keskiviikko 15. tammikuuta 2014

pikkudetalji

Talo (ja koti) rakentuu suurista linjoista ja pienemmistä linjoista. Ja ihan pienenpienistä detaljeista. Itse olen yllättynyt tästä yhdestä pienestä seikasta kodissamme, miten kiva juttu ja suhteellisen siedettävän näköinenkin se on: lattialämmitysjärjestelmän termostaatit. Edellisessä kodissa ne päin vastoin yllättivät kömpelyydellään: silmän korkeudelle seinään tulee pinta-asennuksena ruma laatikko. Silloin värillisistä tapettiseinistä nämä valkoiset klohmut erottuivat ikävällä tavalla.

Nykyinen lattialämmitysjärjestelmämme on Nereukselta. Saimme samaan tingattuun pakettiin heidän uudet termostaattinsa, jotka ovat osittain uppoasennettavia - ulkonemaa on vain 13 mm, suunnilleen saman verran kuin ABB:n Impressivo -sarjan sähkörasioissa. Lisäksi termostaateissa on huonelämpötilan näyttö: kätevää! Yleensähän termostaatit näyttävät tavoiteltavan lämpötilan, vai? (Näin meillä ainakin aiemmin oli.) Mutta näistä pikkuisista yksityiskohdista tykkään, sekä termareista että Impressivo -sarjasta! (Joo no, kyllä noita ilmankin pärjäisin, ulkonäöllisesti. Vaan en ilman lattialämmitystä kuitenkaan.)3 kommenttia:

 1. Hyvännäköiset ja kätevät termostaatit! Mulla ei olekaan aavistustakaan, millaiset termostaatit meille on tulossa :D. Tässä asiassa on näköjään menty niin paljon tekniikka edellä, etten edes tiedä, joko termostaatit on lyöty lukkoon. Tuollainen huonelämpötilan näyttö olisi tosiaan hyvä ominaisuus. Meillä on nykyään niin karvalakkisäätimet, että ne eivät näytä mitään asteita, ilmoittavat vain punaisella valolla, jos eivät vielä ole tavoitelämpötilassa.

  VastaaPoista
 2. Hei, teillä on jo niin ihanaa! tiedätkö millaisia mattoja lattialämmityksen kanssa voi käyttää. haaveilen isosta villamatosta mutta mietityttää blokkaako se lämmön huoneesta jos toimii eristeenä ja lämmitys lämmittäisikin lähinnä maapohjaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Itse asiassa en ole törmännyt tutkimustietoon, millä tavoin paksut ihanat villamatot toimivat lattialämmityksen kanssa, onkohan sellaista tehty :-) Olen itse niin käytännön ihminen, että jos haluan paksut matot, sellaiset lattialle myös laitan :-D Jotensakin luotan lämmön siirtymiseen niin, ettei matto toimi eristeenä, vaan lämpö pyrkii nousemaan ylöspäin lattialaatasta parkettiin, parketista mattoon... Esimerkiksi Trinity -lankkulattioita voi asentaa lattialämmityksen kanssa, vaikka materiaalin kokonaispaksuus onkin jopa 20 mm (verrattuna esim. Timberwisen 15 mm paksuuteen), joten kyllä se lämpö sieltä huoneilmaan nousee? Tähän saa nyt joku viisaampi kommentoida jotain järkevääkin!

   Poista