sunnuntai 21. syyskuuta 2014

lehtikuusi terassimateriaalina - kokemuksia

Noin vuosi sitten meille asennettiin lehtikuusiterassit paikalleen. Millaista on ollut elämämme tämän "ekologiseksi", "luonnollisesti harmaantuvaksi", "huoltovapaaksi" ja "ehkä tikkuuntuvaksi" sanotun materiaalin kanssa?

No, alkurakkauden symbioosihuuma on takanapäin. Lehtikuusi osoittaa jo vuodessa sinnikkään pyrkimyksensä harmaantumiseen - ja tikkuuntumiseenkin. Missä ei sinänsä ole mitään pahaa sillä siksi kai tästä materiaalista niin tykätäänkin, mutta kun oma toiveeni on pitää puu puun värisenä - siinäpä me sitten terassien kanssa käydään tahtojen taistelua...

lehtikuusilauta juuri asennettuna

Yllä olevassa kuvassa on lähtötilanne, lokakuun alussa 2013. Ihanaa, tuoksuvaa puuta! Asensimme lehtikuusilaudat urapuoli alaspäin, sillä pidän enemmän tästä simppelistä lookista. Ratkaisulla ei ole nähdäkseni ollut vaikutuksia, esim. terassi ei ole ollut yhtään liukas vaikka urat ovatkin alapuolella (en terassilautojen tilaushetkellä saanut mistään tilattua täysin uratonta lautaa).

sisääntuloterassi, lehtikuusi
Vuotta myöhemmin tilanne on tämä (kuva yllä). Siistiä terassia, jonka sävy on ehdottomasti enemmän puuta kuin harmaata. Tämä sisääntuloterassi on suurimmaksi osaksi katoksen alla - porras on taivasalla, ja sen sävy onkin asteen harmaampi. Hyvin mätsää terassit tammensävyisiin ikkunanpuitteisiin kuten pitääkin! (Tiikkiovi saa luvan vaalentua vielä ajan kanssa. Hop hop.)


Terassit sisääntulossa ja sisäpihallamme, lehtikuusta
Yleiskuvissa sisääntulo- ja sisäpihoiltamme näkyy, että (osin vielä viimeistelemättömät) terassit ovat pääsääntöisesti ikkunanpuitteisiin ja räystäiden poikosiin sopivasti puunsävyiset. Tarkempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että varsinkin taivasalla olevalla terassilla puunsävyn seassa on jo monenkirjavaa harmaata laikkuina (kuva yllä oikealla).

harmaantuvaa lehtikuusiterassia
Olohuoneen ikkunoiden edessä terassilaudat ovat ottaneet jotenkin nokkiinsa, kun vuosi sitten öljyttiin erityisesti lautojen päät - joskin jonkin ajan kuluttua perästä myös itse laudat (kuva yllä ja ylempi kahdesta kuvasta). Terassilaudoissa näkyy kuitenkin selvästi, kuinka harmaa väri on viemässä voiton alkuperäiseltä puun sävyltä, ahkerasta öljyämisestä huolimatta (öljytty viime syksynä, viime keväänä ja nyt syksyllä). Nämä harmaantuvat laudat ovat alkaneet myös ns. tikkuuntua, eli joidenkin lautojen pinta on rikkoontunut. Terassi on taivasalla ja kesällä alttiina auringon paahteelle lähes aamusta iltaan.

Naapurin puolella takaterassillamme lautojen alun perinkin kyseenalaisesta kunnosta johtuen asensimme urapuolen ylöspäin (yllä olevista kuvista alempi). Tämä terassi on jäänyt keskeneräiseksi ja vähälle huomiolle, mutta ainakin kerran olemme senkin öljynneet. Laudat ovat harmaantuneet jonkin verran, mutta eivät juurikaan tikkuuntuneet. Onkohan urilla jokin osuus siihen?

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että omakotiasujan pitää osata ottaa rennosti. Jos puun sävyiseksi suunniteltu terassi muuttuukin harmaaksi, sitten eletään sen mukaan. Osin ruskea osin harmaa terassi sointuu kauniisti ympäröivän luonnon väreihin :-) Annanko kehitykselle periksi? En, sillä tykkään terassien pesemisestä ja öljyämisestä. Aika näyttää mihin se tie vie. Tärkeämpää on kuitenkin se, että terasseja käytetään ja niillä eletään - oli jalan alla ruskeaa tai harmaata.

Innostavaa uutta alkavaa viikkoa!


4 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Minä haaveilen tuosta lehtikuusesta terassille juuri sen harmaantumisen takia, antaisin sen siis mieluusti muuttua harmaaksi :-) Voi olla että lehtikuusi jää kuitenkin budjettisyistä haaveeksi. Ja saahan siitä tavallisestakin terassilaudasta harmaan kun pistää värillistä öljyä päälle... :-D

  VastaaPoista
 2. Meillä on lehtikuusiterassi, jota ei ole käsitelty lainkaan juuri siksi että sen haluttiin harmaantuvan. Olemme olleet tyytyväisiä, sille ei ole tarvinnut tehdä mitään. Paitsi tietysti silloin tällöin pestä kuten mikä tahansa muukin terassi. Tikkuuntumista ei ole ilmennyt.

  VastaaPoista
 3. Tikkuuntuminen ei liity varsinaisesti uriin, vaan siihen, kummin päin lauta on asennettu. Lauta kuuluisi asentaa sydänpuoli ylöspäin paitsi tikkuuntumisen myös kupertumisen vuoksi. Koska urat on ajettu sydänpuolelle ja ette ole halunneet niitä näkyviin, olette asentaneet laudat sydänpuoli alaspäin. Pintalape on herkempi tikkuuntumaan.

  Lisätietoja saa vaikkapa Puuinfon Hyvä tietää puusta -oppaasta: http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/content/info/puuinfon-julkaisut-kuluttajille/hyvatietaapuusta.pdf

  VastaaPoista
 4. Itselläni on lehtikuusesta valmistettu terassi. Vuoden on nyt ollut ja kauniisti on harmaantunut eikä ole lainkaan tinkuuntumista. Sillä että peset ja öljyät terassia saat sen tikkuuntumaan vain pahemmin. Vesi nostaa puusta "karvan" ylös ja harjaaminen pahentaa sitä. Öljy tekee myös samaa eli jättäisin vaan terassin rauhaan. Lehtikuusi on luonnollisinmillaan juuri harmaana.-Puuseppä

  VastaaPoista