torstai 24. heinäkuuta 2014

asuntomessut 2014 - kaunein talo

Onko kaunein talo tämän vuoden asuntomessuilla... 

Passiivikivitalo Leija (nro 7, 210 m2)? 
Kulkiessani talossa merkittyä reittiä pitkin, ihastuin täydelliseen takkahuone-pesuhuone-sauna -osastoon! Myös pohjaratkaisu ihan kaikkinensa miellyttää: sisäänkäynti on täydellinen ihanaa, korkeaa porrasaulaa myöten (ja mitkä valaisimet katossa!), keittiön sijainti todella kiva - niinkuin keittiö muutenkin - ja olohuone-ruokalutila mieluinen. Yläkerrassa kekseliäisyyttä on vanhempien makuuhuoneessa, jossa vaatehuone sijoittuu todella fiksusti huoneen "pimeään" kulmaan eli sisäänkäyntiin - huoneeseen kuljetaan vaatehuoneen läpi. Nerokasta, monessakin suhteessa! Neliöihin on saatu istutettua kauniisti kaksi suurta olohuonetta ja neljä makuuhuonetta. Toimisikohan pienehkö takkahuone vierashuoneena, jos sellaista tarvitaan? Luksuksena yläkerran kodinhoitohuoneessa on koko seinä ikkunaa!

Leija, talo nro 7

Kannustalon Lato (nro 10, 122 m2)?   
Entisenä Kannustalorakentajana ja -asujana tsekkasin tietenkin myös Ladon. Kuinka hyvämaineinen talotehdas on onnistunut pienen neliömäärän kanssa? Osittain on, osittain ei. Talon käkikellomainen, korkeaharjainen ulkonäkö ei juuri silmääni hivele. Sisällä korkeutta ei ole myöskään hyödynnetty, joskin Kannustaloissa on aina tavallista korkeammat huonetilat. Itseäni miellytti talon värimaailma: sekä ikkunanpuitteet että väliovet olivat tammea tai tammen sävyä. graafinen mustavalkoisuus on selvästikin väistymässä luonnollisemman värimaailman tieltä (kuten myös edellisessä kohteessa Leijassa)! Erityisesti olohuoneen ikkuna-aukotukset ja ikkunat hivelivät silmääni. Jollakin tavoin tuo vessanpönttö pitäisi saada pois pesuhuoneesta, jossa lauteillaistujat katselevat suoraan pönttöä tai pöntöllä asioijaa...

Lato, talo nro 10 

Villa Lumous (nro 22, 232 m2)?  
En tiedä vaikuttiko arviointiini kesäpäivän hellelukemat, mutta kyllä Villa Lumous todella lumosi. Jos ei muuten, niin viimeistään turkoosina kimaltava vesi atriumpihalla! Talo on kerrassaan pröystäilevä, neliömäärällään ja sisätiloillaan, materiaalivalinnoillaan, uima-altaasta puhumattakaan. Silti, jotain toimivaa tässä pohjassa on (ja käytettyihin neliöihin nähden täytyy kyllä ollakin). Talon ihanan ytimen muodostaa keittiö-ruokailutila-atriumpiha, johon liittyvät molemmissa siivissä oleilutilat: olohuone (kaunis!) ja harrastehuone (suuri ja toimiva!). Ja oi, se allas ulkona...

Lumous, talo nro 22

Skammin talo (nro 23, 155 m2)?  
Koska tästä talosta puhuvat kaikki, puhun sitten minäkin. Ja kyllä talo ansaitsee tulla nostetuksi esiin yhtenä vaihtoehtona messujen kauneimmaksi! Kaksi asiaa yllätti minut positiivisesti: kontrasti edellisten kohteiden luksukseen sekä kerrankin järvimaisemia olohuoneen ikkunasta! Järvi nimittäin on yhä piilossa ryteikön takana, en tiedä aikooko Jyväskylän kaupunki tehdä ryteikölle mitään, mutta useimmista rantataloista saattoi vain kuvitella järven välkkeen mielessään - sitä kun ei näkynyt oleskelutiloihin lainkaan. Skammin talosta on vaikea arvioida huonetilojen jakautumista ja onnistuneisuutta, talo kun on vasta aihio tuleville omistajille, jotka muokkaavat talosta mieleisensä ja jakavat sen riittävän moneen tilaan. Puupintaa oli paljon, mutta myös armyvihreää - sama teema toistui hienosti tilasta toiseen. Keittiö-ruokailu-oleskelutila oli hyvinkin onnistunut, pisteenä iin päälle kauniit Profinin liukuovi-ikkunat!

