keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

miten kävi budjetin?

Budjetti ylitettiin...


...suunnilleen näiden verran.

Kirjoitin budjetista tammikuussa 2013, kun vastaava työnjohtajamme oli laskenut rakennusprojektillemme hintalapun. Niin minä vain silloin kovasti kuvittelin, että alitamme hänen suunnitelmansa! Pidin henkisenä kipurajana 300 000 euroa. Ja kyllä, tämä haaveilemani loppusumma me ylitettiin, selvästi. Suunnilleen pihasaunan ja liukuovi-ikkunoiden hinnan verran. Mutta mutta, eihän näistä nyt olisi mitenkään voinut luopua! Juuri nämä ihanuudet tekevät talostamme sen kodin, joka täyttää kaikki unelmamme.

ote blogitekstistäni tammikuulta 2013
Jotenkin rakentamisen edetessä minulta katosi kokonaan kaikki halu osoittaa yhtään mitään yllä olevan kaltaista, ja tilalle tuli halu rakentaa täydellinen, ihana koti, jossa on hyvä olla ja asua pitkään. Ja jossa on myös vähän jotain ekstraa :-)

JA budjetti myös alitettiin. 
Vastaava työnjohtajamme antoi talollemme hintalapun 349 00 euroa. Ihan tähän emme (yrityksistä huolimatta) yltäneet. Lopullinen summa on jossain näiden kahden, tavoitteeni ja arvion, välissä. Nyt täytyy myöntää, että alun ja keskivaiheen tarkasta budjettiseurannasta lipsuttiin TAAS loppua kohden. Näin kävi ensimmäisen talommekin rakentamisen suhteen. Loppuvaiheessa siirrytään menojen yhteenlaskemisesta jäljellä olevien rahojen käytön optimointiin, ja jossain kohtaa kokonaisbudjetin seuranta jää tekemättä. Niinpä minulla on kuittipino poikineen laatikossa odottamassa, josko joskus jaksan niitä yhteen ynnätä (ja voin jo nyt sanoa, että tuskimpa vain).

Loppukaneettina: 
Tämä budjetin määrittelyni perustuu ihan omiin kriteereihini. Omakotitalo on investointi, johon syydetään rahaa IHAN KOKO AJAN. Niinpä oman filosofiani mukaisesti lasken rakennusbudjettiin projektin käynnistyshetkellä olevat rahavarat (esim. säästöt, edellisen asunnon myynnistä saadut rahat) + nostettavan rakennuslainan. En laske budjettiin niitä satasia ja tuhansia, joita jo rakentamisen aikana ja erityisesti uuteen kotiin muutettuamme käytämme palkansyrjästämme. Toiset sijoittavat elämässä rahansa vaatteisiin, kenkiin, laukkuihin ja rakennekynsiin - minä laitan (ainakin tänä kesänä) rahani betoniin, hiekkaan ja multaan. Ehkä pari rahaa myös juhannusjuomiin ja grillattaviin!

Budjettihuolista vapaata juhannusta kaikille! 

10 kommenttia:

 1. Huh, tuo on kyllä järjettömän kallis Ouluun, Toivottavasti ei tule tarvetta myydä :) Ja anteeksi jo etukäteen, tiedän ettei näin saisi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyllä sanoisi järjettömän kalliiksi. On noita Oulussa paljon kalliimpiakin taloja myynnissä. Tällä hetkellä kauppa ei käy kovin hyvin, mutta tilanne voi olla toinen esim. 5 vuoden päästä.

   Poista
  2. Ihan normihintaiselta minusta kuulostaa neliöt huomioiden. Rakentaminen vaan on niin kallista, jos ei ihan hartiapankkina pysty tekemään.

   Poista
 2. Kiitos tästä kirjoituksesta! Minunkin pienessä mielessäni on tarkoitus alittaa annettu budjetti.. mutta tuntuu rakentamisen alkuvaiheessakin olevan aika vähän niitä asioita, missä voi tai haluaa säästää. Talosta tulee kuitenkin koti meille pitkäksi aikaa!

  VastaaPoista
 3. Voih...mitenköhän meidän budjetin käy?! Ja niin...eihän tässä vielä tiedä edes, että aloitetaanko se rakentaminen nyt vain niiden mahdollisten Amerikan vuosien jälkeen.. Mutta siis, harvoin, niin olen kuullut, budjetti alittuu..
  Ja nuo teidän ylityksen aiheuttaneet rahareiät ovat kyllä hienoja. ;)

  VastaaPoista
 4. Täällä juuri väännän viimeisiä juttuja ikkunoiden osalta ja onhan nuo liukuovet kalliita. Meillä tulee talon muut ikkunat yhteensä maksamaan vähemmän kuin nuo 2 liukuovea. Voisihan nuo vaihtaa tavallisiin oviin ja ikkunaan, mutta kun ei se ole ollenkaan sama asia. Eli itse ainakin hyväksyn budjetin ylitykset liukuovi-ikkunoiden osalta helposti :D

  VastaaPoista
 5. Meillä on huoneistoalaa yhteensä 206 neliötä, kerrosalaa yhteensä kaavan sallimat 230. Näillä määrillä neliöhinnoiksi tulevat noin ha 1578 e ja ka 978 e. Ajattelisin, että nämä ovat siis ihan kohtuullisia. Tuon budjettiamme avoimesti esiin siksi, että rakentamista suunnitteleville ja siitä haaveileville tulisi tietoon, mitä talon rakentaminen maksaa. Meillä kustannuksia lisäävät "normiin" mm. yksitasoisuus ja pienet luksukset. Muuttamalla muutamia juttuja edullisemmiksi tämän talon olisi rakentanut alle 300 000 e hintaan. Osaamalla ja tekemällä itse enemmän hinta olisi tippunut lisääkin, tosin sitten päivätyön tekeminen olisi saattanut vaarantua ajanpuutteen vuoksi :-) Toki venyttämällä rakentamisen aikataulua olisi ennättänyt itse enemmän. Meillä on saatu säästöä mm. siitä, että olemme voineet hyödyntää aikuiskoulutuksen opiskelijatyövoimaa. Kun rakentaa itselle, budjettiin varmaan suhtautuu eri tavoin kuin ajatuksella, että rakentaa myyntiä varten ja haluaa tienata myynnillä mahdollisimman paljon. Kiitos kaikille tähänastisista kommenteista, keskustelu rakentamisen kustannuksista jatkukoon!

  VastaaPoista
 6. Mä en ymmärrä kuinka vieraalla teetettynä voi n.200m2 talon tehdä 300t.
  Meillä on itse tehtynä budjetti 324t + tontti. 229m2 nettoala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et oo Janne osannut tingata blogimainostamisellasi yhtä paljon kuin rva Oja ;)

   Poista
 7. Ohhoh, saittepa edullisesti! Me teemme itse ihan tavallisen talon (ha 139) ja hintaa tulee n. 2000 € /ha-neliö (hinnassa ei huomioitu tonttia ja autokatosta varastoineen). Tämä tosin pääkaupunkiseudulla.

  VastaaPoista