keskiviikko 14. toukokuuta 2014

käytössä joka päivä: talokytkin

Meillä on talon tekniikkaa suunniteltaessa pysytty hyvin hyvin maltillisina. Talomme ei missään nimessä ole minkäänlainen älytalo - kaukosäätimestä toimivat vain televisio bokseineen. Silti joku älykkäistä suunnittelijoistamme ehdotti ns. talokytkintä. Siitä onkin ollut iloa joka päivä! Kun talossa on 180 neliötä yhdessä tasossa ja näkymiä yli 20 metrin matkalta päädystä päätyyn, säästää talokytkin askelia, lattioita, rahaa ja vaivaa. 

Talokytkimellä tarkoitan nyt seinässä olevaa katkaisijaa, josta katkeavat kaikki valot talossa, eteistä lukuunottamatta (jossa valot toimivat liiketunnistimella). Lisäksi kytkin katkaisee vedentulon ja suojelee näin taloa vesivahingoilta poissaollessamme. (Tätä ominaisuutta en olisi halunnut. Lapsiperheessä pesukone pyörii jatkuvasti, ja talokytkin keskeyttää pesun. Mutta turvallisuussyistä kai tämäkin oli sitten kytkimen taakse laitettava.) Yhden ja saman kytkimen taakse olisi voinut laittaa myös mm. seinäpistorasioita, joissa on kiinni kahvinkeitin. Näitä en halunnut mukaan, kun usein samoissa pistorasioissa voi olla latureita jotka poissaollessamme tekevät tärkeää työtä puhelinten, läppärien ja akkujen kanssa. En osaa sanoa mitään tällaisen kytkimen kustannuksista, mutta tuntuu, ettei se nyt mitenkään kovin suuri voi olla? Siispä varauksetta suosittelen kaikille! 

Sisustamista odottava eteisemme, jossa talokytkin sijaitsee sisääntulon ovenpielessä. 
Pitkiä näkymiä yksikerroksisen talon päästä päähän. 

6 kommenttia:

 1. Meillä on muuten tuommoinen kytkin myös. Pitäisi ruveta vielä käyttämään sitä=). Mutta ei tosiaan varmasti sähköurakassa kovin suurta kustannusta aiheuta, simppeli homma kuitenkin. Meillä taitaa olla kytkimen takana myös keitinten pistorasioita, pitääpä ottaa asiaksi kaivaa piirrustukset esille, että mitä kaikkea sillä suljetaan, ettei tule yllätyksiä.

  VastaaPoista
 2. Näppärä huomio, kiitos vinkistä! Voi tulla hyvinkin tarpeelliseksi myös kaksikerroksisessa talossa, etenkin kun lapsilla on oma vessa, ja tietysti huoneet, voi muutaman kerran jäädä valo johonkin päälle :) Onkohan tuo vedentulon katkaisu muuten pakollinen ominaisuus kytkimeen...?

  VastaaPoista
 3. Mä ymmärsin pari vuotta sitten ystäväni viimeistellessä raksaprojektiaan, että he jäivät vain haaveilemaan talokytkimestä, koska se olisi ollut niin kallis toteuttaa. Meille ei sitä edes tarjottu, joten en osaa sanoa kustannuksista mitään, mutta olisihan se kyllä kätevä. Ja vakuutuksen kannalta varmaan on hyvä ominaisuus tuokin, että vedentulo katkeaa, oikeastihan pesukoneita ei saisi jättää tyhjään taloon käymään.

  VastaaPoista
 4. Anni ehti ensin, mutta minullakin mielessä oli se, että vakuutusyhtiöltä voi saada korvaukset saamatta, jos pesukoneet pyörivät yksinään ilman valvomista. En edes uskaltaisi jättää koneita käymään yöaikaan, vaikkakin halvempaa sähköä olisi tarjolla. Siis kun oltaisiin itse nukkumassa. Sama juttu latureiden kanssa, itse otan aina laturit pois seinästä, kun esim. puhelin on ladattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sehän on juuri näin että pesukoneita saa käyttää vain valvottaessa eli ei saa jättää pesemään kun ei olla paikalla. Käytännössä tätä on vaikea noudattaa, kun koneet pesevät sekä astioita että vaatteita nykyään sen pari tuntia kerrallaan. Kun lähdemme esim. tuohon pihalle puuhailemaan, voisi vain valot sammuttaa kytkimestä, mutta nyt sitä ei voi näin "pienissä" poistumisissa käyttää kun vedetkin katkeaa - voihan myös olla, että pihahommissa tarvitaan vettä talon seinästä. Kytkin onkin päivittäisessä käytössä "suuremmissa" poistumisissa töihin, kouluun ja kauppareissuille.

   Poista
 5. Ihanalta näyttää siellä :) Ja tuo kytkin on varmasti mainio ratkaisu.

  VastaaPoista