tiistai 7. tammikuuta 2014

sokkelikammo

En tiedä mistä tämä tauti on saanut alkunsa, sokkelikammo. Jokin melamiinilevyisessä sokkelissa vain ahdistaa. Ehkä siitä tulee mieleen köyhät opiskeluajat ja vuokrakotien ankeus (joiden ankeudella ei ole kyllä ollut mitään tekemistä sokkelien kanssa :-) No, oli mikä mielenterveyden häiriö hyvänsä, sokkelit ovat olleet kammotuslistallani koko rakentamisen ja sisustamisen ajan. Alla olevan kuvan mukaisia perussokkeleita meillä ei ole kuin vaatehuoneessa. (Ja nyt täytyy sanoa, että sokkelilla ON tehtävänsä. Ja tällainen perusumpisokkeli on ERITTÄIN kätevä. Ymmärrän tämän - ja silti vastustan.)

vaatehuoneen sokkeli by Ikea
Sisustukseen kalusteiden alle oli siis keksittävä muuta. Allrumissa kirjahyllymme sai näppärän sokkelin mieheni käsissä kakkosnelosesta. Suunnitelmissani oli päällystää puu vielä vanerilla, mutta saapa nähdä tuleeko aietta toteutettua - tämä on jo kovin lähellä lopullista ilmettään.

kirjahyllyn sokkeli by parempi puoliskoni
Vanhempien makuuhuoneeseen tuli seinän pituudelta (3,5 m) 40 cm syviä vaatekaappeja liinavaatteille sekä myöskin ääntä eristämään. Kaapit mätsättiin kulkemaan samassa ylälinjassa ikkunan ylälaidan kanssa, ja alle tehtiin itse noin 3 cm korkea sokkeli puutavarasta. Näin kaapinovet alkavat lähes lattiasta. Tännekin lupailin tehdä soirot vanerista, sillä puu kulkee sen verran syvällä, että kaapinovien alus kerää pölyä ja roskaa puoleensa.

makuuhuoneen sokkeli by ihqut kirvesmiehet
Eteisen ratkaisusta olen kirjoittanut aiemminkin: kuinka ripustin kaapiston seinälle MacGyver -tyyliin värkäten. Kaapisto on seinällä ja käytössä, viritelmät vain on vielä puolitiessään. Alla olevassa kuvassa näkyy yksi liina kannattelemassa kaapistoa. Kaapiston ylälaita kulkee samassa linjassa takaterassin oven ja ikkunan ylälaidan kanssa, alapuolella on 33 cm ilmatilaa.

eteisen kaapisto seinällä roikkumassa

Keittiössä on sokkelien osalta kolmenlaista ratkaisua. Korkea kaapistoseinä sai alleen mustan sokkelin, jonka tarkoituksena on mustan lattian kanssa antaa vaikutelma ilmassa leijuvasta kaapistosta. Mellulevyn ja lattian rajaan tuli kuitenkin kummastuksekseni kirkas muovilista... Vastaavan työnjohtajan mukaan sen myös pitää siinä olla. Ehkä maalaan sen mustaksi.

Saareke sai alleen rakennuslevyn ja suurehkot kalustepyörät Puuilosta. Ikean rosterikaapiston oli tarkoitus olla selkeästi jaloilla seisova, suurkeittiöiden tyyliin. Ikean Metod -mallisto tuotti kuitenkin tässä suhteessa pettymyksen. Pelkän kaapinrungon korkeus kun on nykyään 80 cm, ja siihen lisätään taso 3 cm, ei kalusteen alle jäänyt kuin 7 cm "maavara". Just sopivasti liian matala imurille. (Myös kaapiston syvyys yllätti. Eihän siihen päälle voi vissiin laittaa kuin Ikean oman työtason - Stalan perustiskipöytä oli muutaman sentin liian pieni! Onneksi meillä tuo tiiliseinä pelasti just ne maagiset sentit.)

keittiön kaapistoseinän melamiinisokkeli by Keittiömaailma

Saarekkeen pohjaratkaisu by Puuilon kalustepyörät, rosterikaapiston jalat by Ikea


Huh. Olipa paljastavia kuvia :-) Sokkelijuttujen lisäksi tuli lista uusista to do -jutuista. Lattianpäällystäjän jäljiltä täytyy vielä maalata seiniä, kaappien ovet täytyy säätää samaan tasoon, ja lattiat voisi toki pyyhkäistä ennen kuvien ottoa - erityisesti musta kumimatto on aivan ARMOTON.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti