. Yli vuosi takaperin marraskuussa kirjoitin kuitenkin arjen sujuvuudesta, ja siinä yhteydessä ajatuksistani kuraeteisen sijainnista. Meillä kuraeteinen on sijoitettu täysin samalla tavoin kuin edellisessäkin (itse suunnittelemassamme) talossa: ulko-oven viereinen ovi vie kuraeteiseen, josta on kulku eteiseen. Hyvin toimivaa ei vain kannata muuttaa :-) 

tekninen tila kuraeteisen perällä ei ole mitään kaunista katseltavaa tuvan suunnalta... 
kuraeteisen lattia on rautakaupan edullista 10x10 laattaa
kuraeteisestä kuljetaan eteiseen
Tilaan on tulossa verhoratkaisu piilottamaan teknisen tilan härpäkkeitä näkyvistä. Verhon vieressä on sähkökaappi, josta "eteenpäin" on noin 315 cm seinätilaa työpöydälle ja säilytykselle. Tästä 60 cm vie sähköinen kuivauskaappi ja 130 cm Antonius Algot-järjestelmä. Nämä kaksi olisi kiva ja esteettisesti tyylikästä piilottaa katosta roikkuvien liukuovien taakse, mutta käytännöllistähän se ei ole, joten tuskin liukuovia tulee. Työpöydälle ja altaalle jää tilaa vain 120 cm, joten jonkinlainen kevyt lisätyöpöytäratkaisu olisi sähkökaapin oven eteen keksittävä (kaappi + työtaso + rullat alla?). Kurasyöppöä meillä ei tällä kertaa ole, vaan kuraeteisen tekniikkapäädyssä on lattiakaivo, jonka luona esim. kumpparit voi pestä altaalta vedettävän käsihanan avulla. 

kuraeteisen sijainti pohjaratkaisussa ja kuraeteisen suunnitelmaa Okei, nyt olen yrittänyt innostua tästä kuraisesta huoneesta. Mutta ei, ei vain oikein synny inspistä vieläkään. Asennan säilytysjärjestelmän seinälle ja katson sitten, millaisia tositarpeita arki tuo tullessaan - saattaapi silti olla, ettei kuraeteistä enää nähdä täällä blogin puolella :-)


7 kommenttia:

 1. Hiljaa hyvä tulee, kun ei ole asian suhteen mikään kiire. Tuollainen sekatyöpöytä olisi kyllä kiva ja sille olisi varmasti käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet hitauden filosofiassa :-) Joskus voi tulla hätäiltyä ja sisustettua liian valmiiksi tiloja, jotka on pystynyt kuvittelemaan vain pohjaluonnoksen perusteella - jutut ei olekaan käytännössä toimivia. Kuraeteisessä tarvitaan erityisesti vielä pienten lasten kanssa lattiapinta-alaa vaatteiden pukemiseen ja riisumiseen, joten liian täyteen ei kannata tilaa tukkia.

   Poista
 2. Hei Mrs Oja! En ole ehtinyt perehtyä asiaan, mutta osaatko valottaa mikä ero Antoniuksella ja Algotilla pääpiirteittäin on? Olen Algotia hankkimassa, mutta tuo Antonius alkoi kiehtomaan. T.K / Talo Maunulaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ja kiitos tarkkaavaisesta kysymyksestäsi :-) Ikealla tosiaan on sekä Antonius -järjestelmää että Algot -järjestelmää. Kysymyksesi innostamana kannoin kaikki osaset tuohon kuraeteisen lattialle ja kas kas - nehän ovat juurikin Algot -sarjaa, eivät Antoniusta! Korjasin erheeni myös tekstiin. Algot on erittäin edullinen halpisversio Elfasta, ja siihen on paljon erilaisia osia, joten varmasti hyvä hankinta. Ainakin netin perusteella Antoniukseen on ihan vain muutama erilainen osanen, muuten en näiden järjestelmien eroista osaa sanoa.

   Poista
  2. Hienoa, sain lisävahvistusta sille että olen tehnyt oikean ratkaisun Algotin osalta. Se on kyllä järjettömän edullinen, ainakin juuri johonkin Elfaan verrattuna. Meille tulee näillä näkymin Algotia siis kodinhoitohuoneeseen (hyllyt+korit+kuivausteline) ja vaatehuoneeseen (hyllyt+korit).

   Poista
 3. Hei. Oletko ollut tyytyväinen Algot-sarjaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olen ollut tyytyväinen. Hinta-laatusuhde on erinomainen, näitä samantapaisiahan saa melko moneen eri hintaluokkaan. Algotista löytyy tosi monenlaista osaa, kenkätelinettä, housuhenkaria, kuivausritilää... Hyvin saan kuraeteisen järjestykseen vaihtoehdoilla :-)

   Poista