tiistai 4. helmikuuta 2014

ihmeelliset löylyt

Kyllä. Meillä on sisäsaunassa mitä ihmeellisimmät löylyt. Itse en ole sellaisissa löylyissä ennen ollutkaan! Tai ehkä... savusaunassa?

Aino-kiuas sisäsaunassamme  
Juttu lähti liikkeelle siitä, kun mieheni löysi Farmtools Oy:n Aino-kiukaan Netraudan valikoimista. Googlaamalla kiukaasta löytyi lisääkin tietoa, ja olihan se myös viime kesän asuntomessuilla Villa Sisun saunassa. Jotenkin mieheni niin ihastui kuvaukseen, että kiukaan suurella kivimäärällä (lähes 200 kg kiviä, todellisuudessa meillä noin 130-140 kg) saa aikaan pihasaunamaiset löylyt. Siitä huolimatta, että meillä on tuolla pihan perällä myös aito, oikea pihasauna. Itselleni ei ollut kiukaan laadulla muuta väliä kuin se, että sytytys on helppoa ja vaivatonta - sähkökiuas siis :-) Niinpä me tilasimme Aino-kiukaan jo syksyllä odottelemaan sisäsaunan valmistumista.

Aikuiskoulutuksen opiskelijat tekaisivat saunan valmiiksi tammikuun aikana. Vaikka lasiovi vielä puuttuu, ei se meitä ahkeria saunojia ole haitannut - muovia oventekeleeksi ja löylyihin!

Aino-kiuas on Farmtools Oy:n valmistama Suomen kuumin kiuas innovaatio vuonna 2011! Aino-sähkökiukaalla saat aidon puukiukaan löylyt ja vieläpä tavallista pienemmällä sähkönkulutuksella! 
Ainon pehmeät löylyt perustuvat suureen, lähes 200 kilon kivimassaan. Kiukaan lämmetessä lämpö ei varaudu saunan sisätiloihin vaan kiviin. Löylyä heitettäessä lämpö nousee nopeasti, ilma on kostea ja helppo hengittää. Aino ottaa hukkalämmön talteen tehokkaasti. Energiansäästön on arvioitu olevan reilusti yli 20 %*:in luokkaa.
Kiukaan pinta ei kuumene, sillä kivet ovat suojassa kuoren alla. Tämän vuoksi kiuas mukautuu erilaisiin suunnitteluratkaisuihin ja on turvallinen valinta lapsiperheissä. Sen voi esimerkiksi verhoilla tyylikkäästi laudepuilla.
Myös vastukset sijaitsevat erillisessä tuuletetussa vastuskammiossa. Löylyvesi ei mene vastuksille eikä kivet pääse vahingoittamaan niitä, mikä pidentää kiukaan käyttöaikaa. Sähkölaitteet irrotettavissa koko elementtinä. Aino-sähkökiukaan kivien suositeltu koko on 10 cm, jotta alhaalta nouseva höyry antaa pehmeät löylyt.
Aino-kiuas on suunniteltu Suomessa ja sen rakenne on patentoitu.

Kuvaus pitää kokemusteni mukaan paikkaansa. Tunnin lämmittämisen jälkeen saunamittari näyttää noin 40 asteen lämpöä, ja lauteet saattavat tuntua jopa viileiltä. Kun kiukaalle nakkaa kunnolla vettä, saa kovatkin löylyt, niin että korvannipukoita polttelee! Itse tykkään miedommista - mutta kuitenkin aidoista - löylyistä, ja saatan viihtyä saunan kosteissa, lämpimissä ja pehmeissä löylyissä pitkäänkin. Jos siis tykkäät sähkökiukaan piiskaniskulöylyistä, tämä kiuas ei ole valintasi :-)

Aino-kiuas on todella karu. Jopa niin karu, että alkaa olla jo ihan kaunis! Koska löylyvettä  kuluu
tavanomaista enemmän, on tällä hetkellä ämpäri ja kauha käytännöllisimmät löylyttelyvälineet. 
Kuva saunasta ikkunalta oviaukon seinälle päin. 
Sauna on siis valmis, tosiaan vain sitä ovea vaille, ja sekin on jo tilauksessa. Opiskelijat tekivät meille upean, viimeistellyn saunan, jossa lepää sekä silmä, mieli että ruumis. Lankkulauteet, seinä- ja kattopaneelit käsiteltiin öljyllä ennen saunomisen aloittamista, jolloin tervalepän väri tummeni ja punertui entisestään. Mielestäni upeat lauteet ansaitsevat kaverikseen Suomen Tervaleppä Oy:n lankkujakkaran, tämä siis toivomuslistalle vaikkapa tupareita silmälläpitäen... ;-)


8 kommenttia:

 1. Oih, on kyllä tosi kaunis sauna! Ja itsekin innostuin noista löylyjen kuvailuista. Meille on tulossa Kivi (pitäisi jo olla talolla) sen etäohjautuvuuden takia, mutta ehkä sitten seuraavaksi Aino :)

  VastaaPoista
 2. Tuo kiuas kuulostaa kyllä hyvältä. Pitääkin pitää mielessä.

  VastaaPoista
 3. Ensiksi kiitos aivan ihanasta ja hyödyllisestä blogista! Harva on näin yksityiskohtaisesti projektistaan jaksanut kertoa. :) toiseksi oliko tämä Terratintan iso kaakeli tyyristä? t. projektinsa vasta aloittava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos sinulle kivasta kommentistasi! Huomaan, ettei minusta taida olla sellaisten kevyiden pikkupäivitysten tekijäksi - aina pitää (muka) olla painavaa sanottavaa, kun juttua julkaisen :-) Terratintan ison 30x60 laatta maksoi alennuksen jälkeen noin 35 e/neliö, joten mielestäni se on varsin kohtuuhintaista - etenkin kun on niin hyvän näköistä ja ihanan tuntuista! Lattian 10x10 maksoi noin 48 e neliöltä.

   Poista
 4. Minä myös olen saanut PALJON tältä blogilta ja rva Ojan kanssa kerran naamatusten nähtyäni. :) Jatkan kyllä vanhojen juttujen selaamista juuri oman projektin vauhdin mukaan. Edelleen siis kiitos :)

  T. Leena Kempeleestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Seuraa blogiani, maaliskuun lopussa on tulossa messupäivät talollemme eli avointen ovien päivä :-)

   Poista
  2. Seuraan kyllä :) Viimeksi kun näin talonne niin takka oli juuri ensitulia vaille, joten paljon on vielä muuttunut. Pitää niitä työmies/-naissuosituksia sinulta myös tässä pyytää. ;)

   Ja edellisen kommentoijan vastaukseesi, että niitä pintaraapaisu-blogeja on paljon, tämmöinen blogi antaa varmasti olemmin puolin enemmän, koska lukija saa konkreettisia neuvoja ja sinä varmaankin hyvän mielen, jos joku on kirjoituksesi kautta oivaltanut jotain tai saanut jonkun rahanarvoisen vinkin. :)

   L

   Poista
 5. Voi ihanuus! Täällä kelpaa haaveilla saunomisesta niin kauan, kun omamme on vielä varastoasteella ;)

  VastaaPoista