Skammi, talo nro 23 

Lakka Kivitalot Heikkinen (nro 29, 152 m2)? 
Talo oli etukäteen yksi suosikeistani. Ja kyllä, se täytti odotukset. Kaunista, kaunista! Jo sisäänkäynnistä aavisti hyvän suunnittelun ja arkkitehtuurin. Minulle ikkunat ovat tärkeitä, ei voi mitään, joten kiinnitän niihin väistämättäkin huomiota. Tässä talossa kaikki ikkunat, lastenhuoneita myöten, olivat kauniita ja mietittyjä. Ja oleskelutiloissa, oi, lattiasta kattoon ja seinästä seinään! Oleskelutilat olivat hauskasti ristin muodossa, joskin tämä aiheutti sen, että valoa kuhunkin tilaan tulee lähinnä vain yhdeltä suunnalta. Myös värimaailma oli täällä, kuten Ladossakin, mieleeni: puuta ja valkoista. Katot olivat kerrassaan kauniit, etenkin kun ne jatkuivat ulos lähes saumattomasti. Lattiat jäivät myös mieleeni, olihan niissä itsekin haaveilemaani Trinityn parkettia. Mutta auts. Kaiken kauneuden keskellä oli tökerö takka, keskeistäkin keskeisemmällä paikalla. Jokin harmaa vuolukivitakka, joka ei mielestäni sopinut tilaan ollenkaan. Tila olisi ehdottomasti vaatinut arvoisensa, kolmeen suuntaan avautuvan takan.

Heikkinen, talo nro 29

Talo a (nro 34, 155 m2) 
Tätä kohdetta en ollut etukäteen noteerannut ollenkaan, ja kävin katsastamassa sen massiivisesta, hieman luotaantyöntävästä katujulkisivusta huolimatta. Sisätilojen arkkitehtuuri ei ole ehkä ihan mieleeni, se on kaksikerroksisena ja näillä neliöillä aika pientä ja ahdasta, mutta jotain tässä kohteessa oli, joka jäi mietityttämään hyvällä tavalla. Ehkä uudenlainen, teräksinen julkisivuritiliä, joka tulee kasvamaan täyteen villiviiniä? Nyt ritilikön ansiosta näkymät ulos ovat industrial-henkiset, hyvässä ja erilaisessa mielessä :-)

a, talo nro 34
vai
Talo Luck (nro 35, 180 m2)? 
Tästäkin talosta on kohistu jo ennen messuja. Aiheesta, sillä kaunista on. Pohjaratkaisuun minulla ei ole nokan kopauttamista, tämä toimii hyvin. Tilat on jäsennelty järkevästi ja kauniisti, joskin oman perheeni tarpeisiin kuraeteis- ja kodinhoitotiloja on niukasti. Kokovalkoinen Luck viehätti minua erityisesti irtosisustuksellaan sekä piha-alueillaan. Talo teräspalkkirakenteineen rajaa luonnosta ja "ilmasta" oman alueensa, jonka sisälle se muodostaa kodikkaan keitaan. Puhtaan valkoisen ja vihreän kasvillisuuden liitto on silmiä hivelevää, jotenkin välimerellistä kauneutta!

Luck, talo nro 35 

Minkä sinä näistä valitsisit kauneimmaksi, vai jonkin ihan muun messutalon? Minulle kelpaisivat erityisesti Leija, Heikkinen ja Luck - Lumouksen uima-altaalla höystettynä! Koska yksitasoisuus viehättää edelleen, taidan päätyä talo Heikkiseen - vaikka sen tilat eivät aivan oman perheeni tarpeisiin riittäisikään. Mikäli lapseni olisivat jo teini-iässä, valitsisin Leijan! Kaunein? Talo Luck. Vai sittenkin Heikkinen?


6 kommenttia:

 1. Talo Leija oli mielestäni ehdottomasti huonoin pohjaratkaisultaan. Jotenkin vaikea kuvitella, että arkiolohuonetta tullaan käyttämään sijaintinsa takia. Ja liian käytävät hämmästyttivät. Kaunis talo silti oli. :) Villa Lumous lumosi kirjaimellisesti hellepäivänä ainakin minut. En tiedä olisiko kohde ollut yhtä houkutteleva vesisade päivänä. Skammissa todellakin huonejakojen puuttuminen häiritsi, en osannut vielä kuvitella millainen kokonaisuus voisi syntyä. Paljon ideoita messuilta sain poimittua, kuten myös sinun blogistasi. Kiitos siis sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lispe! Minä ajattelisin että ehkä teini-ikäisille Leijan arkiolohuone olisi oma paikka ja voisi toimiakin? Sijaintikin kun on lasten makuuhuoneiden päädyssä. Käytäviä oli yläkerrassa, mutta tuollaisella porras-aukolla niitä on ehkä vaikea välttää. Todella inspiroivat messut!

   Poista
 2. Hei! Alue talojen ja järven välissä on luonnonsuojelualuetta, jolle ei saa tehdä mitään. Tämä on syy, miksi maisemaa ei ole kaivettu esille.

  Sinulla on samoja messusuosikkeja kuin minullakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kerttu! Okei, luonnonsuojelu kyllä selventää sitä ryteikköä. Kauniita taloja oli messuilla, sinun kuvissasi pääsevät hienosti esille!

   Poista
 3. Jyväskylän asuntomessujen paras kohde oli oman ja miehen mielestä Skammi. Ajatonta ja konstailematonta. Julkisivu ehdottomasti messujen kaunein.

  VastaaPoista
 4. Simply wisҺ to sɑy your article іs as surprising.
  ƬҺe clarity іn ʏoսr post iѕ just great and that i cοuld
  suppose ƴou'гe a professional on tɦis subject. Wеll
  along with youг permission аllow me tօ snatch үour feed tо
  keep updated with forthcoming post. Thanks a million and ƿlease carry օn tҺe enjoyable ѡork.


  ʜere iѕ my blog: starpass gratuit

  VastaaPoista